Upscaling DVD players.Τελικα αξιζουν τον κοπο?

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,867
Αττική
Νομιζω οτι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, τα upscaling players ειναι μια ενδιάμεση (και πλεον οικονομική λύση) για οποιον θελει να αξιοποιήσει την HD-ready τηλεόραση του. Προφανώς υπάρχουν πολλοι πάράγοντες που μπορουν να επηρεάασουν το αποτέλεσμα θετικά ή αρνητικά όπως

1) Η ποιότητα της εγγραφής της ταινιας
2) Η ποιοτητα και οι δυνατότητες που έχει ο scaler του DVD
3) Η ποιοτητα του HDMI καλωδιου σύνδεσης - νομιζω πολυ σημαντικο αλλα τεινουμε να το αγνοούμε
4) Η τηλεόραση ή το προβολικό μέσο που χρησιμοποιούμε..

Η μικρη προσωπική μου εμπειρια με το Pioneer 696 (se HDMI) ειναι οτι σε καλα δισκακια (π.χ Lord of the rings, Starwars II-III, μονομάχος) το αποτέλεσμα ειναι πραγματικά πολυ καλό έως εντυπωσιακό (εαν σκεφτουμε οτι ολη η αυξηση της αναλυσης ειναι τεχνητή και επιτελειται με καποιους προηγμενους αλγοριθμους επαυξησης αναλυτικοτητας απο ενα τσιπάκι. Δεδομενου και του χαμηλου πλεον κοστους των σχετικων players (100 -200 ευρώ) νομζω οτι μπορει να αποτελεσουν μια ενδιαμεση λύση για καλύτερη εικονα στα PAL DVDs
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Προσωπικά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη αγορά από upscaling dvd player στα 1080p ! Τα σχολιά μου τα έχω κάνει στο παρακάτω :
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=981

Όποιοι το έχουν δει σίγουρα το επιβεβαιώνουν.

Σίγουρα βέβαια αν το δισκάκι είναι κακογραμμένο τότε το αποτέλεσμα δεν είναι κ σούπερ, αλλά σε εγγραφές όπως αναφέρθηκαν παραπάνω (starwars 3, lord of the rings, gladiator, alexander κτλ.) το αποτέλεσμα στα 1080p είναι απίστευτα καλό.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Σε μια συζητηση που ειχα πριν απο καιρο με εναν απο τους moderators του avforum.com σχετικα με το θεμα, μου ειχε πει τα εξης, τα οποια ειναι και σωστα.

Αρχικα, εφοσον μιλαμε για PAL system, τοτε η καλυτερη αναλυση που μπορει να σου δωσει το DVD ειναι 576ρ.
Τι γινετα τωρα στο 720ρ. Αν η τηλεοραση που χρησιμοποιουμε ειναι native resolution σε αυτη την αναλυση, δηλαδη 1280 * 720, τοτε το DVD player θα κανει το upscale στο DVD και η τηλεοραση μας απλα θα δεχθει το σημα οπως το στελνει η πηγη, χωρις να χρειαστει να δουλεψει καθολου ο scaler της. Αν ομως η τηλεοραση μας ειναι αναλυσης 1366 * 768, τοτε και η τηλεοραση κανει upscale, για να μετατρεψει την εικονα απο τα 720ρ στα 768ρ. Ετσι η αρχικη εικονα του DVD περναει απο ψηφιακη επεξεργασια 2 φορες, οποτε ειναι πολυ πιθανον να εχουμε τις περισσοτερες αλλοιωσεις στην αρχικη μας εικονα.
Το αντιστοιχο συμβαινει παλι οταν η τηλεοραση μας ειναι 1080ρ.
Ολα βεβαια εξαρταται απο το scaler της τηλεορασης και του DVD player. Αυτο που κανουν τα budget DVD players δεν ειναι τιποτα αλλο απο το να προσθετουν τεχνητη πληροφορια στην εικονα μας και να ξεγελανε το ματι μας.
Οποτε συμφωνα με τη γνωμη του, η καλυτερη αναλυση που θα πρεπει να εχουμε το DVD μας ειναι η 576ρ, ωστε μετα να το κανει upscaling η τηλεοραση μας, που λογικο ειναι τις περισσοτερες φορες να εχει καλυτερο επεξεργαστη εικονας. Με αυτο τον τροπο η αρχικη πληροφορια της ταινιας επεξεργαζεται μονο μια φορα κι αυτη γινεται απο τον καλυτερο scaler που διαθετουμε συνηθως, δηλαδη την τηλεοραση μας.
Αυτα ειναι σωστα στην πραξη και το επιβεβαιωνουν κι αρκετοι users απο το αντιστοιχο forum.
Αυτο που θα πρεπει να κοιταμε στα DVD players ειναι το ποσο καλα μπορουν να προβαλλουν progressive εικονα οπως επισης και το video dac που εχει το τσιπ που φορανε. Αυτα ειναι τα πιο σημαντικα που πρεπει να προσεχουμε. Ενα DVD player για παραδειγμα με επεξεργασια εικονας 10bit/108Hz με ενα αλλο με 12bit/108Hz, εννοειται οτι το 2ο θα μας δωσει καλυτερη εικονα απο το 1ο.
 
Last edited:

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Πάνο αυτό που λες πράγματι συμβαίνει υπάρχει όμως κ άλλο παρακλάδι.
Αν το πάνελ της τηλ είναι 1080p κ το player μπορεί να αποδώσει αυτήν την ανάλυση τότε δεν παρεμβάλλεται ο scaler της τηλ παρά μόνο του player με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι λογικό φυσικά όταν λαμβάνουν μέρος 2 scalers το αποτέλεσμα να είναι μέτριο, σαφώς καλύτερο όμως από το νορμάλ 576p.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Μιχαλη, το τονισα παραπανω αυτο. Αν το πανελ της τηλεορασης ειναι native resolution στην αναλυση που στελνει η πηγη μας, τοτε δεν θα δουλεψει ο scaler της τηλεορασης. Επομενως αν εχουμε DVD player που να κανει upscaling στα 1080ρ, ειναι λογικο ο scaler της τηλεορασης να μην χρειαστει να κανει τιποτα. Απλα θα παρει το σημα οπως θα το δεχτει και θα το προβαλλει. Ομως υπαρχει περιπτωση να εχουμε καλυτερα αποτελεσματα με τον αντιθετο τροπο. Δηλαδη να δωσουμε απο την πηγη μας 576p και να αφησουμε τον scaler της τηλεορασης να το ανεβασει στα 1080p. Αυτο βεβαια το κοιταμε καθε φορα με τα ματια μας κι επιλεγουμε την εικονα και τον τροπο που μας δινει τα καλυτερα αποτελεσματα.
Αυτο που θα πρεπει απλα να προσπαθουμε να κανουμε ειναι να προσπαθησουμε να περασουμε την αρχικη πληροφορια απο οσο το δυνατον λιγοτερες επεξεργασιες, δηλαδη 1 μονο. Τοτε εχουμε την καλυτερη δυνατη εικονα.