Thorens TD150

n_olympios

Supreme Member
17 June 2006
3,601
Σπίρο, μην το πεις παραέξω γραμμόφωνο, θα σε πάρουν στην πλάκα. :grandpa::grinning-smiley-043
 
Και όμως...

...έχει δίκιο ο Σπύρος: γραμμόφωνα είναι όλα τα πικάπ.
Αυτή είναι η σωστή απόδοση στα ελληνικά, από τη στιγμή που κάθε κεφαλή ανιχνεύει τις γραμμές (αυλάκια) του δίσκου βινυλίου.

Γιατί, δηλαδή, το "ιχνηλάτης" (εκ του pick-it-up) είναι ορθότερο;

Τώρα, βέβαια, αν το πάμε παραπέρα, υπάρχει και το "περιστρεφόμενη τράπεζα" (εκ του "turntable") που επίσης είναι δόκιμος όρος, κατά τους Εγγλεζάρες...//;-)


Υ.Γ.: Σπύρο, δεν έχω ιδίαν αντίληψη του TD150, αλλά γενικά έχω τη Thorens σε εκτίμηση -όχι, όμως, και τους δικούς της βραχίονες...
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
ΜπαρμπαΣπυρο, βινυλιο ειναι οι δισκοι η τιποτα αλλο??
 

Palimpsest

Established Member
17 June 2006
210
Limhamn/Skania/Sverige
"Αναγνωστη", ειναι απο βινιλιον, αλλα εχω και αλλους απο πετρα, αλλα για αυτους εχω αλλο γραμμοφωνο(α) και πικαπ!
Σπυρο, εχω υπο αγοραν εναν Stax, ακομα δεν εχει βγει απο το κουτι του!
Μια και ανοιξαμε αυτο το θεμα, ξερει κανεις αν ταιριαζει αυτος ο βραχιονας με αυτο το Thorens?
Σπιρος
ΥΓ/ Η φωτογραφια ειναι απο τον συγκεκριμενο που μπορω να αγορασω φτηνα, μηπως κανενας ξερει να μου πει αν αξιζει?
 

Attachments

  • stax.jpg
    stax.jpg
    68.9 KB · Views: 69
Θεωρητικά, ναι

Η Stax ήταν διάσημη τη δεκαετία του '70 για τους βραχίονές της, που αναμόρφωναν τα πικάπ με ανάρτηση (κυρίως τα Linn). Έχω δει αρκετές φορές βραχίονες Stax σε Thorens και φαντάζομαι ότι συνδυάζονται σωστά.

Μια άλλη ιδέα είναι να δοκιμάσεις την ιδιοκατασκευή του Μορφέα με τα μαγνητάκια. Ο Μανώλης ισχυρίζεται ότι αναμόρφωσε εκ βάθρων τον ήχο, σε σχέση με τον βραχίονα της Thorens και αυτό με ένα τυχαίο ξυλαράκι που βρήκε εκεί τριγύρω.

Εσύ θα μπορούσες, λ.χ., να χρησιμοποιήσεις ξύλο σημύδας (απ' ότι θυμάμαι, αφθονούν στη Σουηδία) μιας και ο Schroeder που έχει πατεντάρει αυτό τον βραχίονα θεωρεί ότι με αυτό το ξύλο -που το χρεώνει πανάκριβα- αποδίδει καλύτερα το μαραφέτι του...//;-)
 

Palimpsest

Established Member
17 June 2006
210
Limhamn/Skania/Sverige
Σπυρο
καλα που υπαρχει και το λεξικο της Σουηδικης Ακαδημιας και ειδα τι σημαινει σημύδα, δεν την ειχα ακουσει ποτε την λεξη αυτην!
Bjoerk, στα Σουηδικα, οπως η γνωστη τραγουδιστρια απο την Ισλανδια!
Ναι, υπαρχει παντου αυτο το ξυλο εδω!
Αλλα, δεν διαβασα την συζητηση του Μορφεα για αυτον τον βραχιονα!
Ομως εχω διαβασει αυτα που εχουν γραφτει σε αλλο φορουμ για αυτους τους βραχιονες με μαγνητες και μαλλον ειναι παρα πολυ δυσκολο να ρυθμιστει το συστημα σωστα! Τοτε μπορω να αγορασω τον Stax και να τον βαλω χωρις μετατροπες!
Σπιρος
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Για να επανέλθουμε στο θέμα της ελληνικής ονομασίας του πικάπ, έχω ακούσει ότι η σωστή απόδοση είναι "ηλεκτρόφωνο"...
 

dlamprou

New member
16 November 2006
66
Μυτιλήνη
Γεια σε ολους
Πιο 150 ειναι, το ΜΚΙ ή το ΜΚΙΙ, αν ειναι το ΙΙ ο βραχιονας του (ΤΡ13Α) ειναι συμπαθητικος. Αν ψαχτεις για αγορα βραχίονα δες και κανα SME ή κάποιον Linn. Σηκώνει παντως πολύ πείραγμα. Γενικα μπορει να σου δώσει πολύ καλό ήχο (για τα λεφτά του και την ηλικία του) με ένα καλό βραχίονα και μια καλή κεφαλή. Από πλευράς "ιστορικής αξίας" κατέχει μια σημαντικότατη πρωτιά, είναι το πρώτο (πικαπ, ηλεκτρόφωνο, γραμμόφωνο, περιστρεφόμενη τράπεζα κλπ) με αναρτηση οπότε για συλλεκτικούς η συναισθηματικούς λόγους μπορεί να αποκτήσει μια καλή θέση στο σύστημα.
Εγω έχω 2 Thorens TD 160, ένα ΜΚΙ και ένα ΜΚΙΙΒ και μου εχουν προσφέρει ατελείωτες ώρες ενασχόλησης και πειράγματος. Ποτέ δεν αντικατέστησα το Planar 3 μου με ένα απο αυτά αλλά γενικά τα ευχαριστήθηκα. Σημειωτέων οτι ποτέ δεν τους έδωσα την ευκαιρία σε μία καλή κεφαλή. Με μια παλιά Stanton 881 τα άφησα, έτσι για να ακούγονται.
Βεβαια δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι το δικό σου, αλλα γενικά μπορείς να βρεις σχεδόν οποιοδήποτε ανταλλακτικό άπό 2ο χέρι.