Βοηθεια για επικειμενη (αμεσα) αγορα Hi-Fi

Satie

New member
10 September 2008
17
Καλημερα σε ολους.
Μετα απο αρκετο ψαξιμο στο web -αρχαριος οντας σε θεματα hi-fi- κατεληξα στο ραδιοενισχυτη rx497 yamaha 2x75watt 8ohm για να οδηγησει τα warfedale 8.4 150w 6ohm.
Θα ηθελα καποιες γνωμες το αν τα υποσυστηματα αυτα συνεργαζονται δοκιμα η αν θα επρεπε να κοιταξω κατι αλλο.
Με προβληματιζει
1.η σημαντικη διαφορα στην ισχυ των υποσυστηματων,
-φιλος μου μού ειπε πως η αναλογια 2/1 ηχειων προς ενισχυτη ειναι απαραιτητη τοσο για τη μακροβιοτητα των ηχειων οσο και για την καλυτερη και αβιαστη αποδοση τους-
2.η διαφορα της αντιστασης
Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω τους ειδικους αν το συστημα μου στεκει...
Ο ενισχυτης ειναι αρκετα δυνατος για τα ηχεια ή πρεπει να αλλαξω το concept?
ΥΓ.Θα χρησιμοποιησω για πηγη το pc ή το mp3,φυσικα με αγορα οικονομικης καρτας ηχου παραλληλα.
Τελος,το ολο budget ανερχεται στα 700ε (με την υπερβαση).
Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
Με ολο το θαρρος παρακαλω για αμεση βοηθεια γιατι δεν κρατιεμαι για την αγορα.......

Έχουμε και λέμε:

Τα ηχεία δεν έχουν ισχύ. Είναι παθητικές συσκευές, άρα είναι αδύνατον να έχουν ισχύ.

Αυτό που πρέπει να κοιτάς στα ηχεία, είναι η ευαισθησία και η αντίστασή τους. Ανάλογα με το πόσο εύκολα φορτία είναι, χρειάζονται και τον κατάλληλο ενισχυτή.
Αυτά τα 2/1 είναι τουλάχιστον μπακαλισμοί.

Επίσης, τη λίγη ισχύ πολλοί εμίσησαν, την πολλή ουδείς. Με λίγα βατ, είναι πολύ εύκολο να κάψεις τα τουήτερς των ηχείων σου, λόγω κλιπαρίσματος. Με πολλά βατ, είναι πολύ δύσκολο να κάψεις τα γούφερ σου.

Αυτά τα περί αντίστασης είναι λίγο κάπως. Οι ενισχυτές είτε προσαρμόζουν την αντίστασή τους από μόνοι τους, είτε έχουν διακόπτη που να τη ρυθμίζει. Οι περισσότεεροι τρανζιστορικοί δε, διπλασιάζουν την ισχύ τους στα 4 Ωμ, σε σχέση με την ονομαστική που έχουν στα 8.

Τα Wharfedale 8.4, με ευαισθησία 86db, θα ζορίσουν τον Yamaha των 75βατ. Οπότε, μόνο μακροβιότητα δε θα σου προσφέρουν.

Για πες, σε τι τετραγωνικά χώρο θες να τα τοποθετήσεις;

Ευχαριστω για την ταχυτατη απαντηση.Οπως βλεπετε ειμαι δυστυχως εντελως ασχετος.
Ο χωρος μου ειναι μεγαλος,γυρω στα 35τμ (5χ8),χωρις επιπλα ενδιαμεσα.μαρμαρο στο πατωμα.
Και χωρις γειτονες
:ears:´
Αυτο που με ενδιαφερει κυριως ειναι η πιστοτητα (αν και δεν περιμενω και πολλα με 700Ε) και δευτερευοντως η ενταση (δεν ειμαι παραλογος)
Τι προτεινεις?????????

Επισης θα χρησιμοποιηθει οπωσδηποτε pc για source.
Ακουω ambient,electronica,alternative,blues,trip-hop,κλασσικη,ολα τα ειδη μουσικης.
Ξερω οτι με ενα πορτοφολι 700Ε δεν κανω και παρα πολλα βεβαια...
Ψαχνω για ηχεια δαπεδου και εναν αξιοπιστο ενισχυτη.Ειχα καταληξει σε αυτα αλλα διαβασα για προβληματα στο φορουμ (εξαιρετικο παρεπιπτοντως και συγχαρητηρια),οποτε δε θα προχωρησω.
Τι ρολο παιζει η ευαισθησια>?

.Μετα απο εκτεταμενο ψαξιμο στο φορουμ νομιζω αρχισα να πιανω 5 πραγματα...
Ηθελα να ρωτησω αν με ηχεια wharfedale xarus (90db-200watt-6Ωμ) θα ειχα καλυτερη τυχη λογω υψηλοτερης ευαισθησιας (με τον ιδιο ενισχυτη 2χ75-8Ωμ η τον 2χ85watt)
Ειμαι μεταξυ yamaha ax497 και rx497 για ενισχυτη και για ηχεια βλεπουμε(ξερω πως εισαι της αντιθετης λογικης αλλα δεν εχω καλες δυνατοτητες ακροασης εδω που ειμαι και δεν μπορω αλλο να περιμενω για την αγορα).Η μηπως να βρω ενισχυτη μεχρι 350Ε να κουνησει τα diamond 8.4?

Το πρωτο μου συστημα ηταν ενας NAD 320 με Wharfedale Diamond 9.3.
Τυφλη αγορα, μετα απο προταση του μαγαζατορα που φερνει πραγματα απο ΝΑΚΑ.

Συγκεκριμενα μου ειχε πει "πολυ καλο συστηματακι, θα μπορεις να το ακους και μετα απο χρονια"

Τωρα το εχω δωσει στον αδερφο μου, κατα συμπτωση εχθες το ακουσα παλι, (που του τα συνδεσα γιατι του ειχα παρει τον ενισχυτη).

Σε αυτα τα λεφτα νομιζω οτι ειναι πολυ καλη προταση. Ενισχυτη κοιτα τον 325.
Τα Diamond ειναι αστερια για τα λεφτα τους, εχω και τα 9.1 που παιζουν με ενα ARCAM SOLO.

Last edited:
Επισης θα χρησιμοποιηθει οπωσδηποτε pc για source.
Ακουω ambient,electronica,alternative,blues,trip-hop,κλασσικη,ολα τα ειδη μουσικης.
Ξερω οτι με ενα πορτοφολι 700Ε δεν κανω και παρα πολλα βεβαια...
Ψαχνω για ηχεια δαπεδου και εναν αξιοπιστο ενισχυτη.Ειχα καταληξει σε αυτα αλλα διαβασα για προβληματα στο φορουμ (εξαιρετικο παρεπιπτοντως και συγχαρητηρια),οποτε δε θα προχωρησω.
Τι ρολο παιζει η ευαισθησια>?

Η ευαισθισία μετριέται σε decibel (db) και δίχνει πόσο δυνατά μπορεί να παίξει ένα ηχείο. Για παράδειγμα έχεις 2 ηχεία το ένα με 90db και το άλλο με 85db. Αν και στα δύο δώσεις την ίδια ισχύ (σε Watt) από τον ίδιο ενισχυτή (να έχεις δηλαδή το volume στην ίδια στάθμη), αυτό με τα 90db θα ακούγεται ποιό δυνατά.

Αν έχεις ηχεία με λίγα db όπως είναι αυτά που ανέφερες, πρέπει να κοιτάζεις κατά προτήμηση έναν ενισχυτή με αρκετά Watt για να μην ζορίζεται και ζεστένεται για να τα οδηγήσει. Καλά θα ήταν να διάλεγες ηχεία από 89db και πάνω.

Μην βιάζεσαι να αγοράσεις, γιατί θα καταλήξεις σε καμιά πατάτα. Κρίμα είναι να κλαίς τα λεφτά σου. Να μάθεις μερικά πράγματα πρώτα, να ακούσεις μερικά ηχεία σε μερικά μαγαζιά και μετά να αγοράσεις.

Ηθελα να ρωτησω αν με ηχεια wharfedale xarus (90db-200watt-6Ωμ) θα ειχα καλυτερη τυχη λογω υψηλοτερης ευαισθησιας (με τον ιδιο ενισχυτη 2χ75-8Ωμ η τον 2χ85watt)
Ειμαι μεταξυ yamaha ax497 και rx497 για ενισχυτη και για ηχεια βλεπουμε(ξερω πως εισαι της αντιθετης λογικης αλλα δεν εχω καλες δυνατοτητες ακροασης εδω που ειμαι και δεν μπορω αλλο να περιμενω για την αγορα).Η μηπως να βρω ενισχυτη μεχρι 350Ε να κουνησει τα diamond 8.4?

Θα είναι καλύτερα με τον RX-797 (Yamaha) που έχει 400Ευρώ περίπου.

Απάντηση: Re: Βοηθεια για επικειμενη (αμεσα) αγορα Hi-Fi

Mου θυμίζεις εμένα.Κοινώς, ετοιμάζεσαι να πετάξεις γρήγορα λεφτά :flipout:.Τα xarus ήταν η πρώτη μου αγορά και θα σου έλεγα να τα ξεχάσεις.Στα ίδια λεφτά μπορείς να βρεις κάτι σαφώς ανώτερο.Το ηχείο είναι εξαιρετικά χρωματισμένο...Εκτός αν σου αρέσει το "εντυπωσιακο" ή αλλιώς "ανούσιο" χαμηλό (ευρέως γνωστό ως μπα μπα μπούμπα :violent-smiley-030: )...Η σειρά diamond πιστεύω θα είναι πιο κοντά στα ακουστικά σου γούστα,αν κρίνω απο τα είδη μουσικής που ακούς.

Σκεφτηκα σοβαρα το θεμα ξανα και τελικα λεω να δωσω 900Ε περιπου για ολο το συνολο.
Ακουσα τα diamond 9.5 150watt 6ohm 88db και ενθουσιαστηκα.(τα οδηγουσε ο μικρος yamaha ax397)
Στη συνεχεια ομως ακουσα τα energy c300 92db 120 wt και τρελλαθηκα (παροτι ψυχιατρος).Ειμαι ενα βημα πριν απο την αγορα τους συν ενα sub φτηνο για τα beatbox κομματακια μου που πλεον ειναι αρκετα.
Για ενισχυτη σκεφτομαι τον yamaha rx497 αναγκαστικα,λογω της εξοδου για sub.
Ειναι καλο το match energy-yamaha ή να κοιταξω κατι αλλο με τα νεα μου οικονομικα δεδομενα???
πχ ενισχυτη nad 325 με 2 ταιριαστα ηχεια?

NAD 325 + ηχεια δαπεδου των 600 ευρω.

Χωρις σαμπ. Τα μεγαλα ηχεια εχουν αρκετο μπασο. Δεν νομιζω να χρειαστεις κιαλλο.

Έχω κάνει το συνδυασμό NAD 352 με Energy C-500 δαπέδου και για τα δεδομένα που ήθελα έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Φαντάζομαι κι ο 325 θα τα πάει πολύ καλα. Η διαφορά NAD και YAMAHA που άκουσα στα ίδια ηχεία ήταν σαφώς εμφανής προς τη μεριά του NAD.

Έξοδο για sub (pre-out) έχει και ο 325 αλλά νομίζω ότι τα Energy δίνουν το παραπάνω μπάσο που χρειάζεσαι, προκειμένου να αποφύγεις το sub που ενδεχομένως να σου δημιουργήσει δυσκολίες στο ταίριασμά του με τα υπόλοιπα, θα ενοχλεί πολύ εύκολα τους γύρω και φυσικά θα σου μειώσει τα χρήματα που θα μπορείς να διαθέσεις για ενισχυτή και ηχεία.

Πάντως όχι βιαστικές κινήσεις που θα σε οδηγήσουν σε αγορές που δε θα σε ικανοποιήσουν. Αν δαπανήσεις το διαθέσιμο budget σου και δε μείνεις ευχαριστημένος, μετά τι γίνεται; Ακόμη δε τα αγόρασες, θα ψάχνεις τρόπο να τα δώσεις πίσω σαν ελαφρώς μεταχειρισμένα; Καλύτερα λίγη υπομονή ακόμη!!!

Παιδια αποφασισα για τα c300 energy 120watt 89db 8ohm και για ενισχυτη nad 320 η 325.Θελω να ρωτησω αν ο 325 (2χ110βατ στα 8Ωμ) ειναι πολυ βαρυς για τα energy και αν ο 320 (2x50W-αν και ο Νακας τον δινει 2x80!!!!) ειναι πολυ ελαφρυς.........

ο 325 δεν ειναι 100w.Γυρω στα 50 ειναι. Αλλα ολοι οι nad εχουν πολυ καλη οδηγηση. Τα diamond 9.5 τα εχει ο αδερφος μου αλλα οσο τα ακουω νομιζω εχουν λιγο παραπανω απο το κανονικο μπασο.Κατα τα αλλα ειναι ισορροπημενα. Ακουσα μια καινουρια σειρα της Roister δεν θυμαμαι ακριβως ποια αλλα εχει νομιζω 3 μικρα γουφερακια και ειναι σε μαυρη λακα πιανου με καλο φινιρισμα γυρω στα 400 ευρω. Το ακουσμα τους για τηντιμη με εντυπωσιασε. Επισης τα dali concert 6 θα ελεγα ακουγονται καλα.

Παιδιά μήπως πρεπει να παω απευθειας στον 352nad που ειναι 2χ80 ή και ο 50άρης θα με καλυψει για τα energy c300 των 120βατ στα 89db?
Σοβαρα μιλαω αν ειναι πολυ ουσιαστικη κινηση να την κανω γιατι ουτως η αλλως το budget το ξεχειλωσα....
Τα energy μου αρεσαν πολυ (καταφερα και τα ακουσα) λογω της πολυ καλης αποδοσης τους στις ψηλες.Τα δε wharfedale 9.5 πολυ καλο μπασο και η ληθεια ειναι οτι μου ψιλοχρειαζεται...
Μηπως να κοιταζα παντρεμα nad352 με diamond 8.4 η 8.3 (οικονομικες λυσεις)?
Θα τα κουνουσε ο nad ή θα βαριοτανε στα 86db των diamond,οπως οι 80ρηδες yamaha Που ειδα σε αλλα posts?

Επισης,να προτιμησω να αγορασω απο Νακα λογω αντιπροσωπειας στην Αρτα και εγγυησης ή σκεφτομαι λαθος?
(Ειναι πολυ βασικος λογος που αναφερω ηχεια μονο diamond & energy)

Οι τιμες καταλογου του Νακα ειναι πολυ ακριβες. Ψαξε στο ιντερνετ για τιμες και επιδιωξε να τις πετυχεις.

Αλλιως ψωνισε απο ιντερνετ.

Οσο πιο πολλα βατ τοσο πιο καλα. Και τα 50 του NAD ειναι καλα παντως. Αλλα οταν τα ηχεια ειναι τελειως αναισθητα και 80 βατ να βαλεις η διαφορα θα ειναι μικρη αν θελεις ενταση και μεγαλο χωρο να καλυψεις.
Για καθε διπλασιασμο της εντασης δηλαδη 3db χρειαζομαστε 2πλασια watt.
-1 ηχειο 87db στο ενα μετρο με ενα βατ ενισχυτη δινει 87. Με 2 βατ 90. Με 4 93. Με 8βατ 96. Με 16 βατ 99. Με 32 102.Με 64 105 και με 128 βατ 108 db στο 1 μετρο. Αν η θεση ακροασης ειναι 2 μετρα ειναι ακομα λιγοτερο.
-Hχειο 91 db ακουγεται ως εξης. 1βατ 91. 2 βατ 94db. 4watt 97db. 8w 100db.16w 103db. 32 105. 64w 108db.
Aρα χρειαζομαστε τα μισα watt για την ιδια ενταση.

Πολύ καλές οι προτάσεις των φίλων μας περι NAD και εγώ θα τις προτιμούσα. Αν όμως βρεις και καμία ευκαιρία από DENON ή MARANTZ κοίταξέ το. Η DENON έχει τα δύο μικρά της μοντέλα με 220 και 350 Ευρώ με 35 και 50 Watt αντίστοιχα και είναι πολύ καλές προτάσεις επίσης.

Η επιλογή όμως είναι συνολική, δηλαδή η επιλογή του ενισχυτή εξαρτάται από τα ηχεία (κυρίως) και το ατίστροφο (εν μέρη). Δηλαδήτα διαλέγεις πακέτο και πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσεις από τα ηχεία.

Άκουσα τα 9,2 Wharfedale και μου φάνηκαν πολύ καλά για τα χρήματά τους και πιστεύω το ίδιο ισχύει και για τα 9,5.

Αν θέλεις καλή ευαισθησία κοίταξε τα Roister Status και τα Klipsh Synergy. Τα μοντέλα βάσης είναι περίπου στα 500 Ευρώ. Είναι χρωματισμένα ηχεία και κάπως "επιθετικά" ηχεία αλλά ακούγονται ευχάριστα. Αν καταλήξεις, όμως, σε κάποια από αυτά να φροντίσεις ο ενισχυτής να είναι λίγο μαλακός ή ουδέτερος (όπως ο NAD) γιατί αλλιως τιο αποτέλεσμα θα είναι κουραστικό.

Μπορείς να ακούσεις ταυτόχρονα πολλά μοντέλα στο Media Markt και να βγάλεις ένα αρχικό συμπέρασμα (Δεν κάνω διαφήμιση. απλώς, για μας εκτός Αθηνών είναι σωτηρία το στουντιο αυτού του μαγαζιού)

Καλές ακροάσεις (πρώτα) και μετά καλές αγορές.