Ψηφιακά της ΕΡΤ

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Γεια σας παιδιά και χρόνια πολλά.
Δεν ξέρω αν κολλάει σε αυτό το τομέα το θέμα, αν οχι ας μεταφερθεί παρακαλώ.
Εχω το εξής πρόβλημα με τα ψηφιακά της ΕΡΤ (cine+, sport+ κτλ): ενώ τα παρακολουθώ βλέπω αχνά απο κάτω (λίγο αλλα ορατά) το αναλογικό κανάλι που έβλεπα πριν!!!
Ακόμη και σε κενό να το βάλω (με χιόνια δηλαδή) το αναλογικό (πχ Μega,Ant1 κτλ) και μετά βάλω το ψηφιακό βλέπω τι παίζει !!!
Δεν είναι burn in η Image rentention γιατί βλέπω κανονικά , δηλαδή η εικόνα αλλάζει.
Σαν παρεμβοολη δηλαδή.
Εχω τον Humax DV3 σαν αποκωδικοποιητη.
Ισως οι συνδέσεις μου , ίσως τα καλώδια μου.
Ριξτε καμμιά ιδέα , τι να ελέγξω.
 

ilise

Supreme Member
3 August 2006
3,270
Καλημερα και Χρονια πολλά,
Λοιπον προβλημα συνδεσης μου μυριζει,
Συνηθως ειναι προβλημα πολυ δυνατου σηματος κεραιας ιδαιτερα αν χρησιμοποιεις το modulator του Humax. Δεν ξέρω πως έχεις κανει τη σύνδεση αλλά σε γενικές γραμμες να μην προτιμάς το loop out της κεραιας απο το Humax στην τηλεοραση. Τροφοδοτησε τον μονο με σημα κεραιας και συνδεσε την τηλεοραση με scart (RGB). Προτιμησε να δωσεις στην τηλεοραση καθαρό σημα και όχι μεσω loop through. Ο Humax έχει ενα κακό και βγάζει απο το ant-out παρεμβολές ειδικα κοντα στο καναλι 36.
Πες μας τι εκανες τελικα!
Νικος
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Θα ελέγξω τις συνδέσεις μου και θα σας πω αργότερα.
Είναι διαδικασια γιατί πρέπει να κατεβάζω την τηλεόραση κτλ.
Πες ομως τι είναι το "modulator" και το "loop through"?
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Λοιπόν απο τη κεραία μου οπως ερχεται απο την κεντρική της πολυκατοικίας στο διαμέρισμα μου πάω
1. στο "aerial" του Humax
2. απο το "rf out" του Humax πάω στο "aerial" του Dvd Recorder μου
3. απο το "rf out" του DvdRecorder στη τηλεόραση.
Ο Humax είναι συνδεμένος με scart με την Τηλεόραση μου και το Dvd recorder.
 

ilise

Supreme Member
3 August 2006
3,270
Αρα βλέπεις απο ext της τηλεορασης τα ψηφιακα.
Modulator ειναι ενας πομπος που έχουν συσκευες όπως ο Humax ωστε εφοσων δεν υπαρχει δυνατοτητα (παλιες τηγλεορασεις) για συνδεση με scart & composite να χρησιμοποιει ενα καναλι εκπομής - συνηθως 36 και να βλέπουμε εικόνα στην τηλεόραση μεσω rf αφου πρωτα συντονισουμε την τηλεοραση στο καναλι εκπομπης της συσκευής. Αν και υπαρχει η δυνατοτητα να αλλαξουμε το καναλι αυτο ειτε χειροκινητα με κατσαβιδακι ειτε μεσω settings δεν συνισταται πια ο τροπος αυτος αφου δινει την χειροτερη εικονα και μονοφωνικο ηχο.

Αφου οπως λες χρησιμοπιεις scart Δεν δικαιολογειται φαινομενο με ghosts. Η μονη λογικη εξηγηση ειναι το κουσουρι που εχουν ολοι οι humax να βγαζουν θορυβο και αρμονικες απο την rf out.
Λοιπον loop through ειναι οταν χρησιμοποιεις την rf out για να την οδηγησεις σε άλλη συσκευη όπως εσυ κανεις τωρα. Επειδη συνηθως, για να μην πω παντοτε, τα tuner των τηλεορασεων ειναι πολυ πιο ευαισθητα γι αυτο πιανουν καθε παραπανισιο σήμα η θορυβο η ghost πολυ πιο ευκολα απο το tuner ας πουμε του dvd recorder.
Tι νομιζω οτι πρεπει να κανεις. Οπως κατεβαινει το σημα απο την κεραια σου παρε ενα splitter και χωρισε το σε 2 rf. Το ενα rf το δινεις επευθείας στην τηλεοραση. Το αλλο το δινεις στο dvd recorder. Απο την rf out του recorder δινεις στην rf in του humax.
Μ αυτον τον τροπο δινεις
1. καθαρο σημα στην τηλεοραση
2. Καθαρο σημα στο dvd recorder.
3. Επειδη ειδικα ο Humax εχει πολυ ευαισθητο tuner ακομα και να υποστει πτώση της ποιοτητας το σημα θα ανοιξει ανετα τα ψηφιακα καναλια αλλα σ αυτην την περιπτωση δεν θα φορτωσεις το σημα με ανεπιθήμητα παρασιτα - ghosts - αρμονικες που πιθανολογω να ειναι η αιτια του προβληματος σου.
Δοκιμασε το και πες μου.

Μια γρηγορη δοκιμη για να δεις αν ειναι η αιτια του προβληματος σου το loop through του Humax ειναι η εξής.
Συνδεσε την κεραια μονο με το humax. Μη βαλεις κεραια ουτε στην τηλεοραση ουτε στο recorder.
Μη βαλεις τιποτα στο rf out του humax. Απλα συνδεσε τον με την τηλεοραση με scart. Δες τα ψηφιακα. Αν ολα ειναι οκ φταιει οτι σου ειπα και κανε οτι σου ειπα παραπανω.

PS Χρησιμοποιησε splitter κεραιας που να εχει βυσματακια οπως αυτα που χρησιμοποιουμε στα καλώδια συνδεσης σε satelite receivers.Τα αλλα mμε συνδεσεις rf συνήθως βγαζουν θόρυβο και δημιουργούν προβλήματα :grandpa:

Νικος
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Λοιπόν ...
Συνδέοντας μόνο με scart τον Humax με τη τηλεόραση (χωρίς τίποτα στο rf out ) η εικόνα των ψηφιακών είναι χάλια.
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Ομως το splitter μου είναι με βυσματα rf. Δεν έχω άλλο διαθέσιμο αυτή τη στιγμή.
Αν βάλω απο τα άλλα που λες θα μπαίνουν τα καλώδια που έχω?
 

ilise

Supreme Member
3 August 2006
3,270
Θα αγορασεις μονο τα βυσματακια. Τα καλωδια μενουν ως εχουν.
Το θεμα ειναι ομως οτι εχεις κακη εικονα στα ψηφιακα και προβληματιζομαι.
Ειναι παρα πολυ καλη η εικονα τους. Δεν ειναι βεβαια HD αλλα γενικα ειναι πολυ καλη. Η λήψη στα αναλογικα καναλια πως ειναι?
Αν ειναι καλη και με δεδομενο οτι τα ψηφιακα δεν εχουν καλη και κακή εικονα αλλα ειτε παιζουν τζαμι η δεν παιζουν καθόλου θα έλεγα να ελέγξεις τη σύνδεση με ενα αλλο scart και μετα να δοκιμασεις ενα αλλο ψηφιακο δεκτη αν ειναι δυνατον!
Nikos
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Mάλλον ήταν το καλώδιο.
Το άλλαξα και είναι οκ η εικόνα τώρα.
Αλλά έχασα τον ήχο!!!
Αυριο θα τα ξηλώσω πάλι!!!!!!!!!!!
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το αρχικό πρόβλημα να μην δημιουργείται από το καλόδιο RFout στον humax, αλλά από το καλώδιο scart που συνδέει τον humax με το recorder ή την TV. Επειδή οι συνδέσεις SCART είναι κατά κανόνα αμφίδρομες μπορεί να έχεις καμία επιστροφή των αναλογικών καναλιών μέσα από το scart. Για να το τσεκάρεις αυτό, δες αν το κανάλι που παίζει πίσω από το ψηφιακό, είναι το κανάλι που συντονισες τελευταία φορά την TV ή το recorder σου. Έτσι θα δεις ποια από τις δύο συσκευές σου βάζει την επιστροφή. Θα σου πρότεινα να πάρεις καλά καλώδια scart σε κάθε περίπτωση.
 

funkia

Established Member
27 August 2006
133
Είσαι άψογος!
Ακριβώς αυτό συνέβαινε:το αναλογικό κανάλι που είχα τελευταία επιλεγμένο ήταν αυτό που φαινόταν όταν γύριζα στα ψηφιακά.
Οπως σας είπα ήταν το καλώδιο scart. Tα άλλαξα και εξαφανίστηκε κατά 99% το πρόβλημα. Το "κουφό" είναι πως αυτό που εβγαλα ήταν ένα υποτίθεται καλό , μάρκας "skymaster" γύρω στα 20 ευρώ και το αντικατέστησα με ένα αξίας 1 ευρώ το οποίο παίζει καλά τώρα!!!
Επίσης πειραματιζόμενος συνέδεσα πρώτα το dvd recorder και μετά Humax & TV (χωρίς splitter) στην σειρά ολα και διαπίστωσα πως το tuner του dvd recorder είναι πολύ καλίτερο στα αναλογικά κανάλια. Δηλαδη τα αναλογικά μέσω του dvd recorder είναι πολύ ανώτερης ποιότητας απο οταν τα βλέπω απο το tuner της Τηλεόρασης. Τα ψηφιακά ομως οχι.
Μένει να πειραματιστώ με το splitter Που έλεγε ο φίλος μας μήπως πετύχω τη "χρυσή τομή".