Βασικες απαιτησεις για να μην την πατησω

cool11

Established Member
23 August 2006
138
Θελω να αγορασω:

-ενα projector φτηνο, για περιστασιακη χρηση. ειδα στο e-shop.gr εχει απο 500ευρω!
-μια lcd 32αρα.

Και για τα 2, θελω να ξερω καποια basic requirements ωστε να μην την πατησω.
Εχω ακουσει διαφορα αλλα δεν ξερω τι πρεπει να ζητησω οπωσδηποτε και τι μπορω να αφήσω.
Πχ. high-defiition ready, 100mhz εικονα κλπ

Δεν ειμαι ο απαιτητητικος χρηστης, ωστοσο δεν ηταν χαζο να αγορασω πχ. εν ετει 2006 αυτοκινητο χωρις abs, οταν ολα το εχουν στανταρντ.
Ετσι κι εδω, θελω να ξερω καποια εντελως βασικα πραγματα που πρεπει να ζητησω, κι οχι να χαθω σε χιλιες λεπτομερειες, ουτε να κανω μια κακη αγορα.

ΥΓ. Ειπα να μην ανοιξω 2 θεματα(σε tv,projectors), αν χρειαζεται ομως θα το κανω.

Σας ευχαριστω!
 

Evanl

AVClub Enthusiast
19 June 2006
831
Φίλε Cool11 για projector δεν γνωρίζω πολλά πράγματα οπότε μάλλον θα σε βοηθήσουν άλλα παιδιά. Για την lcd καλό θα ήταν πρώτα από όλα να μας πεις ποιο είναι το budget σου και ποια η κύρια χρήση (π.χ. dvd, κανάλια τηλεόρασης κλπ).

Βαγγέλης
 

cool11

Established Member
23 August 2006
138
Budget: δεν ξερω τιμες. Κανονικα επιπεδα. Οχι κατ' αναγκη οτι φτηνοτερο αλλα ουτε και στα πανω ορια τιμων. Κανονικες τιμες(μεσος ορος)

Χρηση: dvd, ταινιες κλπ. Οχι κατι με υπερβολικες απαιτησεις. Normal use. 1-2 dvd ταινιες τη βδομαδα. Ποδοσφαιρικοι αγωνες αρκετα συχνα. Καθημερινη χρηση αλλα οχι υπερβολικη (2-3 ωρες κατα μεσο ορο).
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,491
Land of Dystopia
cool11:Καλώς ήρθες στο AVClub!!!!!:ernaehrung004:
Αυτό που έγραψε ο Βαγγέλης, έχει δίκυο θα σε οδηγήσουν σε αυτό που χρειάζεσαι οι απαιτήσεις κα οι προδιαγραφές που θα βάλεις αλλά πρωτίστως πόσα ακριβώς χρήματα έχεις για να διαθέσεις σε τέτοια μηχανήματα.
Για προβολέα πρέπει να μας πείς για τι χρήση τον θέλεις άν και καταλαβαίνω ότι μάλλον για ταινίες τον χρειάζεσαι οι απαιτήσεις σε προβολέα αρχικά ξεκινάνε :
1.από την ανάλυση ( π.χ μια αξιοπρεπή ανάλυση είναι 1024Χ768 )που θα έχει και αυτό συμπαρασύρει εν μέρει και την τιμή :Banane0:
3.Από τις ευκολίας διασύνδεσεις με εξωτερικές πηγές ( είσοδοι έξοδοι ):Banane0:
2.Από την φωτεινότητα που έχει ο φακός πόσα ansi lumens βγάζει η λάμπα δεν είμαι και ο πλέον ειδικός, ωστόσο καλό είναι να ρίξεις το πόστ στην ειδική κατηγορία.:ernaehrung004:

Για τις LCD, βασικό κριτήριο πέρα από την τιμή:
1. παίζει το ιντζάζ για σκέψου να θέλεις μια 42' και το σαλόνι σου μην επιτρέπει την θέαση.
2. Η ανάλυση του πανελ
3 Οι ευκολίες διασύνδεσης με έξωτερικές πηγές
4.Η ενσωμάτωση κάποιου scaler
και πολλά άλλα ακόμη, οπλίσου με κουράγιο και υπομονή διότι ο δρόμος είναι μακρύς ελπίζω να μην σε άγχωσα όλοι πάνω κάτω εδώ μέσα μοιραζόμαστε προβληματισμούς & ανησυχίες όπως και εσύ σχετικά με το σπόρ.
Καλή συνέχεια......
 

cool11

Established Member
23 August 2006
138
Eki_65 ευχαριστω για το καλωσορισμα και τις πληροφοριες.

Οκ, για projector θα απευθυνθω στην αντιστοιχη κατηγορια.

Για lcd θελω να μου πειτε minimum standard requirements διοτι μπορει εσεις οι πιο ειδικοι να ξερετε πολλα, αλλα εγω θα ηθελα να ξερω τα απολυτα minimum.

Πχ αν μου ζητησει καποιος μια συνθεση pc θα του πω ακομη και για το floppy και την ενσωματωμενη καρτα δικτυου, κι ας θεωρειται 'χαζο' και αυτονοητο και απλο για οποιον ξερει απο αυτα.

Τι λετε?
Τι να ζητησω, τουλαχιστον, ως ελαχιστες απαιτησεις(κι οτι παραπανω εχει καλο ειναι), για ερασιτεχνικη χρηση της lcd, για καμια ταινια dvd και κανεναν αγωνα ποδοσφαιρου?
Ωστοσο να αποφυγω να παρω και ξεπερασμενες τεχνολογιες ή να μου πουλησουν περσινα ξυνα σταφυλια.
Πχ. αν ολες οι lcd βγαινουν πλεον σε x mhz, ειναι κριμα να παρω μια σε χαμηλοτερα mhz.

Ή πχ πλεον ακουω οτι ειναι 'Must have' για να εισαι καλυμμενος για το μελλον, η lcd να ειναι high-definition ready.

Μπορειτε να με κατατοπισετε στοιχειωδως? (αυτα τα βασικα must have δηλαδη)
 
Last edited:

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Φιλε cool11 καλως ηρθες στην παρεα μας -bye-

Την τηλεοραση απο οσο λες την θελεις για να βλεπεις καμια ταινια DVD και να απολαμβανεις τους ποδοσφαιρικους αγωνες. Σωστος, κι εγω για αυτο την πηρα :music-smiley-005:

Αφου θελεις 32 ιντσες, πας κατευθειαν για αναλυση 1366 χ 768. Ξεχνας ολα τα υπολοιπα, κλεινεις τα αυτια σου στα TRUE HD και δεν σε ενδιαφερουν αυτα.

Τιμη που θα κυμανθεις να ειναι απο 1000-1300 , οχι παραπανω, γιατι μετα δεν θα αξιζει τοσα λεφτα για αυτες τις ιντσες.

Για τις υποδοχες που εχει η καθε τηλεοραση, αυτα εξαρτωνται απο το τι ζηταμε και με ποσες πηγες σκοπευουμε να την συνδεσουμε.
Η πιο βασικη ειναι η HDMI, η οποια μεταφερει εξολοκληρου ψηφιακα το σημα.
Ολες σχεδον εχουν και component, RBG-Scart, s-video, composite.
Αν θελεις να την συνδεεις με υπολογιστη, τοτε θελεις και VGA υποδοχη, ωστε να την συνδεεις με τον υπολογιστη και να σου δουλευει σαν μονιτορ κανονικα, αντιστοιχωντας οσο καλυτερα γινεται τα pixels στην οθονη σου. Αλλα αυτο εξαρταται κι απο το μοντελο που θα παρεις, γιατι μπορει να εχει αυτη την εισοδο, αλλα μην κανε καλο pixel mapping.
Να κοιταξεις η τηλεοραση που θα παρεις να εχει χρονο αποκρισης 8ms, για να μην εχεις κανενα προβλημα στις γρηγορες σκηνες και σου φαινεται οτι βλεπεις φαντασματα.
Τελος, υπαρχουν νεα μοντελα που εχουν και ενσωματωμενο ψηφιακο δεκτη, αλλα προς το παρον ειναι ακριβοτερα και δεν αξιζει να δωσεις παραπανω λεφτα μονο και μονο για αυτο.

Δεν ξερω τι αλλο μπορει να ζητας, αυτα μου ηρθαν στο μυαλο προς το παρον -bye-
 

Evanl

AVClub Enthusiast
19 June 2006
831
Λοιπόν φίλε coll11 η τηλεόραση που θέλεις να πάρεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον hi definition ready (hd ready), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η EICTA (European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations).

Περισσότερα για τον ορισμό μπορείς να βρεις εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/HD_ready
Επίσης ενδιαφέρον site για το αν κάποια τηλεόραση είναι hd ready είναι αυτό
http://www.hdready.org.uk/

Πρακτικά, όλες οι τηλεοράσεις 32lcd που κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο είναι hd ready. Τώρα στο τι θα ζητήσεις ως must, αν κει είναι σχετικό, εγώ θα ζητούσα αυτή τη στιγμή να έχει ανάλυση 1366Χ768, ως προς την συνδεσμολογία να έχει θύρα HDMI (και αν έχει παραπάνω από μία ακόμη καλύτερα) και όσο το δυνατόν υψηλότερο contrast (αν και εδώ οι εταιρίες κανουν διάφορα παραπλανητικά κόλπα!! - κυρίως αν δεις κάποιο contrast οπυ είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τον ανταγωνισμό) και χαμηλότερο χρόνο απόκρισης.
Γνώμη μου ότι ο καλύτερος τρόπος να διαλέξεις είναι να επισκεφθείς μαγαζιά ώστε να εντοπίσεις 2-3 τηλεοράσεις που σου κάνουν "κλικ" και να πάρεις μετά απόψεις για αυτές είτε εδώ στοι forum είτε σε μέσω περιοδικών/internet κλπ. Εναλλακτικά, μπορείς να βρεις ήδη προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα σε 32'' σε άλλα threads του forum.

Tέλος, θα ήθελα να σου επισημάνω ότι αν δεν βιάζεσαι, αξίζει να περομένεις λίγους μήνες γιατί αναμένεται να βγουν μοντέλα με καλύτερες προδιαγραφές (π.χ. ανάλυση full hd δηλ. 1920Χ1080) και χαμηλότερη τιμή.

Βαγγέλης
 

Evanl

AVClub Enthusiast
19 June 2006
831
Re: Απάντηση: Βασικες απαιτησεις για να μην την πατησω

panosxgr said:
Αφου θελεις 32 ιντσες, πας κατευθειαν για αναλυση 1366 χ 768. Ξεχνας ολα τα υπολοιπα, κλεινεις τα αυτια σου στα TRUE HD και δεν σε ενδιαφερουν αυτα.

Μόλις διάβασα αυτό που λέει ο Πάνος και είναι σωστό. Και πάλι όμως αναμένεται πτώση τιμών, οπότε ίσως αξίζει να περιμένεις για ένα φθηνότερο μοντέλο νεώτερης γενιάς.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,471
Πειραιάς
Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικες απαιτησεις για να μην την πατησω

Evanl said:
Μόλις διάβασα αυτό που λέει ο Πάνος και είναι σωστό. Και πάλι όμως αναμένεται πτώση τιμών, οπότε ίσως αξίζει να περιμένεις για ένα φθηνότερο μοντέλο νεώτερης γενιάς.
Κ εγώ θα συμφωνήσω, υπάρχει βέβαια κ άλλη λύση, να περιμένεις να βγουν τα νέα μοντέλα κ να πάρεις φθηνότερα τα τωρινά μοντέλα !
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,491
Land of Dystopia
coll11, Υπομονή μέχρι λίγο πριν τις γιορτές διότι κάπου εκεί θα έχουν πέσει αισθθητά οι τιμές και ίσως το Full HD, να μην όνειρο άπιαστο.
 

cool11

Established Member
23 August 2006
138
Παιδια ευχαριστω ολους!

Με το contrast δεν καταλαβα τι πρεπει να προσεξω. Υπαρχουν καποιες τιμες? Ειναι κατι ποσοτικοποιημενο? Φαινεται στις προδιαγραφες?
 

Evanl

AVClub Enthusiast
19 June 2006
831
cool11 said:
Παιδια ευχαριστω ολους!

Με το contrast δεν καταλαβα τι πρεπει να προσεξω. Υπαρχουν καποιες τιμες? Ειναι κατι ποσοτικοποιημενο? Φαινεται στις προδιαγραφες?

Ναι. Η τιμή θα έχει τη μορφή xxx:1. Νομίζω ότι οτιδήποτε γύρω στο 1000:1 είναι ικανοποιητικό αλλά ίσως άλλα παιδιά να έχουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

Βαγγέλης
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,491
Land of Dystopia
Φίλε Cool11: έψαξα λίγο πρόχειρα για μερικά πραγματάκια που ίσως πέρα από εσένα βοηθήσαν όλους μας σχετικά τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε κατά την έρευνα για αγορά τηλεοράσεων:
Pixel Pitch: is measured in millimeters and it is space between each pixel or "display dot" on the screen of the LCD. The lower the pixel pitch, the sharper the display.

Refresh Rate: is measured in milliseconds, and determines how fast the display adjusts its colors, shades, and tones. The lower the number, the better. Typically, any LCD with a rating of 16ms or lower is good for viewing movies and playing games. Ideally, you want the lowest number possible. Any LCD with a refresh rate higher than 16ms will have a "ghosting" affect when displaying frames within a movie, or simply the scrolling movement of your mouse, or scrolling within applications. Keep in mind that for larger monitors and TVs it is more important to go with a lower refresh rate such as 8ms and below due to the fact that the larger screen size has a longer distance, and takes a longer time to refresh across the longer distance.

Contrast Ratio: is measured as a ratio from 1 up to 1000. The larger the ratio the more beneficial it will be when viewing images or movies which involve a lot of dark or light scenery. A higher contrast ratio means that there are more variations of colour within dark and light areas of an image or movie. The higher the contrast ratio, the more colours will be visible within dark or light areas of the display. Ideally, always go higher if possible.

CD/M2 Brightness: Expressed in candels per square meter, it is as important as the contrast ratio. CD/M2 brightness is responsible for outputting the necessary amount of brightness in order to see the screen from a distance, and from an angle. This is also responsible for projecting the light in all directions and allowing for a true-black colour rather than a dull grayish black when viewing a background or darkness within an image. Ideally, always go higher if possible.

Native Resolution (Monitors Only): The higher the resolution the more available space to view your display. However, it is recommended that the size of the LCD be proportional to the resolution. For 15" LCDs look for a native resolution of 1024x768, for 17" and 19" look for a native resolution of 1280x768, and for 21" and beyond look for a higher native resolution such as 1680x1050. If possible, always look at the monitor on display when deciding to purchase it to determine whether the resolution is suitable for your viewing.

Warranty: Most LCD monitors include a 3-year warranty. However, some brand-specific LCDs come with a 1-year warranty. Always keep this in mind and check the information on the box before purchasing it. LCD TVs typically come with a 1-year warranty. Always be aware of any misrepresentation.

Inputs: LCD monitors and TVs can come with Analog, Digital, and both Analog/Digital inputs. Ideally, is always better to go with digital as you get a sharper display. However, Analog and Digital have a very small difference. Usually, when dealing with images and videos, editors prefer the digital connection as they can get an exact visual of the actual display. Analog will appear to be slightly less sharper. Keep in mind that this is not as important as the other specifications mentioned. If you only have an analog video card, then its cheaper and recommended to stick with an analog LCD. If you have a digital video card, then go with an LCD which has a digital input connector. However, if you plan on changing your setup later on by purchasing a new video card, you can decide to go with an LCD which includes both connectors. Furthermore, if you looking for more quality when viewing DVDs, look for TVs which have RGB inputs. These Red, Green, Blue inputs offer the best colour and resolution possible.

Viewing Angle: The greater the viewing angle, the greater the ability to view the display from an angle. To determine whether the viewing angle is ideal, it is best to look at a monitor on display, and test the visibility at an angle. It is also important to look at reviews to compare monitors to determine which similarly rated monitors have a greater viewable angle. Never rely on the specifications which give you the viewable angle measured in degrees. You must use your eyes to determine this as many manufacturers' specifications are misrepresented, and are biased.


Ελπίζω να βοήθησα!!!:Banane0: