Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Δανείζομαι τον τιτλο απο το αρθο του Μανωλη Καστρουνη σχετικα με τα θεματα στρωσίματος και τις μεταβολές αν υπάρχουν και ποιες ειναι αυτες στις πλασμα τηλεοράσεις...

Συγκεκριμένα αναφέρει...

Πολλές φορές έχετε διαβάσει, αναφορές σε διάφορα forum, ότι οι τηλεοράσεις τεχνολογίας plasma θέλουν το λεγόμενο στρώσιμο για κάποιες ώρες λειτουργίας όπως επίσης και πρώτες ρυθμίσεις σε χαμηλές στάθμες για να παίξουν σωστά στο μέλλον και να αποδώσουν τα μέγιστα σε βάθος χρόνου.

Είχα την ευκαιρία τον τελευταίο καιρό να πειραματιστώ πάνω σε αυτό και θα σας μεταφέρω τα αποτελέσματα.

Σαν αναφορά μου είχα τηλεοράσεις της εταιρείας Panasonic και μάλιστα την κορυφαία της σειρά την VT30.

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν απλή. Πήρα μετρήσεις πριν το λεγόμενο στρώσιμο με λιγότερες από 10 ώρες στο κοντέρ και πήρα ξανά μετρήσεις μετά από 1000+ ώρες και εφόσον είχε γίνει το λεγόμενο στρώσιμο. Τα δείγματα μου ήταν συνολικά πέντε τηλεοράσεις 50 και 65 ιντσών

Ως στρώσιμο εννοούμε την προβολή full field patterns που απεικονίζουν την κλίμακα του γκρι όπως επίσης και την φωτεινότητα των χρωμάτων σε κλίματα 25, 50,75 και 100%. Αναφέρομαι σε αυτά μια και είναι τα πιο γνωστά που μπορεί να βρει κάποιος με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο. Φυσικά υπάρχουν και άλλα όπως κινούμενες μπάρες, χιόνια κ.λ.π..

Το πείραμα αυτό έδειξε ότι χρωματικά δεν είχαμε καμία ουσιαστική αλλαγή. Σαν ουσιαστική αλλαγή εννοώ την μεγάλη διαφοροποίηση από την αρχική μέθοδο. Αλλαγές της τάξης του 5-10% είναι αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου σε οποιοδήποτε προβολικό μέσο.

Το gamma δεν διαφοροποιήθηκε αλλά ούτε και το graycale (αναφέρομαι σε ουσιαστικές αλλαγές και εδώ).

Μεγάλη διαφορά και μάλιστα θετική παρατηρήθηκε στον καταμερισμό της φωτεινότητας. Η ομοιομορφία του panel έγινε καλύτερη και μάλιστα ίδιο panel με ομοιομορφία φωτεινότητας 84% στις πρώτες ώρες μετά το λεγόμενο στρώσιμο η ομοιομορφία φωτεινότητας αυξήθηκε στο 92-94%.

Αναφέρομαι σε ομοιομορφία φωτεινότητας και όχι χρωματική ομοιομορφία κάτι που δεν μέτρησα γιατί δεν ήταν ο σκοπός μου αυτός στο συγκεκριμένο πείραμα.

Μια και σαν plasma αναφοράς είχα τηλεοράσεις Panasonic μετά τις 1000 ώρες το επίπεδο του μαύρου αυξήθηκε όπως επίσης και το επίπεδο του λευκού στις κλασικές μετρήσεις full on off contrast. Στις αντίστοιχες μετρήσεις Ansi contrast το μαύρο παρέμεινε ίδιο ενώ η φωτεινότητα μετρήθηκε αυξημένη Με λίγα λόγια στα δείγματα που είχα για δοκιμή αύξησαν το Ansi contrast.

Η αύξηση της φωτεινότητας του μαύρου ήταν της τάξης άνω του 50% ενώ η αντίστοιχη αύξηση της φωτεινότητας στο λευκό ήταν της τάξης του 15%.

Το θεμα πιστευω πως εχει ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε πως επι χρονια διαβάζουμε για στρωσιμο των τηλεοράσεων πλασμα (ως νεος κατοχος της vτ30 ακουσα πολλες φορες την ιδια συμβουλή περι στρωσίματος) .
Τελικα μηπως δεν ισχύει και τσαμπα τρελαινόμαστε;

πηγη
 

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Το στρώσιμο αναφέρεται κυρίως σε σχέση με την ευαισθησία του νέου φώσφορου στο IR και το burn in η οποία μειώνεται με τον χρόνο.
Ένας παράγοντας που δεν αναφέρει ο κ. Καστρουνής στο άρθρο του.

Πέραν τούτων, το ότι οι μετρήσεις έγιναν μόνο σε Πανασόνικ ίσως επηρέασε τα αποτελέσματα ακριβώς λόγω του εγγενούς χαρακτηριστικού της αύξησης της φωτεινότητας μετά από κάποιες ώρες λόγω firmware.
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Οσον αφορα την ευαισθησία του φωσφόρου σε αυτες τις περιπτώσεις η προτροπή ειναι χαμηλες τιμες στην φωτεινότητα και την αντίθεση αν και πολλες φορες εχει ειπωθεί μεσα στις σελίδες του φόρουμ πως και αυτό δεν ειναι αναγκαιο...
Και αυτο βεβαια ειναι κατι που ελέγχεται και εχεις δικιο πως σε αυτο το θεμα δεν αναφέρει κατι ο Καστρουνης αλλα νομιζω πως ειναι κατανοητό πως το πείραμα εγινε για να τονισθεί η μη μεταβολη σε βασικούς παράγοντες της εικόνας οπως ειναι το gamma και το graycale.
Μην ξεχναμε λοιπον πως μεταξυ αλλων οταν εννοούμε στρώσιμο ενοουμε το χρονικο διαστημα που περνα η πρωτη νεοτητα του πανελ ωστε να μας δίνεται η δυνατοτητα να ρυθμιστεί η εικονα μας.
Αυτο το πραγμα ως γνωστόν ισχύει 100% σε οτι εχει να κανει με τους βιντεοπροβολεις και δεν ξερω αν χαρη αυτων εχει περάσει η ιδια αντίληψη και στις τηλεορασεις plasma ( η αν θες και των Lcd ).
Το θεμα ειναι πως ο ελεγχος των τηλεοράσεων που αναφέρει ο Μ. Καστρουνης - και να σημειώσω πως μια απο αυτες ηταν η δικη μου VT30 των 65" - εδειξε πως δεν υπαρχαν ουσιαστικές η αν θελεις δραματικές διαφορες σε σχεση με την πρωτη ρύθμιση.
Να σημειώσω πως η τηλεοραση μου ρυθμίστηκε πρωτη φροα στις 18 ωρες και ελέγχθηκε ξανα στις 1900 ωρες.
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Τωρα να πω πως δεν εχω εντυπωσιαστεί που το συγκεκριμένο θεμα δεν εχει δωσει έναυσμα για σχολια η απορίες ψέματα θα πω…
Μα ουτε καν η αλλαγή της φωτεινότητας!!!

Μπας και ήταν ηδη γνωστά και εγω ανακάλυψα τωρα την Αμερική…
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Ανδρέα προσωπικά ακολουθώ το στρώσιμο (τηλεοπτικό σήμα σε ζουμ 2 ή 3, με χαμηλή ρύθμιση αντίθεσης και φωτεινότητας) ώστε τις πρώτες 200 ώρες να λειτουργήσει το πάνελ ομοιόμορφα και χωρίς στατικές εικόνες... μιας και τις πρώτες ώρες το "κάψιμο" γίνεται γρηγορότερα.

τώρα για καλύτερη απόδοση στο μέλλον δεν ξέρω αλλά σαν μέτρο ασφάλειας το αποδέχομαι... πολύ περισσότερο αφού δεν διαρκεί μεγάλο χρόνο και δεν απαιτείται κάποιος χρόνος ή δαπάνη.
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Αναφέρεσαι φυσικα για το κίνδυνο burn in που είναι άλλο θεμα σε σχεση με αυτό που αναδεικνύει το τεστ.
Το θεμα είναι αν οι πρώτες ωρες λειτουργίες μιας πλασμα είναι χαμενες ωρες .
Τι εννοω όταν λεω χαμενες ωρες;
Στην βιντεοπροβολη ειναι κανονας πως οποιοδήποτε ρύθμιση προς των 100 ωρών λειτουργειας θα παει χαμενη και αυτό γιατι μετα το πρωτο κάψιμο της λαμπας οι διαφορές στους βασικους παραμέτρους της εικονας δεν εχουν καμια σχεση με την πρωτη ωρα λειτουργίας του προβολεα.
Το ιδιο πραγμα για λογο που δεν γνωρίζω εχει περάσει και στις τηλεοράσεις ( ειτε αυτές είναι πλασμα ειτε lcd)
Γατί, πως ,και από πού, δεν μπορω να γνωρίζω…

Τωρα σχετικα με τον φόβο του burn in τι να σου πω….
Ακομα ακρη δεν μπορω να βγαλω τουλάχιστον με την vt30.
Επι 900 ωρες να μην μασάει και να είναι εύκολη στο θεμα του προσωρινού αποτυπώματος και τωρα που κοντεύει στις 2000 ωρες με το παραμικρό εχω διαδοχικά αποτυπώματα …
Δεν φοβούμουν στην αρχη, προσέχω τώρα, κανοντας αυτό που κανεις με το zoom στα τηλεοπτικά κανάλια…
 

stelios26

Senior Member
5 June 2009
514
Εγώ για να καταθέσω την εμπειρία μου στο θέμα burn in με 2 πλάσμα που έχουν περάσει από τα χεριά μου από το 2004 μέχρι και σήμερα.
Οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις έφαγαν στην μάπα και η τελευταία τρώει ακόμα ΠΟΛΥ gaming και επιπλέον από Λαζόπουλο και μπάλα μέχρι blu-ray.
Όλα αυτά γίνονταν συνήθως μέσα στην διάρκεια μιας μέρας για 8-10 σερί ώρες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.Δεν είχα ποτέ burn in, ούτε καν IR.
Άπλα είχα την ευαισθησία να μην αφήνω μια στατική εικόνα να παίζει όλη μέρα,πχ το pause menu σε videogame (!) η το menu από το dvd (επίσης!!)
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Re: Απάντηση: Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

Τωρα να πω πως δεν εχω εντυπωσιαστεί που το συγκεκριμένο θεμα δεν εχει δωσει έναυσμα για σχολια η απορίες ψέματα θα πω…
Μα ουτε καν η αλλαγή της φωτεινότητας!!!

Μπας και ήταν ηδη γνωστά και εγω ανακάλυψα τωρα την Αμερική…

Το θέμα με την φωτεινότητα έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς στο νήμα της Pioneer kuro. Ο Μανώλης έχει μετρήσει 3 φορές την δική μου 5090Η. Το 1ο calibration έγινε στις 700 ώρες, και ο επανέλεγχος 2 χρόνια αργότερα με την τηλεόραση να έχει στην πλάτη της 2.700 ώρες θέασης.

Αυτό που μας έκανε σε 1η φάση εντύπωση, εκτός απ' την χαμηλή στάθμη μαύρου που μετρήθηκε στα 0,0012 nits, ήταν η αύξηση της φωτεινότητας του panel. Υπενθυμίζω ότι μετά το 1ο calibration η φωτεινότητα μετρήθηκε στα 135 nits, ενώ χθες έφτασε τα 177 nits.

.................................................................

Μετά το calibration έγινε εκ νέου μέτρηση της φωτεινότητας στα 162 nits, και πάλι αρκετά πάνω απ' τα 135 nits που είχαν μετρηθεί στις 700 ώρες λειτουργίας.

Επίσης έγινε μέτρηση του ANSI contrast η οποία έδειξε το εκπληκτικό νούμερο 10.368......
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,319
Αθήνα...
Εγώ πάντως τώρα κατάλαβα τι λέγατε τόσο καιρό...πήραν 2 οικογενειακοί φίλοι τις 43d490 και d450 αντίστοιχα.Και οι δύο παίζουν περίπου 100 ώρες,και επειδή ήθελαν φωτεινή εικόνα,σχεδόν στο τέρμα.Ε,καμιά απολύτως δεν έχει ούτε IR!
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Δεν υπάρχουν Plasma χωρίς image retention...

Yπάρχουν Plasma με πιο ήπιο image retention από άλλες, όπως και κάτοχοι που δεν το παρατηρούν... :p
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,319
Αθήνα...
Με τα patterns εάν δεν μπορούσε να το παρατηρήσω θα έπρεπε να πάω άμεσα για επίσκεψη στον οφθαλμίατρο!Οπότε αλλάζω τον τρόπο διατύπωσης.Είχε τόσο ήπιο Image Retention ώστε να μην καθιστάται ορατό ακόμη και υπό ειδικές συνθήκες.
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Με τα patterns εάν δεν μπορούσε να το παρατηρήσω θα έπρεπε να πάω άμεσα για επίσκεψη στον οφθαλμίατρο!Οπότε αλλάζω τον τρόπο διατύπωσης.Είχε τόσο ήπιο Image Retention ώστε να μην καθιστάται ορατό ακόμη και υπό ειδικές συνθήκες.

Σε ποιές ειδικές συνθήκες αναφέρεσαι;
 
19 June 2006
35,671
Απάντηση: Re: Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

Σε ποιές ειδικές συνθήκες αναφέρεσαι;

Αυτούς που βλέπουν μια κουβέρτα στην 32άρα τους από τα 5 μέτρα και διακρίνουν σε ποιο σημείο την έχει φάει ο σκώρος!!!-bye-
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,319
Αθήνα...
Re: Απάντηση: Re: Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

Αυτούς που βλέπουν μια κουβέρτα στην 32άρα τους από τα 5 μέτρα και διακρίνουν σε ποιο σημείο την έχει φάει ο σκώρος!!!-bye-
:flipout::flipout::flipout::flipout:
 

vas_papavas

Supreme Member
21 December 2010
8,849
Re: Απάντηση: Re: Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

Αυτούς που βλέπουν μια κουβέρτα στην 32άρα τους από τα 5 μέτρα και διακρίνουν σε ποιο σημείο την έχει φάει ο σκώρος!!!-bye-

drunk-irish-048.gif
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Re: Απάντηση: Re: Plasma Μύθοι και πραγματικότητα

Αυτούς που βλέπουν μια κουβέρτα στην 32άρα τους από τα 5 μέτρα και διακρίνουν σε ποιο σημείο την έχει φάει ο σκώρος!!!-bye-

Μπα, δεν χρειάζεται τηλεσκόπιο για να διακρίνεις το image retention... :p



O Μανώλης ανακοίνωσε ότι θα ανεβάσει και τα νούμερα κάποια στιγμή, οπότε το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον...

Ελπίζω να καταφέρει να παρακολουθήσει κάποια από τα δείγματα του και για μεγαλύτερο, πέραν των 2000 ωρών διάστημα... ;)
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Ας επαναφέρω το θέμα στην αρχική ερώτηση, μιας και τώρα είδα το νήμα.

Αν αποδεχθείς μεταβολή 10%, τότε είναι έτσι όπως τα είπε και ο Μανώλης. Όμως η ανομοιομορφία είναι μικρή (και όχι τόσο σημαντική) παράμετρος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρωματική ολίσθηση, που μεταβάλει για παράδειγμα την θερμοκρασία λευκού. Αν η θερμοκρασία λευκού πάει από τις 6500Κ στις 6000Κ (μεταβολή μικρότερη από 10%), την θεωρείς καλιμπραρισμένη;

Πάντως το cnet διενεργεί ένα πείραμα, και παρακολουθεί διάφορες πλάσμα για 2 χρόνια τώρα:

http://reviews.cnet.com/8301-33199_...-long-term-plasma-tv-tests-enter-second-year/

Επίσης, έχω μετρήσει αντίστοιχη ολίσθηση στην θερμοκρασία λευκού και στην 9705, η οποία συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό μεν, αλλά είναι υπαρκτή.
Περίπου στις 6000 ώρες (ο _JL? θυμάται σίγουρα καλύτερα) από τους 6500Κ πήγε στους 6348Κ. Αυτό που μετρήθηκε είναι ότι έπεσε λίγο η μπλε συνιστώσα των LED.

Η αλήθεια είναι ότι αν θες να διατηρήσεις μια καλιμπραρισμένη τηλεόραση, πρέπει να την ρυθμίζεις συχνά...