ταιριάσματα

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
με αφορμη ενα πιμι απο συναδελφο που ψαχνει ηχεια και κατα ποσο τα οποια ηχεια δενουν με καποιους ενισχυτες, θα ηθελα να πουμε τις αποψεις μας για το δεσιμο ενισχυτη-ηχειων απο αυτα που εχουμε ακουσει και μας αρεσαν.

σιγουρα θα ειπωθουν και λαθη, αλλα σε γενικες γραμμες ενα τετοιο θρεντ μπορει να βοηθησει αρκετους συναδελφους σε μελλοντικες αγορες τους.

ειμαι νεος εδω και δεν ξερω αν στο παρελθον υπηρχε αναλογο θρεντ.


το θεμα "δεσιμο" σιγουρα εχει να κανει με τις υποκειμενικες μας αποψεις και τα εκαστοτε γουστα μας για το πως πρεπει να ακουγεται κατι, αλλα μερικα ακουσματα εχουν κατι που αν τουλαχιστον δεν μας φτιαχνει, τοτε τουλαχιστον να μην μας χαλα.


η απαντηση μου ηταν περιπου η εξης:


φιλε μου δεν μου δινεις ακριβη κατευθυνση για το τι σε ενδιαφερει, καθως και σε ποια τιμη θες να πας.
οπως και το ποιον ενισχυτη εχεις και αν θα τον αλλαξεις.

προσωπικα εγω, πιστευω οτι το abby δενει εξαιρετικα με καλα π-π. ειχα τον πριμαλουνα προλογκ 1 με τις ελ 34. ταιριαζει καλυτερα με ελ 34 απο την κτ88.
εξαιρετικο ακουσμα. θα σου αρεσει με τιμη 1200 περιπου.
πολυ καλος ο μεγαλυτερος νταιαλογκ με κοστος 2000 παλι με ελ34.

επισεις για το abby πολυ καλα λογια απο ανεξαρτητους φιλους που εμπιστευομαι τα αυτια τους, εχω ακουσει οτι δενει με τον αρμονια ναιτγκεηλ που φερνει ο ιδιος αντιπροσωπος, αλλα δεν τον εχω ακουσει προσωπικα. δεν χανεις τιποτα να πας να τον ακουσεις. πιστευω θα σου αρεσει, καθως εχω ακουσει το abby με το μεγαλυτερο ναιτγκεηλ και μου αρεσε.

ενας ενισχυτης που μου ειχε κανει εντυπωση ηταν και ο π-π κονσονανς με τις 300b που φερνει ο μιουσικ λοβερ με κοστος περιπου 2.000. με τα ρεβολβερ των 1500 ευρω πιθανα να παρεις το καλυτερο δεσιμο απο οτι εχεις ακουσει σε αυτη τη περιοχη τιμης. (3.500 συνολο περιπου). η γλυκητητα και η πληροτητα της 300b δεν παιζεται ευκολα. και το αρκετο μπασο που διαθετει το ρεβολβερ καλυπτει την οποια μικρη αδυναμια της 300 β δεδομενου οτι ο κονσονανς εχει μπασο.

επισεις πολυ καλο δεσιμο ο μεγαλος πριμαλουνα νταιαλογκ 2 με τα βιενα των 2.900 που φερνει ο ιδιος αντιπροσωπος. το σχημα δεν παιζει σε μεγαλες εντασεις αλλα ειναι εξαιρετο.

προς θεου μην βαλεις πριμαλουνα με πριματο ηχειο οπως το τριανγκλ σε κλασικο σαλονι! ξυριζει!

απο την αλλη πολυ καλο δεσιμο για τα λεφτα του ο πριμαλουνα προλογκ 1 με τα ροιστερ!
λιγα λεφτα, αλλα καλος ηχος!

αν παλι πας για λιγοτερα, ακουσε ναντ με ηχεια ακουστικης αναρτησης με καλα καλωδια της ταξης 150 ευρω για ιντερκονεκτ και 150 ευρω για ηχεια.

αν σε ενδιαφερει το abby, που το βρισκω και εγω πολυ καλο, να προσεξεις το χωρο σου. αν εχεις βιτρινες με ποτηρια και γυαλικα μεσα στο χωρο, αν δεν ειναι καλος, αν σηκωνεις το χαλι το καλοκαιρι κλπ να το προσεξεις γιατι το ηχειο οντας φουλ ρεηντζ εξαρταται πολυ απο το χωρο. με ενα π-π με αρκετη αναδραση δεν θα εχεις προβλημα αλλα αν πας σε set οπως εγω, προσεξε το γιατι το σχημα set-full range εκθετει τα παντα, ακομα και το χωρο.

το θεμα αναδραση μεχρι τωρα δεν εχω δει να το αναφερουν σε σχεση με το χωρο που θα παιξει ενα συστημα.
για μενα ειναι βασικο!

ενισχυτης χωρις αναδραση σε διαφανα ηχεια μπορει να δωσει κακο ακουσμα μεσα σε κλασικο σαλονι!!! προσεξε το.

και το λεω αυτο γιατι με το φιλο που αναφερα με το πανακριβο ηχοσυστημα, του οποιου ο προ εχει ρυθμιζομενη αναδραση απο 0- απειρο :flipout:με βηματα του 0.5db υπαρχει διαφορα αναλογα με τη θεση των ηχειων και ας παιζει με τεραστια 4φωνα.


συνοψιζοντας, απο διαφορα που εχω ακουσει και ξεχωριζοντας αυτα που μου αρεσαν για συνολικο κοστος ενισχυτη-ηχειου φροντισε να ακουσεις:

στα πολυ φτηνα μεταχειρισμενα, nad 3020 με ηχεια ακουστικης αναρτησης.
(με καλα καλωδια)

στα 1500, ναντ με τριαγκλ ηλιαδα.

στα 2000, πριμαλουνα προλογκ 1 με ροιστερ στατους ή τριαγκλ ηλιαδα με ναιμ αν δεν ακους αρκετα δυνατα.

στα 3500 κονσονανς π-π 300b με ρεβολβερ.(δεν θα σε χαλασει με τιποτα)!

στα 4000 πριμαλουνα προλογκ 1 ή 2 με audio fysic tempo ιιι τουλαχιστον.

στα 4500 abby με πριμαλουνα νταιαλογκ 1 και ισως αν εχεις καλο χωρο, με ayon π-π κτ 88, αλλα κρατω επιφυλλαξεις στο θεμα χωρος.

στα 5000 abby με αρμονια ναϊτγκεηλ.

στα 5500 πριμαλουνα νταιαλογκ 2 με βιεννα των 2.900 αλλα το ακουσμα μπορει να σου φανει ξενερωτο μπροστα σε ηχεια οπως τα τριαγκλ ή ακομα και τα audio fysic. παρολα αυτα, ειδικα αν παιζεις με πικαπ, το ακουσμα ειναι υπεροχο.

απο εκει και μετα, αλλα θελει μεγαλη προσοχη στο χωρο, (μην σηκωσεις και το χαλί) abby με ayon spark, αλλα το ακουσμα δεν ειναι για ολους.
το μπασο "σκαει" αλλα το ακουσμα λογω διαφανειας μπορει να σου φανει οτι εχει ελλειψη μπασου. (και εχει ελλειψη μπασου σε συγκριση με διδρομα ηχεια)

θα ηθελα καποια στιγμη να ακουσω τον κονσονανς π-π με 300b πανω στα abby.
αν ο ενισχυτης αυτος δεν παρουσιασει προβληματα ακουστικης ποιοτητας με ενα τοσο διαφανο ηχειο, καθως το abby ειναι πολυ διαφανο, τοτε ισως να μιλαμε για το καλυτερο δεσιμο απο ολα, καθως η γλυκητητα της 300b θα βγει απο τα abby σαν ονειρο!

παντως θα με βοηθουσε αν μου ελεγες την σταθερη σου (ενισχυτη) σε περιπτωση που εχεις καταληξει καπου.....


το abby δεν ειναι ενα ηχειο που θα το βαλεις να παιξει με το οτιδηποτε!
να το θυμασαι αυτο, ειδικα αν δεν εχεις παρομοια ακουσματα και το αυτι σου εχει συνηθισει σε ηχεια με βαρια κροσοβερ.
λενε οτι δεν ειναι τοσο ακραιο οσο τα μονοδρομα με μεγαφωνο απο καναβη, αλλα μην φανταστεις οτι ειναι και βιενα ή ταννοϋ μεσα σε ενα κλασικο σαλονι


..............


εχω διαβασει μερικες φορες στον ειδικο τυπο για διαφορα ταιριασματα που ο δοκιμαστης υποθετει οτι θα ειχαν καλο ηχο, αλλα επι του πρακτεου τα σπιτια μας δεν ειναι αναλογα των χωρων μεσα στους οποιους δοκιμαζουν οι ρηβιουερς τα αντικειμενα των τεστς.


ετσι και εγω διαβαζοντας διαφορα τεστς (και εδω οφειλω να πω ενα μπραβο για ακομα μια φορα στον κ. κωτση, που τον θεωρω προσωπικα ως "δεικτη ακριβειας" στα γραφομενα του, καθως οταν ακουγα ενα μηχανημα αφου ειχα διαβασει τεστ απο αυτον καταλαβαινα το τι εννοουσε με ακριβεια και εμαθα ετσι στη συνεχεια να καταλαβαινω πως πανω-κατω ακουγεται ενα μηχανημα χωρις να το εχω ο ιδιος ακουσει), και εχοντας υποθεσει το πως θα ακουγεται το δεσιμο πριμαλουνα προλογκ 1 και τριαγκλ ηλιαδα (εξαιρετικα μηχανηματα και τα δυο στην κατηγορια τιμης τους ως ανεξαρτητα αντικειμενα) τα αγορασα αλλα ποτε δεν ευχαριστηθηκα μουσικη μεσα στο (κακο ηχητικα) κλασικο σαλονι μου. και αυτο γιατι το ακουσμα ηταν πολυ πριματο και σκληρο σε σημειο που να "ξυριζει", με μονη λυση την επιλογη των el34 της ηλεκτραρμονιξ να μπορουν να ισορροπισουν τον ηχο , χανοντας ομως ταυτοχρονα τον αερα του.

αν ειχα διαβασει τοτε ενα θρεντ σαν και αυτο, σιγουρα θα ειχα γλυτωσει αρκετη ταλαιπωρια και εξοδα.

ελπιζω και αλλοι συναδελφοι να μας δωσουν την εμπειρια τους (χωρις σκοπιμοτητες εμπορικες) απο ταιριασματα που εχουν οι ιδιοι ακουσει -bye-
 
Last edited:

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
και φυσικα, αν ο χωρος σου ειναι ανω του μετριου ακουστικα, στα 3500 euro, το abby θα δεσει εξαιρετικα με το πριμαλουνα προλογκ 1 με τις el 34.
και παλι, προσοχη στο χωρο....

οχι οτι θα παιξει ασχημα σε ενα κακο χωρο, αλλα δεν ειναι ευχαριστο καποια στιγμη να λες : μα γιατι το αγορασα? με το παλιο ευχαριστιομουν περισοτερο και ας μην ακουγα τοσο αναλυτικα! (ειδικα αν το βαλεις σε τρανζιστορ ή ακομα χειροτερα σε A/V) :violent-smiley-030:
 

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,455
Πολυ αμφιβαλω οτι τα Abbys (Fostex 166) θα παιξουν με ΠΠ και πολυ αναδραση.
Θελουν ΣΕ με πολυ χαμηλο ΔΦ. Διαφορετικα θα υπαρχει λαθος ταιριασμα με υπεραποσβεση καθολου μπασσο και ανυποφορα φωναχτο μεσαιο.

Οσοι πηγαν στην περασμενη hiend, καταλαβαινουν πολυ καλα τι εννοω: θα θυμουντε για πολυ καιρο την τσιριδα που ακουσανε....
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
δεν νομιζω οτι η αναδραση βγαζει τσιριδα. η ελλειψη της βγαζει συνηθως.

στην τελευταια εκθεση δεν ειχα ερθει αλλα αν το αββυ δεν ειναι στρωμενο με 400 ωρες τουλαχιστον και μαλιστα καλα, τοτε βγαζει τσιριδα.
δεν εχω δει αλλο ηχειο να θελει τοσο στρωσιμο.


επετρεψε μου να το γνωριζω καλα αυτο το ηχειο καθως το εχω βαλει και εχει παιξει και με π-π και με set και με δικαναλο τρανζιστορ και με a/v.
και σε διαφορετικους χωρους.

το πρωτο πραγμα που μετραει σχετικα με το αββυ (μετα το στρωσιμο ) ειναι ο χωρος. τα υπολοιπα επονται.
 
Last edited:

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,455
Re: Απάντηση: ταιριάσματα

δεν νομιζω οτι η αναδραση βγαζει τσιριδα. η ελλειψη της βγαζει συνηθως.

στην τελευταια εκθεση δεν ειχα ερθει αλλα αν το αββυ δεν ειναι στρωμενο με 400 ωρες τουλαχιστον και μαλιστα καλα, τοτε βγαζει τσιριδα.
δεν εχω δει αλλο ηχειο να θελει τοσο στρωσιμο.


επετρεψε μου να το γνωριζω καλα αυτο το ηχειο καθως το εχω βαλει και εχει παιξει και με π-π και με set και με δικαναλο τρανζιστορ και με a/v.
και σε διαφορετικους χωρους.

το πρωτο πραγμα που μετραει σχετικα με το αββυ (μετα το στρωσιμο ) ειναι ο χωρος. τα υπολοιπα επονται.

Αν ειχες ερθει στην εκθεση, θα ειχες, ισως, διαφορετικη γνωμη. Ουτε για την αναδραση συμφωνω. Σε παλαιοτερο τεστ PP-UL και φοστεξ 206 σε φορτιση BLH
oλοι οι παρισταμενοι συμφωνισαν οτι επαιζε καπως καλυτερα με καθολου αναδραση. Οχι οτι ηταν το καλυτερο ταιριασμα το ΠΠ με τα φοστεξ, αλλα η αναδραση χειροτερευε αισθητα τα πραγματα. Μετα απο πολλες δοκιμες κατεληξα οτι αυτου του ειδους τα μεγαφωνα πολυ δυσκολα τα κανει καποιος να παιξουν
και το μονο τους ταιρι ειναι τα ΣΕ. Βεβαια εδω μπαινει και η κολοκυθοπιτα
δηλαδη η "αποψη" του καθενος αλλα εχω βαρεθει να βλεπω να αδικουνται καταφορα απο λαθος συνοδα, τετοιου ειδους ηχεια.
Και μετα να παραπονιεται (δικαιως) ο φιλος μου ο Δαμιανος οτι τα μονοδρομα "φωναζουν".

Το μονο που μπορω να συμφωνισω ειναι οι πολλες ωρες που θελουν ολα τα fostex, προκειμενου να στρωσουν.


Φιλικα....
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
επισημανση:
το αββυ (φοστεξ) δεν θελει να ειναι στρωμενο μονο το ιδιο αλλα και καθε τι που το συνοδευει!
ακριβως επειδη ειναι πολυ διαφανο.
ακομα και μια λαμπα ή ενα καλωδιο να μην ειναι στρωμενο καλα, θα σου τσιριξει.
αυτο ειναι βεβαιο.

ετσι λοιπον και λογω απουσιας μου απο την εκθεση αυτη τη χρονια, δεν μπορω να ξερω αν ο χατζης τα ειχε ολα καλα ή τρεχοντας να προλαβει εβαλε κανενα αστρωτο ενισχυτη επανω στο αββυ ή αν το αββυ του ηταν στρωμενο.

κατα τα αλλα, σαφως και δενει με ενα set (αυτο το συνδιασμο εχω ως κυριο συστημα) δινοντας την διαφανεια και την ταχυτητα του set, (αλλωστε με ποιο μονοδρομο δεν δενει ενα set?)

αλλα ταυτοχρονα θεωρω οτι με καλα , μουσικα π-π δενει αψογα.


ενα μικρο παραδειγμα, περισοτερο τσιριζει σημερα με το set μου το οποιο εχει γραψει 300 ωρες σε ενα δυσκολο σαλονι παντα, παρα με το π-π el34 στον ιδιο χωρο (στρωμενο).
αυτο ομως μπορει να μην εχει να κανει με το ιδιο το μηχανημα και μονο αλλα και με την δυσκολια του χωρου καθως το set-full range δειχνει τα παντα.


αυτο περι τσιρισματος στην εκθεση το διαβασα , αλλα δεν μπορω να ξερω τι εγινε εκει.
η εμπειρια μου με αυτο το ηχειο δεν ειναι της ταξης της μιας ωρας σε μια εκθεση , αλλα μηνων συνεχων ακροασεων με πληθωρα ενισχυτων και σε διαφορετικους χωρους.

θα ηθελες να μας πεις κατι απο την δικια σου εμπειρια σχετικα με το ταιριασμα διαφορων ενισχυτων ηχειων, που να σου εχει κανει εντυπωση?
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
συνεχιζοντας λοιπον, να συμπληρωσω οτι το set μου δεν εχω μπορεσει να το στρωσω σωστα, σε δυνατες εντασεις, γιατι με τα παραθυρα ανοικτα δεν λεει να βαλεις το volume μονιμα στη μεση πανω σε 95 db ηχεια.

και τελος, οταν μιλαμε για ηχειο full range δεν μπορουμε να μιλαμε για αυτο ανεξαρτητα απο το χωρο μεσα στο οποιο καλειται να παιξει.