Ψηφιοποιηση βινυλιων... με...?

quadra80

New member
3 June 2009
11
Καλησπερα συμφορουμιτες,

Εδω και καιρο σας παρακολουθω αλλα καθοτι νεος στον χορο δεν μιλησα ποτε, γιατι δεν ειχα και κατι ουσιαστικο να πω.
Μπηκα στο τριπ του αναλογικου ηχου αλλα χωρις να μπορω να αποχοριστω και τις ευκολιες του ψηφιακου. Ενα μερος της ευθυνης φερει ενας συναδελφος, ενα μερος εσεις αλλα κυριως εγω που περνω και την τελικη αποφαση για το πως πορευομαι :)
Προσφατα λοιπον αγορασα απο το ORPHEUSAUDIO ενα PRO-JECT 1.2 εισαγωγικο και το κοτσαρα επανω στον πολυκαναλο pioneer vsx-ax2av (εχει phono stage παραδοξως)ο οποιος οδηγει τα klipsch F-3. Το αποτελεσμα για τα δικα μου δεδομενα ειναι πολυ ικανοποιητικο, ενιωσα την βελουδινη υφη του αναλογικου ηχου παρεα με τα -οχι τοσο εκνευριστικα τελικα- σκρατς. Βινυλια ερχονται απο παντου, φιλοι, συγγενεις, βολτα στα γνωστα μαγαζια... καποια μενουν μονιμα στο σπιτι και αλλα προσωρινα.
Αυτο που με απασχολει ειναι οτι θα ηθελα τα βινυλια που δεν γινεται να κρατησω για παντα δικα μου ( my precious) να τα περασω ψηφιακα σε wav 24/96. Νομιζα οτι η e-mu 0404 θα μου την εκανε την δουλεια, αλλα εμεινα με την αναλογικη στο χερι καθοτι τοσο καιρο δεν ειχα προσεξει οτι η e-mu εχει μονο spdif εισοδους (opt/coax). Αφου εφαγα την ξενερα της ζωης μου, και εφοσον ο ενισχυτης δεν μετατρεπει μια αναλογικη πηγη σε ψηφιακη (αυτες ειναι οι ευκολιες του ψηφιακου ηχου "μη χεσω") ηρθε η στιγμη να μιλησω και να ζητησω την βοηθεια σας.

Τι μηχανημα θα χρειαστω για να κανω τη δουλεια μου?
Υπαρχει κανενα γνωστο phono stage που να εχει spdif out εκτος απο rca?

Ευχαριστω,
Νικητας
(ελπιζω να μην στραβωσα κανενα με την ορθογραφια)
 

quadra80

New member
3 June 2009
11
Και αφου ξεστραβωθηκα και διεβασα λιγο παραπανω καταλαβα δYο πραγματα... 1ον οι εισοδοι για τα μικροφωνα ειναι και line in και 2ον εχω ποσταρει σε λαθος κατηγορια συγχωρεστε με ... Θα στρωσω που θα παει :hanged:
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Ίσως βοηθήσει η πρότασή μου στις συνδέσεις για μια καλή εγγραφή.
 

Attachments

  • ΓŽΒ¨ΓŽΒ·Γβ€ ΓŽΒΉΓŽΒΏΓβ‚¬ΓŽΒΏΓŽΒΉΓŽΒ·ΓΖ’ΓŽΒ· ΓŽΒ²ΓŽΒΉΓŽΒ½Γβ€¦ΓŽΒ»ΓŽΒΉΓβ€°ΓŽΒ½.doc
    31.5 KB · Views: 68

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Απάντηση: Ψηφιοποιηση βινυλιων... με...?

Και αφου ξεστραβωθηκα και διεβασα λιγο παραπανω καταλαβα δυο πραγματα... 1ον οι εισοδοι για τα μικροφωνα ειναι και line in και 2ον εχω ποσταρει σε λαθος κατηγορια συγχωρεστε με ... Θα στρωσω που θα παει :hanged:
Σωστά!
Μικρός είσαι ακόμα, θα μάθεις, που θα πάει... :flipout:
Με την κάρτα έρχονται και μιά σειρά βασικά εργαλεία που μπορεις να χρησιμοποιήσεις. (π,χ, Cubase, WaveLab στις ελαφριές τους εκδοχές). Να προτιμήσεις ηχογράφηση με τους ASIO drivers για να είσαι σίγουρος. Θα χρειαστεί διάβασμα και δοκιμές ώσπου να πετύχεις το σωστό set-up. 'Οταν το καταφέρεις σώσε το, ώστε να το έχεις πάντα διαθέσιμο.

Το αποτέλεσμα από άποψη ποιότητας εξαρτάται:
  1. Aπό την ποιότητα του αναλογικού μέρους (πικ-άπ, κεφαλή, προενισχυτής phono). Το πιο αδύναμο κομμάτι στο set-up που χρησιμοποιείς είναι ο ενσωματωμένος phono του πολυκάναλου ενισχυτή που χρησιμοποιείς. Δε νομίζω, ότι κάνει για στοιχειωδώς σοβαρή δουλειά. Πάρε ένα χωριστό προενισχυτή phono. Υπάρχουν αρκετοί καλοί και φθηνοί. Θα κάνεις πολύ καλύτερη δουλειά και θα ευχαριστιέσαι να ακούς.
  2. Aπό την ποιότητα των A/D μετατροπέων. Η κάρτα της E-MU είναι πολύ καλή. Ποιοτικά ανήκει στη μεσαία κατηγορία τιμής. Για να πας πιό πάνω πρέπει να δώσεις πολύ-πάρα πολυ περισσότερα χρήματα. Αρκεί να τη μάθεις, διότι είναι ιδιότροπη ως προς το software.

Μη νομίζεις πως το πιό σημαντικό είνσι να γράφεις σε 96/24. Από αυτά τα δύο νούμερα το σημαντικώτερο είναι το 24, όχι το 96. Ξεκίνα γράφοντας στα 44,1/24 και ανέβαινε σταδιακά. Αν εντοπίσεις διαφορά συνέχισε εκεί. Αλλοιώς εξακολουθείς με την προηγούμενη ανάλυση.
Δες ένα προηγούμενο αναλυτικό post μου εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1081221&postcount=162

Ίσως βοηθήσει η πρότασή μου στις συνδέσεις για μια καλή εγγραφή.
Η πρόταση σου κατά βάση είναι σωστή. Θα χρειαστούν επιπλέον:
-Ένα ζευγάρι adapters από θηλυκό RCA προς μονοφωνικό καρφί, ώστε να συνδέσει τα καλώδια που έρχονται από την έξοδο tape του ενισχυτή, ή τυχόν από τον προενισχυτή phono.

-Αν η κάρτα ήχου είναι E-MU 0404 PCI και όχι η 0404 USB τότε θα πρέπει να ρυθμιστεί η ευαισθησία της στάθμης εισόδου στα -10 dBV Unbalanced από το σχετικό tab του patchmix.

Αυτά προς το παρόν.
Καλή τύχη!:smile:
 

quadra80

New member
3 June 2009
11
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
Κάποια πράγματα στο setup έχουν αλλάξει... για phono stage χρησιμοποιώ έναν NAD 3150 (του1995?) που είχε επιλογή MC/MM όπως επίσης 3 επιλογές για cartridge capacitance (δεν ξέρω τι κάνει η δικιά μου είναι η ortofon OM 5E). Η αλήθεια το stage του πολυκαναλου μου φάνηκε πολύ αμφιβόλου καθότι στο manual δεν δίνει καμία απολύτως προδιαγραφή. Όχι πως του NAD θα είναι super αλλά σίγουρα εκείνα το χρόνια δίνανε περισσότερη σημασία στην ποιότητα του.
Αρχικά για να οδηγήσω την κάρτα έπαιρνα αναλογικά από το tape out του NAD και καταλήγουν σε μεγάλα καρφιά (unbalanced) στην κάρτα.... Η στάθμη ήταν υπερβολικά χαμηλή, χαμηλές καθόλου, ψηλές ενοχλητικές, και φωνή μέσα από κουβά. Αυξάνοντας την στάθμη εισόδου από την κάρτα (USB έκδοση) πάνω από τη μέση (δεν έχω την κάρτα μπροστά μου να δω dB) είχα θόρυβο (βουητό) και αυξημένο hiss αλλά η ποιότητα δεν έφτιαξε καθόλου. Φυσικά είχα την κάρτα για monitor με ακουστικά SONY v700DJ (δανεικά). Βάζοντας τα ακουστικά στην έξοδο ακουστικών του NAD o ήχος απλά ήταν θεϊκός σε σχέση αυτόν που έπαιρνα μέσω του tape out . Σκέφτηκα λοιπόν να οδηγήσω από εκεί την κάρτα με προσοχή για να μην κάψω τις εισόδους. μπακαλίστικος τρόπος αλλά τελικά δούλεψε. Η κάρτα οδηγείτε χωρίς να ζορίζεται (τα vumeters δεν κοκκινίζουν) και ο ήχος είναι αυτός που "πρέπει" να είναι… Έκανα και ένα τεστ με έναν δίσκο της Ortofon που είναι για να ελέγξεις αν είναι σωστά ζυγισμένη η κεφαλή, balance,phase κλπ και αυτό που άκουσα μου φάνηκε σωστό. Εντάξει το setup σίγουρα δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά παραπάνω λεφτά δεν μπορώ να διαθέσω…..ένα stage της pro-ject βέβαια νομίζω θα το χτυπήσω κάποια στιγμή ανάλογα με το budjet εκείνη την περίοδο.
Όλο το πείραμα γίνεται στο imac μου. Γράφω με το Bias Peak Pro 6.0 αλλά θα δοκιμάσω και σε PC, καθότι δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για το core audio της apple σε σχέση με τα ASIO. Είμαι σχεδόν σίγουρος βέβαια ότι δεν θα μπορέσω να καταλάβω διαφορα αλλα γιαυτο είναι ο ελευθερος χρονος για να τον σκοτωνεις πειραματειζομενος :p

Νικητας
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Η σύνδεση από έξοδο ακουστικών είναι πολύ φτωχή και διόλου κατάλληλη γι' αυτή τη δουλειά.
Όμως, αφού δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά την έξοδο tape του ενισχυτή σου, θα σου κάνω μιά ανορθόδοξη πρόταση:
Η βασική ιδέα είναι να χρησιμοποίσεις τον πολυκάναλο AV Ενισχυτή σου ως προενισχυτή που θα παρέχει το απαιτούμενο κέρδος και την αλυσσίδα πικ-άπ ολοκληρωμένου ως πηγή. :a0210:

  • Σύνδεσε την έξοδο tape του NAD σε κάποιο ζευγάρι αναλογικών εισόδων ήχου RCA του πολυκάναλου pioneer VSX-AX2AV, π.χ. AUX.

  • Εν συνεχεία πάρε τα κανάλια εξόδου L, R από την Pre-amp Output (7.1) του πολυκάναλου ενισχυτή και σύνδεσε τα με την κάρτα ήχου κανονικά, όπως έχει περιγραφτεί στα προηγούμενα post.

  • Άν χρειαστεί, θα δηλώσεις από το set-up του πολυκάναλου ενισχυτή, ότι τα main ηχεία σου είναι Large και δεν έχεις subwoofer.

  • Ρύθμισε το ποτενσιόμετρο της έντασης του πολυκάναλου κοντά στο μέγιστο.
    Βάλε τα ηχεία που είναι συνδεμένα μ' αυτόν (τον πολυκάναλο) σε θέση OFF, ή απομόνωσε τα, ώστε να μην ενοχλούν λόγω πολύ μεγάλης έντασης.

  • Ρύθμισε τα ποτενσιόμετρα των εισόδων Line της κάρτας στο μηδέν.

  • Βάλε ένα δίσκο στο πικ-άπ να παίζει.

  • Ξεκίνα ν' ανεβάζεις σιγά-σιγά τα ποτενσιόμετρα των εισόδων Line της κάρτας ήχου, ώσπου να φτάσεις την επιθυμητή στάθμη.
Εντάξει τώρα; :chinscratch:
Ο παραπάνω τρόπος σύνδεσης θα σου δώσει τη μικρότερη δυνατή παραμόρφωση, με βάση τον εξοπλισμό που διαθέτεις...
Καλή Επιτυχία! -bye-
 

quadra80

New member
3 June 2009
11
χεχε.... αντι να σουβλιζω αρνια πασχαλιατικα θα σουβλιζω τους ενισχυτες.
Μαρεσει η παραπανω ιδεα και καταλαβα τον τροπο πρεπει να συνδεθουν. Βασικα η ιδεα ειναι ο πολυκαναλος να χρισιμοποιηθει σαν STEREO και να διοχετευει ολες τις συχνοτητες απο δυο καναλια L - R preamp στον NAD. Επεισης πριν κανω αυτο θα δοκιμασω εναν YAMAHA RX-V595RDS (1998?) που επεισης εχει phono stage MM για να δω τι θα παρω απο το ΤAPE OUT του.:devil-smiley-029::devil-smiley-029:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
χεχε.... αντι να σουβλιζω αρνια πασχαλιατικα θα σουβλιζω τους ενισχυτες.
Μαρεσει η παραπανω ιδεα και καταλαβα τον τροπο πρεπει να συνδεθουν. Βασικα η ιδεα ειναι ο πολυκαναλος να χρισιμοποιηθει σαν STEREO και να διοχετευει ολες τις συχνοτητες απο δυο καναλια L - R preamp στον NAD. Επεισης πριν κανω αυτο θα δοκιμασω εναν YAMAHA RX-V595RDS (1998?) που επεισης εχει phono stage MM για να δω τι θα παρω απο το ΤAPE OUT του.:devil-smiley-029::devil-smiley-029:

Σωστά κατάλαβες! Ή μήπως όχι;

Προσοχή! Η ιδέα είναι ο πολυκάναλος δουλεύοντας ως L-R STEREO preamp να στείλει σήμα στην κάρτα ήχου, ώστε να εξασφαλίσεις το επιθυμητό κέρδος και την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση.

Από που θα το παίρνει το σήμα, ποιά θα είναι η πηγή δηλαδή, είναι αδιάφορο. Μπορεί να είναι το Phono Stage του ίδιου του πολυκάναλου, μπορεί η έξοδος Tape out του NAD, μπορεί και οτιδήποτε άλλο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς επίσης να βρείς ποιό από τα Phono Stage που έχεις στη διάθεση σου έχει την καλύτερη απόδοση.

Περιμένουμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Καλή επιτυχία στα πειράματα! -bye-
 

quadra80

New member
3 June 2009
11
Προσοχή! Η ιδέα είναι ο πολυκάναλος δουλεύοντας ως L-R STEREO preamp να στείλει σήμα στην κάρτα ήχου, ώστε να εξασφαλίσεις το επιθυμητό κέρδος και την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση.

Ωχ ναι βλακεια ειπα..... το 'χω, το 'χω!!:a0210: Turntable->NAD (tape out)->Pioneer (Pre Out)->E-MU
Αμα κανει κανα τσαφ μαλλον δεν θα το 'χω. :stupid:
Καλα εδω που τα λεμε, με ενα stage λυνω ολο μου το προβλημα αλλα το θεμα ειναι το πειραμα :)

Και παλι ευχαριστω πολυ για την καθοδηγηση!
Νικητας
 
28 June 2006
2,941
Καλησπερα συμφορουμιτες,

Νομιζα οτι η e-mu 0404 θα μου την εκανε την δουλεια, αλλα εμεινα με την αναλογικη στο χερι καθοτι τοσο καιρο δεν ειχα προσεξει οτι η e-mu εχει μονο spdif εισοδους (opt/coax). Αφου εφαγα την ξενερα της ζωης μου, και εφοσον ο ενισχυτης δεν μετατρεπει μια αναλογικη πηγη σε ψηφιακη (αυτες ειναι οι ευκολιες του ψηφιακου ηχου "μη χεσω") ηρθε η στιγμη να μιλησω και να ζητησω την βοηθεια σας.

Τι μηχανημα θα χρειαστω για να κανω τη δουλεια μου?
Υπαρχει κανενα γνωστο phono stage που να εχει spdif out εκτος απο rca?

Ευχαριστω,
Νικητας
(ελπιζω να μην στραβωσα κανενα με την ορθογραφια)


Συγγνώμη για το ψαλίδι, αλλά ήθελα να τονίσω το συγκεκριμένο σημείο..
Η emu0404 ΕΧΕΙ αναλογικές εισόδους (line/Hi-Z). Όπως έγραψε και ο sonus naturalis, το μόνο σου πρόβλημα είναι το συνήθως μέτριας ποιότητας phono stage των ενισχυτών.
Πάρε ένα ξεχωριστό και σύνδεσε την έξοδό του στη line. Αν ακούς βόμβο ή άλλους θορύβους, παίξε με τα διακοπτάκια ground lift (από κάτω), κάνουν δουλειά.


Για έτοιμα phono stages δεν ξέρω κάποιο φτηνό και με καλή απόδοση, οι συμφορουμίτες όμως σίγουρα θα μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αν δεν θέλεις να κάνεις το παραπάνω έξοδο, ακολούθησε τα βήματα που σου προτείνει ο sonus με τις συσκευές που ήδη έχεις.
Γιατί όμως δεν δίνεις κατευθείαν από τον NAD στην emu? Έχει ρυθμιστικά κέρδους στην είσοδο, αν η στάθμη είναι χαμηλή, δίνεις από κει. Μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη χωρίς λόγο..
Επιπλέον, αν και οι δύο ενισχυτές γειώνονται (τριπολικά φις), πας γυρεύοντας για βόμβους και παράσιτα.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ωχ ναι βλακεια ειπα..... το 'χω, το 'χω!!:a0210: Turntable->NAD (tape out)->Pioneer (Pre Out)->E-MU
Αμα κανει κανα τσαφ μαλλον δεν θα το 'χω. :stupid:
Καλα εδω που τα λεμε, με ενα stage λυνω ολο μου το προβλημα αλλα το θεμα ειναι το πειραμα :)

Και παλι ευχαριστω πολυ για την καθοδηγηση!
Νικητας
Εντάξει,
ΤΩΡΑ είμαι σίγουρος ότι συνεννοηθήκαμε! :smile:

Και μία συμπλήρωση και διόρθωση στη διαδικασία, για να σιγουρευτούμε πως δεν θα υπάρξει "τσαφ"!

  • Πρώτα θα ρυθμίσεις τα ποτενσιόμετρα των εισόδων Line της κάρτας στο μηδέν.

  • Έπειτα θα ρυθμίσεις το ποτενσιόμετρο της έντασης του πολυκάναλου επίσης σιγά-σιγά. Θα ξεκινήσεις από μηδέν, ώσπου να φτάσεις κοντά στο μέγιστο.

  • Αν δεν επαρκεί, τότε και μόνο τότε ανεβάζεις σιγά-σιγά τα ποτενσιόμετρα των εισόδων Line της κάρτας ήχου, ώσπου να φτάσεις την επιθυμητή στάθμη.

Περιμένουμε αποτελέσματα! ;)
 

quadra80

New member
3 June 2009
11
Ακομα ταχτοποιω και καθαριζω δισκους που μου χαρισε ενας φιλος οποτε δεν εχω ολοκληρωσει την συνδεσμολογια.

Φιλε sonus τις φοβαμαι τις σταθμες οποτε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ θα ακολουθησω τις οδηγεις ωστε να μην εχω ουτε τσαφ ουτε τσουφ.

Φιλε Κωνσταντινε τα ειδα τα διακοπτακια για το ground δεν μου κανανε ιδιαιτερη δουλεια το βουητο δεν μειωθηκε παρα μονο οταν κρατουσα το μεταλικο μερος απο τα καρφια. Κανενα απο τα μηχανηματα δεν ειναι γειωμενο πλην του imac.
-By the way που λενε και στο χωριο μου..... πανω στον NAD παιζουν ενα ζευγαρι MONITOR AUDIO του Κωνσταντινου Τυροβολα......αν θυμαται ;-) -

Ειμαι πλεον κατασταλαγμενος οσον αφορα στην αγορα ενος stage αλλα θα ψαξω να βρω πιο θα ειναι αυτο για να το αντεχει και η τσεπη μου.
Της Pro-Ject το απλο ΜΜ kanei 65 euro ενταξ οτι πληρωνεις περνεις αλλα θα κανω μια ερευνα και μονος μου και οταν ερθει η ωρα θα ζητησω γνωμες.

Νικητας
 

toulou

Senior Member
23 July 2006
569
Αθήνα
Μα καλα, ο NAD3150 δεν έχει preout και power in?? (μεταλικές καμπυλωτές "γέφυρες" μεταξύ δύο ζευγών RCA στο πίσω μέρος, κοντά στα σημεία σύνδεσης των ηχείων, που ενώνουν το προενισχυτικό τμήμα με το τελικό).

Τις αφαιρείς (σβηστός ο ενισχυτής), και έχεις αποκτήσει έναν προενισχυτή και μάλιστα αρκετά καλό!

Mε ένα ιντερκονέκτ συνδέεις την είσοδο της κάρτας ήχου στο "pre out".
Την στάθμη τη ρυθμίζεις κανονικά με το volume (προσοχή στη στάθμη, χαμηλώνεις πριν ανάψεις, ακολουθείς περίπου τη διαδικασία του ποστ#11, αλλά πειραματίσου για να βρεις την ισορπία των volume controls για βέλτιστο ήχο - πιστεύω ότι δεν θα είναι με το volume του NAD πολύ ψηλα, θα υπερφορτώνονται τα στάδια εισόδου της κάρτας).
Voila!

(Ήχο βέβαια, για τον έλεγχο της ηχογράφησης, ακούς πλέον από το PC)

http://www.canuckaudiomart.com/view...catnick=amplifiers&cfid=83446&image_id=518376
 
Last edited:

toulou

Senior Member
23 July 2006
569
Αθήνα
Α, και τα ενσωματωμένα phono stages των NAD, είναι κατά κανόνα αρκετά καλά. Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο, αλλά με φτηνό εξωτερικό phono stage δεν πιστεύω οτι θα δεις βελτίωση, χρειάζεται κάτι ακριβότερο. Μάλον...
 
Last edited:

Costas Coyias

Banned
19 June 2006
1,964
Αυστρία
Διόρθωση. Η στάθμη της εξόδου tape out είναι σταθερή, δεν ελέγχεται από το volume του ενισχυτή, και επομένως η στάθμη της ηχογράφησης της κάρτας ελέγχεται από την εφαρμογή που εκτελεί χρέη εγγραφέα. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά προφανώς είναι το συρόμενο ρυθμιστικό κάτω από τα VU μετρα. Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να συνδεθούν δύο ενισχυτές σε σειρά, αφού το κέρδος του σταδίου phono επαρκεί για να οδηγήσει την κάρτα, κι εκτός αυτού, δύο προενισχυτικά στάδια εισάγουν κι αυτά τις δικές τους αλλοιώσεις. Η κεφαλή στο phono του NAD και το tape out στην είσοδο της κάρτας, κι αυτό ήταν.
 

toulou

Senior Member
23 July 2006
569
Αθήνα
Τώρα που το σκέφτομαι, μην ακολουθήσεις την διαδικασία του ποστ 11 για το σετάρισμα των volumes, αλλά:

1) κλείνεις τελείως το volume του NAD.
2) βάζεις το volume της κάρτας αρχικά περίπου στο παρά πέντε
3) βάζεις δίσκο να παίζει και ανεβάζεις σιγά-σιγά το volume του NAD ακούγοντας για τυχόν παραμορφώσεις απο τα ηχεία του PC

4) αφού πετύχεις μία ικανοποιητική στάθμη αρχίζεις να ψάχνεις για την βέλτιστη ποιότητα, διαφοροποιώντας με μικρά βήματα τις ρυθμίσεις των volume controls.

Πράγματι καλή ψηφιοποίηση θα πετύχεις στις υψηλές στάθμες από τον NAD, αλλά δεν πρέπει και να υπερφορτωθεί η είσοδος της κάρτας γιατί θα παραμορώσει.
Τις δοκιμές λοιπόν τις κάνεις με το δυνατότερο μουσικό πέρασμα του δίσκου.
 

toulou

Senior Member
23 July 2006
569
Αθήνα
Κώστα μαζί γράφαμε.
Αν κατάλαβα καλά, ο φίλος είχε πρόβλημα με το tape οut, γι' αυτό του είπα να πάρει σήμα από το pre out του NAD που ελέγχεται από το volume (συν το πλεονέκτημα του πειραματισμού για βέλτιστο αποτέλεσμα).

Αν βέβαια η στάθμη από τo rec out δεν είναι χαμηλή, όπως τα λές: Η κεφαλή στο phono του NAD και το tape out στην είσοδο της κάρτας, κι αυτό είναι.
 
Last edited:

quadra80

New member
3 June 2009
11
Εχει απολυτο δικιο ο toulou οντως ο NAD εχει γεφυρα για προ-τελ οποτε συνδεσα εκει την καρτα....οι εντασεις που περνω απο την προ-εξοδο και μεσω της καρτας δινω παλι πισω στο ενισχυτη, ειναι οι ιδιες με τα ακουστικα που επερνα πριν και ειναι κατα μεσω ορο περιπου -6dB. Δλδ, τα ποτενσιομετρα της EMU ειναι στο "παραπεντε" η ενταση του NAD στη μεση "ακριβως, προς καιπεντε" και απο την εξοδο μονιτορ της καρτας οδηγω τον τελικο του NAD μονο που πλεον την ενταση του τελικου την αυξομειωνω απο το ενεγχο του monitor out της καρτας. :-D Η διαφορα στον ηχο ειναι οτι ο ηχος μου φανηκε λιγο πιο διαυγης ισως βεβαια να το κανει η καρτα παντος δεν με χαλαει καθολου το αποτελεσμα. Θα ανεβασω ενα απειραχτο δειγμα σε flac που θα ριπαρω να μου πειτε τη γνωμη σας.
 

toulou

Senior Member
23 July 2006
569
Αθήνα
Η διαφορά στον ήχο ωφείλεται στο ότι κατά 90% τα ακουστικά παίρνουν σήμα από την έξοδο των ηχείων, μέσω αντιστάσεων. Είχες παρεμβάλει δηλαδή ένα κάρο περιττά ηλεκτρονικά.

Χαίρομαι που βοήθησα, μία σημαντική υπενθύμιση μόνο:
Ο,τι βάλε - βγάλε καλλωδίων στα pre-out, power-in, ΚΑΙ στην κάρτα ήχου, θα το κάνεις ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΣΒΗΣΤΟ. Μην τολμήσεις να τεμπελιάσεις σ'αυτό το σημείο.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Συμπληρωματικά:
Αν ο NAD έχει Pre-Out και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς ως προενισχυτής (δεν το ήξερα) τόσο το καλύτερο!
Πρότεινα την Pre-Out του πολυκάναλου απλά και μόνο διότι, ως γνωστόν, όλοι οι πολυκάναλοι διαθέτουν τέτοια.

Η διαδικασία που προτείνω να ξεκινήσει με όλα τα ποτενσιόμετρα στο μηδέν (βλ. post 11) τίθεται πρώτ' απ' όλα για λόγους ασφαλείας. Εφ' όσον πετύχει, τότε ναι, μπορεί να παίξει με τα ποτενσιόμετρα έντασης του χρησιμοποιούμενου προενισχυτή και των εισόδων Line της κάρτας ήχου και να βρει σε ποιά θέση θα έχει την καλύτερη ηχητική απόδοση.

Καλό σούβλισμα στις συσκευές! :flipout: