- 17 June 2006
- 12,626
και εντελώς φάλτσο, θα συμπλήρωνα!!
Το θεμα δεν ειναι το πως ενα συγκροτημα ασεβησε σκοτωνοντας ενα σχεδον εθνικο κομματι αλλα ποιος αν-εγκεφαλος εδωσε την αδεια διασκευης του σε αυτους χωρις ελεγχο του τι κανουν...
Με μία αντίστοιχη λογική να "απαγορέψουμε" σε κάποιον ακόμα και να απαγγείλει ένα ποίημα ΑΝ δεν είναι ο δημιουργός του ή ΑΝ δεν έχει "χριστεί", από αυτόν, ως άξιος να το κάνει.
Είμαστε σίγουροι πως ο Ρίτσος δε θα συμφωνούσε με την παραπάνω διασκευή;
Εγώ δεν είμαι.
Υπ' όψην...είμαι φανατικός λάτρης του έργου του Γιάννη Ρίτσου.
Ο ίδιος ο Θεοδωράκης.
Παρόλο που δεν μου αρέσει να γενικεύω, δε διαφωνώ καθόλου σε αυτήν την εκτίμηση για την γενική "κατεύθυνση" της μουσικής βιομηχανίαςΤοτε ειχα καταλαβει το εξης.. η μουσικη βιομηχανια δεν ενδιαφερεται για την μουσικη. Αντιθετως την κακοποιει βαναυσα.
Εδώ, διαφωνώ. Δεν είναι και η καλύτερη διασκευή του κόσμου, βέβαια...Κατι τετοιο εγινε και εδω.
Ε, καλά...ας ελπίσουμε πως δε θα συμβεί!Σε λιγο αυτοι ή τιποτε παρομοιοι τυποι θα βγαλουν και διασκευη τον Εθνικο Υμνο ε? Τα παντα ολα λεμε τωρα!
Πιθανότατα να έχεις δίκιο. Όμως, τα πάντα στην πράξη κρίνονται.Υπαρχουν μερικα καλλιτεχνικα εργα που δεν επιδεχονται τροποποιησεις ή διασκευες γιατι δεν ειναι πια καλλιτεχνικα εργα αλλα συμβολα πολιτισμου και εθνων, δεν βελτιωνονται ουτε επιτρεπεται να αποτελουν πεδια δοκιμων βομβων αεριων οπως το συγκεκριμενο.
Π
Και αν μία δεύτερη εκτέλεση είναι εξαιρετική; Πως θα την κρίνουμε;
Ως "δεύτερη"; Ή ως "εκτέλεση";
Τα περί ιεροσυλίας τα βρίσκω λίγο τραβηγμένα . Σε μερικούς το πρωτότυπο κομμάτι μπορεί να λέει κάτι , σε άλλους ενδεχομένως όχι . Βέβαια το ζήτημα είναι τι λέει στους "Μπλε" και για ποιό λόγο αποφάσισαν να το διασκευάσουν . Φαντάζομαι πως απαραίτητη συνθήκη για να διασκευάσεις ένα κομμάτι είναι να το αγαπάς και εκ της αγάπης σου ορμώμενος να θέλεις να αποκαλύψεις μια άλλη διάσταση και να την καταστήσεις ορατή ( και εν προκειμένω ακουστή ) σε όλους .
Συνήθως πάντως , οι διασκευές είναι χειρότερες από το πρωτότυπο.
Θυμαμαι πριν κατι χρονια (?) που ειχα ακουσει κατι ντισκοειδεις διασκευες εργων του Μπετοβεν και του Μοτσαρτ. Τοτε ειχα καταλαβει το εξης.. η μουσικη βιομηχανια δεν ενδιαφερεται για την μουσικη. Αντιθετως την κακοποιει βαναυσα..
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.