Ποιότητα ή μέγεθος?

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας σχετικά με ένα κοινό προβληματισμό :chinscratch: που αντιμετώπιζουμε όταν φτάσει η στιγμή της αγοράς μιας νεάς τηλεόρασης. :lehrer: Πάντα αναφερόμαστε ότι από την αρχή έχουμε ένα συγκεκριμένο μπάτζετ χρημάτων κι ότι ο χώρος μας μας επιτρέπει την επιλογή ανάμεσα σε κάποια μεγέθη (εννοείται ότι αν είσαι σε 5μ απόσταση θέασης, δεν θα πας για 32 ίντσες!). Αυτό λοιπόν που θέλω να θέσω σαν ερώτηση/απορεία είναι τι αξίζει τελικά κατά την γνώμη σας: να αγοράσουμε μια ακριβότερη μικρότερων διαστάσεων, αλλά με εκπληκτική ποιότητα εικόνας ή μία με μεγαλύτερο μέγεθος και με μέτρια έως καλή εικόνα???
Είμαι σίγουρος ότι πολλούς απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα.
Σας ευχαριστώ -bye-
 

pantaks

New member
4 July 2006
22
Θεμα budget, καθαρα. Οσο μεγαλυτερη, τοσο το καλυτερο. Τωρα, για την ποιοτητα, ποιοτητα κατασκευης?, καλουδια η μεγαλη αναλυση? Θεμα χωρου και προυπολογισμου
 

bourman

New member
5 July 2006
25
Με τις προυποθέσεις που θέτει ο Panosxgr (συγκεκριμένο budget ) δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς πει ότι θα επιλέξει μια μεγαλύτερη οθόνη μόνο και μόνο γιατί είναι μεγαλύτερη χωρίς να συνυπολογίσει την ποιότητα εικόνας , διαθέσιμες εισόδους , ποιότητα κατασκευής .
 
18 June 2006
7,544
Πάνο πολύ ωραίο θέμα άνοιξες!!!:music-smiley-005: :aktion033:

Για να δούμε λοιπόν τι πιστεύουμε...

ΥΓ: Μόνο να μην το πάρει είδηση ο Γίγας :firstprize::grinning-smiley-043 γιατί καήκαμε:fahne90: ....

χαχαχαχα....
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Εγω ψηφιζω ... ποσοτητα!
Τι με χορταινει καλυτερα δηλαδη-bye-
 

group131

AVClub Enthusiast
20 June 2006
993
Ηράκλειο
Κατ' εμέ πρώτα αποφασίζεις ποιο είναι το μέγεθος που σε καλύπτει και μετά κοιτάζεις να πάρεις ότι πιο ποιοτικό με το budget σου στο μέγεθος αυτό...

Τι να την κάνω την ποιότητα αν θέλω και τηλεσκόπιο για να τη δω?

Γιώργος
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,382
Γλυφάδα
Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο (group131).

Παρόλαυτά το μέγεθος είναι αυτό που παίζει τον πρώτο ρόλο, μια και αν βλέπεις από 4 μέτρα και πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να καταλαβαίνεις μεγάλες διαφορές στο θέμα της ποιότητας. Εντάξει δεν μιλάμε και για μπάζο σε τεράστιο μέγεθος...
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Nομίζω ότι η ποιότητα στις μικρές ίντσες δεν αξίζει και τόσο. Mε τα κόστη που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά θα πήγαινα σε μέτρια ποιότητα μικρής tv (γιατί θα παρακολουθούσα μόνο πρόγραμμα καναλιών) και για πολλές ίντσες μόνο σε προβολικό. Δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσει κανείς τόσα χρήματα σε tv.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Από ότι βλέπω σιγά σιγά βγαίνουν στη φόρα τα πρώτα μηνύματα.
Αλλά θα μπορούσατε να πέιτε και δυο λόγια για την προτίμηση σας. Μην γράφουμε το ένα ή το άλλο έτσι ξερά. Δεν κάνουμε δημοσκόπηση άλλωστε. Κουβεντούλα να γίνεται και αναλύσεις.:ernaehrung004:

Ας θέσω κι εγώ λοιπόν την άποψή μου.
Πρώτα από όλα να πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ποιότητα της εικόνας. Για αυτό και άλλωστε έχω ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα να ψάχνομαι πάρα πολύ σχετικά με τις ρυθμίσεις της εικόνας και ότι αυτό συνεπάγεται.

Τι γίνεται όμως όταν θα έρθει η στιγμή να αγοράσω μια τηλεοράση και τα λεφτά που θα έχω στην τσέπη είναι μετρημένα? Μακάρι φυσικά να ήμουνα άνετος και να μην το σκεφτόμουνα αυτο. Αλλά ανήκω στην κατηγορία "σκέψης"! :nounder:
Μακάρι στο μέλλον να αλλάξει :captain:

Αν λοιπόν είχα κάποια λεφτάκια στην τσέπη, μάλλον θα πήγαινα για μια τηλεόραση μεγέθους με επαρκή ποιότητα εικόνας και δεν θα επιζητούσα τα κορυφαία μοντέλα. Φυσικά, πάντα, μετά από την κατάλληλη έρευνα, σχετικά με το τι εξόδους-εισόδους έχει, αν έχει παρουσιάσει προβλήματα, ακόμα κι αν έχει καλό service.

Γιατί όμως θα πήγαινα για μεγαλύτερη κι όχι κορυφαία? Θα προσπαθήσω να σας αναλύσω την σκέψη μου.

Πρώτο και κυριότερο, για εμένα οποιαδήποτε τηλεόραση HD της αγοράς είναι πολύ καλύτερη από την CRT που έχω στο σπίτι. Δεν μιλάω για μάρκα CRT (έστω κι αν είχα 32 ιντσών). Απλά πιστεύω ότι εκτός από το ότι μια νέα τηλεόραση σου αλλάζει τη θέαση που έιχες μέχρι τώρα, σου αλλάζει ακόμα και την ψυχολογία. Ασε που όλες ομορφαίνουν και τον χώρο, οπότε καλύτερο και για εμένα αλλά και για την γυναίκα του καθενός, που μουρμουράνε με αυτά! :twoguns:

Μετά, σχεδόν το 80% των προβολών μου θα ήταν τηλεοπτικό σήμα. Οπότε κι εκεί είμαι εντάξει με μια ανάλυση 1366x768, που προσφέρουν οι περισσότερες (αν είναι Plasma, μπορεί να είναι π.χ.1024x768 ή κάτι παρόμοιο).
Θα επέλεγα εννοείται να είναι HD κι όχι μικρότερης ανάλυσης, όπως π.χ. μερικές Sharp (τυχαίο παράδειγμα, επειδή τυχαίνω να γνωρίζω ότι η συγκεκριμένη έχει τέτοια μοντέλα), αλλά να είναι ανάλυσης ώστε να μου δίνει 720 progressive.

Δεν θα κοίταγα για ανάλυση TRUE HD (1920x1080), καταρχάς γιατί όλα τα μοντέλα είναι πολύ πιο ακριβά. Μετά, λόγω του τηλεοπτικού σήματος, θα δείχνουν τις μεγάλες ατέλειες των ελληνικών καναλιών μας, ακόμα και μέσω ψηφιακής (Νόβα). Τέλος, πιστεύω ότι μέχρι να έρθει η στιγμή ώστε να υπαρχει στην αγορά ένας επαρκής αριθμός HD-DVD ή BLUE-RAY disks, αφού πρώτα τα βρουν οι κινηματογραφικές βιομηχανίες και αποφασίσουν τι θα ακολουθήσουν, ακόμα κι αν τελικά βγουν κάποια στιγμή universal players, ώστε να υποστηρίζουν και τα 2 formats, θα περάσει κατά την προσωπική μου γνώμη τουλάχιστον 1,5-2 χρονάκια. Μέχρο τότε συμβιβάζομαι μια χαρά και με τα παλιά μας και γνώριμα DVD. Με ένα καλό DVD player της αγοράς, μέχρι 100-150 και με έξοδο HDMI, ώστε να κάνει upscaling 720p, πιστεύω ότι είμαι μια χαρά!!!

Μετά, όσο μεγαλύτερη τηλεόραση έχω, τόσο πιο κοντά θα με κάνει να νιώθω στην κινηματογραφική πραγματικότητα. Και φυσικά για τα μάτια του μεσου θεατή, πιστεύω ότι η εικόνα είναι καλύτερη ακόμα κι από αυτή που απολαμβάνει σε ένα καλό σινεμά, αλλά σε μικρότερες διαστάσεις φυσικά. Δεν μιλάμε βέβαια για αυτούς που έχουν projectors, μιλάμε για την κατηγορία που θα έχει αυτή την τηλεόραση σαν βασικό μέσο εικόνας στο home theater του.

Καθότι λάτρης των sports και κυρίως του ποδοσφαίρου, εεε, πως να το κάνουμε: διαφορετικά είναι να βλέπεις την μπάλα και το γήπεδο μεγαλύτερα! Είναι απόλαυση!

Και τέλος, για να κλείσω και να μην κουράζω :grinning-smiley-043 για εμένα που θα είμαι σπίτι θα είναι καταπληκτική η εικόνα, γιατί δεν θα την συγκρίνω με καμιά άλλη! Μιλάμε για σύγκριση που κάνουμε στα καταστήματα. Φυσικά, όπως είναι ευνόητο, για να συγκρίνουμε κάτι, πρέπει να υπαρχει κάτι άλλο "ομοειδές" ώστε να το συγκρίνεις κι ανάλογα να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Αλλά αν έχεις ένα, γιατί να μπαίνεις σε αυτό τον κόπο? Δεν υπάρχει λόγος (αν και εμείς οι άρρωστοι οι περισσότεροι το κάνουμε, αλλά αν είναι σωστό ή όχι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!). Αν μας κυριαρχεί το αίσθημα του ανικανοποίητου, τότε ότι και να πάρουμε, ακόμα και το πιο κορυφαίο μοντέλο, πάντα θα βγει κάποιο καλύτερο! Αρα πάντα θα είσαι μέσα σε αυτό το "τρυπάκι" και θα θέλεις (θα σε τρώει βρε παιδί μου) να αλλάξεις και να πάρεις μια νέα, με την εκάστοτε τεχνολογία που θα σου πλασάρουν.

Αρα??? Για εμένα...

SIZE DOES MATTER!
 

Evanl

AVClub Enthusiast
19 June 2006
831
Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου panosxgr.:grinning-smiley-043
Ας κάνω έγω τον αντίλογο λοιπόν...
Πρώτα από όλα είναι σίγουρο ότι το θέμα είναι υποκειμενικό. Προωπικά ψηφίζω ποιότητα γιατί:
1. Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο budget. Με αυτό λοιπόν μπορεί να πάρει π.χ. την καλύτερη 32αρα, μία καλή 37άρα, μία μέτρια 40αρα/42αρα κοκ. (εξαίρεση η σύγκριση τηλεοράσεων διαφορετικής τεχνολογίας βλ. lcd vs plasma)
2. Επίσης ο καθένας έχει συγκεκριμένη απόσταση θέασης που δεν του επιτρέπει τεράστιες αποκλίσεις ως προς το μέγεθος.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα η επιλογή παίζει στη διαφορά μοντέλου κατά 5''-10''.
Αν έχω να διαλέξω ανάμεσα στην super τηλεόραση και την καλή- +5'' - τηλεόραση, η μικρότερη (αλλά καλύτερη) θα είναι αυτή που θα με κάνει να νοιώσω ότι έχω κάτι ξεχωριστό σε σχέση με όσες τηλεοράσεις είχα δει μέχρι τώρα.Σημειώστε ότι βλέπω κυρίως αθλητικά (μέσω ΝΟΒΑ) και dvd. Γενικά προτιμώ την αίσθηση της ευκρίνειας/λεπτομέρειας από αυτήν της μεγαλύτερης οθόνης με οπτικούς συμβιβασμούς (πιξέλιασμα κλπ). Ίσως βέβαια σε αυτό να με επηρεάζει ότι έχω μικρή απόσταση θέασης (3μ).

Ως προς την ανάλυση, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι προς το παρόν η 1366Χ768 είνια μια χαρά, ΕΚΤΟΣ αν μιλάμε για μοντέλα 42''+. Σε αυτά οι τυχεροί κάτοχοι true hd θα μπορέσουν να δουν διαφορά μόλις κυκλοφορήσουν τα hd dvd/blu ray. Οι υπόλοιποι (δηλ. <42'') δεν νομίζω ότι θα δουν σημαντική διαφορά σε σχέση με την ανάλυση 1366Χ768.

Για να δούμε τι θα πούνε και οι υπόλοιποι φίλοι!

Βαγγέλης
 

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
…δεν έχει σημασία το μέγεθος, τεχνολογία κλπ οποίος αγοράζει TV για χρήση καθαρά σε τηλεοπτικό σήμα…μονόδρομος η παλιές καλές CRT 4:3… και για όσο καιρό ακόμα τα ελευθέρα κανάλια και η Nova θα μεταδίδουν 4:3

…συγνώμη ρε παίδες για τη πάγια θέση μου όσες φορές έχουν ανοιχτή thread για το συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά… όταν ακούω για τις αγορές (και μπράβο και σας χαίρομαι) συνοδα, ρυθμίσεις κλπ και μετά η χρήση της TV είναι 80-90 % του χρόνου να βλέπεις Ευαγγελατο για να τον μπερδεύεις με τον Τραγκα… αναρωτιέμαι αν αξίζουν τόσα χρήματα

…βεβαίως «περί ορέξεως κολυθοπιτα»
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
GeonX, έχεις μια σεβαστή άποψη, αλλά αν το δούμε κι από άλλες πλευρές, ίσως τελικά αξίζει η αγορά μια νέας τηλεόρασης.
Καταρχήν ας αναλογίστουμε το πόσο ελάχιστη ακτινοβολία εκπέμπουν σε σχέση με τις παλιές CRT. Για εμένα σημαντικό, ιδίως όταν επέρχεται ο παράγοντας μικρά παιδιά, που πιθανώς θα θέλουν να παίζουν το παιχνίδι τους καμιά φορά (ίσως και κάποια "μεγαλύτερα" παιδιά...) :music-smiley-005:
Μετά αν το δούμε κι απο άποψη κατανάλωσης ρεύματος είναι κι εκεί σαφώς πιο οικονομικές.

Θα συμφωνήσω απόλυτα στα όσα αναφέρεις με το τηλεοπτίκο σήμα. Με κάδρο 4:3 που δείχνουν όλα τα κανάλια (ακόμα και το filmnet!!), ίσως να έπρεπε να το σκεφτούμε. Αλλά αν θέλεις να απολαμβάνεις έστω και 1-2 φορές την εβδομάδα σαν άνθρωπος μια ταινία σε DVD, μαζί με το αντίστοιχο ηχοσύστημα σου, ίσως τελικά και να αξίζει. Και με την ελπίδα φυσικά ότι θα αποφασίσουν και τα ελληνικά κανάλια να αλλάξουν κάποια στιγμή το κάδρο μου προβάλλουν. :grinning-smiley-043
 
18 June 2006
7,544
Καλό μεσημέρι κι από μένα!!!

με δεδομένο ότι:
1.έχω ήδη μια 32άρα CRT τηλεόραση
2.δεν πρόκειται ν´αγοράσω τηλεόραση για τον επόμενο χρόνο(λογικά...)
3.παρότι μιλάμε για τηλεόραση,θεωρώ ότι δεν έχει νόημα ν' ασχολούμαι με την ποιότητα εκπομπής των καναλιών..μ' ενδιαφέρει η θέαση dvd...

για όλους αυτούς τους λόγους:

Size does matter!!!

εν ολίγοις δεν βρίσκω-προσωπικά-τον λόγο ν' αλλάξω τηλεόραση αν δεν μ' ενδιαφέρει-προτίστως-το μέγεθος της εικόνας!!!!..εννοείται >40"!!!
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,115
ΑΘΗΝΑ
Χμμμ,μάλλον δεν υπάρχει σωστή απάντηση αφού και το ερώτημα είναι λάθος,τουλάχιστον σήμερα.
Ας προσπαθήσουμε όμως δίπλα από την "ποιότητα" να βάλουμε κάποιο μοντέλο τηλεόρασης και να κάνουμε το ίδιο για το "μέγεθος".
Όταν βγήκε η Philips 9830,lcd στις 37 ίντσες,εύκολα θα την βάζαμε δίπλα στην λέξη "ποιότητα".
Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι η λέξη που της ταίριαζε καλύτερα είναι "αθλιότητα".
Στη λέξη "μέγεθος" αναγκαστικά θα πρέπει να στραφούμε στην τεχνολογία plasma,αφού η τεχνολογία των lcd δεν έχει να δείξει κάτι σημαντικό,τουλάχιστο για σήμερα.
Εκεί λοιπόν,όποια τηλεόραση μεσαίας κατηγορίας και να βάλεις,το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον καλύτερο από μία ποιοτική lcd,σε όποιο μέγεθος και να την συγκρίνεις.

Αν περιορίσουμε το ερώτημά σου σε μία τεχνολογία,πχ plasma,πάλι σήμερα δεν τίθεται καν,αφού τα μεγέθη των plasma περιορίζονται σε ένα άντε δύο (42´και 50´).
Εκεί πιστεύω ότι αν ο χώρος-άλλο κριτήριο που μπαίνει σφήνα- το επιτρέπει,μάλλον θα πας για τις 50´ μιας και οι θεάσεις σε μια τηλεόραση είναι περισσότερο τηλεοπτικά προγράμματα,τουλάχιστο για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.
Θα πας λοιπόν στις 50´ αφού το τηλεοπτικό σήμα είναι από κακό έως μέτριο,οπότε τι να την κάνεις την "ποιοτική" 42άρα.
Το ίδιο ισχύει και για τις lcd,αφού και εκεί τα μεγέθη είναι περιορισμένα,τουλάχιστο για τηλεόραση που δεν θέλεις να βλέπεις τους υπότιτλους με κυάλια.
Ρωτάς λοιπόν:
"Τι να πάρω;Μία 32'' lcd ή μία 37''/40'' lcd?"
"Μία 37'' lcd ή μία 42'' plasma?"
"Μία 42'' plasma ή μία 50'' plasma?"
"Μία 37'' lcd-βλέπε τις νέες Philips-ή μία 50'' plasma?"

Πιστεύω ότι έτσι θα δοθούν ποιό εύκολα απαντήσεις...
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Σωκράτη, καλησπέρα.

Αν διάβασες στην αρχή του thread, πιστεύω ότι το ερώτημα είναι σαφές. Ξεκινάμε με την προοπτική ότι έχουμε συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή μας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας το χώρο όπου θέλουμε να την τοποθετήσουμε αλλά και την απόσταση θέασης, προχωράμε στην επιλογή.
Κι εκεί επέρχεται το ερώτημα, το οποίο δεν είναι ανάγκη να το περιορίζουμε σε συγκεκριμένη τεχνολογία (π.χ. μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιοι που να θέλουν να πάρουν Rear-Projection TV). Εσύ τι θα προτιμούσες απλά, μικρότερη με άψογη εικόνα (ας πούμε όπως προανέφερες τα νέα μοντέλα LCD της Philips) ή μια μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά όχι την τόσο εκπληκτική (στα δικά σου μάτια πάντα, γιατί για κάποιους άλλους κι αυτή μπορεί να έχει καταπληκτική εικόνα)?
Και τέλος, όσον αφορά την απόσταση και τις διαστάσεις που πρέπει να είναι η τηλεόραση, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! :grinning-smiley-043
-bye- -bye-
 
16 July 2006
7,498
HAMBURG
Εγω ειδα μια Πανασονικ 50 αρα ΠΛΑΣΜΑ να παιζει σημα υψηλης εθκρινειας και ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ !!!!!!!!!!!!!

Αν σε τετοιο μεγεθος βλεπω αυτην την εικονα τοτε ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΑΓΚΩΤΟ.........
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,115
ΑΘΗΝΑ
Το ερώτημα είναι σαφέστατο ,αλλά μάλλον θα καταλήξει σε γκάλοπ αφού τελικά μας ρωτάς τι μας αρέσει.
Και τι σημασία έχει αν εγώ/εσύ θα προτιμήσουμε το μέγεθος;Θα πείσουμε κάποιον να κάνει το ίδιο;
Είναι σαν να ρωτάς:
"Ποιό αυτοκίνητο να πάρω με 30.00€.Το Cherokee ή το Α4?"
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Απάντηση: Re: Ποιότητα ή μέγεθος?

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ. said:
Και τι σημασία έχει αν εγώ/εσύ θα προτιμήσουμε το μέγεθος;Θα πείσουμε κάποιον να κάνει το ίδιο;
Είναι σαν να ρωτάς:
"Ποιό αυτοκίνητο να πάρω με 30.00€.Το Cherokee ή το Α4?"

Γιατί, είμαστε εδώ για να πείθουμε τους άλλους? Απλά πιστεύω ότι ανταλλάσουμε απόψεις. Ισως μέσα από τις ιδέες κάποιοι να βλέπουν πιο ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Ισως κι όχι. Αλλιώς γιατί χρησιμοποιούμε το forum? Αν κάποιος πειστεί για κάτι, αυτό εξαρτάται από την δική του κριτική και από τίποτα άλλο.
Αν βλέπεις την ερώτηση σαν γκάλοπ, ίσως τελικά και να είναι, αν απαντήσεις μονολεκτικά το ένα ή το άλλο. Αν όμως γράψεις και μια εξήγηση για το λόγο για τον οποίο προτιμάς τη συγκεκριμένη επιλογή σου, τότε καταλήγει σε κάποιο είδος "διαλόγου" (προσωπική άποψη πάντα).
-bye-
 
Last edited: