Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Κάποιοi ακούνε διαφορές αλλάζοντας την πολικότητα, ή αν προτιμάτε την θέση της φάσης (Live) στα καλώδια ρεύματος που τροφοδοτούν τις συσκευές ήχου.

Αυτό πρακτικά αντιστρέφει τον τρόπο σύνδεσης του ακροδέκτη Live και του Neutral στο πολύπριζο. Με την γείωση του καλωδίου (γείωση σουκο) να παραμένει πάντα συνδεδεμένη στην αντίστοιχη γείωση του πολύπριζου ανεξάρτητα από την πολικότητα σύνδεσης του L & N.

H δική μου άποψη είναι ότι κάποιες συσκευές επηρεάζονται περισσότερο από κάποιες άλλες και κάποιες καθόλου για τους λόγους που ελπίζω να δούμε αργότερα.

Μας ενδιαφέρουν αρχικά οι δικές σας εμπειρίες είτε αυτές μπορουν να τεκμηριωθούν επιστημονικά είτε αυτές είναι απλές ακουστικές εμπειριες "παίζοντας" με τις αλλαγές της φάσης στα βύσματα που πάνε στο πολύπριζο.

Nα σημειώσω ότι στην χώρα μας επιτρέπεται καλώς ή κακώς η εναλλαγή της θέσης της φασης (Live) αφού ή φίσα του καλωδίου ρεύματος μπορεί να τοποθετηθεί και ανάποδα στο πολύπριζο.
 
Last edited:

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Μην τολμήσει να γράψει κανείς για το στρώσιμο των καλωδίων ρεύματος γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη. Ενα ένα τα θέματα παρακαλώ :twoguns:

Για να δούμε πόσο ψαγμένοι είμαστε, χαϊεντάδες μου :fahne90:
 
Last edited:

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
:eek:fftopic:

Ωραιο το αβαταρ σου.

Ειναι αυτο που λεμε: "τον ηπια"!
:flipout: :flipout: :flipout:
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Απάντηση: Re: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

:eek:fftopic:

Ωραιο το αβαταρ σου.

Ειναι αυτο που λεμε: "τον ηπια"!
:flipout: :flipout: :flipout:


Ανέβηκε τελικά το avatar μου ; γιατί εγώ δεν το βλέπω. Ισως χρειάζεται να αλλάξω κάποιο setting στο profile μου. Nα μην βλέπω κι εγω τι πίνω ? :eek:fftopic:
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,548
Δεν έχω ψάξει το θέμα αλλά, από την μικρή εμπειρία μου γενικά με τα καλώδια αλλά και από αυτά που έχω διαβάσει, ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό (για την συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον): ''Cable Nonsense''.
(εννοείται ότι τα παραπάνω λέγονται χωρίς την παραμικρή υποψία ειρωνείας)
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
...το οτι υπάρχει ακουστική διαφορά στήν συντριπτική πλειονότητα τών συσκευών δέν χωρά καμμιά αμφιβολία πια και εξηγούμαι :
(...ισως ένα μικρό χρονικό τής υπόθεσης να βοηθούσε αυτούς που δέν έχουν παρακολουθήσει το θέμα απο το πάλαι ποτέ AV FORUM )

Η Ιστορία ξεκινά ώς εξής
πρίν περίπου 15 χρόνια , αρχισα να παρατηρώ διαφοροποίηση του ηχου του τότε συστήματος , χωρίς λογο
Δηλαδή χωρίς να έχει αλλάξει κάτι , χωρίς να είναι πρόσφατη κάποια καθαριότητα /συντήρηση επαφών κλπ κλπ
Οπότε μη μπορώντας να εξηγήσω τον λόγο , έπειθα τον εαυτό μου οτι μάλλον πρόκειται για ψυχοακουστικό φαινόμενο ή συνδυασμό κάποιων αστάθμητων παραγόντων , διάθεσης δικιάς μου / θερμοκρασίας -υγρασίας χώρου / προβληματα ηλεκτροδότησης κλπ
Το κακό ήταν οτι σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ περιπτώσεις παρατηρούσα τήν αλλαγή τού ηχου ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , οπότε άρχισα να παρατηρώ τι ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ !!!!! που επηρέαζε ...
Ξαφνικά ανακαλύπτω οτι το μόνο πράγμα που άλλαζε ήταν η πηγή , δηλαδή σε κάποιες φάσεις χρησιμοποιουσα κάποιο player και σε κάποιες άλλες συνδυασμό μετατροπέα και player , ομως δέν μιλώ φυσικά για τήν διαφορά μεταξύ DAC και Player , αλλά μόνο στον ήχο του Player οταν το ξανατοποθετούσα σε ρόλο πηγής .....μα καλά τι ήταν αυτό που μου διαφοροποιούσε τήν ενέργεια , τήν δύναμη , τήν εικόνα κλπ ...?
Και οντως ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΤΥΧΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ στο πολύμπριζο ..!!!!
Οπότε μαρκάρισα στήν αρχή (αφού πέρασαν βδομάδες trail and error ) κάποιο πόλο (που μου ακουγόταν όπως θα έπρεπε ...) και μετά άρχισα να ψάχνω το γιατί

...σε σύντομο διάστημα , ανακάλυψα οτι τελικά αυτό που είχα συνδέσει ήταν η φάση απο τήν πρίζα και συνέπεσε με τήν φάση απο τήν τροφοδοσία του player ......

To ιδιο ακριβώς επακολούθησε με ΤΕΛΙΚΟΥΣ και ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και ώς διά μαγείας ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΣ απο πολύ κόσμο και σε Α/Β και τυχαία .....
Φυσικά ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ έλαβαν χώρα και με συσκευές εμπορίου , εκ τών οποίων άλλες είχαν μαρκαρισμένη τήν φάση μαζί με τήν κατάλληλη οδηγία και άλλες οχι ...
Πάντως το φαινόμενο επαναλαμβανόταν με σχετικα ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ , ανεξάρτητα απο στήσιμο ή χώρο (εντός λογικών καταστάσεων , οχι πχ ένας χώρος που το σύστημα χανόταν μέσα στήν ηχώ και τήν αντήχηση ...και βέβαι κάποια σχετικά καλής ανάλυσης και αξιοπρεπών δυνατοτήτων οδήγησης ..)

Μετά ήρθαν τα πειράματα
....Μπορεί να φανεί παράξενο , αλλά ένα απλό πείραμα είναι να τοποθετήσει κανείς ένα δοκιμαστικό ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΟ ΠΥΚΝΩΤΗ + / - σε ενα πχ τρανζιστοράτο ενισχυτή , ενώ έχει φροντίσει να σηκώσει τήν γείωση του δικτύου ....ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΠΕΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΕΙ ..ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΦΟΤΩΒΟΛΕΙ ...σε πιο συγκεκριμμένα πειράματα τροφοδοτικών ...ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΑΣ
Φυσικά το σενάριο περί παρασιτικών φαινόμένων ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΦΘΕΙ γιατί να ήταν έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει ΠΑΝΤΑ και οχι συγκεκριμμένα με τήν σύνδεση τής φάσης

.....Μετά απο πολλά πειράματα και μετρήσεις (με τα τότε εργαλεία ) , δέν έβγαινε 100% σιγουρο συμπέρασμα , υπήρχαν βέβαια ενδείξεις οτι κάτι γίνεται με τήν αλληλουχία τών 5 χρόνων φόρτισης ενός πυκνωτή {63% +(Χ1*63%)+ .... +(X4*63%) } = 99% Charge , σε σχεση με διαφορά 90 μοιρών - ....μεταξύ
ρεύματος και τάσης ..αλλά μέχρι εκεί , δέν υπήρχε πλροφορία για τα ρεύματα μαγνητισμού - σκέδασης κλπ κλπ
..Οπότε αφού οι γνώσεις δέν έφταναν ....ξεκίνησα επικοινωνία (πρίν 5 χρόνια) με τον Καθηγητή Κ Αντωνόπουλο (ακαδημαϊκό και συγγραφέα διαφορών βιβλίων γαι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ κλπ κλπ )
Ο ανθρωπος αυτός , τελικά ήταν και υπομονετικός και ερευνητής γιατί και άκουσε με προσοχή τίς παρατηρήσεις , ΑΛΛΑ και επιβεβαίωσε πειραματικά τήν ΔΙΑΦΟΡΑ ..και φυσικά έφτασε μέρχι κάπου , αλλά χωρίς και πάλι να υπάρχει 100% εξήγηση

......Φυσικά αυτό δέν εμπόδιζε ΚΑΝΕΝΑΝ μέσα στις εκατοντάδες ερασιτεχνώ να δοκιμάζουν και να διαπιστώνουν οτι τελικά , Η σωστή σύνδεση ΦΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ


Πέρσι λοιπόν , με τον Ι.Β. μετρώντας κάποιες συσκευές (και τον προενισχυτή OPA 627 MKII ) , τελείωνοντας με τίς κλασσικές μετρήσεις είπαμε να επαναλάβουμε κάποιες μετρήσεις ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ...και !!!!!!
...εμ εδώ είναι ολη η ιστορία .....
1) Παρατηρήθηκε και καταγράφηκε ΔΙΑΦΟΡΑ στήν στάθμη του ηλεκτρικού θορύβου
2) Παρατηρήθηκε και καταγράφηκε ΔΙΑΦΟΡΑ στήν THD
3) Παρατηρήθηκε και καταγράφημε ΔΙΑΦΟΡΑ στήν ανάπτυξη αρμονικών , δηλαδή στήν αναλογία μεταξύ τους ....

...Το φαινόμενο λοιπόν , ΥΠΑΡΧΕΙ και ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ .....οπότε τώρα πρέπει να βρεθεί χρόνος για πιο εμπεριστατωμένη έρευνα
ΑΥΤΟ ομως δέν εμποδίζει κανέναν να πειραματιστεί να προβληματιστεί και τελικά γιατί οχι να Ωφεληθεί ηχητικά απο τήν ....σύνδεση τής φάσης .
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

κ. Τζωρτζάκη, σας ευχαριστώ κατ' αρχάς για τις σχετικές με το θέμα μας χρήσιμες πληροφορίες.

Οι δικοί μου πειραματισμοί με τις φάσεις του ρεύματος έχουν πλέον ολοκληρωθεί και δεν έχω πλεον καμια αμφιβολία ότι σε ένα αναλυτικό σύστημα οι διαφορές είναι δραματικές.
Οταν η σούκο μπει ανάποδα στο πολύπριζο συνδέεται θέλουμε δεν θέλουμε ανάποδα και το πρωτεύον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας .
Αν μετρήσει κάποιος με ένα πολύμετρο την εναλλασώμενη τάση (ΑC) που δημιουργείται ανάμεσα στο μεταλλικό σασί (chassis ground) και την γείωση του σπιτιού (earth ground) θα πάρει δύο διαφορετικες τιμές τάσης ανάλογα με την πολικότητα του ρευματολήπτη στο πολύπριζο. Οι διαφορές είναι μεγάλες . π.χ. θέση (1) AC volts RMS=12 και θέση(2) AC volts RMS=75 volts.

Εχω μετρήσει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές και σε κάποιες συσκευές αισθάνεσαι αυτό το χαρακτηριστικό τρεμούλιασμα όταν ακουμπάς το σασί με την γείωση σηκωμένη. Στο ίδιο μηχάνημα όταν μπεί ο ρευματολήπτης ανάποδα σταματάει αυτομάτως και το τρεμούλιασμα.

Εχω αποκτήσει βλέπετε κ. Τζωρτζάκη αρκετή ευαισθησία και δεν χρειάζομαι πλέον το δοκιμαστικό κατσαβιδάκι ή το πολύμετρο για να βρω τη σωστή φάση.
Τουλάχιστον σε μένα το μηχάνημα ακούγεται καλύτερα όταν αυτή η διαφορά δυναμικού είναι η χαμηλότερη δυνατή. Θα σου πω όμως και κάτι άλλο . Σε κάποιες περιπτώσεις ακούγεται καλύτερα το σύστημα όταν αυτες οι τάσεις βρίσκονται ποιο κοντά στην μέση τιμή . Εννοείται ότι πρέπει να καταγράψουμε σε χαρτί όλες τις μετρήσεις που κάναμε για όλες τις συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με τον ρευματολήπτη εναλλακτικά στην θέση 1 και 2.

καλοδιωπαπαριές σου λέει ο άλλος μετά, κάπως έτσι δεν το είπε ;

Οχι που νομίζατε ότι απλά το βάζουμε στην πρίζα και παίζει. Θέλει αρκετή δουλειά για να πάρεις πίσω το 100% των χρημάτων που έδωσες για το σύστημα. Στο τέλος όμως ενώ οι άλλοι ψάχνονται ακόμα με τα ακριβά καλώδια ρεύματος εσύ κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου και με τα οικονομικά.

Μήπως είμαι ένας Σκωτσέζος τσιγγούνης βασιλιάς :ernaehrung004: :food-smiley-005:


ΠΡΟΣΟΧΗ : Μόνο ένας έμπειρος ηλεκτρονικός να κάνει αυτες τις μετρήσεις με την γείωση σηκωμένη (αποσυνδεδεμένη) . Μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας αυτες τις μετρήσεις. Το ρεύμα σκοτώνει. Για καλό και για κακό να φύγετε και από το σπίτι , εντάξει ;;;
 
Last edited:

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

κ. Τζωρτζάκη, σας ευχαριστώ κατ' αρχάς για τις σχετικές με το θέμα μας χρήσιμες πληροφορίες.

Οι δικοί μου πειραματισμοί με τις φάσεις του ρεύματος έχουν πλέον ολοκληρωθεί και δεν έχω πλεον καμια αμφιβολία ότι σε ένα αναλυτικό σύστημα οι διαφορές είναι δραματικές.
Οταν η σούκο μπει ανάποδα στο πολύπριζο συνδέεται θέλουμε δεν θέλουμε ανάποδα και το πρωτεύον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας .
Αν μετρήσει κάποιος με ένα πολύμετρο την εναλλασώμενη τάση (ΑC) που δημιουργείται ανάμεσα στο μεταλλικό σασί (chassis ground) και την γείωση του σπιτιού (earth ground) θα πάρει δύο διαφορετικες τιμές τάσης ανάλογα με την πολικότητα του ρευματολήπτη στο πολύπριζο. Οι διαφορές είναι μεγάλες . π.χ. θέση (1) AC volts RMS=12 και θέση(2) AC volts RMS=75 volts.

Εχω μετρήσει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές και σε κάποιες συσκευές αισθάνεσαι αυτό το χαρακτηριστικό τρεμούλιασμα όταν ακουμπάς το σασί με την γείωση σηκωμένη. Στο ίδιο μηχάνημα όταν μπεί ο ρευματολήπτης ανάποδα σταματάει αυτομάτως και το τρεμούλιασμα.

Εχω αποκτήσει βλέπετε κ. Τζωρτζάκη αρκετή ευαισθησία και δεν χρειάζομαι πλέον το δοκιμαστικό κατσαβιδάκι ή το πολύμετρο για να βρω τη σωστή φάση.
Τουλάχιστον σε μένα το μηχάνημα ακούγεται καλύτερα όταν αυτή η διαφορά δυναμικού είναι η χαμηλότερη δυνατή. Θα σου πω όμως και κάτι άλλο . Σε κάποιες περιπτώσεις ακούγεται καλύτερα το σύστημα όταν αυτες οι τάσεις βρίσκονται ποιο κοντά στην μέση τιμή . Εννοείται ότι πρέπει να καταγράψουμε σε χαρτί όλες τις μετρήσεις που κάναμε για όλες τις συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με τον ρευματολήπτη εναλλακτικά στην θέση 1 και 2.

καλοδιωπαπαριές σου λέει ο άλλος μετά, κάπως έτσι δεν το είπε ;

Οχι που νομίζατε ότι απλά το βάζουμε στην πρίζα και παίζει. Θέλει αρκετή δουλειά για να πάρεις πίσω το 100% των χρημάτων που έδωσες για το σύστημα. Στο τέλος όμως ενώ οι άλλοι ψάχνονται ακόμα με τα ακριβά καλώδια ρεύματος εσύ κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου και με τα οικονομικά.

Μήπως είμαι ένας Σκωτσέζος τσιγγούνης βασιλιάς :ernaehrung004: :food-smiley-005:


ΠΡΟΣΟΧΗ : Μόνο ένας έμπειρος ηλεκτρονικός να κάνει αυτες τις μετρήσεις με την γείωση σηκωμένη (αποσυνδεδεμένη) . Μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας αυτες τις μετρήσεις. Το ρεύμα σκοτώνει. Για καλό και για κακό να φύγετε και από το σπίτι , εντάξει ;;;


Ναι οντως ακουστικά για έναν που ζεί με το σύστημα του οι αλλαγές είναι δραματικές
Ομως σχετικά με τήν εύρεση , θα με συγχωρείσετε , αλλά στήν πορεία διαπίστωσα οτι , η διαφορά δυναμικού που δημιουργείται (καμμιά φορά και μόνο εκείνη τήν στιγμή που υλοποιείται το κύκλωμα με το ρεύμα του πολυμέτρου ΕΙΔΙΚΑ αν είναι λίγα KΩ στο Volt ) , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ εύρεσης τής φάσης του πρωτεύοντος - δευτερεύοντος και ξέρετε γιατί , γιατι η ευστοχία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 50-50 , αλλά 33% .....έχουμε δυό τυλίγματα με 4 συνδέσεις που η δυό είναι ομοιες (βρέστε ποιές :grinning-smiley-043 ) , άρα έχουμε 3 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....ΣΎΝΔΕΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΝ -ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ


PS
Βεβαίως υπάρχουν και οι αντιδιαμετρικοί τύποι τών πιο κάτω με εναλλαγή δεξιόστροφων αριστρερόστροφων τυλιγμάτων , αλλά ανάγονται στίς βασικές εικονιζόμενες περιπτώσεις
 

Attachments

  • transfophaseandorder1.jpg
    transfophaseandorder1.jpg
    17.9 KB · Views: 318

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Εχεις δίκιο. κανονικά ο σωστός ο χαϊεντάς ο "μόρτης" ο "ψαγμένος" ο "ρευματοφρίκουλας" πρέπει να παίξει και με τα δευτερεύοντα τυλίγματα για να βρει τον καλύτερο συνδιασμό.

Δεν σου κρύβω ότι το έχω δοκιμάσει κι έτσι όπως λες παίζοντας δηλαδή ΚΑΙ με τα δευτερεύοντα αλλά δεν άντεξα να το κάνω σε όλα τα μηχανήματα.
Πάντως, επειδή οι περισσότεροι Μ/Σ τροφοδοσίας που έχουν οι συσκευές μας είναι balanced στην έξοδο .... κάτι η απόρριψη κοινού θορύβου ... κάτι η χαμηλότερη DC αντίσταση ...

Τελικά και μόνο με την αλλαγή της πολικότητας στο πρωτεύον, τα ηχητικό αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στο ιδανικό. Δεν αντιλέγω , πάντα θα υπάρχει και κάτι άλλο που δεν κάναμε, αλλά όλα έχουν τα όριά τους και η αλλαγή στις πολικότητες στα δευτερεύοντα τυλίγματα δεν είναι τόσο απλή επέμβαση για τον μέσο μουσικόφιλο χομπίστα χαΙφιντελά.
Για φαντάσου το μηχάνημα να έχει 4 Μ/Σ τροφοδοσίας πόσους συνδιασμούς πρέπει να δοκιμάσεις με τόσα πολλά πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα !!! :ernaehrung004:

Αυτός ο έλεγχος θα έπρεπε να γίνεται κανονικά στο εργοστάσιο κατασκευής για να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο και την υψηλή τιμή του μηχανήματος. Ποιοι όμως το κάνουν και πως ;;; μαρκάρονται με κάποιο τρόπο τα τυλίγματα των Μ/Σ από τους κατασκευαστές τους ή τα χρώματα μπαίνουν στην τύχη ;;;

Y.Γ Εχω μετρήσει και έχω ακούσει και κάποια μηχανηματα που δεν είχαν απολύτως καμία διαφορά με κάθε αλλαγή της φάσης . Ηταν άραγε τυχαίο το γεγονός ή το είχε μελετήσει καλύτερα το θέμα ο κατασκευαστής ;
 
Last edited:
18 June 2006
980
Ξάνθη
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Τελικα δεν καταλαβα η τιμη της τάσης πρέπει να είναι η μικροτερη ή το δοκιμαστικο κατσαβίδι πρέπει να ανάβει σε έναν πόλο στους πυκνωτές σε solid state ενισχυτές;
Και τι νοημα εχει να γυρισουμε το δευτερευων του μετασχηματιστη πανω στη γέφυρα τροφοδοσιας ετσι και αλλιώς δεν μπορουμε να τυλίξουμε αλλιως το Μ/Χ.
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Τελικα δεν καταλαβα η τιμη της τάσης πρέπει να είναι η μικροτερη ή το δοκιμαστικο κατσαβίδι πρέπει να ανάβει σε έναν πόλο στους πυκνωτές σε solid state ενισχυτές;
Και τι νοημα εχει να γυρισουμε το δευτερευων του μετασχηματιστη πανω στη γέφυρα τροφοδοσιας ετσι και αλλιώς δεν μπορουμε να τυλίξουμε αλλιως το Μ/Χ.



Νίκο , με τον τρόπο που σου έχω εξηγήσει , με τήν μέγιστη φωτοβολία δηλαδή
Στα λαμπάτα ΔΕΝ υπάρχει συμμετρική τάση , ένα είναι το τύλιγμα με 0-ΧV σε ολες τίς τάσεις , εκτός απο τα νήματα

Στήν ερώτηση τι νόημα έχει η απάντηση είναι ΟΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ και μόνος σου καθώς θα βρίσκεις τήν μέγιστη φωτοβολία αν τελικά το τύλιγμα είναι τυλιγμένο με τήν ιδια φορά ή οχι

Καλημέρα
 
18 June 2006
980
Ξάνθη
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Και σε έναν λαμπάτο ενισχυτή όπως τον δικό μου που εχουμε στο δευτερευων 1χ340V 2χ6,3V 2x55V τι κάνουμε και πως βρίσκουμε τη φάση;
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Και σε έναν λαμπάτο ενισχυτή όπως τον δικό μου που εχουμε στο δευτερευων 1χ340V 2χ6,3V 2x55V τι κάνουμε και πως βρίσκουμε τη φάση;

ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ , αν μάλιστα διαβάσεις με προσοχή το thread μετά δείς και το σχήμα θα καταλάβεις και απο τήν περιγραφή και το ιστορικό .....

Αλήθεια , δοκίμασες καθόλου να τον συνδέσεις και να βάλεις μετα πάνω το δοκιμαστικό ...????
 
Last edited:
18 June 2006
980
Ξάνθη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Νίκο , με τον τρόπο που σου έχω εξηγήσει , με τήν μέγιστη φωτοβολία δηλαδή
Στα λαμπάτα ΔΕΝ υπάρχει συμμετρική τάση , ένα είναι το τύλιγμα με 0-ΧV σε ολες τίς τάσεις , εκτός απο τα νήματα

Στήν ερώτηση τι νόημα έχει η απάντηση είναι ΟΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ και μόνος σου καθώς θα βρίσκεις τήν μέγιστη φωτοβολία αν τελικά το τύλιγμα είναι τυλιγμένο με τήν ιδια φορά ή οχι

Καλημέρα

Επομένως πρέπει να έχουμε και την μέγιστη ταση στο σασι της συσκευης μας με σηκομένη την γείωση.
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματ

Επομένως πρέπει να έχουμε και την μέγιστη ταση στο σασι της συσκευης μας με σηκομένη την γείωση.

ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
γιατί αυτή η τάση μπορεί να δημιουργείται μόνο απο το κύκλωμα του πολυμέτρου λόγω του ρεύματος (ροής τής μέτρησης) , ειδικά σε ένα πολύμετρο που είναι λίγα KΩ στο V
 
18 June 2006
980
Ξάνθη
Απάντηση: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Στον ενισχυτή mosfet όμως με συμμετρική τροφοδοσία αυτό ακριβώς συμβαίνει,οταν ανάβει το δοκιμαστικο έχουμε και την μεγαλύτερη τάση 150V και γυρισμένο το φις 40V.Και βεβαια οταν ανάβει η φάση είναι στο κόκκινο καλώδιο του Μ/Χ.
 

alfaalfa

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,279
Ωραία όσα γράφετε και πιστεύω σωστά.

Δύο απορίες όμως

Α. Μία Hi-End συσκευή ,που κάνει αρκετά χιλιάρικα ,δεν θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την φάση του ρεύματος. ?

Β. Αν η πολικότητα είναι critical ΚΑΙ κατά τον σχεδιαστή της συσκευής αυτής (που είπαμε κάνει αρκετά χιλιάρικα ) δεν θα έπρεπε να δίνει κάποιες οδηγίες για την σωστή ρύθμιση στο manual της ?
 
Απάντηση: Re: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Ωραία όσα γράφετε και πιστεύω σωστά.

Δύο απορίες όμως

Α. Μία Hi-End συσκευή ,που κάνει αρκετά χιλιάρικα ,δεν θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την φάση του ρεύματος. ?

Β. Αν η πολικότητα είναι critical ΚΑΙ κατά τον σχεδιαστή της συσκευής αυτής (που είπαμε κάνει αρκετά χιλιάρικα ) δεν θα έπρεπε να δίνει κάποιες οδηγίες για την σωστή ρύθμιση στο manual της ?

Α.Φίλε Ηλία, νομίζω ότι δεν υπάρχει συσκευή η οποία να μπορεί να αντιστρέψει ή να παρακάμψει τους νόμους της φύσης!

Β.Θυμάμαι μηχανήματα τα οποία έχουν ένδειξη για την πολικότητα. Νομίζω ότι είχε τέτοια ένδειξη και ένας τελικός Luxman που είχα κάποτε. Επίσης, κάποια manual αναφέρουν οδηγίες για την εύρεση της σωστής φάσης.
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Re: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Α.Φίλε Ηλία, νομίζω ότι δεν υπάρχει συσκευή η οποία να μπορεί να αντιστρέψει ή να παρακάμψει τους νόμους της φύσης!

Β.Θυμάμαι μηχανήματα τα οποία έχουν ένδειξη για την πολικότητα. Νομίζω ότι είχε τέτοια ένδειξη και ένας τελικός Luxman που είχα κάποτε. Επίσης, κάποια manual αναφέρουν οδηγίες για την εύρεση της σωστής φάσης.


ΑΚΡΙΒΩΣ πολύ σωστά

Επίσης
Φίλε Ηλία σε σχέση με τι προβλέπει ο κάθε κατασκευαστής , προτείνω το εξής :
Οταν θα έχεις χρόνο , στείλε κάνα -δυό mail σε κάποιες εταιρείες και ρώτησε τήν εύλογη απορία περί σύνδεσης .....Νομίζω οτι απο τίς απαντήσεις θα βγάλεις τα συμπεράσματά σου

Πάντως Υπάρχουν κατασκευαστες Ακριβών , Μέσων και Φθηνών συσκευών που στο manual ή πάνω στήν συσκευή ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ Ή ΕΧΟΥΝ ΜΑΡΚΑΡΕΙ τήν σωστή σύνδεση
Τα παλιότερα χρόνια ...πάντως ήταν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ οι συσκευές που το ανέφεραν και μίλαγαν για τήν σωστή εφαρμογή
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Απάντηση: Re: Υπάρχει "σωστή" και "λάθος" πολικότητα στα καλώδια ρεύματος ?

Ωραία όσα γράφετε και πιστεύω σωστά.

Δύο απορίες όμως

Α. Μία Hi-End συσκευή ,που κάνει αρκετά χιλιάρικα ,δεν θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την φάση του ρεύματος. ?

Β. Αν η πολικότητα είναι critical ΚΑΙ κατά τον σχεδιαστή της συσκευής αυτής (που είπαμε κάνει αρκετά χιλιάρικα ) δεν θα έπρεπε να δίνει κάποιες οδηγίες για την σωστή ρύθμιση στο manual της ?

Hλία μου, έχεις απόλυτο δίκιο και έτσι έπρεπε να ήταν κανονικά η κατάσταση. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Το Hi-End πέραν του ότι είναι αρκετά έως πολυ υπερτιμημένο δεν ακολουθεί πάντα του κανόνες της κοινής λογικής.
Οταν τους ρωτάς μάλιστα κάτι δεν απαντούν. Απαντάει το τμήμα του marketing φιλτράροντας τις περισσότερες φορές τις απόψεις των μηχανικών/σχεδιαστών. Ενα περίεργο μπλε λαμπάκι επάνω σε ένα όμορφο σασί με χρυσά κουμπιά είναι ποιο σημαντικό για τις πωλήσεις . Υπάρχουν μηχανικοί/σχεδιαστές (μόδας ;;;) που εξατάζουν ακόμα και την απόχρωση που θα έχουν τα λαμπάκια και πως θα φαίνονται το βράδι δίπλα στο τζάκι . 10 μερες δουλειά και έρευνας μόνο για τα λεντάκια.
Κάποιος δεν πρέπει να τα πληρώσει όλα αυτά ;;
 
Last edited: