Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
62,722
Χολαργός
Πρίν 10 μέρες κατέφτασε ταχυδρομικώς το Χριστουγεννιάτικο δώρο πού μού έκανα και αφορούσε c.d. που αγοράστηκαν διαδικτυακώς.
Παρουσιάζω εδώ τίς πρώτες μου εντυπώσεις,περιληπτικά,για κάθε ενδιαφερόμενο.

1:Beethoven:The Great Symphonies No 3,5,6,7,9.Ολες με διευθυντή τον Erich Kleiber.Οι 3,5,7 με την Concertgebouw,Amsterdam,η 6η με την London Philarmonic,και η 9η με την Φιλαρμονική της Βιέννης.Ολες ηχογραφημένες μεταξύ 1948-1952.Eκδόσεις Andromeda
Ο Δαμιανός είχε παλιότερα κάνει μία αναφορά στον πατέρα τού μεγάλου Carlos,και οι παραπάνω εκτελέσεις επιβεβαιώνουν την παροιμία ´Το μήλο κάτω απο την μηλιά´και αντιστρόφως.
Η 3η είναι μια απο τίς καλύτερες εκτελέσεις που έχω ακούσει.Την κατατάσσω μαζί με Klemperer και Furtwangler.Ισως ειναι η καλύτερη όλων αλλά δεν θέλω να είμαι βιαστικός.
Η 7η αντάξια τού γιού του.Δεν ξερω ποιά να πρωτοδιαλέξω.
Για την 5η απο την στιγμή που υπάρχει η ανεπαναληπτη τού Carlos,αυτή υπολείπεται σαφώς.
Η 6η καλή .Στήν 9η τα 3πρώτα μέρη είναι σπουδαία ,αλλά στο χορωδιακό,υπάρχουν άλλες πολύ καλύτερες.Ισως φταιει και η συγκεκριμένη ηχογραφηση και να τον αδικεί.

2:Schubert,String Quintet D.956.Με Alban Berg Quartett.Στο cello ,συμπληρώνει,ως πέμπτο μέλος ο Heinrich Schiff.E.M.I.
Πολύ σπουδαία ερμηνεία ενός συγκλονιστικού έργου.Προσωπικά προτιμώ τούς Hollywood Qt,αλλά ο δίσκος που αναφέρω επεξεργασμένος το 1998(α.εκδοση 1983)ηχητικά υπερεχει.

3:Grieg:Lyric Pieces,Emil Gilels,D.G. Δισκος αναφοράς.Θαυμάσια ερμηνεία σε κομματια ,που προέρχονται απο απλές λαϊκές μελωδίες.O Grieg κάνει σαφείς αναφορές στον Σουμαν,σε αρκετά απο αυτά.

4:Chopin:24 preludes Op.28,berceuse Op.57,Impromptus Op.29,36,61,66.Barcarolle Op.60,Prelude Op.28.Alfred Cortot.Hχογραφημένα για πρωτη φορά το 1933,1934 και 1949.Remastered 2006,E.M.I
Δισκος αναφοράς που παρουσιάζει τήν απαράμιλλη τέχνη τού Cortot στον Chopin.Δεν είναι και ο πιό ακριβής πιανίστας τού κόσμου,αλλά είναι εμφανές το παθος,η αγάπη και η εγγύτητα που υπάρχει με τον δημιουργό αυτής τής μουσικής.Τα 24 πρελούδια είναι μικρά αριστουργήματα,και το Νο 15 που ειναι και αρκετά γνωστό αποδίδεται με εξαίσιο τρόπο.

5:Schubert:piano Sonatas ,D.958,D.960.Sviatoslav Richter.Eκδόσεις Regis,με την άδεια τής Olympia..Σπουδαία έργα που ο Richter ,ειδικά την 960 τα απογειώνει.Μαζί με Schnabel,Kempff,και Βrendel,ειναι απο τίς καλύτερες ερμηνείες.

6:Mahler,Αbbado,Berliner Philarmoniker.Live Recording 2005,D.G. Ισως η καλύτερη 6η.Μια μεγάλη προσφορά ενός μεγάλου μαέστρου,που η περιπέτεια τής υγείας του τον ενδυνάμωσε μουσικά.Εκπληκτικός δίσκος σε όλα τα επίπεδα.

7:Britten:War Requiem,Carlo Maria Giulini,New Philarmonia Orchestra,1969,BBC Legends.Δυσκολο έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962,στην ανέγερση τού καθεδρικου ναού τού Coventry,o οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς απο τους βομβαρδισμους των Ναζί στην πόλη πού υπέφερε τα πάνδεινα στον Β.Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο Giulini ,μεγας μάστορας τών μεγαλων συνόλων δίνει μιά σπουδαία ερμηνεία.

8:Bach,Mass in B minor,Karajan,Philarmonia Orchestra,1953.Kύριοι ερμηνευτές,
Elisabeth Schwarzkopf,Marga Hoffgen,Nicolai Gedda,Heinz Rehfuss.

Υπάρχει επίσης ενα εικοσάλεπτο απο πρόβες στην Βιεννη τού 1950,οπου κοντράλτο είναι η Ferrier.
Η περίοδος τού Karajan στην Ε.M.I. ειναι μάλλον η καλύτερή του.Εργο βαθειά θρησκευτικό,που έχει υποσκελιστεί απο τα Κατά Ματθαιον Παθη,αλλά η όλη προσπάθεια τού Karajan και τών υπολοίπων ερμηνευτών,μάς δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

9:Beethoven:piano Sonatas,Emil Gilels,D.G. Ολες οι σονάτες του Beethoven μαζί με τις Eroica Variations,που πρόλαβε να ηχογραφήσει ο Gilels,μέχρι τον θάνατό του το 1985.9 δίσκοι που δείχνουν ποσο μεγάλος ερμηνευτής τού Beethoven ειναι ο Gilels.No 3,No 10,No 12 με ενα δραματικό Πενθιμο Εμβατήριο,Νο 13,Νο 17,Waldstein,Appassionata,Hammerklavier,ειλικρινά δεν ξέρω ποιά να πρωτοδιαλέξω.
Εαν τού Kempff ειναι αναφοράς,σάν σύνολο,ο Gilels τον ξεπερνά αρκετές στιγμές.

10:Beethoven,Piano Concerti 1-5,Sonatas Op.26,31/1,Op.10/3,79,81a,90,Pathetique,Appassionata,Mondschein,
Hammerklavier.
Την State Symphony Orchestra of the U.S.S.R διευθύνει ο Kurt Mazur.Eκδόσεις Brilliant Classics.Εmil Gilels
6 c.d,σε αρκετά καλές ηχογραφήσεις,απο 1961-1984.Τα αγόρασα λόγω τής μεγάλης αγάπης και εκτίμησης που έχω για τον Σοβιετικό αυτόν Πιανίστα.
Το 3ο κοντσέρτο για πιάνο είναι υψηλού επιπέδου ,οπως και το 5ο.Στο 4ο τον προτιμώ με τον Ludwig.
H appassionata σε ζωντανή ηχογράφηση τού 1961 είναι η καλύτερη που έχω ακούσει ποτέ.Η Hammerklavier,επίσης ζωντανά, του 1984,κινείται σε υψηλότατα επίπεδα τέχνης.

11:Villa-Lobos,Bachianas Brasileiras(Complete),Νashville Symphony Orchestra,Keneth Schermerhorn.Μου ήταν αδύνατον να βρώ έκδοση,που να τίς περιλαμβάνει όλες.Η καλή εταιρεία Naxos,μού έλυσε το πρόβλημα.Βραζιλιάνικες σύγχρονες πινελιές πάνω σε ιδέες και μοτιβα τού Bach.Διπλό c.d.που σε εισάγει στίς καλύτερες δουλειές τού συνθέτη.

12 Donizzetti,Lucia Di Lammermoor,Tullio Serafin,E.M.I.,Callas,Di Stefano,Gobbi.
Απο Νaxos Historical,1953.H Callas στα καλύτερά της μαζί με το ανδρικό βαρύ πυροβολικό τής εποχής.Καλύτερη εκτέλεση απο αυτήν τού 1960,πάλι με την Callas.Η 'σκηνή τής τρέλλας´,ανεπανάληπτη.Κάθε λάτρης τής όπερας οφείλει να την εχει στην δισκοθήκη του.

13 Puccini,Madama Butterfly,Karajan,Naxos Historical,1955.Callas,Gedda.Μιά μεγάλη στιγμή..Ο Karajan διευθύνει μιά μεγάλη μουσική παράσταση.Δισκος αναφοράς.Χωρίς πολλά λόγια ,η καλύτερη εκτέλεση

14:Olivier Messiaen,Eclaires Sur L'Au-Dela...(1987-1991),Rattle,Berliner Philarmoniker.Πολύ ενδιαφερον σύγχρονο έργο,που χρειάζομαι αρκετό χρόνο για να δημιουργήσω σαφείς εντυπώσεις.

Καλές γιορτές.
 
Last edited by a moderator:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,335
Σπύρο εύχομαι να τα χαρείς, βλέπω πήρες οικογενειακό μέγεθος, και η δόση αυτή βέβαια σκοτώνει ελέφαντα, αλλά γενικά δεν έχεις ανάγκη.

Περιμένουμε κι άλλη ανάλυση.


(το έκανα λίγο πιό ευανάγνωστο...)
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Σπύρο εύχομαι να τα χαρείς, βλέπω πήρες οικογενειακό μέγεθος, και η δόση αυτή βέβαια σκοτώνει ελέφαντα, αλλά γενικά δεν έχεις ανάγκη.

Περιμένουμε κι άλλη ανάλυση.


(το έκανα λίγο πιό ευανάγνωστο...)


Chief ευχαριστώ για το ´λούσιμο και το ξύρισμα´τού κειμένου.Δειχνει πολύ καλύτερο.:grinning-smiley-043
Το μέγεθος που πήρα ειναι για μικρή οικογένεια.Τα τών πολυτέκνων προσπαθώ να κόψω.;)
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,335
Re: Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Chief ευχαριστώ για το ´λούσιμο και το ξύρισμα´τού κειμένου.Δειχνει πολύ καλύτερο.:grinning-smiley-043


σώπα ρε Μάστορα.... το πήρες χαμπάρι?-bye-
Το μέγεθος που πήρα ειναι για μικρή οικογένεια.Τα τών πολυτέκνων προσπαθώ να κόψω.;)
άσε αυτοί είναι χαμένοι από πρώτο χέρι...



Πάντως θέλουμε κι άλλα σχόλια
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Πολλά απ´αυτά τα έργα είναι αρκετά γνωστά σε πολλούς εδώ μέσα.Τα μικρά σχόλια που έκανα είχαν σαν στόχο να γραφτούν, με αφορμή τα έργα αυτά,προτάσεις για άλλες εκτελέσεις που είναι πιό αρεστές ,πιθανώς ,στούς συμφορουμίτες,και να γίνει κουβέντα.
 

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,004
Λάρισα
Την Κυριακή άκουσα την 5η του Beethoven, την Ποιμενική, απο δύο εκδόσεις που διαθέτω σε βινύλιο. Η πρώτη και πιό παληά αγορασμένη είναι της D.G. με τον Karajan και πρέπει να είναι αγορασμένη την 10ετία του 70 ή αρχές της 80 αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Η εκτέλεση είναι απο την Φιλαρμονική του Βερολίνου όταν την διηύθηνε ο Karajan. Πρέπει να είναι αγορασμένη απο το Παρίσι.
Η δεύτερη είναι μια πρόσφατη επανέκδοση της ποιμενικής απο την φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης υπο τον Pierre Monteux, απο την The Super Analogue Disc, Ιαπωνίας. Η αρχική εγγραφή έγινε το 1958 στην Sofiensaal, απο την Decca.
Συγκρίσεις ή μάλλον διαφορές. O Karajan πιο αεράτος, με σημασία στις μικρολεπτομέρειες. Αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό και τα μοναχικά όργανα που δεν συμμετέχουν στις δύο μεγάλες πληθυσμιακά ομάδες των εγχόρδων και των χάλκινων πνευστών, κάποια ξεπετάγματα του φλάουτου π.χ. Γενικά ο Karajan είναι πιό ήρεμος και μάλλον και η ορχήστρα είναι πιό μικρή ή λιγότερο πομπώδης. Η Super Analogue πιό πομπώδης, δίνει σημασία στο όλο και όχι στην λεπτομέρεια κυρίως. Μάλλον και η διάταξή της (χωροταξική) πρέπει να είναι διαφορετική.
Το όλο έργο έτσι και αλλοιώς είναι απο την φύση του ευγενικό, εύθραυστο που η διαφορά θα είναι στην λεπτομέρεια. Π.χ. στο 3ο μέρος με τους αγρότες η DG είναι πιο μέσα στο πνεύμα η SAD επιδεικνύει κάτι το μεγάλο και οι λεπτομέρεις ενώ υπάρχουν δεν τονίζονται.
Και τέλος στο φινάλε όπου είναι και το απαύγασμα της συμφωνίας αυτής, πάλι κλίνω υπερ του Karajan. Εχω την εντύπωση ότι είναι πιό κοντά στο πνεύμα του έργου. Δεν είναι βέβαια απο τις πιό αγαπημένες μου αλλά είναι απο αυτές που ότι και να γίνει θέλω να την ακούω κάπου κάπου. Θα την ´ψάξω και σε άλλες εκδόσεις.
Παλιότερα την είχα ακούσει απο τον Carlos, δεν μπορώ να την συγκρίνω όμως, μόλις την βρώ θα διαμορφώσω άποψη.
 
Ευάγγελε, από το κείμενο σου συμπεραίνω πως όντως άκουσες την ποιμενική, άρα την 6η. Αφού συνεχίζεις το ψάξιμο, αν τη βρεις με τον Μπρούνο Βάλτερ και τη συμφωνική της Κολούμπια, πάρ' το χωρίς δεύτερη κουβέντα.
 
17 June 2006
14,350
Στην 6η Μπετόβεν θεωρώ αξεπέραστη την εκτέλεση του Furtwangler αλλά με τους Βιεννέζους, σε Mono (ΕΜΙ), Ηχογράφηση του 1952.
Απ τις πιο καινούργιες αυτή του Giulini με τη Νέα Φιλαρμόνια, 1969 - κατά τη γνώμη μου πολύ καλύτερη από εκείνη του Karayan.

Στις σονάτες Μπετόβεν συγχωρείστε με αλλά "μιλάω Γερμανικά": Artur Schnabel, Wilhelm Backhaus, Edwin Fisher και Rudolf Serkin και αρκετά μετά απ αυτούς, ο Kempff. Οι 3 πρώτοι έχουν μέτριες ηχογραφήσεις αλλά προσωπικά τις ξεχνάω αμέσως μόλις τα δάχτυλά τους αγγίξουν το κλαβιέ.
Ο Ρώσσος από άρθρωση και τεχνική είναι ασυναγώνιστος. Αλλά μου φαίνεται πολύ ...μετρημένος. Εχω την ίδια αισθηση όπως όταν ακούω τον Arrau ή τον Yves Nat - σπουδαίοι μαίτρ αλλά στον Μπετόβεν, κάτι τους λείπει...
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,804
Ελλαδα
Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Eμένα το δώρο μου θα μου το κάνω την επόμενη βδομάδα και θα είναι το HTC...χεχε

Bρε ΜΗΤΣ..ο ανθρωπος σου μιλα για Beethoven donizzeti puccini bach...και εσυ λες για HTCP...NYR...
 
Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Ο Ρώσσος από άρθρωση και τεχνική είναι ασυναγώνιστος. Αλλά μου φαίνεται πολύ ...μετρημένος. Εχω την ίδια αισθηση όπως όταν ακούω τον Arrau ή τον Yves Nat - σπουδαίοι μαίτρ αλλά στον Μπετόβεν, κάτι τους λείπει...

Την ίδια άποψη έχω κι εγώ για τον καλό μας ρώσο μπετατζή και για τον Arrau. Ο Νατ όμως μετρημένος; :chinscratch: Αυτός, στην Απασιονάτα τουλάχιστον, έχει πάθει αμόκ. Και πάλι όμως του λείπει η γερμανική 'σοφία', μια παράδοση που λες πως πήγαινε από στόμα σε στόμα, στα εδάφη της πάλαι ποτέ Αγίας Γερμανικής μπλα, μπλα... :rolleyes:
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Ο Νατ όμως μετρημένος; :chinscratch: Αυτός, στην Απασιονάτα τουλάχιστον, έχει πάθει αμόκ. Και πάλι όμως του λείπει η γερμανική 'σοφία', μια παράδοση που λες πως πήγαινε από στόμα σε στόμα, στα εδάφη της πάλαι ποτέ Αγίας Γερμανικής μπλα, μπλα... :rolleyes:

Εξαιρετική Appassionata αλλά μετά "ξεφουσκώνει" στις τελευταίες (Νο 28-32). Ο Υβ πίστευε πως είναι μετενσάρκωση του Schumann.

Η ...πλάκα με τους Γερμανούς είναι όταν προσπαθούν να παίξουν Chopin: "δεν τους πάει" με τίποτα :rolleyes:
 
18 June 2006
18
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tά Δώρα τών Χριστουγέννων.

Η ...πλάκα με τους Γερμανούς είναι όταν προσπαθούν να παίξουν Chopin: "δεν τους πάει" με τίποτα :rolleyes:
:ernaehrung004:
Χθες κατέβασα απ'το emule την παλιά ηχογράφηση του Backhaus (1927) των Etude του Chopin.. Από ό,τι διάβασα μάλιστα είναι και η πρώτη ηχογράφηση τους που έγινε ποτέ!
Λοιπόν έχει πολύ ενδιαφέρον. Αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είπες. Ότι ναι μεν πολύ μεγάλη τεχνική και ωραία μουσικότητα, αλλά από στυλ.. γιοκ!
Σε αντίθεση με το μαέστρο Cortot του οποίου το δισκάκι με τα βαλς και τα πρελούδια έχω λιώσει τον τελευταίο καιρό...
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Για μένα η καλύτερη 6η είναι με Klemperer και μετά με Κleiber.
O Gilels δεν μού φαινεται καθόλου μετρημένος.Ειναι Μπετοβενικός κλάσεως και θα σάς φέρω με την πρώτη ευκαιρίς την appassionata,απο live συναυλία στήν Μοσχα.
Ντεμιαν μάλλον πρεπει νασαι τρίτο δισέγγονο τού Βάλτερ εσύ.:flipout: :flipout:

Aνδρέα για τον Cortot ξαναγράψτο please.:ernaehrung004:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Για μένα η καλύτερη 6η είναι με Klemperer και μετά με Κleiber.
O Gilels δεν μού φαινεται καθόλου μετρημένος.Ειναι Μπετοβενικός κλάσεως και θα σάς φέρω με την πρώτη ευκαιρία την appassionata,απο live συναυλία στήν Μοσχα.
Ντεμιαν μάλλον πρεπει νασαι τρίτο δισέγγονο τού Βάλτερ εσύ.:flipout: :flipout:

Aνδρέα για τον Cortot ξαναγράψτο please.:ernaehrung004:
 
Ντεμιαν μάλλον πρεπει νασαι τρίτο δισέγγονο τού Βάλτερ εσύ.:flipout: :flipout:
Λες; Θα ψάξω τα οικογενειακά άλμπουμ! :captain: Πάντως, καλοί μου φίλοι, μουσικολόγοι και περιοδικά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Στην 6η του Μπετόβεν ο Βάλτερ έθεσε την οροφή και δεν έχει ξεπεραστεί. Όπως εξάλλου και στον Κοριολανό, θα συμπλήρωνα εγώ. ;)