Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,460
Κορωπί
Ανεφαρμοστο στην Ελλάδα είναι.
Πως ειναι ανεφαρμοστο .... αφου υπαρχει στην Ελλαδα ... το εχω!

Επίσης αν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα σε όσους το έχουν εφαρμόσει και παλι επιβάλει να γυρνάει υπάλληλος να συλλέγει τις μετρήσεις "ασύρματα"....
Δεν χρειαζεται να περασει υπαλληλος ... ολα τα σηματα καταληγουν σε ενα κεντρο ελεγχου, με real time δεδομενα.
 

kozadin

Senior Member
28 July 2006
657
Βόλος
Πως ειναι ανεφαρμοστο .... αφου υπαρχει στην Ελλαδα ... το εχω!


Δεν χρειαζεται να περασει υπαλληλος ... ολα τα σηματα καταληγουν σε ενα κεντρο ελεγχου, με real time δεδομενα.

Έτσι είναι. Οι μετρητές αυτοί του αερίου είναι σε κάθε μπαλκόνι και χρησιμοποιούν το λεγόμενο σύστημα ανυψωτικής στήλης (riser). Η μέτρηση γίνεται ασύρματα.
Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι δεν έχουν επάρκεια συστημάτων riser οπότε για αυτό δεν είναι πολλοί εγκατεστημένοι
Επίσης για να σου δώσει η ΕΔΑ δικαίωμα για riser σε πολυκατοικία πρέπει αν θυμάμαι σωστά να υπάρχουν τουλάχιστον 4 αιτήσεις.
 

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,839
Μελίσσια
Καλησπέρα,

στα πλαίσια μια μικρο-μεσσαίας ανακαίνησης που θα κάνουμε στο σπίτι και κυρίως για να εξοικονομίσουμε χώρο ώστε να βγει ένας χώρος εργασίας στο σαλόνι, θα γκρεμίσουμε το χτιστό απλό τζάκι το οποίο μας πιάνει όλη την γωνία. Ομως η μικρή μας έχει φάει που το είδε σε μια φίλη της και τελικά θα βάλουμε μια μικρών διαστασεων μοντέρνα ξυλόσομπα σε ένα άλλο σημείο του σαλονιού. Το τζάκι έχουμε 5-6 χρόνια να το ανάψουμε αφενός γιατί δεν είναι αποδοτικός τρόπος θέρμανσης αφετέρου γιατί όταν έξω φύσαγε δυναπες ρυπές ανέμου μας κάπνιζε το τζάκι. Όμως την ξυλόσομπα σκοπεύουμε να την αξιοποιούμε που και που αν μας βγει καλή και δεν μυρίζει/καπνίζει.
Εχουμε πάρει κάποιες προσφορές και κλείνουμε σε 2 μοντέλα.
Η 1 έχει δυνατότητα παροχής αέρα για την καύση, η 2η οχι. Στο μαγαζί της 2ης σόμπας μας είπαν ότι οι υλοποιησεις που έχουν δυνατότητα παροχής αέρα για την καύση δεν καλύπτουν τα νέα ενεργειακά standard της ΕΕ. Έχετε κάποια άποψη ή σχόλια για αυτό;
Ισως έχει μια λογική αυτό που μου είπαν στο 2ο μαγαζί όμως σκέφτομαι ότι η 1η επειδη καταλαβαίνω ότι το κύκλωμα καύσης δεν έχει σχέση με τον αέρα του σπιτιου, λογικά θα έχει περισσότερες πιθανότητες να μην καπνίζει αν έξω έχειι δυνατές ρυπές ανέμου έξω, όχι;
 
Last edited:

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Το αν καπνίζει εξαρτάται πολύ αν έχεις ανοιχτό παράθυρο και απο ποιά πλευρά.
Αν το βάλεις απο τη μεριά προς την οποία πάει ο αέρας δημιουργείς στο σπίτι "αρνητική πίεση" και έτσι προσπαθεί να τραβήξει απο αλλού.

Προσωπικά θα έβαζα nordpeis μιας και έχω τζακόσομπα και είναι καταπληκτική. Φοβερή καύση που νιώθεις την ακτινοβολία στα ~6 μέτρα όταν δουλεύει στο φούλ.
Έβαλα και το κιτ εισαγωγής αέρα απο έξω.


Αν έχεις δικά σου ξύλα δεν το συζητώ. Αν όχι τότε θα έβαζα τη μικρότερο σόμπα μόνο για την ατμόσφαιρα.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,460
Κορωπί
Να κρατησεις το τζακι και να το βελτιωσεις ... σωστη καμιναδα ή ακομα και μετατροπη σε ενεργειακο
Εαν το ξηλωσεις, με το δαπεδο τι θα κανεις?
 

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,839
Μελίσσια
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

teodor_ch, δεν γνώριζα για τις nordpeis. Έιμαι μεταξύ μια ιταλικής και μιας ισπανικής αλλά δεν χάνω κάτι να πάρω και καμία άλλη προσφορά. Το πρόβλημα σε διάφορα μαγαζιά που πήρα τηλέφωνο αυτή την περίοδο, είναι ότι σε αρκετές εταιρίες η απάντηση στο ερώτημα για τον χρόνο παράδοσης ήταν από απροσδιόριστη έως απογοητευτική. Ναι την μικρότερη δυνατή ξυλόσομπα θα βάλουμε. Για ατμόσφαιρα κυρίως και ως plan B αν μείνουμε από ρεύμα σε καμια χιονόπτωση. Αν μας βγει καλή, όποια πρωινά εργαζόμαστε από το σπίτι ίσως να ανάβουμε μόνο αυτή τα πρωινά μιας και θα κινούμαστε κυρίως στο σαλόνι και στην κουζίνα, και τα απογεύματα ανάβουμε και κανα καλοριφέρ ή aricondition για να ζεσταθουν τα υπνοδωμάτια.

Σώφρον, αλλάζουμε παντελώς κουζίνα, γκρεμίζουμε τζάκι, βάζουμε ξυλινο laminate πάνω από το πλακάκι, μεταφέρουμε παροχές, κόβουμε πορτες, φτιάχνουμε γυψοσανίδες, ντουλάπα στο δωμάτιο της μικρής κλπ.

Εμπλεξα όπως κατάλαβες.

Τουλαχιστον είπα να μην μπλέξω εγώ άμεσα με μαστόρους και να τους κυνηγάω. Το έδωσα υπεργολαβία σε μιια φίλη αρχιτεκτόνησα να το τρέξει και θα φέρει συνεργάτες της που θεωρητικά δεν θα την κρεμάσουν στον χρόνο παράδοσης που λένε επειδή θα θέλουν να συνεχισουν να κάνουν business μαζί της, ενώ αν πήγαινα εγώ μόνος μου θα με κρέμαγαν για πλάκα αν έβρισκαν κάτι άλλο. Το project plan λέει ότι σε 3 εβδομάδες θα έχουμε τελειώσει. Αντε να δούμε.

Στην κάτοψη παρακάτω με κοκκινο τρίγωνο δείχνω τον χώρο που καταλαμβάνει τώρα το τζάκι και με μπλε τετράγωνο την θέση της ξυλόσομπας που θα μπει.
Οπως με έχουν διαβεβαιώσει και οι δύο τζακάδες/σομπάδες δεν θα έχω προβλημα με τις 2 γωνίες που θα κάνει ο σωλήνας (οπως φαίνεται στην 1η πλάγια όψη). Να σου πω ότι δεν το φοβάμαι, θα σου πω ψέματα.
Στις πλάγιες όψεις με κοκκινο έχω συμαδέψει την κατασκευή μιας γυψοσανίδας η οποία θα ανοίγει από κάτω για την δυεκόλυνση κατά τον καθαρισμό της καμινάδας.

Εξετάσαμε και την περίπτωση να μπει η ξυλόσομπα στην γωνία εκεί που ήταν το τζάκι και μεταξύ ξυλόσομπας και καναπέ να μπει το γραφείο. Ομως το απορριξαμε ως σχέδιο επειδή με την ξυλόσομπα στην μέση (μπλε τετράγωνο) σπάμε το σαλόνι σε 2 θεματικά οντότητες (καθιστικό - γραγείο) και επίσης η ξυλόσομπα θα είναι πια σε ευθεία και με τον χώρο της κουζίνας όπου περνάμε και τις περισσότερες ώρες μας και θα ειναι ωραία να είναι ορατό και από εκεί.


Untitled.png
 
  • Like
Reactions: Χιωτης