Projector για εκπαιδευτική χρήση

tdm900

New member
12 September 2006
45
Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα τις συμβουλές σας για το παρακάτω...
Σκοπέυω να αγοράσω έναν προβολέα για χρήση μέσα σε σχολική αίθουσα. Η κύρια χρήση του θα είναι η προβολή παρουσιάσεων και μικρών video από φορητό υπολογιστή.
Ενδιαφέρομαι για μηχάνημα με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να διαθέσω μεγάλο ποσό (και νομίζω ότι για τη χρήση που τον θέλω δεν είναι και απαραίτητο).
Επίσης, με ενδιαφέρει φυσικά η αξιοπιστία όπως και το σωστό service.
Αν μπορείτε να προτείνετε κάποιο μοντέλο (αλλά και e-shop) θα είμαι υποχρεωμένος.
Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Αλήθεια, αναρωτιέμαι αν η προβολή μπορεί να γίνει και σε λευκό πίνακα μαρκαδόρου (whiteboard) εκτός του ειδικού πανιού.
 

tdm900

New member
12 September 2006
45
Να συμπληρώσω ότι οι παρουσιάσεις θα γίνονται σε συνθήκες φυσικού φωτισμού και όχι συσκότισης.
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Kαλωσήρθες στην παρέα μας. Kαι καλό ταξίδι μέσω του οχήματος avclub.
Έχεις δίκιο ότι δεν χρειάζεται να δώσεις και πολλά χρήματα για τον σκοπό σου. Ένα θέμα είναι το φως που θα υπάρχει στο δωμάτιο. Όσο περισσότερο φως τόσο λιγότερο θα φαίνεται η εικόνα που σημαίνει ότι θα χρειαστείς μηχανάκι με δυνατή λάμπα. Aυτό θέλει προσοχή αφού αν βαράει και η ήλιος τότε δύσκολα τα πράγματα τόσο που μπορεί να τον πάρεις και να μην κάνει και δουλειά.
Nομίζω ότι ένα μεταχειρισμένο προβολικό μπορεί να σε κάλυπτε πλήρως και θα το έβρισκες και σε καλή τιμή. Aνάλυση υψηλή δεν χρειάζεσαι (800X600 είναι μια χαρά).
Ένα άλλο θέμα είναι να υπολογίσεις που θα το τοποθετείς για να υπολογίσεις και τί μέγεθος εικόνας θα σου βγάζει.
Στον whiteboard, αν και δεν έχω δεί ποτέ, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα αφού ένα προβολικό μπορεί να αποδόσει καλά ακόμη και σε έναν λευκό τοίχο. Tο μέγεθος όμως θέλει υπολογισμό.
Eλπίζω να βοήθησα.
 

tdm900

New member
12 September 2006
45
Χμ... Πρώτα από όλα η προβολή θα γίνεται σε φυσιολογικές συνθήκες αίθουσας (θέμα ήλιου δεν τίθεται,συχνά χρειάζεται να ανοίξουμε και τα φώτα).
Δεύτερο, ο προβολέας θα στήνεται περίπου 1 με 2 μέτρα από τον πίνακα και με κλίση προς αυτόν ή 1 μέτρο μπροστά του (πιστεύω να έγινα καταννοητός).
Τρίτο... Κάποιο μοντέλο που ίσως με καλύψει?
 
30 July 2006
185
Αθήνα
Θες πέρα από πολύ φωτεινό προβολέα και ιδιαίτερα short throw (να δίνει μεγάλη εικόνα από μικρή απόσταση δηλαδή). Τα 1-2 μέτρα που λες είναι πάρα πολύ μικρή απόσταση, δύσκολα θα πιάσεις πάνω από 50 ίντσες οθόνης..
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
το πρωτο ειναι τεχνολογιας dlp.εγω θα προτιμουσα ταLCD γιατι μπορει τα παιδια να εχουν προβλημα ουρανιου τοξου ,ενα φαινομeνο που εμφανιζεται σε φτηνες υλοποιησεις DLPκαι δημιουργει πονοκεφαλο.

Οπως σου ειπαν πιο πανω,καλο θα ειναι αν γινεται να τοποθετηθει ο προβολεας περαν των 2 μετρων ωστε να εχεις καπως μεγαλη εικονα.Θα σου ελεγα να πας σε κανενα μαγαζι που εχουν στημενους επαγγελματικους προβολεις ΠΧ.Πλαισιο κλπ.για να παρεις μια ιδεα ποσο φως βγαζει μια συγκεκριμενη φωτεινοτητα ωστε να υπολογισεις ποσο χρειαζεσαι.

για προβολη σε whiteboard δεν νομιζω ναχεις προβλημα.

για ριξε μια ματια και εδω

http://www.projectorcentral.com/education-dlp-lcd-projectors.htm
 
Last edited:

tdm900

New member
12 September 2006
45
Δυστυχώς δεν ζω κοντά στην πρωτεύουσα και είναι δύσκολο να ελέγξω την ποιότητα απεικόνισης, πάω λίγο στα τυφλά όπως καταλαβαίνεις, γι' αυτό και χρειάζομαι βοήθεια από όσους έχουν προσωπική εμπειρία.
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
καταλαβα,λοιπον το πρωτο που πρεπει να σε απασχολει ειναι τι μεγεθος εικονα θελεις και ποση αποσταση χρειαζεται ο προβολας για να στην βγαλει.
πχ.αν πας εδω
http://www.projectorcentral.com/Epson-EMP-S5-projection-calculator-pro.htm

θα δεις οτι ο Επσον s5 δινει στα 2 μετρα αποσταση απο την οθονη διαγωνιο 129 εκατοστα περιπου 50ιντσες.
 
Last edited:

tdm900

New member
12 September 2006
45
Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα ακριβώς τι δείχνουν όλα αυτά τα νούμερα, υπόσχομαι όμως να το μελετήσω καλύτερα...
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
ειναι απλο,οι δυο κατω ευθειες σου δειχνουν την αποσταση προβολεα -οθονης και η κατω κατω το μεγεθος διαγωνιου που παιρνεις.
Αμα τσουλησεις τον δεικτη δεξια -αριστερα θα δεις πως δουλευει.
 
17 June 2006
9,787
Αν μιλάμε για μικρή χρήση, κανένα βίντεο και powerpoint ακόμα και ο φθηνότερος προβολέας της αγοράς θα σε καλύψει πλήρως για τις ανάγκες σχολικής τάξης. Στο πανεπιστήμιο σε μικρές αίθουσες προβολάκια της κλάσης του Infocus X3 είναι υπέραρκετά για τις παρουσιάσεις σε powerpoint και κανένα βιντεάκι.
 

tdm900

New member
12 September 2006
45
Να ρωτήσω και κάτι άλλο... Το φαινόμενο rainbow έχει σχέση και με το χρόνο παρακολούθησης ή όχι? (συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές θα τον χρησιμοποιώ για δεκαπεντάλεπτες-εικοσάλεπτες παρουσιάσεις, γι' αυτό και ρωτάω...).
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
το rainbow ειτε το βλεπεις ,ειτε οχι, δεν αρχιζεις να το βλεπεις μετα καποιο χρονικο διαστημα σαν να πουμε απο κουραση.
Ορισμενοι ,αντιθετα ,ισχυριζονται οτι συνηθιζεται και μετα καποιο διαστημα που εχουν ζησει με DLP, ειτε δεν βλεπουν ,ειτε δεν τους ενοχλει.
Προσωπικα υποφερω εντονα απ'αυτο και μου ειναι απο αδυνατον(στις φτηνες υλοποιησεις) εως κουραστικο(στις καλυτερες) να παρακολουθησω DLPπροβολεα.
 

tdm900

New member
12 September 2006
45
Μια ακόμα ερώτηση... Η ανάλυση 800Χ600 θα μου είναι αρκετή? (το ρωτάω αυτό γιατί οι προβολές θα γίνονται από φορητό υπολογιστή που η οθόνη του παίζει σε μεγαλύτερη ανάλυση, 1024Χ800). Μήπως θα πρέπει να ψάξω για κάτι σε ανάλογη ανάλυση, ή δεν παίζει ρόλο η ανάλυση της πηγής?
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
φιλε μου.κατ'αρχην να σου ζητησω συγγνωμη διοτι απ'οτι βλεπω τωρα ειχα κανει λαθος σ'αυτο που σουχα γραψει για το μεγεθος προβολης του Επσον.
Δυστυχως, κανεις δεν το διαβασε φαινεται για να με διορθωσει..Θα τοχα κοιταξει βιαστικα.Αν δεις τον μετρητη στη σελιδα που σου εβαλα λινκ,με το ζουμ βγαζει καπου 70ιντσες στα 2μετρα κιοχι 50 που εγραψα.:blush:

ως προς την αναλυση ,καλο ειναι να παιζει στην αναλυση του προβολεα,αλλα οχι εντελως απαραιτητο.Ο προβολεας θα μετατρεψει την αναλυση στο δικο του πανελ.Αλλαξε την ρυθμιση.
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
απ'αυτους τους 3 ,οι δυο ειναι 800Χ600 και ο αλλος 1024Χ768.θαπαιρνα αυτον με τη μεγαλυτερη αναλυση.
 

tdm900

New member
12 September 2006
45
Αυτό σκέφτηκα και εγώ, απλά είπα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που δε γνωρίζω (π.χ. διαφορά στην ποιότητα των μηχανημάτων, στην εγγύηση, στη λάμπα κτλ)