R.I.P. CLIFF

Kostas P.

AVClub Enthusiast
19 June 2006
742
Αθήνα
Εικοσι χρονια πριν, κοπηκε το νημα της ζωης του χαρισματικου μπασιστα & συνθετη των Metallica, Cliff Burton. Ελαχιστες μπαντες εχουν αγγιξει τοσο βαθια τη ψυχη μου, οι Metallica (εκεινης της εποχης) ηταν η πρωτη. Ο Cliff ηταν η κινητηρια δυναμη της μπαντας, αυτος που επηρεασε την αισθητικη αλλα και την μουσικη ικανοτητα των δυο "αρχηγων" της μπαντας. Ηταν ο μονος μουσικος, απο οσους περασαν απο τη μπαντα, που ειχε τον απολυτο σεβασμο τους. Φανηκε απο την πρωτη στιγμη οταν μετακομισαν απο το LA στο San Fransisco για να τον ενσωματωσουν στη μπαντα.

Δυστυχως, η thrash μπαντα των 4 καθηλωτικων LP's μεταβληθηκε σε μια τεραστια επειχηρηση που πουλαει ακομα και παντοφλες (καμμια υπερβολη) με το logo της. Αποτελουν με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ το μεγαλυτερο ξεπουλημα στην ιστορια του R'N'R' κανοντας τους Rolling Stones, κ.α. να φαινονται αγιοι μπροστα τους. Οι 4 ηλιθιοι της διπλανης πορτας, μεταβληθηκαν σε rock stars του ΜTV που μπαινοβγαινουν σε κλινικες αποτοξινωσης. Η μπαντα που (σαν τους Grateful Dead) καλουσε τους fans να ηχογραφουν τα live τους, εξοντωσε το Napster. To σημαντικοτερο απ' ολα ειναι οτι το παθος για δημιουργια εσβησε και τα album τους ειναι τοσο κλισαρισμενα και ανοστα, οσο αυτων που καποτε κοροιδευαν (βλ. "hair metal" of 80's).

To μονο "θετικο" της υποθεσης, ειναι οτι ο Cliff Burton εμεινε αγνος στο μυαλο μερικων εκατομμυριων ανα τον κοσμο.

R.I.P. CLIFF
 

Attachments

  • Cliff.jpg
    Cliff.jpg
    36.8 KB · Views: 13
  • cliff7.jpg
    cliff7.jpg
    17 KB · Views: 13
  • cliffmem.jpg
    cliffmem.jpg
    30 KB · Views: 20
17 June 2006
23,739
Αθήνα
Συμφωνώ 100% στα γραφόμενα σου Κώστα. Δυστυχώς έτσι είναι. Αυτό το αλλοπρόσαλο St. Anger και πολλά προηγούμενα αν δεν το ήξερα και μόνο το άκουγα τυχαία ποτέ δεν θα πίστευα ότι ηχογραφήθηκε από το ίδο group που έβγαλε το Master o Puppets κλπ.

Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο συγχωρεμένος ζούσε σήμερα αν δεν ακολουθούσε κι αυτός τον ίδιο δρόμο του marketing.
 

Kostas P.

AVClub Enthusiast
19 June 2006
742
Αθήνα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ said:
Συμφωνώ και εγώ με Κώστα και Τάσο.
Βέβαια έχω χαρεί απεριόριστα τα δύο live τους αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα.
Το πρωτο live δεν το ειδα, ημουν ακομα πολυ θυμωμενος με το Black Album, το marketing και τη νεα πορεια της μπαντας. Στο δευτερο με τραβηξε το ονομα Master Magnet. Δυστυχως και οι δυο μπαντες συναγωνιστηκαν στα κλισε, στο αδιαφορο & βαρετο παιξιμο, και φυσικα στον κακο ηχο. Σε αυτη τη μπαντα μονο το ονομα εχει μεινει ιδιο, κατ' αλλα... αστο καλυτερα.
 

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
6,732
Clermont-Ferrand, France
Cliff ζεις εσύ μας οδηγείς. Όμως μην ξεχνάμε και τον άλλο μεγάλο μουσικό με τεράστια επιρροή στους Metallica με το ονοματάκι Dave Mustaine ο οποιός δεν ξεπουλήθηκε και ακόμα βγάζει σωστή μουσική.
Πάντως ο θάνατος του Cliff όπως και του Bon Scott είναι από τα πιο θλυβερά γεγονότα στην ιστορία του μέταλ.
 

Kostas P.

AVClub Enthusiast
19 June 2006
742
Αθήνα
Re: Απάντηση: R.I.P. CLIFF

pontios said:
... μην ξεχνάμε και τον άλλο μεγάλο μουσικό με τεράστια επιρροή στους Metallica με το ονοματάκι Dave Mustaine ο οποιός δεν ξεπουλήθηκε και ακόμα βγάζει σωστή μουσική.
Τον Mustaine σαν ανθρωπο, τον θεωρω εναν εγωμανη κομπλεξικο ναρκισσο. Σαν κιθαριστας εχει ενα δικο του στυλ, οχι ευρυματικο αλλα αναγνωρισιμο. Τα πρωτα 4 LP's των Megadeth μου αρεσουν, αλλα τους θεωρω λιγους μπροστα σε Metallica & Slayer. Στους Metallica δεν μπορουσε να μεινει λογω χαρακτηρα και γιατι δυο αρχηγοι στη μπαντα δε χωρουσαν (βλ. Ulrich...)
Mεγαλυτερο λαθος του οτι δεν κρατησε Friedman & Menza στη μπαντα. Δε νομιζω οτι ειχε ονειρευτει ποτε τετοιες κιθαρες σε δισκο του οπως τα μερη του Friedman στο "Rust In Piece".

Δε θεωρω οτι εχασαν οι Metallica οταν εδιωξαν τον Mustaine. Ο Hammett ειναι αξιολογος κιθαριστας, ολα τα solos του στα 4 πρωτα LP's ειναι πολυ καλα και μερος του κομματιου, οχι απλα ξεκαρφωτα σολα. Πανω απ' ολα ομως, ειναι υπακουος...
 

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
6,732
Clermont-Ferrand, France
Φίλε Κώστα δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Πρώτον για τους Slayer οι οποίοι κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι και οι καλύτεροι μουσικοί. Ναι μεν έχουν βγάλει φοβερά κομμάτια αλλά επαναλαμβάνονται και πολλές φορές είναι απλά βαβούρα.
Ο Mustaine μπορέι να ήταν και ο μεγαλύτερος μ.....ς του κόσμου αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι είναι ένας φοβερός κιθαρίστας και όπως είπα προηγουμένος ποτέ δεν ξεπουλήθηκε.
Είπες ότι έφυγε γιατί ο Urlich ήθελε να το παίζει αρχηγός. Ναι και ακόμα έτσι είναι, και μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο κύριος ηπαίτιος της κατάντιας των Metallica.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για το ποιος είναι ή δεν είναι καλύτερος αλλά το θέμα ήταν ποιος ξεπουλήθηκε και εκεί δεν νομίζω ότι σηκώνει συζήτηση.
Και όπως λέει ένα παλιό ρητό "Την δόξα την μίσησαν πολλοί, το χρήμα ουδείς"
 

Kostas P.

AVClub Enthusiast
19 June 2006
742
Αθήνα
Τα παντα ειναι θεμα προσωπικου γουστου. Εγω θεωρω το αντιθετο, δηλαδη τους Slayer σαν την κορυφαια thrash μπαντα του πλανητη και τους Megadeth μετριους. Επισης, ο καθενας βλεπει διαφορετικα το θεμα ξεπουλημα. Οι Slayer, πανω-κατω παιζουν το ιδιο ειδος μουσικης σε ολους τους δισκους τους. Οι Megadeth οχι. O Μustaine μετα την επιτυχια του "Black Album" προσπαθησε να κανει το ιδιο. Aλλαξε image και μουσικο υφος στη μπαντα του, χωρις βεβαια τις αναλογες πωλησεις και αποδοχη. Αυτο καποιοι το λενε μουσικη προοδο, εγω ξεπουλημα.

Το θεμα ομως δεν το ανοιξα για τον Mustaine, οποτε δεν θα ηθελα να ξεκινησω κουβεντα για τον ιδιο και τη καριερα του. Ας κανει οτι θελει...