Θα εξαφανισθει συντομα το φιλμ?

Theodore

Senior Member
8 September 2006
475
Η ερωτηση ειναι απλη.
Τι ξερετε για το μελλον του φιλμ, και την πιθανη εξαφανιση του?
Σκεφτηκα να παω σε DSLR, αλλα με τρομαξε ενας φιλος φωτογραφος, για τα προβληματα με τη σκονη, και ετσι λεω να παραμεινω στο φιλμ, μιας και εχω μια F2A, με καπους φακους.
Σκεφτομαι δε να βρω και κανα finder με leds,της F2AS, (η και ολοκληρη F2AS),γιατι το εχω απο χρονια στο ματι.

Θοδωρος.
 

Theodore

Senior Member
8 September 2006
475
Απάντηση: Re: Θα εξαφανισθει συντομα το φιλμ?

sfortis said:
η απάντηση ειναι : ΟΧΙ!

Ευχαριστω για την απαντηση, αλλα αν σου πω οτι την καταλαβα, θα σου πω ψεμματα.
ΟΧΙ, τι ακριβως?

Θοδωρος.
 

1 track

Senior Member
9 October 2006
336
Στην πιάτσα πάντως κυκλοφορεί φήμη για κατάργηση των φιλμς το 2010.
Άσχετα πάντως με αυτό, το μέλλον είναι η ψηφιακή, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Καλό αποτέλεσμα όμως προυποθέτει και καλή γνώση του photoshop.
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,396
t3.large
οχι, το φιλμ δεν θα καταργηθει συντομα...Υπαρχει μια πολυ μεγαλη βιομηχανια γύρω του. Θα χασει πολυ έδαφος απο το mainstream αλλα υπάρχουν γενιές ολοκληρες φωτογραφων / καλλιτεχνων που δύσκολα θα τους πεισεις να μεταβουν σε ψηφιακο φορμα. Μαλλον θα μπορεσεις να χαρεις αρκετο καιρο ακομα την SLR σου !
 

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Κι εγώ δε βλέπω να καταργείται σύντομα. Απλά σίγουρα η κυκλοφορία του θα περιοριστεί σε πιο "ειδικά" μαγαζιά με ανάλογες επιπτώσεις σε τιμές και διαθεσιμότητα. Για το άμεσο μέλον όμως δε νομίζω να υπάρξουν "προβλήματα"...
 

asterios syllopoulos

Established Member
24 June 2006
230
thessaloniki
το φιλμ δεν θα καταργηθει γιατι καποια πραγματα δεν γινονται ψηφιακα ενω η μεγαλυτερη αγορα στον κοσμο -Κινα-αναπτυσεται τωρα αναλογικα με φιλμ


ολες οι επαγγελματικες δουλειες γινονται σε φιλμ αρα απ αυτην την πλευρα το φιλμ πεθανε-και μιλαω για τις περισσοτερες δουλειες που γινονται-χωρις αυτο να σημαινει οτι οι φωτος που παιρνουν οι πελατες ειναι καλυτερες, αλλα
δεν γ@μεις ουτε τα ροδακινα ειναι σαν αυτα που ετρωγα μικρος...


την dslr μην την φοβασε,δεν θ αλλαζεις φακους οπως στην αναλογικη γιατι οι φακοι αχρηστευονται με 1.5χ του αισθητηρα

για την AS αν θελεις μπορουμε να επικοινωνησουμε εχω μια για πουλημα
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,517
Land of Dystopia
Απάντηση: Re: Θα εξαφανισθει συντομα το φιλμ?

ΒΛΑΣΙΔΗΣ said:
Μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη αγορά για φιλμ δεν ήταν η φωτογραφική, αλλά η κινηματογραφική, και αυτή συνεχίζει να ανθεί.

Αρα δεν εξαφανίζετε ?:Banane0:
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,647
Αθήνα
Απάντηση: Re: Θα εξαφανισθει συντομα το φιλμ?

ΒΛΑΣΙΔΗΣ said:
Μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη αγορά για φιλμ δεν ήταν η φωτογραφική, αλλά η κινηματογραφική, και αυτή συνεχίζει να ανθεί.

Βλάση σωστό αυτό αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε.
Ρίξτε μια ματιά στις διαφορές και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι.

Digital video vs. film



Some of the benefits claimed by digital video are:
  • Digital video allows for films to be shot faster, and for less money than film.
  • Digital video, unlike film, does not need to be developed and can be played back and edited immediately after shooting. This can help in avoiding continuity errors.
  • Digital video can record image and audio on the same media.
  • Digital video cameras are smaller and lighter than film cameras.
  • Digital video is recorded on cassettes or hard disk drives, which can hold considerably more footage and are cheaper than a ten or twenty minute film stock.
  • Digital video is more sensitive than film, and usually requires less supplemental lighting.
  • Most films are already edited on a digital system after the developed film stocks are converted to digital video. Film requires a lengthy telecine process to be converted to digital video.
Economics

At first glance, Digital cinematography would appear to have some big economic advantages since HD videotape is very cheap compared to an equivalent amount of film. For example Rick McCallum, a producer on Attack of the Clones, said that it only cost them US$16,000 for 220 hours of digital tape where a comparable amount of film would have cost US$1.8 million. Obviously this is a significant issue with low-budget films which are often shot for a few million dollars or less, but for larger Hollywood projects this may often be a negligible consideration. The issue also depends on whether or not the video is intended to be output to film, which can be rather expensive compared to a pure photochemical route to a film print. Furthermore, the value of having a film negative master which is future-proof in that it can be scanned to any future video format rather than a potentially quickly-obsolete video master is of prime importance to archivists; film studios distributing digitally-originated films often immediately make film-based separation masters from the videotapes precisely for this reason




Κι όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_cinematography
 
30 July 2006
185
Αθήνα
Θέλοντας και μη, το φιλμ μετράει μέρες..Για τους νοσταλγούς του, απλά να απαλύνω τον πόνο τους λέγοντας ότι τώρα ίσως να ωφεληθεί οικολογικά ο πλανήτης (!!)
 

1 track

Senior Member
9 October 2006
336
Υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας.
Οι μεγάλες εταιρείες σταματούν την παραγωγή όποιου κωδικού δεν παρουσιάζει ένα ελάχιστο πωλήσεων.
Στα φιλμς αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί από την kodak πρώτα και κατόπιν από τις fuji, agfa.
Και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να αναστρέψει αυτή την πορεία
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
από όταν βγήκαν ψηφιακές κόμπακτ των 150 ευρώ και ικανοποιητικότατης ποιότητας για τα snapshots του απλού καταναλωτή, η πορεία του φιλμ είναι προδιαγεγραμμένη. Σε πρώτη φάση όλα τα brand names ευρείας κατανάλωσης φεύγουν. Και όταν μπορέσει να δώσει η ψηφιακή τεχνολογία το τονικό εύρος και την ανάλυση του φιλμ σε λογική τιμή, έφυγαν και οι επαγγελματίες.
 

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,093
Homeless
ΒΛΑΣΙΔΗΣ said:
Μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη αγορά για φιλμ δεν ήταν η φωτογραφική, αλλά η κινηματογραφική, και αυτή συνεχίζει να ανθεί.

Ναι αλλα ακομα και εκει εχουνε γυριστει ταινιες με HD και οχι φιλμ. Οπως πχ το Star Wars Episode II.
 

komhst

Banned
23 August 2006
3,243
Νέα Σμύρνη
Απάντηση: Re: Θα εξαφανισθει συντομα το φιλμ?

send said:
από όταν βγήκαν ψηφιακές κόμπακτ των 150 ευρώ και ικανοποιητικότατης ποιότητας για τα snapshots του απλού καταναλωτή, η πορεία του φιλμ είναι προδιαγεγραμμένη. Σε πρώτη φάση όλα τα brand names ευρείας κατανάλωσης φεύγουν. Και όταν μπορέσει να δώσει η ψηφιακή τεχνολογία το τονικό εύρος και την ανάλυση του φιλμ σε λογική τιμή, έφυγαν και οι επαγγελματίες.

Μήν ξεχνάμε ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι σε γάμους και βαφτίσια φωτογραφίζουν ήδη με digital SLRs των 10 mpixels.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Ειλικρινά δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει στο μέλλον με το φιλμ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που θα επηρρεάσουν το μέλλον του μέσου. Στην φωτογραφία δεν ξέρω πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, μιας και τα φορματ του φιλμ είναι πολλά (35mm, 6X6). Επίσης υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το μέγεθος πραγματικά μετράει και εκεί το φιλμ ακόμα υπερτερεί λόγω ανάλυσης. Ένα άλλο ζήτημα είναι το κοντράστ. Και εκεί το φιλμ υπερτερεί αλλά η ψηφιακή τεχνολογία έχει κάνει άλματα και η ψαλλίδα κλείνει, ειδικά όσον αφορά την ακίνητη εικόνα.

Στο κινηματογραφικό φιλμ τώρα, που το γνωρίζω κάπως, ακούγονται διάφορα, αλλα το τί τελικά θα επικρατήσει, θα το διαμορφώσουν εν πολλοίς οι συνθήκες της αγοράς. Υπάρχει μια πληροφορία περί συμφωνίας των μεγάλων στούντιο στις ΗΠΑ, που θέλει από το 2012 την κατάργηση του φιλμ 35mm και την αντικατάστασή του με μέσα ψηφιακής προβολής. Μάλιστα από το όλο πακέτο δεν καταργείται μόνο το φίλμ αλλά και οι εταιρίες διανομής, αφού οι ταινίες θα μεταδίδονται από το studio δορυφορικά κατ' ευθείαν στις αίθουσες όπου και θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή. Οι αίθουσες θα έχουν δικαίωμα συγκεκριμένου αριθμού προβολών. Αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Το αν θα γίνει πραγματικότητα αυτό ή όχι εξαρτάται βασικά από την ευκολία που θα εγκατασταθούν τα νέα μηχανήματα που απαιτούνται για τη ψηφιακή προβολή, την ποιότητα και την αξιοπιστία της ψηφιακής εικόνας στο πανί, αλλά το κυριότερο, το πόσο δυναμικά θα μπουν τα μεγάλα στούντιο στο παιγνίδι, θέτωντας στο περιθώριο τους τοπικούς διανομείς, που ήδη λειτουργούν σαν κατεστημένο, με δικές τους αίθουσες, ακόμα και συμμετοχές στην παραγωγή ταινιών. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι και η αξιοπιστία του ίδιου του μέσου (ψηφιακή εικόνα και όλη η ταχνολογία που την περιβάλλει) στο πέρασμα του χρονου. Αυτό είναι μια παράμετρος που ακόμα δεν έχουμε εξετάσει, αλλά σκεφτείτε τί ντορος γίνεται με το φιλμ και το πρόβλημα με τις παλιές ταινίες που χάνονται κάθε χρόνο λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Αν σκεφτούμε ότι ήδη έχουμε τα πρώτα κρούσματα απώλειας ψηφιακού υλικού λόγω παλαιότητας και φθοράς του μέσου αποθήκευσης (πχ. μαγνητικές ταινίες) ή μή συμβατότητας των παλαιών τεχνολογιών με τις νεότερες (έχετε δοκιμάσει να διαβάσετε δισκέττα 5.25" στο PC σας) γεννάτε ερώτημα ώς προς το χρόνο ζωής της εκάστοτε ψηφιακής τεχνολογίας. Γιατί ακόμα και αν αυτή εξελίσσεται πάντα σε άμεση συνάρτηση και συμβατότητα με την αρχική τεχνολογία που θα θέσει το πρώτο στάνταρτ, τότε έχουμε πρόβλημα γιατί η μελλοντικά παλιά σημερινή τεχνολογία θα φρενάρει την εξέλιξη. Ακριβώς δηλαδή ότι γίνεται σήμερα με το φιλμ και τα 24 του καρέ, τον σταυρό της Μάλτας, τις βαριές μπομπίνες και τη φθορά του φιλμ 35mm, που όμως αντέχει κοντά έναν αιώνα τώρα. Είμαστε σίγουροι ότι μια ταινία που σήμερα θα γυριστεί σε HD θα μπορεί να προβληθεί σε έναν αιώνα; Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αλλαγή της τεχνολογίας.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,112
Εκεί ψηλά.....
ενα πραγμα σκεφθειτε μονο...ποσο παλια τεχνολογια ( και ποσο καλη βεβαια ) ειναι το φιλμ.
ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ειναι σιγουρο...απλα στην ελλαδα οι δεινοσαυροι θα το παραδεχτουν τελευταιοι....αν το παραδεχτουν ποτε τους!!
:violent-smiley-030: :fahne90: :grandpa: