βοηθεια για ATMEL

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Θα ήθελα βοήθεια από όποιον μπορεί για κάποια κατασκευή που θέλω να κάνω .
Θα ήθελα κάποιο πρόγραμμα για atmel στο avr ο οποίος θα πρέπει να διαβάζει από ένα infra red κάποιο τηλεκοντρόλ και να ακούει σε 4 η 5 εντολές του κοντρόλ.
Απλά να αλλάζει σε 5 πόδια κατάσταση για το χρόνο που θα πατάμε το αντίστοιχο κουμπί (μετά αναλαμβάνει άλλος επεξεργαστής που είναι ήδη έτοιμος).
Οι γνώσεις μου είναι βασικές και δεν μπορώ να φτιάξω πρόγραμμα που να διαβάζει σειριακά τα δεδομένα του IR .:grandpa:

Θα ήθελα βοήθεια από όποιον μπορεί για κάποια κατασκευή που θέλω να κάνω .
Θα ήθελα κάποιο πρόγραμμα για atmel στο avr ο οποίος θα πρέπει να διαβάζει από ένα infra red κάποιο τηλεκοντρόλ και να ακούει σε 4 η 5 εντολές του κοντρόλ.
Απλά να αλλάζει σε 5 πόδια κατάσταση για το χρόνο που θα πατάμε το αντίστοιχο κουμπί (μετά αναλαμβάνει άλλος επεξεργαστής που είναι ήδη έτοιμος).
Οι γνώσεις μου είναι βασικές και δεν μπορώ να φτιάξω πρόγραμμα που να διαβάζει σειριακά τα δεδομένα του IR .:grandpa:

Θελεις να αλλαζεις σε 5bit παραλληλα την κατασταση τους μεσω remote control?

αυτό που θέλω είναι να έχω 5 ποδαράκια και πατώντας πχ το κουμπί 1 να γίνεται 1 το πόδι 1 ,πατώντας το κουμπί 2 να γίνεται 1 το πόδι 2 κτλ για όσο χρόνο πατώ το αντίστοιχο κουμπί , μετά μόλις αφήνω το κουμπί να ξαναγίνετε 0 το ποδαράκι.

αυτό που θέλω είναι να έχω 5 ποδαράκια και πατώντας πχ το κουμπί 1 να γίνεται 1 το πόδι 1 ,πατώντας το κουμπί 2 να γίνεται 1 το πόδι 2 κτλ για όσο χρόνο πατώ το αντίστοιχο κουμπί , μετά μόλις αφήνω το κουμπί να ξαναγίνετε 0 το ποδαράκι.

Ωραια.
Τι εχεις μεχρι τωρα?Υλικα δλδ...
Remote?δεκτη,ατμελ....

Καλά είναι φοβερή η ανταπόκριση !!!!!!
Λοιπόν δεν έχω κανένα περιορισμό δεν με νοιάζει ποιο κοντρόλ ούτε ποιος ATMEL .
Ο δευτερος επεξεργαστης που ελέγχει τα rele του volume και τις εισοδους είναι ενας 8515 στον οποιο εχω φτιαξει τις ρουτινες ώστε σε 5 ποδια του να δέχεται 5 σηματα που όταν αλλάζουν κατάσταση να κανει interrupt και να εκτελει τις αντίστοιχες λειτουργίες

Καλά είναι φοβερή η ανταπόκριση !!!!!!
Λοιπόν δεν έχω κανένα περιορισμό δεν με νοιάζει ποιο κοντρόλ ούτε ποιος ATMEL .
Ο δευτερος επεξεργαστης που ελέγχει τα rele του volume και τις εισοδους είναι ενας 8515 στον οποιο εχω φτιαξει τις ρουτινες ώστε σε 5 ποδια του να δέχεται 5 σηματα που όταν αλλάζουν κατάσταση να κανει interrupt και να εκτελει τις αντίστοιχες λειτουργίες

Λοιπων...αν θελεις να τα φτιαξεις ολα απο το μηδεν μπορω να σε βοηθησω αρκετα πιστευω...αλλα ξεχνα τα ετοιμα:) εννοωντας ατμελ κτλ...

Στα ψηφιακα μ'αρεσει να τα φτιαχνω ολα απο το μηδεν,αν και μπορει να πει καποιος οτι ειναι μαζοχισμος.

Θα σου αρεσε να φτιαξεις ενα remote δικο σου με πηγη πειραγμενο laserpointer το οποιο θα κανεις modulate ψηφιακα και θα το ξεμοντουλαρεις στον δεκτη σου??και φυσικα κανεις οσα ποδαρακια θελεις(ανετα μεχρι και 255,511,κτλ)
Αλλα θα θελει περισσοτερη δουλεια.
Αν ψηνεσαι πες μου

Να σου πω την αλήθεια το όνειρο μου ήταν RF γιατί το ΙR αλλά και ακόμα περισσότερο το lazer είναι κατευθιντικά και σε περιορίζουν .
Επίσης με το rf δεν θες τρύπες πουθενά .
Από την άλλη κοστολογικά το IR είναι μακράν το καλύτερο αφού παίρνεις ένα έτοιμο sony πχ και ένα δέκτη και κάνεις δουλειά σου.

Να σου πω την αλήθεια το όνειρο μου ήταν RF γιατί το ΙR αλλά και ακόμα περισσότερο το lazer είναι κατευθιντικά και σε περιορίζουν .
Επίσης με το rf δεν θες τρύπες πουθενά .
Από την άλλη κοστολογικά το IR είναι μακράν το καλύτερο αφού παίρνεις ένα έτοιμο sony πχ και ένα δέκτη και κάνεις δουλειά σου.

Σωστος.
Απλα ακουσα ψηφιακα και ειπα να προτεινω και εγω κατι...Θα ηταν υπερβολικο,but that's just me :slapface:.
Ψαξε για κανενα ετοιμο receiver ic,δεν νομιζω να χρειαζεται ο ατμελ αν βρεις κανενα καταλληλο

Σκέφτηκα τη λύση του atmel γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διαβάσω ενα έτοιμο κοντρόλ πράγμα που με βγάζει από τη φασαρία να φτιάξω και κοντρόλ .
Εχω φτιάξει κατι με πομποδεκτες από τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια αλλά δεν πιάνουν μακριά και είναι και 4καναλα

φίλε είναι <<σχετικά>> απλό, χρειάζεσαι ένα δέκτη υπερύθρων που θα το βάλεις σε ένα απο τα interrupt pins του avr 8bit μικροελεγκτή.

δεδομένου ότι όλοι οι κώδικες που στέλνουν τα τηλεκοντρόλ (rc5, nec κλπ) έχουν περίοδο παλμού κοντά στο millisecond εσύ για αρχή θα κάνεις το εξής. θα γράψεις ένα προγραμματάκι που θα διαβάζει με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα απο 1/millisecond το INTERRUPT pin και θα τα στέλνεις με την σειριακή στο pc (αυτό θα γίνει με σετάρισμα ενός timer του avr). έτσι θα δεις τους χρονισμούς που έχει το συγκεκριμένο κοντρόλ που θα χρησημοποιήσεις . αυτό το βήμα μπορείς να το αποφύγεις αν έχεις ένα παλμογράφο single shot

γνωρίζοντας το timing θα κάνεις decode πάλι με χρήση timers ή με όποιον άλλον τρόπο μπορείς φανταστείς (πχ αν είναι RC5 κάνεις external interrupt on rising & falling edge & παίρνεις time stamp)

αν θες να χρησιμοποιήσεις και άλλες δουλειές τον μικροελεγκτή θα πρέπει να παίζεις με enable/disable interrupts

ελπίζω να μη σε μπέρδεψα

ΥΓ. νομίζω υπάρχει και ολοκληρωμένα έτοιμα γιαυτή την δουλειά, αλλά δεν ξέρω ποιά και νομίζω έιναι dedicated για κάθε πρωτόκολλο, αν και είναι σχετικά απλό μόνο με ένα μικροελεγκτή

http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/rc5.htm

ψάχτο και λίγο στο internet κάτι θα βρεις, μπορεί και κάτι πιο έξυπνο

Γι αυτο ειπα να βαλω δυο επεξεργαστές άλλον για το κυρίως πρόγραμμα και αλλον για το remote (ουτως ή αλλως είναι τσαμπα) . τα sony μου φαίνονται ποιο εύκολα .
Σκέφτηκα να ολισθαίνω κάποιον καταχωριτή και να του γράφω ανα χρονικά διαστήματα oτι βλέπω στο πορτ μετα να διαβαζω την τιμη του και βλέπουμε. Είναι καλη ιδεα ;

τι εννοείς τα βρίσκεις πιο εύκολα; ανάλογα, εγώ με interrupts & sleep mode θα έγραφα τώρα σε avr ...

αλλά μπορείς να γράψεις ότι φανταστείς αρκεί να δουλεύει

βασικά όχι; και τι θα κάνει το πρόγραμμα όσο εσύ δεν θα πατάς τίποτα;
επίσης δεν είναι όλες οι κωδικοποιήσεις σταθερής διάρκειας παλμού οπότε θα ζοριστείς έτσι

Έλεγα όση ώρα κάθεται να ελέγχει πότε θα του έρθει παλμός που να έχει την διάρκεια του πρώτου παλμού του σήματος με ένα loop . γιατί το IR λαμβάνει συνεχώς θόρυβο.
Το sony μου φαίνεται στο παλμογράφο ποιο εύκολο στον χρονισμό του από το RC5 γι αυτό το είπα

Ευχαριστώ .
Νομίζω ότι με μια πρώτη ματιά αυτά μου κάνουν (τουλάχιστον μπορώ να καταλάβω τι μου γίνεται)
Θα δοκιμάσω με αυτά για αρχή και πιστεύω θα τα καταφέρω .

Το "πείραξα" λίγο και συγκρκρημένα για Tiny2313.
Στην PORTB οι έξοδοι 0-7 ανταποκρινονται στα μπουτόν 1-8 αντιστοιχα.
Αυτό βεβαια μπορεί να αλλάξει.
Δωκίμασα με δυο τηλεχειριστηρια, ενα Philips το οποίο οσο και να κρατάς το μπουτόν πατημένο μετα από 2 δευτερόλεπτα η έξοδος πηγαίνει πάλι σε ηρεμία ενω ενα Samsung στέλνει συνέχεια δλδ η έξοδος παραμένει ενεργή οσο κρατας το μπουτόν πατημένο.

Αυτό ακριβώς ήθελα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βοήθησες . θα ψαχτώ πάνω σε αυτά .ο Tiny2313 είναι ότι πρέπει . Και εδώ φαντάζομαι είναι 4MHz το κλοκ .
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν διαφορά τα δυο κοντρόλ. Εμένα μου κάνει το Samsung έτσι όπως μου τα λες γιατί θέλω το ριπιτ. μπορείς να μου πεις πως θα βρω ποιο είναι για να πάω σε αυτή τη λύση ;

Αυτό ακριβώς ήθελα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βοήθησες . θα ψαχτώ πάνω σε αυτά .ο Tiny2313 είναι ότι πρέπει . Και εδώ φαντάζομαι είναι 4MHz το κλοκ .
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν διαφορά τα δυο κοντρόλ. Εμένα μου κάνει το Samsung έτσι όπως μου τα λες γιατί θέλω το ριπιτ. μπορείς να μου πεις πως θα βρω ποιο είναι για να πάω σε αυτή τη λύση ;

Ναι το clock παραμένει 4MHz.
H samsung που έχω είναι πολύ παλιά.
Αλλα αν πάρεις ενα κινέζικο πολυτηλεχειριστηριο και επιλέξεις διάφορους κατασκευαστές που εκπέμπουν RC5 θα βρείς κάποιο που να εκπέμπει συνέχεια.

Αν θέλεις να αλλάξεις τα μπουτόν π.χ. volume ή κάτι άλλο διαφορετικό απο τους αριθμούς εδώ είμαι.