Πυκνωτές σύζευξης

dimb

New member
24 June 2006
11
Αθήνα
Καλά μπάνια σε όσους είναι στις παραλίες, καλή διαμονή σε όσους γύρισαν ή είναι ακόμα στην πόλη. Παρακαλώ διαφωτίστε με για τα κριτήρια επιλογής των πυκνωτών σύζευξης: α) πρώτα για τον τρόπο επιλογής-υπολογισμού της χωρητικότητας και β) για το είδος και τις μάρκες που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται σε ενισχυτές λυχνίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημήτρης
 

Palimpsest

Established Member
17 June 2006
210
Limhamn/Skania/Sverige
Γεια σου φιλε και καλοσωρησες στην παρεα μας!
Υπαρχουν φορμουλες να υπολογισεις αυτους τους πυκνωτες, αλλα δεν ειναι και τοσο απλα τα πραγματα! Οι πυκνωτες αυτοι σχηματιζουν μια σταθερα χρονου μαζι με τις αντιστασεις διαρροης που ακολουθουν μετα, προς την γη και ειναι πολλοι παραμετροι που πρεπει να υπολογιστουν! Η σταθερα αυτη χρονου ειναι πολυ κρισιμη για την σωστη λειτουργια του ενισχυτη και συγκεκριμενη για καθε καλοσχεδιασμενο ενισχυτη! Τα κυρια προβληματα που μπορεις να εχεις αν δεν ειναι σωστη η μελετη, ειναι η απωλεια των χαμηλων τονων η αυτοταλαντωσεις σε χαμηλη συχνοτητα! Θα σου προτεινα να φιαξεις ενα ηδη δοκιμασμενο ενισχυτη, για να μην εχεις τετοια προβληματα!
Οι πυκνωτες σε αυτην την θεση που συνηθως δινουν ενα καλο αποτελεσμα ειναι οι καλοι πολυπροπυνιου Wima FKP ειναι αρκετα τιμιοι για την δουλεια αυτη!
Σπιρος
 

dimb

New member
24 June 2006
11
Αθήνα
Κατ' αρχήν ευχαριστώ φίλε Σπίρο για την απάντηση. Στόχος δεν είναι βέβαια ο εξ' αρχής σχεδιασμός ενισχυτή, απλώς είμαι στη φάση της ανακατασκευής ενός EL34 pp που βρέθηκε στα χέρια μου και διαπίστωσα αλλαγές μεταξύ πρωτότυπου σχεδίου και μηχανήματος σε κάποια από τα υλικά. Έτσι θέλησα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Το σίγουρο είναι ότι πριν ολοκληρωθεί θα πρέπει να φροντίσω για πολλές μετρήσεις και ακροάσεις. Ευχαριστώ και πάλι.
 

Palimpsest

Established Member
17 June 2006
210
Limhamn/Skania/Sverige
Ωραια
τι ενισχυτης ειναι? Hi-fi η μουσικου οργανου?
Στην δευτερη περιπτωση, μαλλον προκειται για 40+ χρονων, μπορει τα σχεδια να μην ειναι αξιοπιστα, τοτε μπορει καποιος να τους εχει αλλαξει και εχει βαλει οτι βρηκε στο συρταρι του η καποιος που τους αλλαξε για να τον κανει να δουλεψει η απλα για να του αλλαξει τον ηχο!
Απλα ειναι μια δουλεια ντετεκτιβ που σου απομενει να κανεις!
Ισως μπορεις να βαλεις καμμια φωτογραφια οπως ειναι, γιατι παντα καποιος εδω μεσα μπορει να τον εχει συναντησει καπου!
Με μια γεννητρια παντως και εναν παλμογραφο μπορεις να λυσεις ικανοποιητικα το προβλημα σου!
Σπιρος
 

dimb

New member
24 June 2006
11
Αθήνα
Με τον ενισχυτή αυτόν (ιδιοκατασκευή hi fi) είχα απασχολήσει πάλι το forum στην προηγούμενη μορφή του (σαν Avforum) όταν έψαχνα να βρω το σχέδιο. Πράγματι το σχέδιο εντοπίστηκε με άμεση βοήθεια στο βιβλίο "Build your own Audio Valve Amplifiers" και παραλλαγή του (με ξεχωριστή τάση για τα οδηγά και όχι με αυτοπόλωση) στο EΛΕΚΤΟΡ 249, 250. Επειδή οι πλακέτες δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση (καρβουνιάσματα κλπ), φτιάχτηκαν καινούργιες και τώρα κάνω την μεταφορά-αντικατάσταση των εξαρτημάτων. Έτσι εντοπίστηκαν αυτές οι διαφορές που με έβαλαν σε σκέψεις. Αν κρίνω από την ημερομηνία που γράφει ο toroidal τροφοδοσίας μετράει δέκα χρόνια ζωής. Μου έκανε εντύπωση ότι στην παραλλαγή του ΕΛΕΚΤΟΡ αναφέρει για αντικατάσταση των πυκνωτών σύζευξης του τελικού σταδίου από 470n σε 100n για την αποφυγή διακυμάνσεων του ρεύματος λειτουργίας σε πολύ χαμηλές συχνότητες ενώ στο μηχάνημα είχαν αντικατασταθεί από WIMA 900n(!). Ίσως δεν πρέπει να το ψάξω τώρα περισσότερο αλλά στη φάση των δοκιμών-μετρήσεων. Απλώς ήθελα μια πρώτη γνώμη και νεώτερα θα έχουμε μετά το μοντάρισμα.

Δημήτρης
 

Palimpsest

Established Member
17 June 2006
210
Limhamn/Skania/Sverige
100nF ειναι μια τυπικη τιμη, 900nF δεν εχω δει ποτε, μπορει να εχεις αυτοταλαντωσεις χαμηλης συχνοτητος με τοσο υψηλη χωρητικοτητα! Με 100nF αντισταση διαφυγης προς την γη θα πρεπει να ειναι γυρω στα 470ΚΩ η μεγαλυτερη(τυπικες τιμες που μαλλον πρεπει να δουλεψει χωρις προβλημα)!Το συγκεκριμενο σχεδιο δεν το εχω δει!
Καλη επιτυχια στην κατασκευη!
Σπιρος
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
..οι πυκνωτές 900 nF , υπάρχουν και είναι special κατασκευή τής WIΜΑ στήν σειρά MKP10
...Εφόσον το μηχανάκι αυτό δούλευε με αυτά τα υλικά σημαίνει οτι δέν υπήρχε πρόβλημα ακάτωσης (motorboating) ..οπότε αν χρησιμοποιήσεις τούς ίδιοιυς εξόδου μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τίς υπάρχουσες τιμές πυκνωτών

Αν σε περίπτωση βάλεις άλλους εξόδου , τότε τ\χρειάζεται να τσεκάρεις απο τήν αρχή τήν ανάδραση

..μη σε μπερδεύει η αναφορά απο το περιοδικό Ελέκτορ , γιατί και αυτοί αναφέρονται στούς εξόδου που διετίθοντο σε εκείνη τήν αγορά εκείνη τήν εποχή , οπότε πάλι έχουμε κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά κάποιων σταθερων χρόνου (time constants)

Το δε καρβούνιασμα στήν πλακέτα μάλλον έχει προέλθει απο άλλο θέμα , όπως το να έφυγε κάποια λυχνία κατά τήν λειτουργία , ή να έμεινε το κύκλωμα χωρίς αρνητική πόλωση (δηλαδή επειδή έχει αυτοπόλωση - να κόπηκε απο θερμοκρασία κάποια αντίσταση καθόδου ...)

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις , οταν το ανάψεις , είναι να το λειτρουργήσεις χωρίς ανάδραση (ας έχεi μεγάλο κάπως gain) και να το παρακολουθήσεις σε κατάσταση DC , δηλαδή πολώσεις και αν ξεφεύγει κάποια τάση , αν ζεσταίνεται κανένας πυκνωτής κλπ κλπ
Μπορείς μάλιστα να συγκρίνεις και μεταξύ τους τα κανάλια

PS
..τίς αυτοταλαντώσεις δέν τίς ορίοθετεί/δημιουργεί το μέγεθος τής χωρητικότητας , αλλά η διαδοχικές σταθερές χρόνου μέσα στον κλειστό βρόχο , δηλαδή με τοποθετημένη τήν ανάδραση
Συνήθως οταν κάνουμε εμπειρικές αλλαγές για σταθερότητα , υποδεκαπλασιάζουμε ή δεκαπλασιάζουμε τήν εκάστοτε χωρητική αξία
 
Last edited: