Αλλαγές στη Μουσική Κατηγορία

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Φίλοι της Μουσικής Κατηγορίας, στα πλαίσια της προσπάθειας για περισσότερη λειτουργικότητα στην Κατηγορία μας, έγιναν κάποιες αλλαγές στη διάρθρωση των υποκατηγοριών.
Η νέα μορφή έχει ως εξής:

1) Συζητήσεις - Ενημέρωση
2) Παρουσιάσεις δίσκων - Αφιερώματα
3) Μουσικά Videoclip - Μουσικά Dvd

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά την υποκατηγορία Nέες κυκλοφορίες - Eνημέρωση η οποία καταργήθηκε. Πάρα πολλά νήματα στην υποκατηγορία αυτή ήταν ουσιαστικά Παρουσιάσεις οπότε η θέση τους ήταν στην υποκατηγορία Παρουσιάσεις δίσκων - Aφιερώματα. Η απουσία τους από το Index όχι μόνο αδικούσε τους συντάκτες τους αλλά και λειτουργούσε αντίθετα με την επιθυμία όλων μας για μια πολυσυλλεκτική Μουσική Κατηγορία.
Από τώρα λοιπόν και στο εξής όλα τα νήματα με Παρουσιάσεις δίσκων είτε πρόκειται για νέα κυκλοφορία είτε για παλαιότερη θα ανοίγονται στην ομώνυμη υποκατηγορία.
Το κομμάτι της Eνημέρωσης μεταφέρθηκε στην νέα υποκατηγορία Συζητήσεις - Ενημέρωση όπου θα ανοίγονται νήματα επί παντός μουσικού επιστητού (όπως γινόταν μέχρι τώρα δηλαδή) καθώς και νήματα ενημερωτικού χαρακτήρα για συναυλίες, προαναγγελίες κυκλοφορίας νέων δίσκων κλπ.
Τα Μουσικά Videoclip και Μουσικά Dvd συγχωνεύθηκαν σε μία διότι ήταν μάλλον πλεονασμός δύο υποκατηγορίες με οπτικό υλικό.

Η Μουσική Κατηγορία θα είναι ανοιχτή σε όλους. Ενδιαφέρεται για όλα τα ακούσματα και τα ιδιώματα και φιλοδοξεί να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. Χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των φίλων της και, φυσικά, χρειάζεται Κείμενα.

Κώστας Λυμπερόπουλος - Skakinen (Διονύσης)

Καλή ιδέα παίδες.
Ειχαμε παρααπλωθεί καί χάνονταν σπουδαία θέματα ειδικά στις νέες κυκλοφορίες,πού ανήκαν στίς Παρουσιάσεις..Θά μάς διευκολύνει αυτό και στην ταχύτερη ενημέρωση τού Index.

Και η συμπύκνωση τών videoclips μιά χαρά είναι.

Γενικά το συμμάζεμα θά μάς φέρει πιό κοντά.:handkiss::blush:

Last edited:
Ως μέλος της μουσικής κατηγορίας πάντα είμαι πρόθυμος να στηρίξω κάθε αλλαγή.
Πρωτίστως σέβομαι οποιαδήποτε πρόταση γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζω καλά ότι αγαπούν την κατηγορία και διαθέτουν αρκετό από τον χρόνο τους για την βελτίωση της.

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μια αντίθετη άποψη.

Η κατηγορία Νέες κυκλοφορίες - Ενημέρωση, είχε μια τελείως διαφορετική δυναμική από την κατηγορία των Παρουσιάσεων αφιερωμάτων. Μπορώ να φέρω πολλά παραδείγματα για να το στηρίξω αυτό αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο μια τέτοια συζήτηση να γίνει από κοντά.. Κάτι κερδίζουμε(την λειτουργικότητα του index βασικά) αλλά και κάτι χάνουμε…..

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μια αντίθετη άποψη.

Η κατηγορία Νέες κυκλοφορίες - Ενημέρωση, είχε μια τελείως διαφορετική δυναμική από την κατηγορία των Παρουσιάσεων αφιερωμάτων. Μπορώ να φέρω πολλά παραδείγματα για να το στηρίξω αυτό αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο μια τέτοια συζήτηση να γίνει από κοντά.. Κάτι κερδίζουμε(την λειτουργικότητα του index βασικά) αλλά και κάτι χάνουμε…..

είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση.
το σκεπτικό μας είναι ο μη διαχωρισμός των ακουσμάτων σε 'ευγενή' και 'ταπεινά' ή σε 'σύγχρονα', 'μουσειακά' και δεν ξέρω τι άλλο. Δεν περιθωριοποιούμε τίποτα.
με την ίδια λογική πρέπει να πήξουμε στις υποκατηγορίες: γιατί όχι και η Κλασσική για παράδειγμα, ή η τζάζ να μην έχουν τις δικές τους υποκατηγορίες; Να πηγαίνει ο ενδιαφερόμενος κατευθείαν εκεί που θέλει.
Και γιατί να μην κάνουμε υποκατηγορίες και στις επερχόμενες συναυλίες;
αυτό είναι το δικό μας σκεπτικό και όχι τα 'κέρδη' του index - για αυτό το τελευταίο 'καθάρισαν' τα μέλη μας, δόξα τω Θεώ. Και, αμα χρειασθεί, θα προσφερθούν να ανασκουμπωθούν ξανά.
Ποιά ακριβώς είναι η δυναμική της Κατηγορίας Νέες Κυκλοφορίες κατά τη γνώμη σας; και τι πιστεύετε ότι χάνουμε καταργώντας την;

τις συναυλίες, σκεφτόμαστε να τις κάνουμε sticky.
πείτε μας και επ αυτού.

Το κρίνω σκόπιμο, κυρίως από πρακτικής πλευράς. Στις συζητήσεις, ανεβαίνουν καθημερινά θέματα, με αποτέλεσμα αν κάποιος θελήσει να ανατρέξει σε μία συναυλία του Ιουνίου π.χ., και το νήμα έχει να ενημερωθεί από τον Απρίλιο, να πρέπει να το ψάχνει σε προηγούμενες σελίδες.
Το sticky, ή μια ξεχωριστή κατηγορία "Συναυλίες" νομίζω θα βοηθήσει πολύ. Με διαχωρισμό ίσως ανά είδος συναυλιών, όπως περίπου υπάρχει τώρα.
ΙΜΗΟ πάντοτε....

:smile:

Δεν ξέρω άν τό ´άπλωμα´στις συναυλίες θά βοηθήσει και μάλιστα σέ υποκατηγορίες.
Γενικά οι πολλές υπο-κατηγορίες μάλλον μπέρδεμα προκαλούν.
Αυτό που βοηθά ειναι η σταθερή ενημέρωση γιά ολα τά ειδη τών συναυλιών,ανά μήνα.
Οποτε ,κατά την γνώμη μου αρκεί ένα νήμα γιά τις Συναυλίες.

Σπύρο, τον διαχωρισμό σε υποκατηγορίες τον πρότεινα καθαρά για λόγους αναζήτησης. Στο 'επερχόμενα συναυλιακά...επιλεκτικά' το οποίο υπήρχε, παρουσιαζόταν στην πλειοψηφία συναυλίες αυτών που στο index αναφέρονται "Rock, pop και συναφή είδη" .
Όσες φορές παρουσιαζόταν κάτι διαφορετικό ίσως και να χανόταν. Γι αυτό άλλως τε είχα ξεκινήσει και τα δύο νήματα περί συναυλιών Κλασσικής και Jazz.
Σκοπός μου δεν είναι όμως να επιμείνω απλά επειδή εγώ ξεκίνησα τον διαχωρισμό, αλλα επειδή, η οργάνωση, η λειτουργικότητα και η όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της Μουσικής Κατηγορίας στο AV Club, είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ.
Οι αποφάσεις εναπόκεινται σε σας, τους Διαχειριστές...:ernaehrung004:

@Kάλλη.
Δεν μιλώ ως Δχ γιατι δεν ειμαι στην Μουσική ,και σε τετοια θέματα,εχουμε αποφασισει την αυτονομια καθε Κατηγοριας τού φορουμ,ούτως ώστε οι Δχ να νοιώθουν πιό άνετα και να μήν υπόκεινται στον συγκεντρωτισμό της Γενικής Διαχειρισης..
Οποτε την γνώμη μου ως μελος εξέφρασα.
Απλά για μενα ειναι πιο σημαντικό να υπάρχει σταθερή ενημέρωση για τις συναυλίες.

Re: Απάντηση: Αλλαγές στη Μουσική Κατηγορία

Οποτε την γνώμη μου ως μελος εξέφρασα.
Απλά για μενα ειναι πιο σημαντικό να υπάρχει σταθερή ενημέρωση για τις συναυλίες.

Ασφαλώς Σπύρο. Ακριβώς στο ίδιο καταλήγουμε. Τώρα, το πως θα γίνει αυτό, δεν θα το αποφασίσω ούτε εγω φυσικά, απλώς ζητήθηκε να πούμε την άποψή μας κι αυτό ακριβώς έκανα. :blush:

Κατ'αρχάς όσον αφορά τις συναυλίες, μια υποκατηγορία μόνο για Συναυλίες μάλλον είναι υπερβολή. Πόσες πια συναυλίες γίνονται;
Νομίζω ότι ένα νήμα με γενικό τίτλο Συναυλίες το οποίο θα γίνει και sticky θα είναι πιο λειτουργικό. Σ'αυτό θα γράφονται πληροφορίες για όλες τις επικείμενες συναυλίες ασχέτως είδους και θα μπορούν οι συντάκτες του κάθε post-αναγγελία να αναγράφουν ευκρινώς (πχ με Bold χρωματιστά γράμματα ίσως, τη λέξη rock, jazz, Κλασσική κλπ) ούτως ώστε όποιος μπαίνει, με μια ματιά να απορρίπτει ή να προχωράει σε περαιτέρω ανάγνωση. Μου φαίνεται περισσότερο λειτουργικό έτσι.

Στο φλέγον θέμα τώρα.
Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αλλαγές και η κατάργηση της υποκατηγορίας ''Νέες Κυκλοφορίες'' έγινε για το Index. Δεν αληθεύει αυτό. Όπου και να ήταν αυτά τα νήματα μπορούσαν κάλλιστα να περιληφθούν στο Index. Ακόμη και στα Αθλητικά ή στα Ταξίδια να ήταν, δεν υπάρχει καμμιά δυσκολία στο να περιληφθούν στο Index. Με τη λογική αυτή όμως πρέπει και η Jazz να έχει δική της υποκατηγορία στις Παρουσιάσεις, και η Κλασσική κλπ κλπ.
Στις Παρουσιάσεις, μέχρι τώρα, συνυπάρχουν και ο Σφακιανάκης και o Bach και ο Jarrett και ο Θεοδωράκης και ο Burial. Είχαν γίνει συζητήσεις αρκετά παλαιότερα και είχε επικρατήσει η σκέψη ότι καλό είναι να λειτουργεί η Κατηγορία χωρίς περιχαρακώσεις μεταξύ των ειδών. Η απόφαση για κατάργηση της υποκ. ''Νέες Κυκλοφορίες'' υπηρετεί ακριβώς αυτή την λογική. Λειτουργεί ενισχυτικά για μια Κατηγορία όπου αγκαλιάζει όλα τα μουσικά είδη.
Συγχωρήστε με οι θιγόμενοι αλλά δεν βλέπω σε τι υπερέχουν οι δουλειές που παρουσιάζονταν στις ''Νέες Κυκλοφορίες'' έναντι άλλων ειδών. Μήπως στη Jazz ή στην Κλασσική (υπάρχει και σύγχρονη Κλασσική από έν ζωή συνθέτες) ή στην Ελληνική δεν υπάρχουν Νέες Κυκλοφορίες;
Σε τελική ανάλυση βρε παιδιά η ημερομηνία κυκλοφορίας ή η ηλικία του δημιουργού είναι που θα δώσει αξία σε ένα μουσικό έργο; Ο Κώστας το διατύπωσε εύγλωττα ''μη διαχωρισμός των ακουσμάτων σε 'ευγενή' και 'ταπεινά' ή σε 'σύγχρονα', 'μουσειακά''.
Θεωρεί κάποιος, ότι η λειτουργία ενός Μουσικού forum προάγεται με τέτοιους διαχωρισμούς που περιγράφει ο Κώστας;
Αν πάλι θέλουμε στεγανά μεταξύ των μουσικών ειδών τότε να κάτσουμε και να συζητήσουμε πώς θα χωρίσουμε Jazz, Κλασσική, Rock, Metal, Pop, Soundtrack, Λαϊκά, Έντεχνα και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Εκεί όμως νομίζω ότι θα χαθεί η μπάλλα.
Στα χρόνια που είμαι ενεργό μέλος της Κατηγορίας (από την πρώτη στιγμή μάλιστα) με είχε εντυπωσιάσει θετικά ο αλληλοσεβασμός που υπήρχε μεταξύ μελών με τελείως διαφορετικά ακούσματα. Αυτή την υγιή νοοτροπία είχε σκοπό να ενισχύσει η απόφαση για ενοποίηση όλων των Μουσικών ειδών μέσα σε μία αγκαλιά.

εγώ πάντως όλες τις Νέες κυκλοφορίες που ακούω, ανεξαρτήτως ιδιώματος, τις βάζω στις Παρουσιάσεις. Το ίδιο κάνει κι ο Σπύρος (Σούρλας).

Καί υπόψιν είναι πολύ περισσότερες απότι φαντάζεστε.
Στην Jazz και στην αυτοσχεδιαστική μουσική πρωτίστως,έχουμε επανειλημένα παρουσιάσει ολόφρεσκες κυκλοφορίες,πού εμφανίζονται(εαν εμφανιστούν)σε ελληνικα περιοδικά και εφημερίδες ,ακόμα και τρεις-πέντε μήνες αργότερα(προσφατο παράδειγμα το Dark Εyes τού Sztanko,πού τώρα αναφέρθηκε στην Ελλάδα ενώ εδώ υπάρχει απο τριμήνου).
Επίσης προσωπικά θεωρώ ως ´Νέες Κυκλοφορίες´ακόμα και έργα Κλασσικής πού πρωτοκυκλοφόρησαν πρόσφατα (και ας αφορούν και παλιοτερες ηχογραφήσεις)και πού ουδέποτε είχαν εμφανιστεί στην διεθνή δισκογραφία έως τώρα.
Οταν επί παραδείγματι παρουσίασα την 9η τού Beethoven με τον Furtwangler στην Λουκέρνη ,δυό μήνες πριν πεθάνει(ηταν 1956)γιά μένα αποτελεί μείζον καλλιτεχνικο γεγονός και Νέα Κυκλοφορία,μιάς και κάποτε είχε ξανακυκλοφορήσει αλλά ήταν δυσεύρετη.
Οπως επίσης υπάρχουν ηχογραφήσεις τού Richter πού πρωτοβλέπουν το φώς μολις τώρα.
Επομένως ειναι πολύ σχετικό τι θεωρείται νέα κυκλοφορία και θεωρώ πώς δέν είμαι ούτε περισσότερο,ούτε λιγότερο ´φρέσκος´απο οιονδήποτε άλλον..
Η Μουσική Κατηγορία έχει το προσόν νά έχει φίλους πού αντιπροσωπεύουν διάφορα μουσικά είδη και αυτό δεν νομίζω οτι καταστρατηγείται μέ την κατάργηση τών θεωρουμένων ´Νέων Κυκλοφοριών´..

Κατά την γνώμη μου πάντα.

Last edited:
Θίγετε το θέμα από μια οπτική που ούτε καν την σκέφθηκα, πράγμα το οποίο θεωρώ λογικό από την στιγμή που απλώς εξέφρασα μια διαφωνία και δεν εξήγησα περισσότερο.

Πιστεύω πως ανεξάρτητα από το τι ακούμε, η ενασχόληση μας με την μουσική για πολλά χρόνια μας έχει δώσει την ικανότητα να κρίνουμε τι “ειδικό βάρος” μπορεί να φέρουν οι προτιμήσεις μας.
Θα δώσω λοιπόν κάποια παραδείγματα.
Έστω ότι έχουμε μια καινούργια κυκλοφορία κλασικής σαν αυτές που ανέφερε ο Σπύρος, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν το Seduction των Sparks, το πρώτο των Get well soon , το τελευταίο της miss Kittin και οι Rome.Όλα αυτά χρονικά περίπου συμπίπτουν με την έμπνευση κάποιου να κάνει ένα αφιέρωμα στον Don Cherry.

Παίρνουμε δύο σενάρια.
Το πρώτο είναι με την ύπαρξη των δύο υποκατηγοριών.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η νέα κυκλοφορία της κλασικής και ο Don Cherry θα πάνε στα αφιερώματα. Ο Κώστας θα ανοίξει το seduction στα αφιερώματα ´ εγώ ύστερα από σκέψη το ντεμπούτο των Get Well soon στα αφιερώματα και την Kittin στις νέες κυκλοφορίες. και ο Δημήτρης τους Rome στις νέες κυκλοφορίες. Από όλο αυτό το σενάριο διαφωνώ μόνο με τους Rome(και το έχω πει στον Δημήτρη), επειδή θεωρώ ότι είναι συνολικά δουλειά που της αξίζει να βρίσκεται στα αφιερώματα. όχι επειδή είναι πιο κάτω οι νέες κυκλοφορίες, αλλά επειδή πρέπει να τονιστεί το βάρος αυτής της κυκλοφορίας.

Έχουμε τώρα μια ενιαία κατηγορία. Τι συμβαίνει κατά την προσωπική μου άποψη ή καλύτερα και την δική μου λόξα.
Η Kittin, μπαίνει ως νέα κυκλοφορία μαζί με Get Well soon και Rome που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Επιπλέον απέχει έτη φωτός από το Seduction και αν κρίνω από την μικρή πρόσφατη εμπειρία μου με τον Don Cherry μάλλον μιλάμε για ιεροσυλία να βρίσκονται μαζί.. Για τον δίσκο της κλασικής δεν γνωρίζω αλλά μάλλον αδικείται και αυτός .Εδώ λοιπόν γεννάται το εξής ερώτημα. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ?
Γιατί δεδομένου το που βρίσκεται η μουσική σήμερα, έχουμε μια συνολικά συμπαθητική κυκλοφορία, στην οποία υπάρχουν τρία πολύ καλά κομμάτια, εκ των οποίων το ένα ως μεμονωμένη περίπτωση όμως, είναι στο είδος του μέσα στα καλύτερα της δεκαετίας. Άρα αξίζει μια θέση εδώ. Κάπου αξίζει μια θέση. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός στις νέες κυκλοφορίες, ο οποίος εγώ δεν θα ήθελα να χαθεί επειδή κάποιος μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται με πιο αυστηρά κριτήρια.

Εγώ λοιπόν δεν θα την παρουσίαζα καθόλου. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πολύ προσωπική οπτική, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να την αναφέρω. Δεν ξέρω αν με “πιάνεται” αλλά θεωρώ ότι η Kittin και η κάθε kittin, ταυτόχρονα αδικεί και αδικείται στo νέο πλαίσιο.
Αυτά όπως είπα είναι δικές μου “λόξες”. Απλά σκέφθηκα ότι μπορεί κάποιοι άλλοι να έχουν επίσης τις ίδιες, ή ενδεχομένως να έχουν άλλες.!

Όπως και να έχει είμαι πάντα πρόθυμος να στηρίξω την οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται εδώ. Αγαπώ πολύ αυτή την γωνιά του forum για να αφήσω πάσης φύσεως γκρίνιες να με καταβάλλουν.

Ε, ναι.

Θυμάμαι πέρυσι τους Gossip και τον χαμό που είχε γίνει στις Νέες Κυκλοφορίες και το φαντάζομαι δύσκολο πλέον δίπλα στον Μπαχ ,τον Μότσαρτ ,την τζαζ (σύγχρονη και μή) κλπ..
Ενα θεματάκι θα το είχα και εγώ.

Θα δείξει ο χρόνος παιδιά.
Ενα ωραίο πείραμα είναι και μια κίνηση καλής θέλησης για πιό "δεμένη" κατηγορία.
Δεν υπάρχει δόλος ούτε θέμα "αποστείρωσης."

Αν βγάλουν οι gossip δίσκο σαν αυτό που έβγαλαν το 09 θα τον παρουσιάσουμε.
Αδικείται, αδικεί μια φορά θα τον παρουσιάσουμε.....:ernaehrung004:

Απο πρακτικη αποψη και μιλωντας προσωπικα,θεωρω πολυ πιο βολικο το να υπαρχουν ολα σε μια κατηγορια.πολλες φορες μου ξεφυγαν θεματα ιδιως στις νεες κυκλοφοριες ,τα οποια τα ανακαλυψα αργοτερα εξ'αιτιας της διχοτομησης.
δεν νομιζω οτι αδικειται τιποτα αν ολα ειναι συγκεντρωμενα σε μια κατηγορια.
και Γιωργο προς θεου μην διστασεις να παρουσιασεις ενα καινουριο black dynamite επειδη πιστευεις οτι θα αδικει την κατηγορια.....:afro:

Θα έλεγα ότι κάπου συμφωνώ με το Μπάιρα, αλλά από την άλλη σκέφτομαι και πόσο εξυπηρετεί το index αυτή η κατάσταση.

Προσωπικά, θα προτιμούσα να ´παρέμεναν οι νέες κυκλοφορίες, απλά το κομμάτι "ενημέρωση" να κολλήσει με τις συζητήσεις, όπως κι έγινε τώρα.

Κι αυτό έχει ενδιαφέρον όμως ως μοντέλο. Θα δείξει...