Να επανέλθω στο θέμα με τη μεταλλική σίτα. Σώζει απίστευτα από channeling. Και δεν μιλαώ το ακραίο που περνάει όλος ο καφές με τη μία, αλλά το μικρό που από 26-28 δευτερόλεπτα μια εκχείλιση πέφτει στα 21-23. Στο δικό μου σετάπ πάντως η σίτα με έχει σώσει. Κόβω πια πολύ πιο χοντροκομμένο τον καφέ και έχω καλύτερες γεύσεις. Ίσως να παίζει ρόλο για τα τόσο καλά αποτελέσματα ότι το καλαθάκι που έχω παίρνει οριακά τα 17 γραμμάρια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος ανάμεσα στον καφέ και την ντουζιέρα που εντείνει το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση καταλήγω ότι πολλές από τις αδυναμίες οικονομικού εξοπλισμού μπορούν να σουλουπωθούν λίγο με φθηνά εξαρτήματα και κάποια παραπάνω βήματα στη ρουτίνα. Ανακεφαλαιώνω για τη δική μου εμπειρία:
1. Ο μύλος δεν κόβει ομοιόμορφα αν δεν έχει αρκετούς κόκκους μέσα. Όταν ζύγιζα και έκοβα πλήρως ήταν απλά χάλια το αποτέλεσμα. Θέλει κόκκους για 3-4 καφέδες. Δεν μπορείς να νομίζεις ότι ένας φθηνός μύλος θα συμπεριφέρεται σαν single dose.
2. Επειδή ο μύλος ακόμη και όταν τον γεμίζεις σωστά κόβει με τέτοιο τρόπο που δημιουργούνται συσσωματώματα στο καλαθάκι θέλεις σίγουρα ένα εργαλείο ισοκατανομής με βελόνες. Λίγο ανακάτεμα και πραγματικά όλα είναι καλύτερα (από 10 ευρώ στο Ali μέχρι πολύ ακριβότερα για πιο επώνυμα - η δουλειά που κάνουν είναι η ίδια ακόμη και αν τυπώσεις σε 3d printer τη λαβή και βάλεις μέσα βελόνες βελονισμού).
3. Όταν βάζεις τις βελόνες μέσα πρέπει να είσαι απίστευτα προσεκτικός για να μην σου πέσει καφές έξω. Οπότε αγοράζεις και ένα χωνί από πάνω. 10 ευρώ από Ali και ο πάγκος είναι σημαντικά καθαρότερος και δεν χάνεις και καφέ.
4. Βάζεις και μια σίτα από πάνω. Από Ali πάλι μιλάμε για κόστος στο 10ευρω περίπου. Έχω πάρει την πιο λεπτή που βρήκα στο 1 χιλιοστό.
Είσαι έτοιμος και δεν χρειάζεσαι να είσαι ο σούπερ έμπειρος μπαρίστα για να φτιάξεις πια πολύ καλό καφέ.
Να μην πω για πόσα βίντεο στο ιντερνετ προωθούν λάθος συμβουλές - το πιο κοινό λάθος είναι ότι φτάνουν να ψιλοκόβουν τόσο πολύ στο σημείο που το πολύ channeling δίνει τον επιθυμητό χρόνο εκχείλισης και νομίζουν ότι όλα είναι οκ - κάθε άλλο.
Μιας και έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο επαναληψιμότητας προσπαθώ τώρα να δω τη διαφοροποίηση που έχουν οι θερμοκρασίες στο τελικό αποτέλεσμα. Γιατί το PID δίνει μια τιμή, αλλά αυτή είναι μέσα από το βραστήρα και όχι στο νερό όταν μπαίνει στη ντουζιέρα. Υπάρχουν βίντεο που άλλα μετράνε 5 και άλλα 8 βαθμούς διαφορά (πτώση δηλαδή θερμοκρασίας) από το βραστήρα μέχρι το portafilter. Και το περίεργο είναι πως ενώ η τιμή στο βραστήρα που δίνει το PID πέφτει ραγδαία σε μετρητικό στο Portafilter η πτώση είναι πολύ πιο αργή και δεν έχει πέσει τόσο όσο σε αφήνει να νομίσεις το PID στο τέλος της εκχείλισης. Όλα εξηγούνται. Σε μια ακριβή μηχανή ξέρεις ότι η πτώση θερμοκρασίας είναι ελάχιστη και το νούμερο που βλέπεις είναι το σωστό.
Πάντως το πρώτο βήμα είναι να αφήσεις τα πάντα να ζεσταθούν καλά - και φυσικά με τη δεδομένη ενεργειακή κρίση να καταναλώσεις πολύτιμη ενέργεια. Είμαι σίγουρος χωρίς να το έχω ποσοτικοποιήσει ότι αν έχουν κάψει όλα καλά μέχρι το Portafilter συμβάλουν και αυτά σημαντικά στο να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του νερού.
Και πάντα στο τέλος σκέφτομαι ότι η μηχανή με το μύλο που έχω έχουν φτάσει στα 800 ευρώ και όμως είναι απλά κάτι καλό εισαγωγικό. Μήπως ήταν καλύτερο να είχα μείνει με τη Brikka και τον φθηνό μύλο της Delonghi; Ειδικά όταν πηγαίνω στο εξοχικό και πίνω καφέ από εκεί αναρωτιέμαι πόσο αξίζει όλο αυτό το ταξίδι