Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος


72CA9BA732B6254D8A924CE94335E66A.jpg



Μία σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου έσβησε την Τρίτη. Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας πίσω μία σπουδαία διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.


Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με το Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.
Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=139271&catID=11
 
Last edited:

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,466
North by Northeast
Πραγματικά ξαφνιάστηκα. Μόλις πριν λίγες μέρες άκουγα να λένε πόσο δυνατός είναι ακόμα στη σκηνή παρ' όλα τα προβλήματα υγείας.

Έφυγε ακόμα μια μεγάλη φωνή....
 

gPaska

AVClub Addicted Member
23 November 2010
1,699
Μεγαλη θλιψη, εφυγε και ο τελευταιος μεγαλος Ελληνας τραγουδιστης απο κοντας μας, φευγουν ολοι αυτοι που επρεπε να μεινουν.
Αντιο Δημητρη.
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά πριν από 17 περίπου χρόνια. Βρέθηκα τότε στα 23 μου στο σπίτι του στο Π. Ψυχικό για επαγγελματικό λόγο (μέσω εταιρείας που εργαζόμουν παράλληλα με τις σπουδές μου). Μεγάλο το σοκ και το δέος που ένιωσα σαν πρόταξε το χέρι του να με χαιρετήσει. Μα πάνω απ' όλα μου έκανε εντύπωση η απλότητα αυτού του ανθρώπου. Χρειάστηκε να πάω ακόμη 2-3 φορές στο σπίτι του, και για όση ώρα παρέμενα εκεί μου έφτιαχνε ο ίδιος καφέ, με έβαζε να κάτσω δίπλα του στο σαλόνι να δούμε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, και γενικά συμπεριφερόταν σαν να με γνώριζε χρόνια. Αξέχαστη εμπειρία.

Οσον αφορά τη φωνή του, ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Ισως η σημαντικότερη και εκφραστικότερη φωνή του Ελληνικού τραγουδιού σίγησε σήμερα.

Θα τον θυμόμαστε όσα χρόνια και αν περάσουν. Και τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν.

Καλό του ταξίδι.....
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Κρίμα,μικρός σε ηλικία αν και η ταλαιπωρία τον έδειχνε μεγαλύτερο.

Καλλιτεχνικά αυτή η φουρνιά ευτυχώς ότι ήταν να αφήσει το άφησε από παλιά,ως άνθρωπος ιδιαίτερα συμπαθής...Κρίμα.
 

alefantos2007

Supreme Member
17 August 2007
3,646
European Union
μεγαλη απωλεια παιδες δυστηχως... μεγαλη συμπαθεια, μεγαλες ερμηνειες, και μεγαλος γαυρος!!! θα μας λειψει αφανταστα!!
 

nikoskouklos

Supreme Member
20 September 2008
3,631
Kάποιος να πει στο Σαμαρά ότι το τραγούδι στο οποίο αναφέρεται, γράφτηκε πριν από τη δολοφονία του Σολωμού. Η καπήλευση έχει και τα όρια της.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,492
Εκεί ψηλά.....
Εξαιρετικος ανθρωπος και πολυ επαγγελματιας.

Οσα τραγουδουσε δεν ηταν του γουστου μου αλλα οφειλω να αναγνωρισω πως δεν ξεπεσε ποτε του σε ξεφτιλοσυνθεσεις και εμεινε πιστος στο ειδος του.

Αναπαυση για εκεινον και κουραγιο στους δικους του.
 

bykrie

Πρόεδρος Δ.Σ.
Staff member
Απάντηση: Re: Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος

“Πως η ιστορία γίνεται σιωπή”…………. Καλό ταξίδι!!!

Τεράστια απώλεια για το Ελληνικό τραγούδι.