Περί HDMI ο λόγος...

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

koudounelos

Established Member
24 December 2006
226
Απ'ότι φαίνεται η θύρα HDMI ετοιμάζεται να καθιερωθεί στις κάρτες γραφικών που έρχονται... Η απορία μου είναι τι θα γίνει με τις κάρτες ήχου.
Εφόσον ο ήχος θα μεταφέρεται μέσω HDMI (ισχύει αυτό ακόμα και στις υλοποιήσεις του σήμερα, σωστά?) Θα αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών την επεξεργασία και του ήχου? Εάν συμβεί αυτό φαντάζομαι θα στερηθεί επεξεργαστική ισχύ ο τομέας της εικόνας.. Μέχρι σήμερα πώς γίνεται?
Μήπως καταλήξουμε στο ευτράπελο να ενσωματώσουν και οι κάρτες ήχου θύρα HDMI και τελικά καταλήξουν να γίνουν ανταγωνιστικά προιόντα αφού οι μεν του ήχου θα επεξεργάζονται-μεταφέρουν και εικόνα ενώ οι δε της εικόνας θα επεξεργάζονται-μεταφέρουν και ήχο...??
Έχετε ακούσει κάτι σχετικά με την πορεία της HDMI τα HTPC..?
Τα φώτα σας....!!
 
Διαβάζω εδώ http://www.edn.com/blog/400000040/post/1680006168.html για την σύνδεση HDMI 1.3. Με λίγα λόγια δεν είναι απαραίτητη η 1.3 αλλά μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και με 1.1 ή 1.2.
Θεωρεί δε ότι τα μαρκετίστικα παιχνίδια της sony είναι αυτά που έχουν περιπλέξει την κατάσταση. Η ίδια η HDMI λέει ότι αυξάνεται η δυνατότητα για φουλ χρώμα και πολυκάναλο ήχο. Τελικά τι συμβαίνει; Ο Μανώλης μέτρησε στον HD1 φουλ χρώμα χωρίς 1.3. O Τάκης ακούει 7.1 από αναλογικές εξόδους. Πρέπει ή όχι να περιμένουμε το 1.3;
 
Last edited:

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Θυμάμαι αντίστοιχες κουβέντες με HDMI 1.1 & 1.2 έναντι της component που καλούταν να αντικαταστήσει...
Πολύ φοβάμαι ότι είτε το θέλουμε είτε όχι θα μας "επιβληθεί". Και σίγουρα υπάρχουν τρόποι. Π.χ. ναι 7.1 ήχο παίρνεις αναλογικά αλλά συγκρίνεται σε ευκολία με ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI???
 
17 June 2006
1,443
Άλιμος
Παναγιώτη μου, για να ακούσεις τα νέα φορμάτς ήχου απο ψηφιακή σου θυμίζω οτι πρέπει να έχεις και ανάλογο amp με δυνατότητα αποκωδικοποίησης των φορμάτς αυτών (MLP, DD++ κτλ) Αν είσαι έτοιμος να περιμένεις 1-2 χρόνια καλώς, αλλα τα ίδια ακούει και ο Τάκης απο τώρα και με 1000-3000 ευρόπουλα στην τσέπη παραπάνω. Είναι μια ευκαιρία για τις εταιρίες να πουλήσουν μηχανάκια ξανά σ εμάς τα κορόιδα.

Για την εικόνα και το 'φούλ χρώμα' ίσως μας διαφωτίσει ο Μανώλης, εάν και το βλέπω σαν υπερβολή που ίσως στέκει στα χαρτιά αλλα στο μάτι με τίποτα.
 
17 June 2006
1,443
Άλιμος
Θυμάμαι αντίστοιχες κουβέντες με HDMI 1.1 & 1.2 έναντι της component που καλούταν να αντικαταστήσει...
Πολύ φοβάμαι ότι είτε το θέλουμε είτε όχι θα μας "επιβληθεί". Και σίγουρα υπάρχουν τρόποι. Π.χ. ναι 7.1 ήχο παίρνεις αναλογικά αλλά συγκρίνεται σε ευκολία με ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI???

Ναί, μαζί σου. Άλλο ένα καλώδιο άλλο 6-8. Αλλα είναι λόγος αυτός να δώσω χιλιάρικο το λιγότερο και μάλιστα σε κανέναν χρόνο όπως το βλέπω; Να 'σκοτώσω' τον ΑΖ2 μου για 600 ευρώ και να δώσω επιπλέον 1000-2000 για τον ίδιο αν όχι χειρότερο ήχο, για να μην κουραστώ και βάλω 6 καλωδιάκια των 30 πόντων;

Απο component σε hdmi ήταν τρομερό άλμα λόγω αναλογικής-ψηφιακής. Αλλο εκείνο, άλλο αυτό.

Για εμένα πέρασε ο καιρός που με ψήνανε με παρόμοια κόλπα οι εταιρίες. Το επόμενο καλώδιο που θα αγοράσω είναι το UXHDMI v 2.7 για αναλύσεις 4Κ και ήχο 22.10.1 (το 10 αφορά τον κατακόρυφο άξονα) ........:BDGBGDB55: :guitarist: :antlers: :firstprize:
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,478
Εκεί ψηλά.....
ελα ετσι να αντισταθουμε σθεναρα στην καταναλωτικη επιθεση των εταιρειων....που σκοπο εχουν μονο το κερδος χωρις την απαραιτητη ουσιαστικη αναβαθμιση.
 
Το θέμα όμως είναι για μένα, αν βγει η χ πηγή με 1.3 και εμείς δεν έχουμε 1.3 ενδιάμεσο αλλά 1.3 προβολέα μόνο, τι γίνεται; Πως θα πάρουμε τον ήχο, αν δεν υπάρχει αναλογική ή άλλη έξοδος από την πηγή και ακόμα χειρότερα αν δεν υπάρχει συγχρονισμός εικόνας και ήχου;
 

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Κυριάκο δε διαφωνούμε... απλά εγώ είμαι απαισιόδοξος ως προς την αντίσταση που μπορούμε να προβάλουμε όταν μας σερβίρουν κάτι.
Σαφώς το να πας να αλλάξεις εξοπλισμό μόνο και μόνο για την 1.3 είναι ηλιθιότητα - στην επόμενη αναβάθμισή σου όμως (την οποία μπορεί και να επισπεύσουν διθυραμβικές κριτικές για την 1.3) θα πάρεις σίγουρα μηχάνημα με 1.3