Swans related projects

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
jarboe.jpg


SWANS related projects

SWANS - REAL LOVE (ATAVISTIC ALP5 CD)
SWANS – SWANS ARE DEAD (YOUNG GOD RECORDS YGCD012 2XCD)
JARBOE – SACRIFICIAL CAKE (YOUNG GOD RECORDS YGCD8 CD)
THE ANGELS OF LIGHT NEW MOTHER (YOUNG GOD RECORDS FR003)

Μη μου ζητήσετε να είμαι ακριβοδίκαιος με τούτους εδώ: είμαι fan.
Aπό το 1984 που τους πρωτοάκουσα έχω δαγκώσει μαζί τους τη λαμαρίνα.
Οι Swans ποτέ δεν ήταν noise – παρά μόνο για τα επιπόλαια αυτιά.
Μέσα στον industrial ορυμαγδό που έμοιαζε να σέρνεται αργά σαν μαστουρωμένος γορίλας, βαθειά μέσα στα έγκατα αυτής της βροντερής ακουστικής λάσπης που είναι τα πρώτα άλμπουμ τους, εγώ άκουγα κρυμμένο λυρισμό, αδηφάγο αβυσαλέο ερωτισμό και αιθέριες μελωδίες. Στις καλές τους είχαν τη χάρι και τη δύναμη μιάς ηλεκτρονικής ορχήστρας σε κρεσέντο, σαν αστραφτερή μεταλλική πανοπλία που από το προσωπείο της μοιάζει να ξεπηδάει ένα αστραφτερό εκτυφλωτικό φώς σαν να έρχεται βαθειά μέσα απ το εσωτερικό της.
Περί τα τέλη των '80ς, αρχής γενομένης από το άλμπουμ The Burning World, ο ορυμαγδός φάνηκε να κοπάζει – το γκρούπ πέρασε σχεδόν μαγικά σε άλλη φάση, λιγότερο βαρειά ακουστικά με φωτεινές αναλαμπές, ακουστικές κιθάρες και το λυρικό στοιχείο σε πρώτο πλάνο. Αλλά ο βρόντος ήταν πάντα εκεί μασκαραμένος: απλά είχε περάσει σε άλλο επίπεδο και τον πρόδιδε ένας λυρισμός σπαρακτικός και περίεργος, εχθρικός, γυμνός, στραγγισμένος από αισθήματα, με τα τραγούδια σαν νεκροσκοπικές αυτοψίες, πτώματα στο τραπέζι του νεκροτόμου που αφηγούνταν τι είδε με κάτι που έμοιαζε μισό τραγούδι/μισή απαγγελία, σαν θλιβερός ανεμοδαρμένος μονόλογος από ήρωα του Σάμουελ Μπέκετ. Εμοιαζαν με ηλεκτρονικά παραμύθια από το σκοττεινό δάσος αλλά κάτω από τη φαινομενική αθωότητά τους ήταν τρυφηλά και λάγνα. Θυμάμαι κάποιον που είχε γράψει ότι οι Gira/Jarboe τραγουδάνε για το παιδί που δολοφονήθηκε μέσα τους παληά, στο παρελθόν - Το συγκινησιακό αποτέλεσμα ήταν κυριολεκτικά σαρωτικό. Επαιρνα όρκο τότε πως για να σε αφήσει αδιάφορο θά 'πρεπε νά εχεις καρδιά από πέτρα.
Υπερβολές – αλλά αυτοί οι δίσκοι δεν είναι για τον Καθένα. Για την ακρίβεια είναι για πάρα πολύ λίγους. Μοιάζουν στο τέλος μιάς γραμμής που ξεκινάει από τη βιόλα του John Cale, το θρήνο του Nick Drake, τον Lou Reed και το Leonard Cohen.
Tα δύο 'ζωντανά' άλμπουμ είναι το πρώτο απ τα 80ς και το δεύτερο από τα τελευταία κονσέρτα το 1997, πριν από την οριστική διάλυση του γκρούπ. Λαμπρά, αστραφτερά live ντοκουμέντα, εξόχως ωμά και ακατέργαστα, σύγχρονα ισοδύναμα του Metallic K.O., αλλά χωρίς ίχνος από τον αυτο-εξευτελισμό του Iggy σ εκείνη τη φάση: ο Gira έχει τον απόλυτο έλεγχο – είναι τότε που τελείωνε τα κονσέρτα του τελείως γυμνός υπονοώντας ότι δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει στο ακροατήριό του. Οι κυνικοί καλά θα κάνουν να κρατηθούν μακρυά.
Η Jarboe είναι η Γενοβέφα με την οποία μας πρήζει εδώ και καιρό ο Ευθύμιος: τελετουργικό psycho-ambient του κερατά, Σκοτεινό και γεμάτο ένταση, πλούσιο σε αποπροσανατολιστικές αρμονίες, από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να ακούσει κανείς κι ας είναι ήδη περίπου 12 ετών.
Οι Angels of Light είναι ...hillbilly: 'Οδηγός επιβίωσης των καράβλαχων από την πυρηνική καταστροφή' το λέει ο δημιουργός του, ακουστικό, ποιμενικό και πρωτόγονο, μοιάζει με επιστροφή στις ρίζες, τόσο νέο και ταυτόχρονα τόσο παληό, βαρειά άρωστη country, με μιά λέξη μαγευτικό.
 
Last edited:
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Στη θεσσαλονίκη το 2004 ή 3 αν και πέξανε λιγότερο από 100 λεπτά στην κυριολέξία μας εκσφενδόνησαν !!!!!!!!!!!!!!!!!! Ματωμένη ποίηση γκάζι & αγρίλα να μας διαπερνά από το πρώτι λεπτό. Οι πύλες του Άδη άνοιξαν και ο μαύρος ήλιος μας έλουσε.
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Swans related projects

Τσάκωνας Βασίλης said:
Στη θεσσαλονίκη το 2004 ή 3 αν και πέξανε λιγότερο από 100 λεπτά στην κυριολέξία μας εκσφενδόνησαν

ο διαχειριστής μας ήταν εκεί άραγε;
μπά...θα άκουγε Santana -bye-
 

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,452
Re: Απάντηση: Swans related projects

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
ο διαχειριστής μας ήταν εκεί άραγε;
μπά...θα άκουγε Santana -bye-
Αυτούς που τους ξέθαψες συνάδελφε ? Πρέπει να έχουν αποσυρθει απο την ενεργό δράση εδώ και καιρό. Θα έβαζα πάντως στα προτεινόμενα και το "εμπορικό" Great Annihilator .....

Αυτός ο Σαντάνας ποιος ειναι ?:flipout:
 
19 June 2006
8,661
Λύμπε, πάτησες ευαίσθητη χορδή.
Από τα πιο αγαπημένα μου σχήματα που ακόμη και σήμερα παρακολουθώ τις ανεξάρτητες πορείες τους.
Τους γνώρισα το 1987 με το Children of God. Aυτές οι φολκ ψαλμωδίες από τη μία με πάγωναν και από την άλλη με ζεμάταγαν. Τους θεωρούσα κανιβαλιστές και όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο Λύμπε, τα είχαν βάλει με το σκοτωμένο παιδί που έκρυβαν μέσα τους. Το τρομακτικό ήταν πως το έκαναν με μία τρυφερή βιαιότητα.
Το 1989 βγάζουν ένα μαγικό άλμπουμ. Το Burning world. Απίστευτες μελωδίες με Ανατολικές πινελιές, μεστό και παγωμένο, με απίστευτους στίχους και με δύο κομμάτια που τα θεωρώ από τα καλύτερα της δεκαετίας.
Τα Mona Lisa-Mother Earth και She is universal emptiness.
Συγκλονιστικές συμμετοχές από τον Nick Skopeliti που χρησιμοποιεί ακόμη και μπαγλαμά, τον Bill laswell στο μπάσο, τον Ravi Shankar σε βιολιά σιτάρ και πολλoύς άλλους.
Όμως προσωπικά θεωρώ το white light from the mouth to infinity του 1991 το πιο ολοκληρωμένο τους.
Μεσαιωνικό, μελωδίες με σκοτεινό εξωτισμό, κρυμμένη λάβα σε μαύρα βράχια, ένα ψυχοβράσιμο που δεν έχει σταματημό. Απίστευτο άλμπουμ.
Και το Love of life του 1992 είχε εξαιρετικές στιγμές.
Μεγάλες προσωπικότητες και οι δύο.
Παρακολουθώ την εταιρεία του Gira. Πειραματίζεται και υπογράφει σε αξιόλογα σχήματα. Ένα από αυτά ειναι οι Calla. Tα πρώτα τους με πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, ποστάρουν και η αντρική φωνή τραγουδάει σε μινόρε.
Έφυγαν πρόσφατα για κάποια πολυεθνική και ακούγονται πιο ηλεκτρικoί κάτι σαν Madrugada.
Εάν μπορούσα να κάνω μία παρομοίωση για τους swans θα ήταν η παρακάτω.
Βρίσκεσαι σε χειρουργείο μόνος σου γυμνός. Κάθεσαι στα παγωμένα πλακάκια και ανατριχιάζεις. Όσο όμως περνάει η ώρα συνηθίζεις, το περιβάλλον σου φαίνεται πιο οικείο. Αγωνιάς γλυκά.
Φτάνεις με το χρόνο, να σκέφτεσαι πως τα χειρουργικά εργαλεία που κόβουν σάρκες τελικά είναι πολύ όμορφα έτσι όπως αστράφτουν.


And she sits there by the wall
making holes where i just stood
and her hands they touch her face
like her face is made of wood
and she holds on to a memory
of something i never said
but she still can't guite remember
if my eyes are blue or dead

And i saw her once before
down on her bended knees
through a window of the church at night
confessing to the broken priest
she is holy as all women are
and she suffers like a saint
yeah she touched my hand with cruelty
but i was punished far too late

she's the mother of us all
she's the victim of my sadness
and the more she tries to know it
the more she'll never fill it
she's a universal emptiness
a universal emptiness
and a total lack of faith.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,334
Re: Απάντηση: Swans related projects

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
ο διαχειριστής μας ήταν εκεί άραγε;
μπά...θα άκουγε Santana -bye-


αν προσδιορίσετε ώρα και μέρα ίσως σας πω τι έκανα....:food-smiley-005:
 

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Established Member
18 June 2006
122
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Re: Απάντηση: Swans related projects

Δ. Παναγιωτίδης said:
αν προσδιορίσετε ώρα και μέρα ίσως σας πω τι έκανα....:food-smiley-005:

Μη στεναχωριέσαι αρχηγέ, εγώ εκείνη τη μέρα μουτζούρωνα σωρούς χαρτιά και βλαστήμαγα την τύχη που δε με έκανε σουβλατζή (γεια σου Μπότο αρχηγέ).
Αν πάντως σου άνοιξαν την όρεξη οι υπόλοιποι ίσως καταφέρεις να κάνεις τη γνωριμία τους από κοντά. Από καιρού εις καιρόν (τουλάχιστον τα παλιότερα ανέμελα και χαρούμενα καλοκαίρια των Filth, Pig κλπ) οι Gira και συμβία αράζουν στη Χαλκιδική.
Καλύτερα πάντως να ακούσεις τα πρώτα τους:grandpa: Filth, Dirt, Cop κλπ. Εδώ ο γορίλλας δεν είναι μαστουρωμένος είναι ανυπόμονος, ερεθισμένος και αφόρητα πιεσμένος.
Ο πρώτος των Motorhead ξαφνικά θα αποκτήσει status ηχογράφησης αναφοράς σε ανάλυση, με μεταξένιες ψηλές και περιγραφικές υγρές μεσαίες...
Μετά η Jarboe, η συμβία, ως είθισται, ξεκίνησε το δικό της project, επέβαλε τις απόψεις της και στους Swans και έγιναν πιο ... progressive:flipout:.Συμβατικούρες δηλαδή, κατι σαν SPK στα Ελευσίνεια Μυστήρια, ή οι Neubauten στη Σκάλα του Μιλάνου (αν δεν έχουν πάει ήδη).

Αν ακούσεις τα πρώτα της συμβίας (π.χ. Skin) θα ανακαλύψεις από που ξεσήκωσε κλίμα ο Μπανταλαμέντι για το Twin Peaks καθώς και πολλοί άλλοι που τους (την) κρυφακούν και δεν το μολογάνε.Το Sacrificial Cake έχει παρόμοιο κλίμα αλλά είναι πολύ πιο δουλεμένο, ώριμο και πολύπλοκο.Αχ γεννήθηκα αργά για αυτή τη γυναίκα.Πάντως το στιλ της είναι πολύ φορμαρισμένο και αναγνωρίσιμο στην εικοσαετία και βάλε που κάνει μουσική.

Οι Swans είναι ουσιαστικά ένα ατομικό πρότζεκτ κάτι σαν τους Steely Dan:music-smiley-005: με τρομακτικές διαφοροποιήσεις στο στυλ και τη μουσική τους από δίσκο σε δίσκο. Δεν είναι τόσο μουσικοί με την τρέχουσα συμβατική έννοια, όσο καλλιτέχνες που εκφράζονται (και) δια της μουσικής (τι γράφω ε;). Ο Gira και η Jarboe επιμελούνται τα εξώφυλλα των δίσκων και λογοτεχνίζουν που και που. Αν η γνωση μου δεν με απατά ζωγραφίζουν επίσης.
Μια καλή λύση για γνωριμία είναι ο τελευταίος τους δίσκος (1996) το Soundtracks for the blind. Είναι συγκλονιστικός (φυσικά:music-smiley-005: ) και μοιάζει με sampler των μουσικών τους ιδεών.Είναι διπλός και στο φυλλαδιάκι αποχαιρετούν τους συνοδοιπόρους των 15 χρόνων της πορείας τους.
Νοιώθω τυχερός που μεγάλωσα μαζί τους από την αρχή, και μου έδωσαν να καταλάβω τι εννοούσε ο Μπρεχτ, όταν έλεγε ότι στους καιρούς της φρίκης, θα τραγουδάμε το τραγούδι της φρίκης.

Ακούγονται με τόλμη, ανοιχτά αυτιά και, προς θεού, όχι με τη λογική τι παίζει το μπάσσο, η γραμμή της κιθάρας κλπ. (Κάτι σαν SET με 300Β). Είναι αυτό που οι μουσικοκριτικοί συνηθίζουν να εννοούν με την καραμέλα "ηχητικά τοπία". Α, έχουν κάνει και την ωραιότερη διασκευή του Love Will Tear Us Apart σε extended με κόκκινο εξώφυλλο!
Εύχομαι καλή ακρόαση-καταβύθιση και προσοχή στο γορίλλα!
 
Ισχυρες αναταραξεις προκαλει το θεμα ΚΛ.

Ειχα μεινει στα Filth και Public Castration και με την εντυπωση οτι η μεταστροφη Burning World ηταν κυκνειο ασμα-παραιτηση απ'την κατατονια που ειδαλλως οδηγουσε το στυλ τους. Κατι σαν τα λογια του Cave για τους Birthday Party: "αν συνεχιζα αλλο αυτο το σχημα θα ειχα πεθανει".

Φαινεται οι Swans οχι μονο δεν το βαλαν κατω αλλα ανελιχθησαν παραπανω σε ακομα πιο συναρπαστικες κατευθυνσεις κατα βουληση. Κατι σαν πυρηνας που διασπαται αλλα απο την εκρηξη δεν επερχεται το τελος αλλα τα συστατικα του συνεχιζουν το καθενα τη δικη του αυτονομη νεα δημιουργικη πορεια. Εκει που η αυτομαστιγωση του Foetus οριοθετειται απ'την ιδια του τη σταυρωση o επαναπροσδιορισμος Jarboe/Gira ειναι που εφελκυει παραπερα τα ακροτατα ορια του urban underground.

Καιρια πληροφορηση-φορτιο, με το μονο παραπονο οτι ο δρομος που δειχνεις ειναι εξαιρετικα δυσβατος καθως ολα σχεδον τα CD τους ειναι OOP...

ΥΓ: BTW, αναρωτιεμαι o P-Orridge σε τι μηκος κυματος ειναι. Εχει επανακαμψει λεει επι σκηνης αλλα τι ακριβως μηχανευεται (κι αν αξιζει τον κοπο) μου ειναι παντελως αγνωστο.
 
Last edited:

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Swans related projects

Γιωργος Δανοχρηστος said:
ΥΓ: BTW, αναρωτιεμαι o P-Orridge σε τι μηκος κυματος ειναι. Εχει επανακαμψει λεει επι σκηνης αλλα τι ακριβως μηχανευεται (κι αν αξιζει τον κοπο) μου ειναι παντελως αγνωστο.

Ο Genesis P-Orridge προς το παρόν , μαζί με την νέα του σύντροφο ( ? ) Lady Jaye έχουν αναπτύξει το πρότζεκτ με την ονομασία "pandrogyny" ή "pandrogeny" , το οποίο παίρνει έμπνευση από τα δυαδικά συστήματα ( όπως εν προκειμένω αρσενικό /θηλυκό ) , και προσπαθεί να απαλείψει την εγγενή σε αυτά προστριβή / διαμάχη , με τη ένωση των δύο σε ένα επιτευξάμενη δια της τροποποιήσεως των σωμάτων τους . Σε απλά ελληνικά ο Genesis έκανε προσθετική στήθους ( αλλά όπως δηλώνει δε θα κόψει το όργανο του ) και αν μπορούσε θα προσέθετε και άλλα . Τι πρόσθεσε η lady Jaye , δεν μας το λέει . Εχουν υιοθετήσει και ένα νέο κοινό όνομα Breyer P-Orridge . Τώρα από μουσική ... ποιός ξέρει ; :flipout:
 
Re: Απάντηση: Re: Swans related projects

Δημήτριος Ντοκατζής said:
ο Genesis έκανε προσθετική στήθους ( αλλά όπως δηλώνει δε θα κόψει το όργανο του ) και αν μπορούσε θα προσέθετε και άλλα . Τι πρόσθεσε η lady Jaye , δεν μας το λέει . Εχουν υιοθετήσει και ένα νέο κοινό όνομα Breyer P-Orridge . Τώρα από μουσική ... ποιός ξέρει ; :flipout:

Το εσωσε ο Mod. Αν ο P-Orridge δηλωνε "καθωσπρεπει", στα νιατα του θα 'παιζε με τους Osmonds. Βλεποντας κανεις τα αστραφτερα χαμογελα των Osmonds βεβαια αντιλαμβανεται οτι κατι τετοιο δεν θα ηταν διολου απιθανο...
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Γιώργος Κουνελάκης said:
....συγγνώμη λάθος ...παρακαλώ τη διαχείριση να το διαγράψει

Καλά πλάκα μου κάνεις ; Τώρα που σου απάντησα το έσβησες ; με φοβήθηκες προτού δείς τι γράφω :Banane0: :Banane0:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
σ' αυτό που είχες σβύσει , έγραφες ότι εντυπωσιάτηκες από τον Nick Drake . Ε , μου φάνηκε λίγο περίεργο να πάθεις κάτι τέτοιο εν έτει 2006 . Ενας απλός κιθαρωδός είναι , μην τρελλαθούμε κι όλας . That's all.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,022
Αιγάλεω
Δημήτριος Ντοκατζής said:
Ενας απλός κιθαρωδός είναι

´Εχω ακούσει μερικούς (κιθαρωδούς) Ντόκ, αλλά τούτος δεν μου φάνηκε και τόσο απλός (και δε μιλάω για τη φολκ φόρμα). Απλά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω όταν ίσως θα έπρεπε..οταν γνώρισα τους America π.χ...
Νάναι τώρα αυτό καλό ή κακό, δεν ξέρω..
Πιστεύω πως, κάλιο αργά παρα ποτέ..:ernaehrung004:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,334
τώρα εντάξει....αν κατατάσεις τους America στους κιθαρίστες πάω πάσο.


Εγώ θα τους έβαζα στους τραγουδιστές ή μάλλον ούτε κι εκεί.


(προς αποφυγή παρεξηγήσεων έχω δίσκους και προσκύνησα δεόντως το 72-73)