Αξιοποιήστε το λάδι τηγανίσματος!

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
http://www.newsbomb.gr/energeia-periballon/story/axiopoihste-to-ladi-thganismatos

Πολύ καλή ιδέα, και πιστεύω ότι όλοι, λίγο πολύ το κάνουμε αυτό.

Είμαι όμως περίεργη αν πάνε γι αυτό το σκοπό.
Μερικές φορές διαβάζοντας τα συστατικά κάποιας έτοιμης τροφής υπάρχουν κάτι ύποπτα έλαια....π.χ. ο χαλβάς γράφει "υδρογονωμένα φυτικά έλαια" ή "ραφιναρισμένα έλαια"...... λέτε να είναι αυτά τα λάδια;

Εμεις το χυνουμε σε ειδικο δοχειο που εχει ο Βασιλοπουλος στο Ελληνικο

Πάντως στο χωριό περνάει... σαπουνάς και τα μαζεύει...-bye-

Des:a0210:

Eνας φίλος μου γιατρός κανει την ιδια δουλεια και φτιαχνει από σαπούνια μέχρι σαμπουάν.
Συμπληρώνει από οτι ξέρω με τσουκδίδες και διαφορα μυρωδικά τη συνταγή:music-smiley-005:

Des:a0210:

Eνας φίλος μου γιατρός κανει την ιδια δουλεια και φτιαχνει από σαπούνια μέχρι σαμπουάν.
Συμπληρώνει από οτι ξέρω με τσουκδίδες και διαφορα μυρωδικά τη συνταγή:music-smiley-005:

Αλισιβα και σοδα (αν θυμαμαι καλα) επισης

Εφτιαχνε και η Μανα μου καποτε...

Μιλαμε για ποσοτητες...
Εχουμε ακομη, και η Μανα μου τα χρησιμοποιει που και που

Οταν παω χωριο καμια φορα λουζομαι με αυτα. Η απολυτη καθαριοτητα. Τα μαλλια στην κυριολεξια τριζουν..

Εχω και κανα 2 κομματια που ειχε φτιαξει η γιαγια μου, πρεπει να ειναι πανω απο 50 χρονων απο οτι μου εχει η Μανα μου.

Οι γονεις μου εδω και χρονια στην Κρητη μαζευουν οτι μαγειρικο λαδι μενει, και περναει ενας και το ανταλλασει με απορυπαντικα κλπ

Και εγω το μαζευω και το στελνω κατω.

http://www.newsbomb.gr/energeia-periballon/story/axiopoihste-to-ladi-thganismatos

Πολύ καλή ιδέα, και πιστεύω ότι όλοι, λίγο πολύ το κάνουμε αυτό.

Είμαι όμως περίεργη αν πάνε γι αυτό το σκοπό.
Μερικές φορές διαβάζοντας τα συστατικά κάποιας έτοιμης τροφής υπάρχουν κάτι ύποπτα έλαια....π.χ. ο χαλβάς γράφει "υδρογονωμένα φυτικά έλαια" ή "ραφιναρισμένα έλαια"...... λέτε να είναι αυτά τα λάδια;

είχα και εγώ την απορία τι είναι τα "ραφιναρισμένα" και επι ευκαιρίας το έψαξα...ιδού...

Παρθένο Vs Ραφιναρισμένο Ελαιόλαδο

Πολύς είναι ο κόσμος που έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο
είναι ανώτερο από το παρθένο ελαιόλαδο. Κατ’ ακρίβεια, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι
πολύ πιο χαμηλής ποιότητας από το παρθένο ελαιόλαδο. Μάλιστα, όλες οι ιατρικές μελέτες
που απέδειξαν την τεράστια διατροφική αξία του ελαιολάδου έγιναν με παρθένο ελαιόλαδο
(και κυρίως με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) και όχι με ραφιναρισμένο.

Ουσιαστικά η διαφορά έγκειται στον διαφορετικό τρόπο παραγωγής. Το παρθένο ελαιόλαδο
παράγεται μόνο με τη χρήση φυσικών μέσων (συμπίεση ή φυγοκέντρηση) για την εξαγωγή
του ελαιολάδου από τον καρπό της ελιάς. Είναι δηλαδή σαν να συμπιέζουμε τα πορτοκάλια
για να πάρουμε φρέσκο χυμό. Γι’ αυτό και το παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται και ως
ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ! Σε αυτόν το φρουτοχυμό βρίσκουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που
αναζητούμε στο ελαιόλαδο, και επίσης έχει τα γευστολογικά χαρακτηριστικά που το κάνουν
ευχάριστο στην κατανάλωση.
Αντίθετα, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιόλαδα τα οποία για κάποιο λόγο
έγιναν ακατάλληλα για βρώση, είτε λόγω του ότι οι ελιές ήταν χαλασμένες, ή επειδή ήταν
φυλαγμένο σε αποθήκες πολύ ζεστές. Σε πολύ γενικές γραμμές, η διαδικασία του
ραφιναρίσματος αποτελείται από τρία στάδια: την εξουδετέρωση, τον αποχρωματισμό και την
απόσμηση.

Το ελαιολαδο παραγεται στο λιουτριβιό (οπως το λεμε στο χωριο).
Αγνο λαδακι και μουργα ειναι αυτο που βγαινει απο την ελια. Τιποτε αλλο. Το κανω καθε Νοεβρη.

Ραφιναρισμενο, (σαν λεξη) προερχεται απο το refinery που σημαινει διυλιση.
Οποτε...

Το ελαιολαδο παραγεται στο λιουτριβιό (οπως το λεμε στο χωριο).
Αγνο λαδακι και μουργα ειναι αυτο που βγαινει απο την ελια. Τιποτε αλλο. Το κανω καθε Νοεβρη.

Ραφιναρισμενο, (σαν λεξη) προερχεται απο το refinery που σημαινει διυλιση.
Οποτε...

+1000, έτσι ακριβώς...

Πως ακριβώς μολύνεται ένα εκατομμύριο λίτρα νερού από ένα λίτρο λάδι ρε παιδιά; :blink:
Αφού το λάδι δεν αναμιγνύεται με το νερό και είναι ότι πιο εύκολο να διαχωριστεί!
Αντιθέτως τα ούρα (και άλλα πιο χοντρά) διαλύονται στο νερό και είναι απείρως πιο τοξικά για τον οργανισμό από ότι το λάδι...

Βέβαια, σε λίγο που δεν θα έχουμε τι να τηγανίσουμε θα σταματήσουμε να ρυπαίνουμε και το περιβάλλον...

Πως ακριβώς μολύνεται ένα εκατομμύριο λίτρα νερού από ένα λίτρο λάδι ρε παιδιά; :blink:
Αφού το λάδι δεν αναμιγνύεται με το νερό και είναι ότι πιο εύκολο να διαχωριστεί!
Αντιθέτως τα ούρα (και άλλα πιο χοντρά) διαλύονται στο νερό και είναι απείρως πιο τοξικά για τον οργανισμό από ότι το λάδι...

Βέβαια, σε λίγο που δεν θα έχουμε τι να τηγανίσουμε θα σταματήσουμε να ρυπαίνουμε και το περιβάλλον...

Αμα αυτος που "του ριχνεις το λαδι" ειναι ματιασμενος, μια χαρα αναμιγνυεται παντως. :flipout:
Γκαραντι αυτο, δεν μπορει να αμφισβητηθει -bye-

Για αυτό και το ρίχνουν στις γλάστρες και ποτέ στην αποχέτευση!
Σκέψου να πιεις νερό από ξεμάτιασμα! Θα πεθάνεις στο χασμουρητό! :music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Αξιοποιήστε το λάδι τηγανίσματος!

Αλισιβα και σοδα (αν θυμαμαι καλα) επισης

Εφτιαχνε και η Μανα μου καποτε...

Μιλαμε για ποσοτητες...
Εχουμε ακομη, και η Μανα μου τα χρησιμοποιει που και που

Οταν παω χωριο καμια φορα λουζομαι με αυτα. Η απολυτη καθαριοτητα. Τα μαλλια στην κυριολεξια τριζουν..

Εχω και κανα 2 κομματια που ειχε φτιαξει η γιαγια μου, πρεπει να ειναι πανω απο 50 χρονων απο οτι μου εχει η Μανα μου.

Για ξαναρώτα τι περιέχει το μείγμα, γιατί βάζουν και ποτάσα στα σπιτικά. Μη χάσεις και τίποτα τούφες...

Εγώ που δεν χρησιμοποιώ σπιτικά σαπούνια με ποτάσα γιατί τρίζουν τα... μαλλιά μου σαν του Ντίνου;

Άντε να το πάμε πάλι από την αρχή μήπως και ανακαλύψουμε κάπου την αλήθεια.
Έχουμε λοιπόν ένα λαδάκι με το οποίο τηγανίσαμε τις πατατούλες μας, τα καλαμαράκια μας, τα κεφτεδάκια μας και σε κάποια φάση μύρισε τόσο πολύ που πατάτες τηγανίζαμε, με γεύση καλαμαράκι έβγαιναν...
Αυτό το λαδάκι λοιπόν το τρώγαμε.
Αυτό που δεν τρώγαμε ήταν τα κατάλοιπα των πατατών, των κεφτεδακίων και των καλαμαρακίων που δεν έπιανε η κουτάλα και διάφορες οργανικές ενώσεις που δημιουργούσε η υψηλή θερμοκρασία, το λάδι και τα υλικά που τηγανίζαμε.

Οπότε:
1) Το κάνουμε σαπούνι. Οι ενώσεις και τα κατάλοιπα αφαιρούνται όπου μαζί με τα νέα (πάντα δημιουργούνται κατάλοιπα από τις ενώσεις) καταλήγουν στην αποχέτευση.
2) Το δίνουμε σε μία εταιρία, το επεξεργάζεται και μας το ξαναταΐζει.
Μμμμ... Πάλι στην αποχέτευση θα πάει...
3) Το πετάμε με μία συσκευασία στα σκουπίδια... Αυτή (σύμφωνα με άλλο chain letter) σπάει μέσα στο απορριμματοφόρο, το οποίο πάει μετά για πλύσιμο και το λάδι καταλήγει... στην αποχέτευση!

Τελικά αυτή η αποχέτευση είναι σαν τη Ρώμη. Όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν...

το αρχικό άρθρο αναφέρεται στην μετατροπή των μεταχειρισμένων ελαίων σε βιοντίζελ, το οποίο θα καεί στον καυστήρα του καλοριφέρ σας ...

Και αυτό δεν έχει κατάλοιπα;
Κάποια θα πάνε στον αέρα, κάποια στην αποχέτευση όταν θα κάνουμε συντήρηση...
Εντάξει, περισσότερη ενέργεια, λιγότερη μάζα, αλλά το πόσο πιο βλαβερή είναι η μάζα που παράγεται στο τέλος από την αρχική δεν το ξέρουμε...