Βάσεις ηχείων

Ronin

Senior Member
27 February 2008
304
Far west...of Athens
Καλησπέρα σε όλους.
Ψάχνω βάσεις για τα Focal 706V. Θέλω κάτι πιο οικονομικό από τις βάσεις της Focal. Μέχρι στιγμής έχω εντοπίσει αυτές, στις οποίες όμως συμβαίνει το εξής: η επιφάνεια της βάσης πάνω στην οποία θα πατήσει το ηχείο, είναι λίγο μικρότερη από την επιφάνεια του ηχείου. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτο?
Έχετε να μου προτείνετε βάσεις παραπλήσιας τιμής ή να μου υποδείξετε καταστήματα για έρευνα αγοράς?
Ευχαριστω.

Καλημέρα,
θα πρέπει οι βάσεις κατ' αρχήν,να φέρνουν το τουϊτερ στο ύψος των ματιών σου,όταν κάθεσαι στην θέση ακρόασης.Το λιγότερο απο ένα μέτρο της βάσης αυτής σύν το ύψος των ηχείων είναι εντάξει;
Επίσης,πρέπει να απομονώνουν,κατά το δυνατόν,τους κραδασμούς του ηχείου.Γι' αυτό καλύτερα προτίμησε βάσεις,που σου δίνουν την δυνατότητα γεμίσματος με άμμο,σκάγια.Παράλληλα,το γέμισμα(πειραματίσου μέχρι πόσο),βελτιώνει αισθητά τα μπάσσα και την σκηνή.
Γενικά δεν είναι κάθε βάση-ακόμα και σωστή καθ' ύψος-η "σωστή" για κάθε ηχείο.Αλλα παίζουν καλύτερα με ελαφρές,άλλα είναι πολύ απαιτητικά στο είδος της βάσης.
Πειραματίσου τέλος,με αντικραδασμικά κάτω απο τις βάσεις.Θα σου συνιστούσα φθηνά σε μορφή σάντουϊτς.

Ετσι μάλλον,η επιλογή βάσης δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.Καλό θα ήταν να έριχνες μιά ματιά,τι βάσεις συνιστά ή πουλάει ο κατασκευαστής των ηχείων σου,κινούμενος σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό θα έλεγα κι εγώ. Δες τις βάσεις της Focal και πάρε παρόμοιες. Το κρίσιμο θέμα είναι όντως το ύψος. Αν η επιφάνεια είναι πιο μικρή δεν πειράζει, εκτός αν το ηχείο πατάει σε συγκεκριμένα ποδαράκια.

πολύ σημαντικό είναι το ύψος για τα tweeter συμφωνώ...επίσης μπορείς να βάλεις πλαστικό από στολή δύτη για να πατήσει η βάση και να απομονωθούν οι κραδασμοί...το διάβασα κάπου εδώ μέσα...σκέψου και τα πατάκια αυτοκινήτων...λαστιχένια κατά προτίμηση..είναι μια τεχνική που έχει εφαρμοστεί στην αντισεισμικές κατασκευές και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα...δεν ξέρω αν θα έχει 100% έννοια στον τομέα του ήχου..αλλά δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις...θέλει πάντως πολύ συμπαγές υλικό..γενικά να ξέρεις τα κύματα χαμηλής συχνότητας που διατρέχουν συνεκτικά υλικά παράγουν μεγάλες τιμές επιτάχυνσεις..η διάρκεια όμως είναι πολλή μικρή λόγω της έντονης απόσβεσης...σε πιο μαλακά υλικά η επιτάχυνση είναι μεν μικρότερη αλλά η διάρκεια είναι μεγάλη...με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποότητα του ήχου (αντήχηση..θολό μπάσο κλπ)

Το φοβόμουν ότι δεν θα ξεμπερδέψω εύκολα με αυτή την υπόθεση...:shot:

Μια διευκρίνηση στα παραπάνω: Τα ειδικά ελαστικα "πιατάκια" πάνω στα οποία πατάνε οι ακίδες τις βάσεις δεν αρκούν για απορρόφηση των κραδασμών? Και αν τελικά βάλω ελαστικό τάπητα ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να βγάλω τις ακίδες έτσι ώστε να πατάει όλη η επιφάνεια της βάσης στο υλικό?

Για βάσεις να κοιτάξω σε καταστήματα με hi-fi εξοπλισμό ή υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα με μεγαλύτερη ίσως ποικιλία?Κι αν ναι, που?

Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Δες κι εδώ Exelixis.
Για τις ακίδες μη σκας ακόμα. Μπορείς να δοκιμάσεις στο τέλος αν θες ακίδα ή ποδαράκι. Όπως σου είπα δες τη βάση της Focal και ψάξε για παρόμοια. Απ' ότι είδα στο site είναι όλη ξύλινη με ένα χοντρό πόδι, βιδώνει στο ηχείο και από κάτω έχει ακίδες. Βρες κάτι τέτοιο λοιπόν.