Richard Stallman: ένας θρύλος της πληροφορικής....

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Richard Stallman: ένας θρύλος της πληροφορικής σε μια αποκλειστική συνέντευξη​


Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Ο Richard Stallman, προγραμματιστής και ακτιβιστής του ελεύθερου λογισμικού, θρύλος για την κοινότητα της πληροφορικής, λύνει όλες μας τις απορίες σε μια μαραθώνια συνέντευξη που πήρε έγινε για το ough! σε δύο μέρη. Αυτό είναι το πρώτο.

Όσο δούλευε σαν προγραμματιστής λειτουργικών συστημάτων στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του MIT, έζησε από κοντά την αλλαγή που επήλθε στην βιομηχανία λογισμικού. Μέχρι εκείνο το σημείο, το σύνηθες ήταν για τους χρήστες και προγραμματιστές υπολογιστών να έχουν την ελευθερία να μοιράζονται, να τροποποιούν και να επαναχρησιμοποιούν κώδικα. Τη δεκαετία του εβδομήντα, οι εταιρίες λογισμικού άρχισαν με τεχνικά μέσα να εμποδίζουν τους χρήστες να μελετήσουν και να αλλάξουν τον κώδικα των προϊόντων τους. Επιπλέον, νέοι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων καθιστούσαν τέτοια εγχειρήματα παράνομα.

Για τον Stallman, αυτή η αλλαγή ήταν ανήθικη και τον επηρέασε προσωπικά καθώς η κοινότητα προγραμματιστών μέσα στην οποία ο ίδιος άνθισε, διασπάστηκε από δυο ανταγωνιστικές εταιρίες που προσέλαβαν σχεδόν όλους τους συναδέλφους του για να αναπτύξουν ιδιόκτητο λογισμικό (non-free software). Έχοντας απομείνει μόνος, πήγε ενάντια στο ρεύμα και αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού, λογισμικoύ δηλαδή που ο χρήστης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, να μελετήσει τον πηγαίο κώδικά του, να το τροποποιήσει και ακόμα να διανείμει την τροποποιημένη μορφή του σε τρίτους. Το 1984 παραιτήθηκε από το MIT και άρχισε να αναπτύσσει το GNU, το πρώτο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα το όποιο σήμερα, με την προσθήκη ενός άλλου λογισμικού που ανέπτυξε ο Φιλανδός Linus Torvalds, αποτελεί το GNU/Linux.

Αυτό το λειτουργικό τρέχει στην πλειοψηφία των server του διαδίκτυο, σε ακαδημαϊκά ινστιτούτα, μεγάλες επιχειρήσεις, στο στρατό και σε εκατομμύρια υπολογιστές ανθρώπων που απόρριψαν τις άδειες λογισμικού τις οποίες πρέπει να αποδεχτούν πριν χρησιμοποιήσουν Windows ή OS X. Επέλεξαν να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο ξεκίνησε ο Stallman και το οποίο αναπτύχθηκε περαιτέρω από χιλιάδες άλλους στο διαδίκτυο. Το λογισμικό αυτό είναι τεχνικά ανώτερο από τα ιδιόκτητα (Windows/OSX) και είναι δωρεάν, αλλά ο Stallman λέει ότι, αν και ευπρόσδεκτα, αυτά είναι δευτερεύοντα χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ελευθερία. Έτσι ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση μιλώντας για τα ηλεκτρονικά δικαιώματα.

http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=753&fb_source=message#.T41y8N3sVBg.twitter


Y.Γ Respect στους "ακτιβιστές" της πληροφορικής.......και σε τέτοιους ανθρώπους που δεν κρύβονται πίσω απο τις εταιρείες τους, λέγοντας οτι κάνουν "επανάσταση" με ένα προιόν που λανσάρουν.....
 

jojos@

Established Member
27 December 2006
154
Από βάθη καρδιάς Τον ευχαριστώ, αυτόν κ όλους στην κοινότητα, που μας έχουν προσφέρει απλόχερα τη χαρά να ζούμε με ένα ελεύθερο λειτουργικό. Ευχαριστώ Richard, Linus, Ian (άντε κ Debra για τη συμμετοχή σου στο όνομα της καλύτερης διανομής) κ όλους τους ενεργούς devs της κοινότητας. Long Live GNU/Linux
 

kernel panic

AVClub Enthusiast
18 November 2008
970
Κεφαλλονιά
17ος συντελεστής η Microsoft στο Linux:

For years, Microsoft kept its distance from the open source movement, and at one point, CEO Steve Ballmer referred to Linux as a cancer, seeing the open source OS as a threat to Microsoft’s Windows operating system and other proprietary tools built by the Redmond software giant. But in recent years, the company has come to realize that it needs the open source community on its side. And in some cases, Microsoft is actually contributing to high-profile open source projects, including Hadoop, Samba, and, yes, the grandaddy of the all: Linux.

Link

καρκίνος είναι η ίδια μαζί με την άλλη που έχουν γεμίσει το software με ηλίθιες πατέντες, το δρόμο τους ακολουθούν και μπόλικες άλλες google,fb κτλ με θύματα εμάς τα πρόβατα

πολλά respect στον ίδιον και στον linus, αλλά και στην κοινότητα
 

kernel panic

AVClub Enthusiast
18 November 2008
970
Κεφαλλονιά
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν Μπορείς Να Κατοχυρώσεις Πνευματικά Δικαιώματα Λογισμικού


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι αδύνατο να κατοχυρώσεις τα πνευματικά δικαιώματα για μια γλώσσα προγραμματισμού ή την λειτουργία ενός υπολογιστή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο , η ντιρεκτίβα της νομικής προστασίας των εφαρμογών των υπολογιστών επεκτείνεται στην προστασία των πνευματικών διακιωμάτων στην έκφραση κάθε μορφής της πνευματικής δημιουργίας του δημιουργού μιας εφαρμογής υπολογιστή. Αλλά , κάθε ιδέα και αρχές περιλαμβανομένων των ιδιωτικών δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Με άλλα λόγια μπορείτε να προστατεύσετε τις ιδέες και τις αρχές του κώδικα σας, αλλά όχι το ίδιο το πρόγραμμα.

Ο γενικός σύμβουλος του δικαστηρίου είπε πως εάν η λειτουργίες ενός προγράμματος υπολογιστή θα προστατεύονταν από πνευματικά δικαιω´ματα , αυτό θα κατέληγε στην δυνατότητα οι ιδέες να μονοπωλούνται, μέχρι στο σημείο να δυσκολεύεται η τεχνολογική πρόοδος και η βιομηχανική ανάπτυξη.

Το δικαστήριο είπε πως δεν υπάρχει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων εκεί όπου κάποιος δεν έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής ενός προγράμματος, αλλά απλά μελετά , παρατηρεί και δοκιμάζει το πρόγραμμα για να αναπαραγάγει τις λειτουργίες του.

Αυτή η απόφαση θα στριμώξει την Oracle που προσπαθεί να προωθήσει τα πνευματικά δικαιώματα περισσότερο από ότι παραδοσιακά ισχύει. Η Oracle θέλει τα πνευματικά δικαιώματα να καλύπτουν , την δομή, την διαδοχή και την οργάνωση των κλήσεων του λογισμικού. Αυτό σημαίνει πως η Oracle δεν θα μπορέσει να κινηθεί δικαστικά εναντίον του Google όπως έχει κάνει στην Αμερική.

Η υπόθεση που το ευρωπαικό δικαστήριο αποφάσισε σχετικά ήταν WPL εναντίον της SAS. Η WPL δημιούργησε μια επανα-υλοποίηση της γλώσσας SAS, χρησιμοποιώντας την αρχική τεκμηρίωση της SAS και την δωρεάν και εκπαιδευτική έκδοση της SAS. H SAS υποστήριξε πως η WPL παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα και τώρα έχασε.

Πηγή: dailytech.gr

Πηγή: techeye

καιρός ήταν