Τα πάντα γύρω από κλώνους DM500S, διευθύνσεις MAC, Gemini και time bombs.

harriscs

New member
ΜΕΡΟΣ Ι

Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα να γράψω ένα πλήρες κείμενο σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν από πέρυσι στους κλώνους του δημοφιλούς 500άρη, λόγω της ωρολογιακής βόμβας της DMM που ενσωμάτωσε η ομάδα Gemini. Αρχική πρόθεσή μου ήταν απλώς να παραθέσω τις οδηγίες για τη μόνιμη αλλαγή της διεύθυνσης MAC στους συγκεκριμένους κλώνους (προσοχή: όσοι έχετε το νεώτερο μοντέλο DM500S+ μην ασχολείστε με το παρόν νήμα), με σκοπό να μπορούν αυτοί να δεχθούν άφοβα τα περίφημα images της ομάδας Gemini. Ωστόσο τελικώς αποφάσισα να εμπλουτίσω το post μου με ό,τι θεωρούσα ότι θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε κάτοχος κλώνου του Dreambox 500S. Πιστεύω ότι είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και βλέπω ότι ένας τέτοιος οδηγός απουσιάζει από τα «επίσημα» ελληνικά δορυφορικά forum.

Πριν ξεκινήσω, διευκρινίζω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά τις παρακάτω οδηγίες για να προβώ σε αλλαγή της MAC address στο δικό μου κλώνο κι απλώς μεταφέρω σε αυτό το νήμα οδηγίες που έχω διασταυρώσει από διάφορα forum, μαζί με αρκετές σχετικές πληροφορίες κι επεξηγήσεις. Εννοείται ότι εσείς τις διαβάζετε, τις αξιολογείτε κι αν θέλετε τις εφαρμόζετε με δική σας ευθύνη!

Αναφορικά με την αλλαγή αυτή, θα μπορούσα να παραθέσω μερικές «ξερές» οδηγίες του τύπου 1,2,3 χωρίς να επεξηγώ τίποτα ή ακόμη και να κάνω ένα απλό copy-paste των αγγλικών κειμένων. Επέλεξα αντ'αυτού να γράψω ένα πλήρες κι αναλυτικό post που θα επεξηγεί τα γιατί και τα πώς, ώστε ακόμη κι ένας αρχάριος κάτοχος κλώνου να μπορεί να προχωρήσει στην αλλαγή, ξέροντας κάθε στιγμή τι κάνει. Ξεκινάμε λοιπόν με μερικές βασικές διευκρινήσεις:

-Τι είναι η MAC address;
H MAC Address ή αλλιώς Media Access Control address είναι μια hardware διεύθυνση, μοναδική για κάθε συσκευή δικτύου παγκοσμίως. Είναι επίσης γνωστή και ως hardware address ή φυσική διεύθυνση.
Σύμφωνα με το πρότυπο IEEE 802, τα δίκτυα χωρίζονται σε επίπεδα (το γνωστό σε όλους μας μοντέλο OSI). Το επίπεδο Data Link Control (DLC) χωρίζεται σε δυο υπο-επίπεδα, το Media Access Control (MAC) και το Logical Link Control (LLC). To υπο-επίπεδο MAC επικοινωνεί άμεσα με το φυσικό δίκτυο (ενσύρματο ή ασύρματο), δηλαδή με το φυσικό μέσο της επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συσκευή πρέπει να μπορεί να προσδιορίζει μοναδικά τον εαυτό της και το ρόλο αυτό παίζει η διεύθυνση MAC.
Αυτό που κρατάμε λοιπόν είναι ότι η διεύθυνση MAC ορίζεται μοναδικά για κάθε συσκευή σε επίπεδο hardware. πηγές: www.freestuff.gr www.webopedia.com

-Ποια μορφή έχει αυτή η διεύθυνση;
Η προτυποποιημένη (κατά IEEE 802) μορφή για την απόδοση διευθύνσεων MAC με φιλικό τρόπο είναι 6 ζευγάρια 16αδικών ψηφίων που χωρίζονται μεταξύ τους από παύλες (-) ή άνω και κάτω τελεία :)). Με άλλα λόγια, μια MAC address αποτελείται από 12 16αδικά ψηφία στη μορφή MM-MM-MM-SS-SS-SS ή MM:MM:MM:SS:SS:SS (όπου Μ=Manufacturer και S=Serial Number, δες παρακάτω).

-Ποιες πληροφορίες μπορούμε ν'αντλήσουμε από μια διεύθυνση MAC;
Το πρώτο μισό μια διεύθυνσης MAC (δηλαδή το MM:MM:MM) περιέχει τον αριθμό ID ή αν προτιμάτε το αναγνωριστικό του κατασκευαστή της εν λόγω συσκευής. Για παράδειγμα, η διεύθυνση 00:A0:C9:14:C8:29 «προδίδει» ότι ο κατασκευαστής είναι η Intel Corporation, αφού το πρόθεμα 00-A0-C9 αντιστοιχεί σε αυτή την εταιρεία. Φυσικά υπάρχουν οργανισμοί που ρυθμίζουν αυτά τα θέματα.
Το δεύτερο μισό μια διεύθυνσης MAC (δηλαδή το SS:SS:SS) αναπαριστά το σειριακό αριθμό που απέδωσε ο κατασκευαστής στη συσκευή και στην περίπτωσή μας μας ενδιαφέρει λιγότερο. πηγές: http://compnetworking.about.com

-Μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διεύθυνση MAC μιας δικτυακής συσκευής;
Την πραγματική διεύθυνση MAC όχι φυσικά, αφού όπως εξηγήσαμε, αυτή είναι «χαραγμένη» στο υλικό. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι η MAC address ν'αλλάξει προσωρινά (ή και μόνιμα) σε επίπεδο λογισμικού, επιτυγχάνοντας έτσι αυτό που κάθε φορά θέλουμε. Στην περίπτωση των κλώνων Dreambox, αυτό ακριβώς θα εκμεταλλευτούμε.

-Ποια διεύθυνση MAC πρέπει να έχει ένας κλώνος Dreambox, ώστε ν'αναγνωρίζεται από τα διάφορα images σαν γνήσιος;
Προφανώς μια διεύθυνση που ξεκινά με το 6ψήφιο αναγνωριστικό που έχει εκχωρηθεί στη Dream-Multimedia-Tv GmbH. Αν διαβάσει κανείς την επίσημη λίστα της IEEE για τα προθέματα των διευθύνσεων MAC και τις αντιστοιχίες τους με τις εταιρείες ανά τον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι στη DMM αντιστοιχεί το περίφημο 00-09-34.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος
 

teomad

Banned
5 July 2008
1,980
ενα απο τα καλυτερ post που διαβασα περιμενουμε με ανιπομονεσια την συνεχεια
φυσικα θα ηταν καλο το θεμα στην πορεια να συμπτιχτει ομωρφα απο τους
admins ωστε να τοποθετιθει σε σημειο αναφορας ολοκληρομενο
ενα μεγαλο μπραβο και παλι :grinning-smiley-043
 

harriscs

New member
ΜΕΡΟΣ ΙΙ

-Έχω έναν κλώνο DM500S τον οποίο αγόρασα είτε επίτηδες είτε επειδή μ'εξαπάτησαν. Θέλω να του περάσω το τελευταίο Gemini, αφού έχω ακούσει ότι είναι το πληρέστερο, φιλικότερο και δημοφιλέστερο image. Με ανησυχούν όμως οι φήμες για time bombs. Πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιήσω τη MAC address του δέκτη μου;
Όχι απαραίτητα. Αν κάποιος αγόρασε πρόσφατα (ιδιαίτερα από το καλοκαίρι του 2008 και μετά) κλώνο του DM500S, ίσως ο τελευταίος να έχει ήδη περασμένη μια «γνήσια» διεύθυνση MAC.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα με τις MAC παρουσιάστηκε στα τέλη Φλεβάρη του 2008 με την έκδοση Gemini 4.30. Όταν έγινε γνωστό ότι η ωρολογιακή βόμβα ενεργοποιείται με κριτήριο τη γνησιότητα της MAC address, οι κατασκευαστές κλώνων έσπευσαν να προστατέψουν τα προϊόντα τους, δίνοντάς τους διευθύνσεις που ξεκινούν από 00-09-34. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να ξεγελούν τον οδηγό της DMM (ο οποίος είναι η αιτία του προβλήματος) που ενσωματώνουν από τότε όλες οι εκδόσεις Gemini, παρά την κατάπτυστη και ψευδή δήλωση της ομάδας στις 28/02/2008 ότι: "For us as Gemini developer and operators of the IHAD this action is now finished. With the upcoming release 4.3.1 of the Gemini Project the clone recognition will be deactivated".
Το αποτέλεσμα της επέμβασης των ασιατών κατασκευαστών είναι ότι ο κλώνος αναγνωρίζεται από το Gemini σαν γνήσιος δέκτης της Dream-Multimedia και η ωρολογιακή βόμβα δεν ενεργοποιείται ποτέ. Έτσι μπορεί ο κάθε κάτοχος κλώνου να περνάει με ασφάλεια στο κουτάκι του τις μοντέρνες εκδόσεις του δημοφιλούς image.

-Έχω έναν δέκτη DM500S, αλλά δεν ξέρω αν είναι γνήσιος ή κλώνος! Πώς μπορώ να δω τη MAC address του ώστε να ξέρω αν μπορώ να του περάσω το τελευταίο Gemini;
Κατ'αρχήν, αν έχουμε ήδη περασμένο κάποιο επίσημο Gemini > 4.20 κι ο δέκτης μας δουλεύει κανονικά, τότε προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα για να δούμε τη διεύθυνση MAC εννοείται ότι πρέπει να έχουμε συνδεδεμένο το δέκτη μας στο τοπικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του. Υπάρχει κι ο απλός τρόπος να διαβάσουμε το αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του δέκτη που γράφει τη MAC address, ωστόσο αυτή η ένδειξη δεν είναι πάντα αξιόπιστη.
Ανοίγουμε λοιπόν το δορυφορικό δέκτη και ταυτόχρονα ένα παράθυρο γραμμής εντολών στο PC. Πληκτρολογούμε την εντολή telnet IP_του_δέκτη π.χ. telnet 192.168.1.5. Την IP του δέκτη πρέπει να τη γνωρίζουμε ή να τη δούμε από το μενού του image που έχουμε. Στην περίπτωση του Gemini, η σχετική διαδρομή είναι: Setup-->Expert Setup-->Communication Setup. Αφού δούμε το μήνυμα "The Gemini Project - welcome on your dreambox!" προχωράμε στη σύνδεση μέσω telnet με όνομα χρήστη root και συνθηματικό dreambox. Μόλις εμφανιστεί η προτροπή root@dreambox:~> πληκτρολογούμε την εντολή "ifconfig eth0" και στην πρώτη γραμμή της απάντησης θα πρέπει να δούμε κάτι σαν "HWaddr MM:MM:MM:SS:SS:SS". Αν η διεύθυνση που βλέπετε ξεκινάει από 00:09:34 (τα S δε μας ενδιαφέρουν) τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε εγκατάσταση του τελευταίου Gemini με ασφάλεια. Ο δέκτης σας είναι είτε γνήσιος, είτε «φτιαγμένος» κλώνος! Τώρα το πώς θα ξεχωρίσετε τι από τα δυο συμβαίνει είναι κάτι που ξεφεύγει από το θέμα του νήματος.
Μια απλούστερη λύση για να βρούμε τη MAC address του δέκτη μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα "Find MAC Address 1.2" που σαρώνει όλες τις συσκευές του τοπικού δικτύου μας και προβάλλει τις IP διευθύνσεις τους, τις MAC addresses και τον κατασκευαστή τους. Η εγκατάσταση του λογισμικού είναι εύκολη και η χρήση του προφανής, οπότε δε θα επεκταθούμε σε λεπτομέρειες.
Εναλλακτικά, αν έχουμε περασμένη κάποια ασφαλή έκδοση του Gemini (δηλαδή μέχρι και την 4.20), μπορούμε να εκτελέσουμε την εντολή ifconfig από το μενού του δέκτη και να δούμε τ'αποτελέσματά της στην τηλεόραση. Στο Gemini 4.60 αυτή η επιλογή βρίσκεται στην εξής διαδρομή: Blue Panel-->Extras/Setup-->User-Script-->ifconfig. Ωστόσο θυμάμαι ότι σε προηγούμενες εκδόσεις βρισκόταν σε άλλο σημείο.

-Έχω κλώνο του DM500S αλλά δε λειτουργεί πια! Του πέρασα κάποια στιγμή ένα Gemini > 4.20 κι ο δέκτης από τότε δεν ανάβει! Υπάρχει τρόπος να επανέλθει;
Ναι. Αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση ν'απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που θ'αναλάβει να επαναφέρει το κουτάκι μας με τη βοήθεια ενός καλωδίου JTAG (απαιτείται επέμβαση στο εσωτερικό του δέκτη) και κάποιων προγραμμάτων που τρέχουν στον Η/Υ.
Προσωπικά, επειδή συνέβη αυτό στον κλώνο μου και πριν κάνω ο,τιδήποτε μόνος μου, επικοινώνησα με το κατάστημα από το οποίο τον αγόρασα, τους έστειλα πίσω το δέκτη και μετά από 10-15 ημέρες τον παρέλαβα επισκευασμένο και μάλιστα δωρεάν! Επειδή έμεινα ευχαριστημένος από την αντιμετώπισή τους, στη συνέχεια αγόρασα κι άλλους κλώνους από εκεί.
Κατά τη γνώμη μου, αν το κατάστημα δε σας καλύπτει σε μια τέτοια περίπτωση κι αν δεν επιθυμείτε να πειραματιστείτε οι ίδιοι, αξίζει να πληρώσετε μέχρι 25 για την επαναφορά του κλώνου σας. Υπάρχουν επαγγελματίες τεχνικοί σε διάφορα forum (και φυσικά σε καταστήματα) που αναλαμβάνουν να επαναφέρουν «νεκρούς» 500άρηδες. Όπως εξήγησα, προσωπικά δεν έχω αυτή την εμπειρία, απλώς ξέρω τα βήματα που ακολουθούνται.

-Είχα ακούσει παλιότερα ότι πολλοί κλώνοι Dreambox έχουν την ίδια MAC address με συνέπεια να μην μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο δίκτυο! Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο;
Ναι, είναι αλήθεια ή για την ακρίβεια ήταν αλήθεια. Πριν από 2-3 χρόνια, διάφορες παρτίδες κλώνων του DM500S (ιδιαίτερα οι κινέζικοι) έβγαιναν από το εργοστάσιο με την ίδια MAC address, ενέργεια που φυσικά παραβίαζε και τα διεθνή πρότυπα. Αυτό προφανώς συνέβαινε για λόγους είτε οικονομίας είτε ευκολότερης παραγωγικής διαδικασίας. Και όντως δυο συσκευές με την ίδια MAC address δεν μπορούν να συνδεθούν σε κοινό δίκτυο, π.χ. στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού μας. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αλλαγή της διεύθυνσης MAC σε επίπεδο λογισμικού, συνηθέστερα με τη βοήθεια του αρχείου init ή του πρόσθετου "MAC Changer" (δες παρακάτω). Παρεπιπτόντως, η αξιοπιστία του συγκεκριμένου plug-in ελέγχεται. Στο περιοδικό που είχα διαβάσει γι'αυτό, γραφόταν ότι μετά τη χρήση του ο κλώνος κολλούσε και ήθελε φλασάρισμα, κάτι που επιβεβαίωσα προσωπικά και μάλιστα δις. Επίσης, έχω βρει αναφορές σε forum ότι κι άλλοι χρήστες έπαθαν το ίδιο, συνεπώς θα μείνουμε περισσότερο στην περίπτωση του αρχείου init.
Σήμερα πλέον το φαινόμενο με τις ίδιες MAC addresses δεν παρουσιάζεται. Οι περισσότεροι κλώνοι που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αν όχι όλοι, διαθέτουν μοναδική διεύθυνση MAC και μάλιστα (όπως είπαμε παραπάνω) αυτή είναι «γνήσια». Αυτό ισχύει τόσο για τους δέκτες "made in China", όσο και για τους "made in Taiwan".

Ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Πολύ ενδιαφέροντα όσα μας γράφεις, εύγε!
Παντως, αν "ξαναχτυπήσει" η dream, σίγουρα θα το κάνει με "άλλο τρόπο", αν βέβαια υπάρχει τέτοιος τρόπος,αν και σίγουρα σαν πρωτο στόχο θα έχει κλώνους των ακριβότερων μοντέλων της πιστεύω και όχι τα ταπεινά 500αρια...
 

harriscs

New member
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ​

-Είμαι κάτοχος ενός κλώνου με μη γνήσια MAC κι έχω διαβάσει στο Internet, αλλά και σε περιοδικά του χώρου, ότι η αλλαγή της διεύθυνσης MAC σε επίπεδο λογισμικού είναι απλή διαδικασία. Αρκεί να γράψουμε 3-4 γραμμές στο αρχείο /var/etc/init ή ακόμη ευκολότερα να χρησιμοποιήσουμε το plug-in "MAC Changer". Γιατί λοιπόν πρέπει να διαβάσω όλα αυτά και να μην προχωρήσω με τη μέθοδο που γνωρίζω;
Επειδή αν σκοπεύεις να εγκαταστήσεις μοντέρνο Gemini, θα καταλήξεις με «νεκρό» τον κλώνο σου... Εδώ θέλει λίγη προσοχή, γιατί κι εγώ έτσι την πάτησα με το δικό μου κλώνο. Αν έχουμε δυο παλιούς κλώνους που «φοράνε» κάποιο ασφαλές image (π.χ. Gemini 4.20), έχουν την ίδια διεύθυνση MAC κι απλώς θέλουμε να τους συνδέσουμε στο ίδιο δίκτυο, χωρίς ταυτόχρονα ν'αναβαθμίσουμε το λογισμικό τους, τότε ναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω απλές λύσεις. Άλλωστε πριν από 2-3 χρόνια που γράφονταν οι οδηγίες για το αρχείο init, τα images της ομάδας Gemini δε δημιουργούσαν προβλήματα στους κλώνους. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η παρέμβαση στο αρχείο init βοηθάει μόνο στην περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένο κάποιο ασφαλές image και θέλουμε απλώς να λύσουμε το πρόβλημα με τις δυο ίδιες MAC addresses (περίπτωση πλέον πολύ σπάνια).
Να εξηγήσουμε τώρα για ποιο λόγο αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα: Έστω ότι έχουμε κλώνο με μη γνήσια MAC address που φοράει το ασφαλές Gemini 4.20 κι εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουμε να του περάσουμε νεώτερη έκδοση του image π.χ. την 4.40. Η αλλαγή γίνεται επιτυχώς με το αρχείο /var/etc/init, αλλά μόλις φλασάρουμε τον κλώνο με το DreamUp, προφανώς όλα διαγράφονται! Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια εκκίνηση του δέκτη (η πρώτη) με το νέο image για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε εκ νέου μέσω ftp το αρχείο init. Σε αυτή τη μια και μοναδική εκκίνηση του δέκτη όμως, αυτός αναγνωρίζεται σαν κλώνος κι αυτομάτως ενεργοποιείται η ωρολογιακή βόμβα. Στο δεύτερο boot του δέκτη, με το αρχείο init παρόν πια, ο κλώνος αναφέρεται ως γνήσιος από το Gemini ("Manufacturer: Dream-Multimedia-TV"), ωστόσο τα πάντα έχουν κριθεί. Μετά από μερικές εκκινήσεις, εμφανίζεται το γνωστό προκλητικό μήνυμα: "Warning! Clone receiver detected. Adios amigo!" και το κουτάκι δεν ανοίγει πια, αφού έχει διαγραφεί ο boot loader.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που διατηρείται ακόμη το plug-in "MAC changer" στον εξυπηρετητή της Gemini team είναι αποκλειστικά παραπλανητικός. Άλλωστε, η μοναδική χρησιμότητα αυτού αφορά στους κλώνους και η ομάδα μάς έχει πείσει για τα αισθήματά της προς αυτούς. Άρα λοιπόν γιατί αφήνει το "MAC changer" στη λίστα που βλέπουμε όταν συνδεόμαστε για να κατεβάσουμε addons; Προφανώς για να «τσιμπήσουν» κάποιοι νομίζοντας ότι με τη βοήθειά του θα καταφέρουν ν'αλλάξουν τη διεύθυνση MAC του κλώνου τους και μετά θα μπορέσουν να βάλουν νεώτερο Gemini.

-Για ποιο λόγο η Gemini Team προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια που καταστρέφει τους κλώνους μας; Τι κερδίζει από αυτό;
Δεδομένου ότι το Gemini image ήταν με διαφορά το δημοφιλέστερο λογισμικό για δέκτες Dreambox πριν ξεκινήσουν όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι ζημιώθηκε σημαντικά από άποψη αριθμού των πιστών οπαδών του. Σήμερα, πολλοί κάτοχοι κλώνων αποφεύγουν το Gemini, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα μπορούν να το εγκαταστήσουν. Άλλοι επειδή δεν είναι σίγουροι κι εξακολουθούν να φοβούνται από αυτά που ακούγονται κι άλλοι επειδή ενοχλήθηκαν από τη γενικότερη στάση της ομάδας. Και δικαιολογημένα, αφού αυτή όχι μόνο δεν προειδοποίησε κανέναν για τις προθέσεις της (εκτός μιας αναφοράς στις προδιαγραφές της έκδοσης 4.30, ανάμεσα στις δεκάδες), ενώ γνώριζε πόσοι κάτοχοι κλώνων χρησιμοποιούν τα images της, αλλά έκανε και την ψευδή δήλωση ότι στην (τότε) επερχόμενη έκδοση 4.3.1 θ'απενεργοποιήσει τον έλεγχο γνησιότητας.
Είναι απαράδεκτο να έχεις πληρώσει >100 για ένα δορυφορικό δέκτη που αγόρασες νόμιμα και να έρχεται μια ομάδα ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού να σου τον καταστρέφει για να προασπίσει τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας! Αν απλώς ο κλώνος δεν εκκινούσε με το νέο Gemini, τότε θα το καταλάβαινα. Θα έλεγα ότι είναι μια απόφαση της ομάδας να μην υποστηρίξει τους κλώνους. Αλλά όχι και να τον καταστρέφει και μετά να χρειάζεται επισκευή! Εκτός αυτού, υπάρχει και μια ξεκάθαρη δήλωση μέλους της ομάδας Gemini ότι δεν ελέγχουν για time bombs τους drivers και τους boot loaders που λαμβάνουν από την εταιρεία, ενώ επίσης έχουν απαγορέψει στο forum τους οποιοδήποτε post αφορά σε υποστήριξη κλώνου!
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές λοιπόν, ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο κάτοχο Dreambox, ότι πίσω από τη Gemini team βρίσκεται η μαμά Dream-Multimedia. Άλλωστε, η ίδια η εταιρεία ουσιαστικά δεν αναπτύσσει λογισμικά για τους δέκτες της, οπότε βρήκε μια ομάδα ανάπτυξης με πολυάριθμο κοινό, πρόθυμη να δεχθεί την οικονομική και τεχνική βοήθειά της για να υποστηρίξει τα προϊόντα της. Και τα υποστηρίζει θαυμάσια είναι αλήθεια!
Για την ιστορία, αναφέρω ότι η πρόφαση της Gemini team για την απόφαση ενσωμάτωσης του καινούριου driver για τον DM500S στα λογισμικά της, ο οποίος περιείχε τη βόμβα, ήταν η επιπλέον δυνατότητα που έδινε στο δέκτη να προβάλλει αρχεία εικόνας .jpg. Αυτό είναι αληθές. Από την έκδοση 4.30 και μετά, οι 500άρηδες (γνήσιοι και κλώνοι) μπορούν να διαβάσουν φωτογραφίες, ενώ πριν δεν μπορούσαν.

-Και τώρα η ουσία: Έχω ένα κλώνο του DM500S που έχω επιβεβαιώσει ότι έχει μη γνήσια διεύθυνση MAC τόσο από το αυτοκόλλητό του όσο και μέσω της εντολής ifconfig. Πώς μπορώ να την τροποποιήσω, ώστε στη συνέχεια να μπορώ να περνάω άφοβα τα Gemini images;
Κατ'αρχήν να επαναλάβω ότι τα συγκεκριμένα βήματα ΔΕΝ τα έχω εφαρμόσει προσωπικά, αφού (όπως εξήγησα) στη δική μου περίπτωση ο κλώνος επισκευάστηκε από το κατάστημα και δεν είχα λόγο να προβώ σε επιπλέον πειράματα. Ωστόσο οι οδηγίες είναι διασταυρωμένες και συνεπώς τις παραθέτω ως έγκυρες.
Για να προχωρήσουμε στη μόνιμη αλλαγή της διεύθυνσης MAC, θα χρειαστούμε τουλάχιστον δυο αρχεία: i) Το γνωστό πρόγραμμα "Flash Wizard v6.3" που μπορούμε εύκολα να βρούμε στα downloads διαφόρων «δορυφορικών» forum και πάντως σίγουρα στη βάση δεδομένων του ihad και ii) ένα ειδικό image που ονομάζεται "Brainwave MAC Address Changer" και θα μας βοηθήσει στην αλλαγή.
Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής:
1. Συνδέουμε το δέκτη μας στο δίκτυο, ανοίγουμε το Flash Wizard και περνάμε το αρχείο "brainwave mac address changer.fw2" στον κλώνο μας. Αν και το Flash Wizard είναι εύχρηστο, μπορείτε να βρείτε εύκολα στο Διαδίκτυο λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει.
2. Κάνουμε επανεκκίνηση του κλώνου, ώστε να φορτωθεί το ειδικό αυτό image για πρώτη φορά.
3. Συνδεόμαστε μέσω telnet με το κουτάκι μας, χρησιμοποιώντας τα γνωστά στοιχεία root/dreambox. Για να βρούμε τη διεύθυνση IP που έχει ο δέκτης, καλό είναι να έχουμε ενεργοποιημένο το διακομιστή DHCP του ADSL modem/router μας και να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα "Find MAC Address" που προανέφερα ή να τη δούμε από το Web Interface του router. Για να συνδεθούμε μέσω telnet, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή εντολών των Windows XP ή το δημοφιλές πρόγραμμα "Dreambox Control Center" (DCC).
4. Εκτελούμε το ειδικό script /var/patchME με παράμετρο τη διεύθυνση MAC που επιθυμούμε ν'αποδώσουμε στον κλώνο. Δηλαδή πληκτρολογούμε /var/patchME 00 09 34 SS SS SS, όπου S μπορούμε να βάλουμε όποιο 16αδικό ψηφίο θέλουμε. Τα ζεύγη χωρίζονται απλώς με κενά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε παύλες ή κάτι άλλο. Προσοχή, διότι στο αρχείο readme.txt που συνοδεύει το Brainwave image αναφέρει λανθασμένα ότι η MAC μπορεί να ξεκινά από 00-09-CC.
5. Λογικά, όλα έχουν πάει καλά και πλέον ο κλώνος μας είναι «γνήσιος». Η νέα διεύθυνση MAC που του αποδώσαμε είναι μόνιμη, δηλαδή παραμένει ίδια ακόμη και μετά από φλασάρισμα του δέκτη με νέο image.
6. Κάνουμε επανεκκίνηση του κουτιού κι επιβεβαιώνουμε ότι η MAC address έχει αλλάξει, π.χ. με την εντολή ifconfig eth0 από telnet ή με το πρόγραμμα "Find MAC Address". Θα πρέπει να δούμε τη νέα MAC που είχαμε δώσει ως παράμετρο στο script /var/patchME.
7. Χρησιμοποιούμε το DreamUp v1.3.3.4 και συνδέουμε το δέκτη με τον H/Y με καλώδιο null modem. Προχωράμε στην εγκατάσταση ενός Gemini image της αρεσκείας μας, αλλά για προληπτικούς λόγους συστήνω την πρώτη φορά να περάσετε την ασφαλή έκδοση 4.20.
8. Κάνουμε εκκίνηση του κλώνου μας με το νέο image και επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι η διεύθυνση MAC έχει παραμείνει αυτή που του είχαμε ορίσει (00-09-34-SS-SS-SS).
9. Αν όλα είναι καλά, όπως αναμένεται, τότε μπορούμε άφοβα να περάσουμε στο ονειροκούτι μας όποιο Gemini θέλουμε. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εγώ έχω περασμένο στον κλώνο μου το GP 4.60 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Για τις αναβαθμίσεις προτείνω πάντα το τελευταίο DreamUp και τη σειριακή σύνδεση, αν και υπάρχουν ευκολότεροι και ταχύτεροι τρόποι (π.χ. μέσω LAN).

Και μια συμβουλή για το τέλος: Επειδή δεν ξέρουμε τι μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκαρφιστεί η DMM και οι συνεργάτες της στην ομάδα Gemini, προκειμένου να εξοντώσουν τους κλώνους μας, καλό είναι να μη σπεύδουμε αμέσως να εγκαθιστούμε κάθε νέα έκδοση που βγάζουν. Προσωπικά, περιμένω τουλάχιστον 10-15 ημέρες πριν προχωρήσω στην εγκατάσταση ενός καινούριου Gemini Project. Αν κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη νέα έκδοση, σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει μαθευτεί, οπότε θα το ξέρω από πριν και θα πράξω αναλόγως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ!
LONG-LIVED CLONES!