Topping HS01 - USB2.0 isolator

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,886
Και το εν λόγω ζεστό "κουλουράκι":

20230109_204631.jpg 20230109_204703.jpg

Η μικρή αυτή συσκευή προσφέρει γαλβανική απομόνωση μεταξύ του υπολογιστή και της συνδεδεμένης συσκευής USB2.0 (High Speed 480Mbps)
και κατά τον κατασκευαστή μπορεί να αντέξει διαφορά τάσης μέχρι και 1KVrms μεταξύ των συσκευών που διασυνδέει (κάτι που ίσως
την καθιστά ιδανική και για χρήση με μετρητικό εξοπλισμό όπως USB παλμογράφο ή logic analyzer).

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει με συσκευές USB1.0/1.1 (low speed ή full speed που δεν ξεπερνούν τα 12Mbps)
όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή αλλά απουσιάζει ως επισήμανση στις οδηγίες χρήσης που περιλαμβάνονται στη συσκευασία.

Αν λοιπόν το DAC προσφέρει ανάλυση μέχρι 24/96Κ τότε ίσως πρέπει να εξακριβωθεί αν αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργεί ως full speed συσκευή
ή ενώ η υλοποίηση της USB σύνδεσης είναι high speed υπάρχει περιορισμός του DAC αυτού καθαυτού (πχ R2R ladder) στη συχνότητα δειγματοληψίας.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποια φωτογραφία από το εσωτερικό του και η αποσυναρμολόγησή του δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει χωρίς να καταστραφεί το περίβλημα.
Το σασί του είναι μεταλλικό αλλά οι δύο θύρες USB περιβάλλονται από πλαστικό προφανώς για αποφυγή επαφής των γειώσεων/θωρακίσεων μεταξύ εισόδου και εξόδου.
Με το πολύμετρο έλεγξα και διαπίστωσα πως όντως οι γειώσεις αλλά και οι υπόλοιπες επαφές είναι απομονωμένες μεταξύ τους.

Περνώντας στη χρήση του αυτή είναι πάρα πολύ απλή.
Η συσκευασία περιλαμβάνει το HS01, ένα κοντό καλώδιο USB A to B, ένα "εγχειρίδιο χρήσης" και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της topping.
Δεν απαιτείται εγκατάσταση κάποιου driver.
Στην είσοδο έχει θύρα USB type B όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία.
Στην έξοδο έχει κανονική θύρα USB type A όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα.
Αν το DAC δεν τροφοδοτείται μέσω της USB τότε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Στην περίπτωση που τροφοδοτείται μέσω της USB τότε ίσως απαιτείται να συνδεθεί στη θύρα power (USB type C) μια τροφοδοσία 5V. *
Ως τροφοδοσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ένας απλός φορτιστής κινητού είτε κάτι πιο εκλεκτό αν και η topping δεν προτείνει τη χρήση γραμμικού τροφοδοτικού
ή τροφοδοτικού που η γείωσή του είναι συνδεδεμένη με την ηλεκτρολογική γείωση (το ground της USB C δηλαδή να συνδέεται τελικά στη γείωση της πρίζας).
Προφανώς σε αυτή την περίπτωση θα ακυρωνόταν ο σκοπός της συσκευής που είναι η αποφυγή της δημιουργίας βρόχου γείωσης.

Αρχικά δοκίμασα όσες περισσότερες συσκευές μπορούσα για να διαπιστώσω πόσο απροβλημάτιστη είναι η λειτουργία του HS01.
Χρησιμοποιήθηκε ένας παλιός σταθερός υπολογιστής (με Core 2 Quad...) που είναι και αυτός για τον οποίο προορίζεται η χρήση του απομονωτή
και τρία διαφορετικά DACs (IFI zen one, SMSL Sanskrit 10th MKII, topping D30) καθώς και μια παλιά E-MU 0404 USB.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε ένα raspberry μαζί με το IFI zen one (δεύτερος κατά σειρά υποψήφιος για χρήση του HS01).
Τέλος δοκιμαστικά συνδέθηκαν ένα παλιό κινητό lenovo P2 και ένα Samsung A52s με φορητά dac της Fiio (Q1 MKII και Q3).
Η πιο "δύσκολη" περίπτωση ήταν η κάρτα ήχου της E-MU που λόγω παλαιότητας έχει κάποια προβληματάκια σε συνδυασμό με τα win10 αλλά κανένα από αυτά δεν
φάνηκε να επιβαρύνεται με την χρήση του απομονωτή.
Δυστυχώς η 2L δεν διατηρεί πια την σελίδα με τα δωρεάν δείγματα υψηλής ανάλυσης σε διάφορα format και το μόνο αρχείο που είχα στη διάθεσή μου ήταν ένα FLAC στα 352Κ
το οποίο αναπαράχθηκε μέσω foobar χωρίς σπασίματα και διακοπές.
Τελικά σε κάθε περίπτωση η σύνδεση και η αναπαραγωγή αρχείων και ροών ως και 24/192Κ ήταν απροβλημάτιστη.
Από περιέργεια σύνδεσα και έναν αναγνώστη καρτών μνήμης και μετέφερα αρχεία από και προς την κάρτα μνήμης.

Αφού πλέον η συμβατότητα/συνδεσιμότητα ήταν δεδομένη με όλες αυτές τις συσκευές η τελευταία δοκιμή που έκανα ήταν να
προσπαθήσω να διαπιστώσω αν ηχητικά πέρα από τους θορύβους που πλέον δεν ακούγονταν κουνώντας το ποντίκι ή κάνοντας scrolling
υπήρχε κάποια επιπλέον ακουστή βελτίωση με τη χρήση του απομονωτή.

Το setup για αυτή τη δοκιμή αποτελούν δύο SMSL sanskrit MKII, το ένα συνδεδεμένο απευθείας στον υπολογιστή και το δεύτερο μέσω του απομονωτή.
Στον υπολογιστή τρέχουν δύο portable "εγκαταστάσεις" του foobar και η έναυση/παύση της αναπαραγωγής και η επιλογή του επόμενου κομματιού γίνονται με συντομεύσεις
ώστε να είναι απόλυτα συγχρονισμένη η αναπαραγωγή της μουσικής εύκολα μέσω συνδυασμών του πληκτρολογίου (πχ με Alt+K+L ξεκινά ή σταματά η αναπαραγωγή).
Τα δύο DACs συνδέονται μέσω ίδιων καλωδίων σε έναν ενισχυτή ακουστικών και επιλέγοντας πηγή προσπάθησα με τα ακουστικά να εντοπίσω διαφορές.
Τα ρελέ επιλογής στον ενισχυτή "κόβουν" σήμα και γείωση οπότε η απομόνωση της κάθε πηγής είναι πλήρης όταν δεν είναι επιλεγμένη.
Εδώ θα ομολογήσω πως δεν μπόρεσα να εντοπίσω σαφείς/ξεκάθαρες διαφορές με και χωρίς τον απομονωτή του τύπου μέρα με τη νύχτα.
Αν όντως υπήρχαν διαφορές τουλάχιστον με αυτό το setup θα τις συνόψιζα σε λίγο πιο εστιασμένες τις υψηλές συχνότητες και μια πολύ μικρή διαφορά στη στερεοφωνική εικόνα.
Τα τελευταία με κάθε επιφύλαξη και λόγω κούρασης αλλά και λόγω DAC (αξιοπρεπέστατο μεν και τεράστιο value for money κατά τη γνώμη μου το sanskrit αλλά δεν το έχω συγκρίνει με κάποια πολύ καλύτερη υλοποίηση).

Συγκρίσεις με άλλες συσκευές αλλά και μετρήσεις για το τι πραγματικά προσφέρει ο USB απομονωτής της topping δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε δημοσιευμένες.

Στο μέλλον θα παρουσιαστούν πιστεύω και άλλες τέτοιες προσιτές συσκευές που προσφέρουν πραγματική γαλβανική απομόνωση και λειτουργούν σε ταχύτητες high speed μιας και πλέον
και η Analog Devices αλλά και η TI έχουν υλοποιήσει ολοκληρωμένα που "τρέχουν" με USB2.0 HS αλλά είναι συμβατά και με USB1.0.

Ο τίτλος του θέματος προέκυψε παραφράζοντας το "sell like hot cake" γιατί κανονικά θα έπρεπε να το αγοράσει χθες όποιος έχει προβλήματα θορύβου (ground loop) συνδέοντας τον υπολογιστή μέσω USB με dac, κάρτα ήχου κτλ.
αλλά και γιατί είναι μικρό και ζεσταίνεται κάπως κατά τη λειτουργία του.

*
Τα DAC της IFI και της SMSL δοκιμάστηκαν και μπορούσαν να λειτουργήσουν τροφοδοτούμενα από το HS01 αλλά δεν θα πρότεινα χρήση χωρίς την εξωτερική τροφοδοσία.
Λογικά υπάρχει εσωτερικά κάποιου είδους παλμοτροφοδοτικό που τροφοδοτεί το κύκλωμα της εξόδου αλλά όπως προτείνει και ο ίδιος ο κατασκευαστής
το HS01 τροφοδοτεί την συσκευή εξόδου μέσω της βοηθητικής θύρας USB C που προορίζεται για αυτή ακριβώς τη χρήση όταν η συσκευή τροφοδοτείται αποκλειστικά μέσω της USB.
 
Last edited:

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,409
Θεσσαλονίκη
Λάμπρο ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική παρουσίαση.

Άλλαξα ελαφρώς τον τίτλο για να βγαίνει πιο εύκολα στην αναζήτηση.
 
  • Like
Reactions: tonal