Rega RB300: Πώς ρυθμίζω την VTA;

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

18 June 2006
523
Γειά σας παιδιά και ...καλό καλοκαίρι (έτσι μου αρέσει να λέω πάντα!).

Θα ήθελα να φώτα σας γιά την ρύθμιση της γωνία VTA ενός RB300. Toν έχω τοποθετήσει σε ειδική βάση πάνω σε ένα Thorens TD160. Αλλά πώς γνωρίζω ότι η γωνία VTA είναι σωστή; Και τελικά τι ακριβώς είναι η VTA και πως την μετράμε/ρυθμίζουμε; Έχει να κάνει με το ύψος του βραχίονα;
 
H VTA είναι χαρακτηριστικό της κεφαλής και όχι του βραχίονα. Ο βραχίονας απλά πρέπει να έχει βάση με δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει και έτσι να αλλάζει η VTA.

Αν θέλουμε να μιλάμε με απόλυτες τιμές γωνίας η VTA είναι συνήθως απο 20 έως 24 μοίρες. Αυτό όμως πολύ λίγο μπορεί να μας χρησιμεύσει. Υπάρχουν κεφαλές που έχουν στο σώμα τους γραμμές και έτσι μπορεί κανείς να μετρήσει την γωνία, αυτό όμως δεν ισχύει πάντα.

Έτσι φτάνουμε στους πιό συνηθισμένους τρόπους ρύθμισης της VTA.

Α. Τον "εμπειρικό": Ρυθμίζουμε την βάση του βραχίονα έτσι ώστε το στέλεχος να είναι απόλυτα παράλληλο με την επιφάνεια ενός (όσο το δυνατόν πιό επίπεδου) δίσκου όταν φυσικά η βελόνα αναγιγνώσκει τον δίσκο με το σωστό βάρος. Συνήθως γι αυτό χρειάζεται για βοήθεια κάποιο χαρτόνι με παράλληλες γραμμές χαραγμένες επάνω του.

Β. Τον "ακόμη πιό εμπειρικό": Με το αυτί δηλαδή. Ρυθμίζουμε την βάση δηλαδή έτσι ώστε ο ήχος να μην είναι πολύ πριμαριστός ούτε και πολύ θολός.

Για τον RB300 τώρα για να ανεβοκατεβαίνει η βάση χρειάζονται μερικές ροδέλλες πάχους περίπου μισού χιλιοστού μέχρι να πετύχεις τη γωνία που θέλεις. Πάντως στα πικάπ που τον έχω χρησιμοποιήσει (Rega και Clearaudio) το καλύτερο αποτέλεσμα το έπαιρνα με τη βάση πάνω στο armboard. Τώρα για το Θόρενς δεν παίρνω και όρκο...
 
Last edited:
Υπάρχει και έτοιμη λύση

Ένας μεταλλικός δακτύλιος μεγαλύτερης διαμέτρου από τη βάση του RB300, εφοδιασμένος με σπείρωμα για να "βιδώνει/ξεβιδώνει" (=ανεβαίνει/κατεβαίνει).

Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και κάνει τέλεια δουλειά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 

Attachments

  • amrvta.jpg
    amrvta.jpg
    14.9 KB · Views: 42
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Σε ένα Acoustic Signature με REGA RB250 υπήρχε μια μικρή βίδα Allen στον κορμό χαμιλά για την VTA. Πρώτα εκτυπώνεις ένα μοιρογνωμόνιο που θα βρεις εδώ http://www.eece.ksu.edu/~hkn/files/protractor.pdf#search="protractor .pdf" και κόβεις ένα τρίγωνο ακριβώς στις 21 μοίρες το οποίο ακουμπάς επάνω στο βυνίλιο κοντά στο στέλεχος της ακίδας. Παραλληλίζεις με το μάτι και μετά με το αυτί. GoodLuck.
 
Last edited:
Κάποιοι κατασκευαστές πικάπ έχουν καταφέρει να ρυθμίζουν τους βραχίονες της Rega ως προς το VTA με τα armboards που προσφέρουν. Αυτό κάνει και η Acoustic Signature όπως και η Clearaudio. Στην περίπτωση του Clearaudio Champion το armboard είναι ακρυλικό και η τρύπα του που θα περάσει ο βραχίονας έχει σπείρες. Έτσι οι Rega δεν περνάνε απλώς αλλά βιδώνουν πάνω στο armboard. Με τον τρόπο αυτό γυρνώντας τον βραχίονα γύρω απο το armboard μπορείς να ρυθμίσεις το ύψος του και αφού βρείς τη VTA να τον στερεώσεις με το παξιμάδι.

Πάντως πατέντες για τους Rega σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τέτοιες ευκολίες υπάρχουν πολλές αλλά και τσιμπιμένες. Εκτός του δακτυλιδιού του συγχωρεμένου J.A.Michell υπάρχουν και μερικές άλλες. Π.χ. της origin Live (πρώτη φωτογραφία) και μία Αμερικάνικη πατέντα που επιτρέπει και on the fly ρυθμίσεις για να ακούς τις διαφορές πιό εύκολα (αλλά περίπου 150 ντάλλαρς...)

Τελικά οι ροδέλλες βγαίνουν λίγο φθηνότερα.:aktion033:
 

Attachments

  • db_1_b.JPG
    db_1_b.JPG
    8.2 KB · Views: 60
  • 0b_1.JPG
    0b_1.JPG
    19.3 KB · Views: 64
  • 7e_1.JPG
    7e_1.JPG
    19.3 KB · Views: 63
  • eb_1.JPG
    eb_1.JPG
    23.7 KB · Views: 63
  • ff_1.JPG
    ff_1.JPG
    29.3 KB · Views: 65