Ρύθμιση impedance(Ω) και crossover

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Σας γράφω γιατί έχω μπερδευτεί και γιατί δε γνωρίζω πολλά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηχείων και τί αντιπροσωπεύει/επιρεάζει το καθένα... Χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να βεβαιωθώ ότι δε θα κάνω κάποια βλακεία που θα στοιχίσει την "υγεία" ή την απόδοση του συστήματός μου. Θέλω να ρυθμίσω impendance(Ω) και crossover.

O ενισχυτής είναι ο Yamaha RX-V2600 και έχει δύο θέσεις για impedance: 6ΩΜΙΝ και 8ΩΜΙΝ.

Τα ηχεία είναι τα SibXXL και SibXL της Focal_JM Lab. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ακόλουθα:

Type: 2 way bass-reflex floorstanding loudspeaker
Driver: 2x5" (2x13cm) Polyflex bass cones. OAL* 3/4" (19mm) aluminium tweeter dome.
Frequency response (+/- 3dB): 55Hz-35kHz (SibXXL) και 67Hz-35kHz (SibXL)
Sensitivity (2,83 V/1 m): 90dB
Max. power handling: 120W (SibXXL) και 100W (SibXL)
Crossover: OPC 12dB/oct, 3,5kHz
Normal/min. impedance: 8 ohms/4 ohms

Άρα λοιπόν:

1. Πόσο ορίζω το impedance? 8ΩΜΙΝ ή 6ΩΜΙΝ και τι συνέπειες θα έχει το καθένα?

2. Σύφμωνα με τα specs για Frequency response και Crossover (τα οποία να πω την αλήθεια δεν πολυκαταλαβαίνω) που πρέπει να ορίσω το crossover?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.
 

soulis

Senior Member
26 June 2006
320
Θανο θα σου απαντησω συμφωνα με οσα ξερω και οπως τα εχω καταλαβει και ελπιζω αν κανω καπου λαθος καποιος να με διορθωσει (σιγουρα ειναι λιγο Hi Fi το θεμα οποτε τα παιδια εκει μαλλον ξερουν περισσοτερα).
1. Θεμα impedance: ολα τα ηχεια δεν εχουν σταθερη αντισταση, αναλογα με το τι ηχο βγαζουν η αντισταση διαφοροποιητε (αλλη αντισταση στα 60hz και αλλη στα 3 πχ khz. To παραδοξο εδω ειναι οτι οσο πιο μικρη ειναι η αντισταση τοσο περισσοτερα watt βγαζουν αλλα και τοσο μεγαλυτερη αναγκη απο ρευμα εχουν (εκει τα φτηνουν οι περισσοτεροι ενισχυτες).Γιαυτο και τα ηχεια σου αναφερουν 4-8ohm και σιγουρα σε καποιες συχνοτητες ισως να εβλεπες αν μετραγες με μηχανημα ακομα και 12 η και παραπανω.Επειδη ομως το δυσκολο ειναι στην μικρη αντισταση εγω θα προτεινα να τα ορισεις ως 6ohm (χωρις ομως να ξερω τι κανει ο ενισχυτης εκεινη την στιγμη και αν ειναι ουσιαστικη ρυθμιση η θεμα marketing.)
2. Mε το crossover παιξε λιγο (δεν χαλας τιποτα) στα 80 και στα 120 (πιθανος στα 120 θα μπουμπουνιζει λιγο) και οπου σου αρεσει αστο (ουσιαστικα ετσι οριζεις απο που και κατω θα αναλαβει το sub και απο που και πανω αναλαμβανουν τα ηχεια σου, αλλα δεν ξερω τον ενισχυτη σου και τις ρυθμισεις του οποτε μιλαμε σε θεωρητικο επιπεδο). Παντως τα μπροστινα αφου κατεβαινουν μεχρι τα 55 hz μπορεις να τα ορισεις και ως large (αν και συνηθως αυτη η ρυθμιση ειναι ανεκδοτο για τους περισσοτερους av ενισχυτες αφου τις περισσοτερες φορες δεν μπορουνε να τα οδηγησουν λογω ρευματος ως large).
Συνηθως βεβαια ως 2.1 οι ενισχυτες παιζουν οταν ορισεις ως small τα ηχεια σου (και αυτο θελει δοκιμη επειδη δεν ξερω τον yamaha) συν του οτι αν ορισεις ως small τα ηχεια σου κουραζεις λιγοτερο τον ενισχυτη και τον βοηθας για να μην ξαναπαθει τα ιδια.
 

Sound Engineer

New member
17 January 2007
21
Πολύ βιαστικά (επειδή πρέπει να φύγω για δουλειά) θα σου πω ότι η σωστή θέση για την αντίσταση (impedance) είναι για τα ηχεία σου τα 8Ω, και ότι το crossover δεν παίζει καμία απολύτως σημασία που θα το βάλεις αν δεν χρησιμοποιείς subwoofer. Θα σου εξηγήσω μόλις βρω χρόνο, αν και μπορεί να μην χρειαστεί αφού τα εξηγεί η ίδια η Yamaha στο manual. Αν χρησιμοποιείς sub διάβασε και το manula του sub. Κάνε τον κόπο και διάβασε τις αντίστοιχες σελίδες και μετά τα ξαναλέμε...

Φιλικά
Ιάκωβος
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Σωστά αυτά που λένε οι φίλοι μας, απλά να προσθέσω ότι δε χρειάζεται ν' αγχώνεσαι με τη ρύθμιση της αντίστασης στον ενισχυτή. Καταρχήν δεν υπάρχει σταθερή αντίσταση στα ηχεία, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω. Άρα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει απολύτως "σωστή" θέση. Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή η ρύθμιση στον ενισχυτή δεν κάνει κάτι φοβερό. Από μια παρουσίαση ενός παλιότερου Yamaha στο audioholics είχα διαβάσει ότι πολύ απλά αν ρυθμίσεις τον ενισχυτή σου σε χαμηλότερη αντίσταση υποθέτει ότι έχεις πιο δύσκολα ηχεία κι έτσι ευαισθητοποιεί περισσότερο το κύκλωμα προστασίας (κοινώς ο ενισχυτής θα κλείνει πιο εύκολα σε μεγάλες εντάσεις). Αυτό βέβαια γίνεται για να μην τον "κάψεις" και καλά, αλλά και στα 8 Ohm πρόβλημα δε θα'χεις. Το άρθρο πάντως συνιστούσε να το θέτεις στα 8 Ohm ό,τι ηχεία και να έχεις για να πάρεις το 100% της απόδοσής του. Πάντως μη φοβάσει ότι θα γίνει κάτι φοβερό αν αλλάξεις τη ρύθμιση αυτή.

Όσο για το crossover, πολύ απλά... πειραματίσου!
 

dooper

New member
15 January 2007
13
Ενας (πολυκαναλος) ενισχυτης που εχει ισχυς 100 W RMS στα 6Ω, θα οδηγησει καλυτερα ή χειροτερα ηχεια που ειναι στα 8Ω? (και στις δυο περιπτωσεις τα ηχεια ειναι 100W)

Οταν αυξανονται τα ohm του ηχειου, τα watt του ενισχυτη 'μεγαλωνουν' ή 'μικραινουν'?

..