Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Ευχαριστώ δημόσια τον φίλο xazopartalos για την προσφορά του σχεδίου.
Μια πρώτη ματιά δείχνει ότι το KY5953 που έχω δεν έχει FM ενώ το KY595 έχει.
Άρα πρέπει να λείπει το στάδιο με την ECC85 στο δικό μου. Όταν αρχίσω την επισκευή θα ενημερώσω σχετικά.. Ευχαριστώ και για το τζαμάκι του SABA το οποίο είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε το δικό μου, αλλά μόνο και για τον κόπο, του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ευχαριστώ δημόσια τον φίλο xazopartalos για την προσφορά του σχεδίου.
Μια πρώτη ματιά δείχνει ότι το KY5953 που έχω δεν έχει FM ενώ το KY595 έχει.
Άρα πρέπει να λείπει το στάδιο με την ECC85 στο δικό μου. Όταν αρχίσω την επισκευή θα ενημερώσω σχετικά.. Ευχαριστώ και για το τζαμάκι του SABA το οποίο είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε το δικό μου, αλλά μόνο και για τον κόπο, του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Eυχαριστω πολη για τα καλα σου λογια.
Α και να ξερεις μεσα στο PDF ειναι 2 σχεδια του 594 και 595 για δες καλητερα.

Παράλληλα με τον ενισχυτή EL95 άρχισε και η επισκευή του ραδιοφώνου. Αρκετοί πυκνωτές φαίνονται να αναπαύονται μαζί με τον παππού μου. Πάντως πολύ σκόνη και βρώμα μέσα. Η όλη δουλειά φαίνεται δύσκολη.

Ίδη έχει γίνει ένα μέρος της συντήρησης, κυρίως της κεντρικής πλακέτας.
Επίσης έχουν αλλαχθεί και μερικοί πυκνωτές που οπτικά δεν φαινόντουσαν καλοί.
Προς έκπληξη μου μετρητικά είχαν ζωή ακόμα αν και έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκαν.
Ο κεντρικός ηλεκτρολυτικός τρυπήθηκε και έβαλα μέσα δυο σύγχρονους για καλό και για κακό, αν και ήταν καλός ακόμα.

Attachments

• PC030177.jpg
    PC030177.jpg
    38.5 KB · Views: 141
  • PC030182.jpg
    PC030182.jpg
    51.4 KB · Views: 138
Πρόσεξε και τις βάσεις μην είναι μαυρισμένες, αυτές οι καταραμένες βραχυκυκλώνουν!

Το ραδιόφωνο από χθες το βράδυ ξαναμίλησε μετά από 25 χρόνια. Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συντήρησης που αφορά το ηλεκτρονικό τμήμα. Αλλάχθηκε η βάση της EL84 όπου είχε καταστραφεί, καθώς και προληπτικά αρκετοί πυκνωτές ,ηλεκτρολυτικοί και χαρτού , οι πλαστικοί-κεραμικοί δεν πειράχθηκαν.
Πρόβλημα είχε και ο διακόπτης εναυσης, καθώς και η ασφαλειοθηκη, τα ποια καθαρίστηκαν με ψηλό γυαλόχαρτο από την οξείδωση και την καρβούνα.
Παίζει αρκετά καλά , αν και πιάνει μόνο την ΝΕΤ δυνατά στους 729ΚΗΖ.
Αν κάποιος φίλος γνωρίζει πως συντονίζεται ένας δέκτης από τα πηνία του,θα ήθελα την συμβουλή του μιας και δεν γνωρίζω.
Τώρα θα αρχίσω το πιο δύσκολο έργο της συντήρησης-λουστραρίσματος και καθαρισμού του κουτιού καθώς και του πανιού της πρόσοψης.
Σκοπός μου είναι να φθάσω όσο γίνεται στην αρχική μορφή του, χωρίς να αλλοιώσω τον χαρακτήρα του.

Re: Απάντηση: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Το ραδιόφωνο από χθες το βράδυ ξαναμίλησε μετά από 25 χρόνια. Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συντήρησης που αφορά το ηλεκτρονικό τμήμα. Αλλάχθηκε η βάση της EL84 όπου είχε καταστραφεί, καθώς και προληπτικά αρκετοί πυκνωτές ,ηλεκτρολυτικοί και χαρτού , οι πλαστικοί-κεραμικοί δεν πειράχθηκαν.
Πρόβλημα είχε και ο διακόπτης εναυσης, καθώς και η ασφαλειοθηκη, τα ποια καθαρίστηκαν με ψηλό γυαλόχαρτο από την οξείδωση και την καρβούνα.
Παίζει αρκετά καλά , αν και πιάνει μόνο την ΝΕΤ δυνατά στους 729ΚΗΖ.
Αν κάποιος φίλος γνωρίζει πως συντονίζεται ένας δέκτης από τα πηνία του,θα ήθελα την συμβουλή του μιας και δεν γνωρίζω.
Τώρα θα αρχίσω το πιο δύσκολο έργο της συντήρησης-λουστραρίσματος και καθαρισμού του κουτιού καθώς και του πανιού της πρόσοψης.
Σκοπός μου είναι να φθάσω όσο γίνεται στην αρχική μορφή του, χωρίς να αλλοιώσω τον χαρακτήρα του.

Γιατι να συντονισεις τον δεκτη απ' την αρχη ?
Ο βασικος συντονισμος δεν χανεται με τα χρονια.
Παντως εαν επιμενεις θα χρειαστεις γεννητρια συχνοτητων RF που να καλυπτει τουλαχιστον τις συχνοτητες που δουλευει ο δεκτης.

ΟΚ γεννήτρια έως 2,4ΜΗΖ έχω .κάπου το σέρβις μανουαλ λέει για 453 ΚΗΖ .υπάρχει κανένα βιβλίο να μάθω πως γίνεται με απλά λόγια;
Δεν πιστεύω ότι έχει ξεσυντονιστει τελείως ο δεκτής, απλά θέλω να μάθω περισσότερα επί του θέματος.

ΟΚ γεννήτρια έως 2,4ΜΗΖ έχω .κάπου το σέρβις μανουαλ λέει για 453 ΚΗΖ .υπάρχει κανένα βιβλίο να μάθω πως γίνεται με απλά λόγια;
Δεν πιστεύω ότι έχει ξεσυντονιστει τελείως ο δεκτής, απλά θέλω να μάθω περισσότερα επί του θέματος.

Στειλε ΠΜ. Το καλυτερο ειναι να τα πουμε απο κοντα και βασει σχεδιου.
Δεν ειναι και τοσο απλη διαδικασια.
Και οταν υπαρχουν FM γινεται ακομη πιο περιπλοκη.

Δεν ειναι και τοσο απλη διαδικασια.

Να ρωτήσω ποιες είναι οι βασικές αρχές?

Να ρωτήσω ποιες είναι οι βασικές αρχές?

Ναι. Θα σου πω χονδρικα, γιατι υπαρχουν αρκετες λεπτομερειες.
Χρειαζεται καλη γεννητρια RF (να μην τσουλαει) με ενδειξη συχνοτητας ή εξωτερικο συχνομετρο, και παλμογραφος.

Σε πρωτη φαση για ληψη σηματων ΑΜ, συντονιζουμε την βαθμιδα IF δινοντας 455 KHz απο γεννητρια, και ελεγχοντας για μεγιστη Εξοδο και συμμετρικη αποδοση των πλευρικων, κατα προτιμηση με προσωρινα αποσυνδεδεμενο το AGC.

Μετα, συντονιζουμε τον τοπικο ταλαντωτη για την καθε μπαντα μια προς μια, ως προς την χαμηλοτερη συχνοτητα με το ρυθμιστικο του πυρηνα του αντιστοιχου πηνιου, και μετα την υψηλοτερη συχνοτητα με ενα (ανα μπαντα) μικρο μεταβλητο πυκνωτη που συνδεεται για την συγκεκριμενη μπαντα παραλληλα στον μεγαλο μεταβλητο που κανει το main Tuning. Αυτο το επαναλαμβανουμε αρκετες φορες διοτι ρυθμιζοντας το επανω ακρο μας φευγει λιγο το κατω ακρο κ.ο.κ.

Τελος συντονιζουμε την βαθμιδα RF, που μπορει να υπαρχει σαν ξεχωριστη βαθμιδα με δικη της λαμπα ή απλα σαν σειρα απο συντονιζομενα κυκλωματα που περνουν σημα απο την κεραια και οδηγουν κατευθειαν την μικτρια.

Εαν υπαρχει μπαντα FM Broadcasting ξεκιναμε απο τον αποδιαμορφωτη (discriminator), προχωραμε στην IF των 10.7 MHz κλπ κλπ.

Εαν θελεις συννενοησου με τον Στελιο και ελατε παρεα να σας το δειξω γιατι εγω δυστυχως δεν εχω χρονο να ασχοληθω προσωπικα.

VanDerZoom, μέσα από την περιγραφή διαφαίνονται ορισμένες αρχές.
Στέλλιο, εύχομαι να προχωρεί καλά η όλη συντήρηση!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Ναι. Θα σου πω χονδρικα, γιατι υπαρχουν αρκετες λεπτομερειες.
Χρειαζεται καλη γεννητρια RF (να μην τσουλαει) με ενδειξη συχνοτητας ή εξωτερικο συχνομετρο, και παλμογραφος.

Σε πρωτη φαση για ληψη σηματων ΑΜ, συντονιζουμε την βαθμιδα IF δινοντας 455 KHz απο γεννητρια, και ελεγχοντας για μεγιστη Εξοδο και συμμετρικη αποδοση των πλευρικων, κατα προτιμηση με προσωρινα αποσυνδεδεμενο το AGC.

Μετα, συντονιζουμε τον τοπικο ταλαντωτη για την καθε μπαντα μια προς μια, ως προς την χαμηλοτερη συχνοτητα με το ρυθμιστικο του πυρηνα του αντιστοιχου πηνιου, και μετα την υψηλοτερη συχνοτητα με ενα (ανα μπαντα) μικρο μεταβλητο πυκνωτη που συνδεεται για την συγκεκριμενη μπαντα παραλληλα στον μεγαλο μεταβλητο που κανει το main Tuning. Αυτο το επαναλαμβανουμε αρκετες φορες διοτι ρυθμιζοντας το επανω ακρο μας φευγει λιγο το κατω ακρο κ.ο.κ.

Τελος συντονιζουμε την βαθμιδα RF, που μπορει να υπαρχει σαν ξεχωριστη βαθμιδα με δικη της λαμπα ή απλα σαν σειρα απο συντονιζομενα κυκλωματα που περνουν σημα απο την κεραια και οδηγουν κατευθειαν την μικτρια.

Εαν υπαρχει μπαντα FM Broadcasting ξεκιναμε απο τον αποδιαμορφωτη (discriminator), προχωραμε στην IF των 10.7 MHz κλπ κλπ.

Εαν θελεις συννενοησου με τον Στελιο και ελατε παρεα να σας το δειξω γιατι εγω δυστυχως δεν εχω χρονο να ασχοληθω προσωπικα.

ΑΝΤΙΟ ΜΙΧΑΛΗ

Πάνε περίπου δυο χρόνια που έφυγε ο Μιχάλης . Το Ραδιόφωνο είχε μείνει από τότε στην μέση. Εδώ και κάνα δυο μέρες το ξανάρχισα.. Κατά την γνώμη μου γίνεται πολύ όμορφο. Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες.