Σε λειτουργία από τις 4 Δεκεμβρίου η «Θόλος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,469
Πειραιάς
Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=758638&lngDtrID=253

"Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η «Θόλος» του Ελληνικού Κόσμου, του πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν τώρα να μεταφερθούν 25 αιώνες πίσω και να «ζήσουν», έστω και για λίγο, στην αρχαία Αθήνα... Η «Θόλος», ένα υπερσύγχρονο θέατρο εικονικής και διαδραστικής πραγματικότητας, είναι χωρητικότητας 132 θέσεων και συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ. Η κατασκευή της διήρκεσε τρία χρόνια ενώ σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται από το 2007.
Σύμφωνα με τα Νέα, χάρη στα υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, οι θεατές θα μπορούν περπατήσουν στην αρχαία Αγορά, να βαδίσουν στην οδό των Παναθηναίων, να σταθούν μπροστά στη μεγαλοπρεπή Ποικίλη Στοά, όπου δίδασκε ο Ζήνων, να δουν από κοντά τον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς με τις πολύχρωμες μετόπες του, να φτάσουν ώς το Νομισματοκοπείο και το Πρυτανείο και να γνωρίσουν το πλήθος των μνημείων της πόλης.
Μέσω 12 προβολικών μηχανημάτων και ειδικών στερεοσκοπικών γυαλιών επιτυγχάνεται η πλήρης στερεοσκοπική προβολή στο σύνολο της επιφάνειας της κοίλης ημισφαιρικής οθόνης, ενώ 48 επεξεργαστές με 48GB μνήμη τελειοποιούν το αποτέλεσμα.
Επιπλέον, δύο καινοτομίες διαφοροποιούν τη «Θόλο» από τα υπάρχοντα συστήματα εικονικής πραγματικότητας.
Η πρώτη είναι η διαδραστικότητα, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όχι μόνο προς τα πού θα κατευθυνθεί και ποια πορεία θα ακολουθήσει, αλλά και να διαμορφώσει εν μέρει την εξέλιξη της προβολής μέσω ειδικού συστήματος πλοήγησης που υπάρχει δίπλα στο κάθισμά του. Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα της Θόλου να ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο διάδραση μεταξύ εικονικών στοιχείων και ηθοποιών."
 

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,867
Αττική
Και εγώ μέσα από το νέο έτος που φαντάζομαι θα ειναι ολα έτοιμα..

Επίσης προτείνω να κανουμε καποια στιγμη και μια εκπαιδευτική εξορμηση στο Πλανητάριο οπου απ'οτι μαθαινω προβάλλονται πλεον πολύ καλές παραγωγες που αξιοποιούν σε μαγάλο βαθμο την (εξαιρετική) νεα υποδομή του Ιδρύματος :award: :award:
 

konnos

Senior Member
19 June 2006
469
Λάρισα
Ναι ετυχε να κατεβουμε Αθηνα για επισκεψη και πηγαμε σοτ Πλανηταριο ηταν πολυ ωραιο. Επιτελους η Αθηνα αρχισε να ομορφαινει