25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,601
Πειραιάς
Το περιοδικό Wired μας προτρέπει να δούμε τις φωτογραφίες του ανθρώπου με το όνομα/ψευδώνυμο Raneko στο flickr, για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ποντικιού της Apple τα 25 χρόνια που έχουν περάσει.

Το ποντίκι M0100 του 1984 με το φετινό Magic Mouse :

4204066148_a18a9950b8_b-2.jpeg

Η εξέλιξη....

4204026836_eb0940b098_b-2.jpeg

4203965136_52ebe39728.jpg

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.

Στη πρώτη φώτο τι γίνεται, ζευγαρώνουν τα ποντικάκια? :speechless-smiley-0

Κάπως έτσι 25 χρόνια τώρα βγάζουν καινούρια μοντέλα και μας το παίζουν και επιστήμονες...

Ναι, οντως κατι κανουν: Καταφερνουν το μοντελο των 25 ετων να ειναι απειρως πιο εργονομικο απο το απιστευτα παναθλιο magic!

Way to go Apple!

Παντως το συγκεκριμενο παραδειγμα ειναι ενδεικτικο της απιστευτης πραγματικα φιλοσοφιας και πλυσης εγκεφαλου που εχει επιτυχει η Apple:

Εκμεταλλευομενη την, αδιαμφισβητητη, υπεροχη της σε τομεις όπως το design και η απλοτητα χρησης, καταφερνει να ''επιβαλλει'' στους πελατες της τετοια απιστευτα κακα (μεχρι και επικινδυνα για την υγεια - λογω της παντελους αντι-εργονομιας τους), προιοντα οπως το magic mouse.

Απο την μια την παραδεχομαι (ως εταιρια) - ειναι απιστευτο να εχεις φανατικους υποστηρικτες αντικειμενα κακων προιοντων - και απο την αλλη λυπαμαι τους fanboys της (που πληρωνουν (ακριβα μαλιστα) για να ταλαιπωρουνται και να ποναει το χερι τους με ενα προιον οπως το magic mouse).

Αλλα πως το βλεπει: Σου λεει ''Η MS και η Logitech ειναι μακραν μπροστα στα ποντικια κλπ. Τι να κανουμε για να τα αρπαξουμε απο τους πελατες μας; Ας φτιαξουμε κατι εντελως διαφορετικο. Μα η εργονομια ειναι αντικειμενικο πραγμα, αν κανουμε κατι εργονομικο θα καταληξουμε MS / Logitech. Ε τοτε ας κανουμε ενα ποντικι σε σχημα κομενης πατατας που δεν θα βολευει κανενα χερι αλλα θα ειναι designατο και μουρατο αλλα θα το πληρωνουν οι πελατες μας ως ''διαφορετικο'' (ακομα και εαν τους ποναει το χερι κατα τη χρηση του). Ετσι εγενετο magic mouse''. Respect to Apple.

ΥΓ Για να μην αρχισουμε τα γνωστα. Δεν αναφερομαι σε κανεναν απο εδω (ευτυχως αλλωστε δεν εχω δει κανεναν να λεει καλα λογια εδω μεσα για το magic mouse).

Last edited:
Συμφωνώ απόλυτα. Ειναι απλα ενα μουρατο προϊόν με μηδενική εργονομία και ας έχει κάποιες έξτρα λειτουργίες. Στα βασικά χάνει κατά κράτος τι να τα κάνεις τα υπόλοιπα καλούδια που έχει.

Το ποντίκι είναι συσκευή του διαβόλου. Keyboard rules!!! :flipout::flipout::flipout:
Αlt + F4 στο ποντίκι, χεχεχε.

Μηπως να ανοιγαμε ενα θεμα οπου θα βριζατε μονο την apple? :p Οχι τιποτα αλλο, αλλα να μην καταντατε γραφικοι σε καθε θεμα.

@spcav: ευχαριστώ που με πρόλαβες. :D

Φίλε sTeLiTo αν το να είμαστε αντικειμενικοί όσο αφορά ένα προϊόν (το magic mouse στην προκειμένη περίπτωση) θεωρείται "γραφικότητα" από κάποιους, σημαίνει ότι η Apple έχει κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά από αυτό που περιγράφει ο Σύριος παραπάνω.. ;)

Think about it..

Ε τοτε ας κανουμε ενα ποντικι σε σχημα κομενης πατατας που δεν θα βολευει κανενα χερι αλλα θα ειναι designατο και μουρατο αλλα θα το πληρωνουν οι πελατες μας ως ''διαφορετικο'' (ακομα και εαν τους ποναει το χερι κατα τη χρηση του). Ετσι εγενετο magic mouse''. Respect to Apple.
+1000
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλή η Apple στα περισσότερα, αλλά σε κάποια άλλα καταντάει ελεεινή και τρισάθλια αλλά και σπαστική.

Για το φοβερό λειτουργικό της (για όσους δεν παίζουν παιχνίδια) δεν μπορεί κανείς να πει κάτι κακό νομίζω. Δεν θα πω κάτι άλλο ως υπερ, καθώς το λειτουργικό της πουλάει και μέσα από αυτό το αρχαίο της Hardware.
Κάπου εδώ έρχομαι στα άσχημα της Apple...
Θέλω πάρα πολύ να πάρω αυτό το Laptop.
Η τιμή του όμως είναι τόσο ακριβή σε σχέση με το Hardware που έχει που είναι για να τρελαίνεσαι. Αν δείτε με τόσα λεφτά τη Laptop με Windows παίρνεις θα σας φύγει το καφάσι!
Βέβαια θα πρέπει να πούμε εδώ, ότι το MBP ακόμα και με το αρχαίο αυτό Hardware τρέχει 10 φορές καλύτερα από το πολύ καλύτερο Hardware με Windows!

Επίσης τώρα που θα βγουν τα νέα MBP με Quad, μην ετοιμάζεστε κάτω από 2000Ευρώ!!!

Ένα τραγικό επίσης που το θεωρώ απαράδεκτο για την Apple είναι η εγγύηση.

Πως μπορεί να πουλάει τα προϊόντα της σε τόσο υψηλές τιμές και να δίνει ένα χρόνο εγγύηση, όταν όλες οι άλλες εταιρίες βάση ευρωπαϊκής ένωσης δίνουν 2 χρόνια!
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιότητα και αξιοπιστία στα προϊόντα της όταν η Acer μπορεί?

Το mouse έχω μάθει από χρήστες mac ότι είναι άθλιο και αγοράζουν συνήθως Logitech...

Νομίζω ότι ο Μιχάλης δεν ξεκίνησε το topic για να δείξει την ανωτερότητα της apple στα ποντίκια αλλά την εξέλιξη τους, τουλάχιστον σε επίπεδο design.

Όταν δεν μας αρέσει κάτι, είτε γιατί το θεωρούμε ακριβό, είτε γιατί δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, απλά δεν το αγοράζουμε. Δεν είναι ανάγκη ούτε να βρίζουμε το προϊόν, ούτε να χαρακτηρίζουμε αυτούς που το αγοράζουν.

Φίλε Lafas1987 μια και αναφέρεσαι στα οικονομικά για θύμισε μας και πόσο κάνουν τα καινούργια windows και πόσο το snow leopard; Α και αν τρέχουν σε ένα μηχάνημα 2-3 ετών.

Μήπως είμαστε γενικά λίγο off topic;

Βασικά το νήμα άνοιξε για να δούμε την εξέλιξη ενός ποντικιού, με ένα πλήκτρο μόνο, πως ξεκίνησε κ πως εξελίσσεται...

Το νέο ποντίκι δεν το έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά για να έχω άποψη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, "κουβαλά" τεχνολογία επάνω του, που άλλα ποντίκια δεν έχουν.

Πιθανότατα να μην βολεύει το ύψος του, αλλά είναι το μόνο που αντιδρά σωστά στις κινήσεις των χεριών μας κ στα δάχτυλά μας. Αυτό μου δείχνει ότι θα ακολουθήσει κάποιο με παρόμοια τεχνολογία σύντομα κ από άλλους, πχ. ms, logitech κτλ.

Προσωπικά, στο γραφείο χρησιμοποιώ ένα καταπληκτικό μικρό ποντίκι της Fujitsu, που είχε μαζί ο υπολογιστής του "εργαλείου" της δουλειάς μου, ενώ στο σπίτι ένα από τα μικρά για φορητούς της ms, οπότε εμένα μου αρέσουν τα μικρά ποντίκια κ που δεν αγκαλιάζουν όλη την παλάμη μου.

Το συνολικο πακετο ενος macbook ειναι ιδιο με την τιμη ενος απλου λαπτοπ με windows, αν υπολογισει μεσα στο απλο παραθυρικο λαπτοπ οτι ΔΕΝ περιεχεται και πρεπει να το αγορασει εξτρα οπως καμερα, μικροφωνο κλπ. Συν του οτι το λειτουργικο της apple κοστιζει πολλλλυυυυυ λιγοτερα απο τα παραθυρα.

Οσο για τη χρηστικοτητα και την εργονομια, εγω με το magic mouse την εχω καταβρει. Ειναι θεμα τι βολευει τον καθενα.

Τι έγινε ρε παιδιά; Πωλείται και σκέτο το λειτουργικό της Apple?

Έχω χάσει επεισόδια;

Αν όχι, τι ακριβώς συγκρίνεται;

Όσο για το magic mouse και τα όμοιά του σε σχεδίαση, είναι ευρέως γνωστό και τεκμηριωμένο (εδώ και 10 -15 χρόνια..) ότι βλάπτουν το χέρι.
Αν παρόλα αυτά είστε ΟΚ με αυτό, καλή τύχη.

Εγώ πάντως από τότε που γύρισα σε πραγματικά εργονομικό ποντίκι, κυριολεκτικά βρήκα την υγειά μου.

Εύχομαι να μην έρθει και για εσάς η στιγμή που θα αναγκαστείτε να αλλάξετε το design για την εργονομία.

Οντως το θεμα μας ειναι η εξελιξη του mouse και θεωρω οσα εγραψα 100% ontopic καθως εξελιξη σε ενα προιον σημαινει εξελιξη του / των βασικων του χαρακτηριστικων τα οποια στην περιπτωση του mouse επικεντρωνονται κυριως σε ενα πραγμα: Την εργονομια (εκτος αν καποιος δεν ακουμπαει το ποντικι του αλλα του αρεσει να το κοιταει).

Στον τομεα αυτο λοιπον το magic mouse ειναι πισω απο το 1ο, προ 25ετιας, ποντικι της Apple (προφανως γιατι στο ενδιαμεσο αλλαξαν οι ''στοχοι'' της Apple).

Οσον αφορα την ''τεχνολογια'' που κουβαλαει, ουτε κατι ιδιαιτερο προσφερει πρακτικα ουτε και κατι καινουργιο ειναι.

Και εξηγουμαι:

To MONO ''παραπανω'' που προσφερει απο ολα τα ποντικια που εχουν ροδελα που κινεται και στον οριζοντιο αξονα εναι οτι μπορει να αναγνωρισει πχ κυκλικες κινισεις. Αλλα αληθεια, ποσες φορες θα κανεις μια τετοια κινηση σε μια τοση μικρη επιφανεια οπως αυτη ενος mouse; Μηπως σχεδον ποτε; Μηπως οτι ειναι mouse (και οχι touchpad) περασε απο το μυαλο αλλων πριν απο της Apple;

2. Και για οσους επιχειρηματολογησουν περι του ''touch'' του θεματος (vs ροδελας / ''κλικς'') να πως οτι ολως τυχαιως το ποντικι που εχω στο laptop (και τωρα στο macbook pro), εδω και κατι χρονια, ειναι αυτο http://www.logitech.com/index.cfm/172/2089&cl=au,en που εχει touch sensors αλλα απιστευτα καλυτερη εργονομια / βαρος και αποκριση απο το magic (και απο πολλα αλλα btw).

To δε software / δυνατοτητα παραμετροποιησης του magic ειναι απογοητευτικο σε σχεση με ms / logitech mouse ετων.

ΥΓ Αυτα τα λεω εχοντας δοκιμασει πολλες δεκαδες mouse τα τελευταια 20 χρονια (συμπεριλαμβανομενου και του magic) και γραφοντας απο ενα Macbook pro.

Last edited:
Όπως έχω ξαναπεί κ ξαναλέω, ευτυχώς που υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα κ τα κέφια.
Άλλος αγοράζει γκάτζετ, άλλος "εργαλείο", άλλος εργονομικό, άλλος "ότι να´ναι"... :ernaehrung004:

Το τι αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό, προσωπική επιλογή. Το ίδιο φυσικά ισχύει σε όλα τα αντικείμενα, είτε αυτά είναι υπολογιστής, φωτογραφική μηχανή, ενισχυτής λαμπάτος ή τρανζίστορ, τηλεόραση plasma ή lcd, προβολέας, αυτοκίνητο, μηχανή κτλ...

υγ: το λειτουργικό πωλείται κ ξεχωριστά, στα 29 ευρώ κανονική έκδοση & αναβάθμιση μαζί, για όσους θέλουν να το εγκαταστήσουν σε προηγούμενα μηχανήματα κ να τα κάνουν γρηγορότερα από πριν...!! :worshippy:

υγ2: έτσι έλεγαν όλοι κ για το iPhone, ότι δλδ κάνει κάποια πράγματα καλύτερα αλλά έχει σοβαρές ελλείψεις, να θυμηθώ όχι mms, όχι bluetooth, όχι video, κ.α. μέχρι τώρα, όπως πχ δεν έχει φλας στην κάμερα, αλλά πουλά σαν τρελό...

Last edited:
Φίλε Lafas1987 μια και αναφέρεσαι στα οικονομικά για θύμισε μας και πόσο κάνουν τα καινούργια windows και πόσο το snow leopard; Α και αν τρέχουν σε ένα μηχάνημα 2-3 ετών.
Αναφέρθηκα μέσα σε όλα και στα οικονομικά...
Τα Windows 7, στοιχίζουν 152Ευρώ και τρέχουν άνετα σε ένα σύστημα 2-3 ετών.
Η σύγκριση όμως είναι άτοπη, αφού αρχικά θα είμαστε offtopic και σε δεύτερο στάδιο δεν θα σου πω αν το Leopard παίζει σε σύστημα 2-3 ετών, θα σου πω αν παίζει σε αυτό της υπογραφής μου. Η απάντηση είναι όχι...

Το θεμα ειναι οτι το μηχανημα της υπογραφης σου σε 1-2 χρονια θα ειναι ξεπερασμενο, ενω το imac η macbook δε θα ειναι.

Γιατί, είναι σαν παλιό κρασί και όσο παλιώνει γίνεται και καλύτερο; Τι πάει να πει εξάλλου "ξεπερασμένο", σε 2-3 χρόνια και το ένα μηχάνημα και το άλλο θα τρέχει βασικά τα ίδια προγράμματα με τον ίδιο τρόπο (αλλά και το ένα και το άλλο θα έχει αντικατασταθεί από νεώτερα στην αγορά). Εκτός κι αν τα νεώτερα είναι πια τόσο βαριά που ένα μηχάνημα 2-3 ετών δεν θα μπορεί να τα τρέξει. Σπανίως συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια όμως...

Παιδιά διαφωνώ. Χρησιμοποιώ τα ποντικάκια από το 91 και μπορώ να πω ότι το magic mouse είναι καταπληκτικό. Εντάξει είναι λίγο πιο κοντό από το Wireless Mighty mouse που χρησιμοποιούσα, αλλά για μένα που το χρησιμοποιώ ακόμα και για ξεγυρίσματα σε φωτό είναι πάρα πολύ καλό. Προσωπική άποψη πάντα