The Road Home

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Σκηνοθέτης: Ζιαγκ Γιμού ( ο τύπος από τον Ήρωα και τον Τίγρη & Δράκο)
Πρωταγωνίστρια: Ζιαγκ Ζιγί (Αναμνήσεις μιας Γκέισας)
Έτος: 2000
http://play.com/DVD/DVD/CART/3-/91860/-/Product.html?cur=258
http://www.amazon.com/Road-Home-Ziyi-Zhang/dp/fun-facts/B00005QFE5
B00005QFE5.01._SS500_SCLZZZZZZZ_V1056699358_.jpg


Ολόκληρη η ταινία είναι ένα flashback στην αρχή του έρωτα δύο νέων στην κινέζικη επαρχία του 1960. Όλα είναι δοσμένα με μια φοβερή αθωότητα που την αντιλαμβάνεσαι από τα βλέμματα των πρωταγωνιστών μέχρι την αναγνώριση του έρωτά τους από τον περίγυρο και τον φόρο τιμής που αποτίουν οι συγχωριανοί στο σήμερα, όταν τα γηρατεια χωρίζουν το ζευγάρι (προσωρινά σίγουρα).
Σε μια εποχή που στα χωριά δεν είχαν καν τρεχούμενο νερό και όλοι οι γάμοι γίνονταν από συνοικέσιο, μια 18χρονη κοπέλα ερωτεύεται τον δάσκαλο που ήρθε από την πόλη για να διδάξει και τον περιμένει για ώρες να φανεί στο βάθος του δρόμου, υπομένοντας όλα τα στοιχεία της φύσης μόνο για ένα βλέμμα.

Η σκηνοθεσία είναι άριστη και ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολα να πέσει σε μια μελό δακρύβρεχτη ιστορία, κρατιέται και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και μέσα από μια πολύ σύντομη ταινία (86 λεπτά) μας εξιστορεί έναν έρωτα καθημερινό μα σπάνιο,πλαισιώνοντάς τον με καταπληκτική φωτογραφία χωρίς φαμφάρες από σκηνικά, κουστούμια κλπ. Η Ζιαγκ Ζιγί ουσιαστικά κρατάει όλο το έργο στις πλάτες της και μας κάνει κοινωνούς μιας άλλης κουλτούρας και πολιτισμού που είναι εμφανής σε όλους τους διαλόγους μέχρι και την Τελική Πράξη του έργου.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αν το βρείτε δείτε το (εμείς αναγκαστήκαμε να το φέρουμε απέξω, ευτυχώς με ελληνικούς υπότιτλους).
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ποιητικότατη ταινία.Ο ερωτας τής νεαρής και η αφοσίωση δίνονται λιτά και με γνήσια συγκίνηση.
Η σκηνή με τούς εργάτες και τα φαγητά και η αγωνία τής πρωταγωνίστριας για το κατά πόσον θα φάει ο δάσκαλος απ´ότι έχει μαγειρέψει,υψηλής αισθητικής και λεπτότητας.
Γενικά μιά πανέμορφη ταινία .Και η ομορφιά τής Ζαν Ζι Γί,πραγματική ομορφιά.
Απο τίς σπουδαίες ταινίες που έχω δεί.Με συγκίνησε ειλικρινά.
Μια ιστορία αφοσίωσης,που δεν ξεχνιέται εύκολα.