βοήθεια για στήσιμο home cinema!!!

agrino

Senior Member
13 November 2008
454
Καλησπέρα! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε ένα σημαντικό ζήτημα για μένα. Θέλω να στήσω στο νέο μου σπίτι ένα home cinema και θα ήθελα τις προτάσεις των πιο ειδικών. Πρόκειται να το τοποθετήσω σε έναν παραλληλόγραμμο χώρο 22 τμ. Οι απορίες που έχω πολλές. Αν πρέπει να πάω για HTPC ή όχι;
Σκέφτομαι να πάω για να το στήσω με ενισχυτή, ηχεία κλπ κλπ. Θα ήθελα τη γνώμη σας για συγκεκριμένα μοντέλα που θα έφτιαχναν ένα πακέτο αξίας 2500-3000 ευρώ. Αναφέρομαι σε ενισχυτή, ηχεία και προβολέα. Θέλω όσο το δυνατόν να μην χρειαστεί να το αναβαθμίσω άμεσα. (Ο ενισχυτής με hdmi klp klp) Η τηλεόραση και οι άλλες συσκευες cd player, blu ray κλπ δεν περιλαμβάνονται στα 2500-3000 ευρώ. Δεκτές όλες οι προτάσεις και οι υποδείξεις. Τι να προσέξω...

Υγ. Μπορώ να πάρω ασύρματα ηχεία για να γλιτώσω τη μουρμούρα;
Yγ2: Δεκτές προτάσεις και για μοντέλα τηλεόρασης κλπ κλπ
Υγ3. Μπορώ να έχω ήχο και σε άλλα δωμάτια με ασύρματη δικτύωση;
Υγ4: Ευχαριστώ!

Χμμμ πολύ γενικές οι ερωτήσεις σου.

Νομίζω θα πρέπει να σκεφτείς κάποια πράγματα όπως πχ
Πόσο θα ακούω μουσική και πόσο τις ταινίες;
Ο χώρος θα χρησιμοποιείται και ως σαλόνι;
Με ενδιαφέρουν οι μεγάλες εντάσεις ή έχω πρόβλημα ηχομόνωσης και γειτόνων;
Πόσο φωτεινός είναι ο χώρος;

Γενικά μιλώντας, καλοί ενισχυτές είναι οι Yamaha 663, 863, οι Denon της σειράς 09, κάποιοι προτιμούν τους Harman Kardon.
Από ηχεία πιο κινηματογραφικά θεωρούνται τα Klipsch, πολύ καλά τα KEF και επίσης παίζουν πολύ τα Crystal Audio, κάποιοι έχουν Roister, τα Canton κλπ.

Στα προβολικά και για να σου φτάσει το μπάτζετ θα πρέπει να πας σε 720p προβολέα και όχι FullHD, εκτός αν κάνεις μεγάλους συμβιβασμούς αλλού.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το θέλω 50-50 και για ταινίες και για μουσική. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται και ως σαλόνι. Νομίζω ότι δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα ηχομόνωσης με τους κάτω μου! (Για τους δίπλα δεν ξέρω :)). Νομίζω ότι ο χώρος είναι αρκετά φωτεινός για διαμέρισμα! Θα ήθελα να πάω σε προβολέα FullHD καθώς τον θέλω και για ταινίες και για ps3! :)
Μηπως θα μπορουσες να γινεις πιο συγκεκριμένος κατά τη γνώμη σου (ενισχυτής, ηχεία, προβολέας). Ενα καλό σύστημα ποσο πάνω θα πήγαινε απο τα 3000 ευρώ;

Υγ. Υπάρχουν ασύρματα (πισω) ηχεία;

Ευχαριστώ και πάλι!

Ας ξεκινήσω με το υστερόγραφο. Υπάρχουν ασύρματα πίσω ηχεία αλλά δεν προτιμούνται σχεδόν από κανέναν σοβαρό χομπίστα λόγω ακτινοβολίας και περιορισμών στην απόδοση.

Λοιπόν, σε FullHD προβολείς ξεχωρίζουν στην "χαμηλή" κατηγορία τιμής ο νέος Sony ΗW-10, ο Epson ΤW-2000, ο Panasonic AE2000 και 3000 και ο BenQ W5000.
Τσέκαρε κάποιες τιμές, διάβασε σχετικά στο φόρουμ των προβολέων και σιγά σιγά θα διαμορφώσεις άποψη. Αν δεις και κάποιους από κοντά ακόμα καλύτερα.

Για ενισχυτές μπορείς να διαβάσεις για τα μοντέλα που ανέφερα.
Τα ηχεία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σινεμά σου, και αν θέλεις κάπου να κάνεις την υπέρβαση θα σου πρότεινα να είναι εκεί. Ξέρω, δεν ¨φαίνονται¨τόσο πολύ όσο ένας πανάκριβος προβολέας αλλά θα τα εκτιμήσεις με το χρόνο και ενώ θα έχεις αλλάξει 2-3 προβολείς.

Υπάρχουν μέλη με τεράστιες γνώσεις γύρω από τα ηχεία και σίγουρα θα σε βοηθήσουν με προθυμία!

Σε ευχαριστω πολύ για τις προτάσεις!

Ελπίζω να έχω και άλλες προτάσεις απο τα υπόλοιπα μέλη. Αξίζει να πάω σε 5.1 ή 7.1 ηχεία? Η υπέρβαση στα ηχεία σε ποια μάρκα θα με οδηγήσει ?(αφήνω τα ασυρματα κι ας έχω και μουρμούρα)

Ξέχασα! Ρίξε και μια ματιά στα Coral Indiana Line, έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτά τα ηχεία και έχουν και πολύ καλές τιμές!

Αν χρειαστεί θα χαραμίσω τον προβολέα σε πρώτη φάση ανα είναι να πάρω κάτι καλό στα 2500-3000 ευρώ

Απάντηση: Re: βοήθεια για στήσιμο home cinema!!!

Ξέχασα! Ρίξε και μια ματιά στα Coral Indiana Line, έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτά τα ηχεία και έχουν και πολύ καλές τιμές!

ΙΝDIANA LINE HC 505

HC_505jpg.jpg

Πρωτα απ'ολα ξεχνα τα ασυρματα ηχεια.
Αν θελεις μπορεις να καταφυγεις σε λυση htpc οπως λες. Εχει τα καλα του εχει και τα αρνητικα του. Θετικο οτι παιζει τα παντα αρνητικο οι ρυθμισεις κτλ γνωστα. Μπορεις να καταφυγεις σε αγορα μηχανηματος dvico η egreat + ενος player.
Παμε παρακατω σε ενισχυτη. Ολοι λενε τα καλυτερα για τους Onkyo. Εναλλακτικα denon ή yamaha. Εγω προσωπικα θα πηγαινα μαλλον σε Onkyo παντως.
Παρακατω εχουμε προβολεα. Σιγουρα full hd ειναι καλυτερο απο hd ready αλλα με το μπατζετ σου το βλεπω χλωμο για full hd. Ισως θα επρεπε να το δεις ξεχωριστα αυτο το κοματι και με ξεχωριστο μπατζετ.
Τελευταιο κομματι αλλα συμαντικοτερο. Ηχεια. Ξεκιναω με το ερωτημα σου σχετικα με το ποσα ηχεια. Αυτο εσυ μπορεις να το απαντησεις. Μπορεις στον χωρο σου να βαλεις 7 ηχεια + σαμπ? Αν ναι προχωρα, αν οχι πας σε 5.1 . Σιγουρα θα χασεις κατι αλλα δεν ειναι και η καταστροφη του κοσμου, ουτε δεν θα μπορεσεις να απολαυσεις την ταινια σου.
Προχωραμε στο ποια. Αυτο ειναι προσωπικη επιλογη συμφωνα παντα με τα προσωπικα γουστα του καθε ενα. Μαρκες πολλες και για ολα τα γουστα.Θα σε συμβουλευα να αρχισεις ακροασεις.
Αυτο που θα σου προτινα θα ηταν πρωτα απο ολα αν οχι ολα τα ηχεια να ειναι ιδιας εταιριας, τουλαχιστον τα 3 μπροστινα να ειναι. Αν θα παρεις δαπεδου μην παρεις πολυ μεγαλα για να μην εχεις προβλημα με μπουμαρισμα στα τετραγωνικα σου.
Μαρκα που προτιμανε πολλοι για hc ειναι τα klipcsh. Εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει η κορνα και δεν τα θελω.
Να προσεξεις να μην ειναι δυσκολοδηγητα ηχεια μιας και δεν θα εχεις τελικο οποτε να μπορει ο ενισχυτης σου να τα παιξει.
Τελος αν και πολλοι λενε οτι περνουν απο τα ηχεια αρκετο μπασο και δεν θελουν σαμπ, αν θες πραγματικα χαμηλες συχνοτητες να παρεις σαμπ. Καμια σχεση με το μπασο των ηχειων.

Συμβολικα λεω να διαθεσεις περιπου στο 1000ρικο στον ενισχυτη και 1500 περιπου στα ηχεια. Τα υπολοιπα δωσε τα για player(s).

Κάπως έτσι το πλέον το σκέφτομαι κι εγώ. 1300-1500 ευρώ για ηχεία (σκέφτομαι όλα ίδιας εταιρίας και μάλλον 5.1) και 1000-1200 ευρώ για ενισχυτή.

Παίζει ρόλο ποιον ενισχυτή θα πάρω για να αγοράσω τα ηχεία? Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση σε αυτά τα χρήματα (περίπου 1200) για ενισχυτή? Οταν λες δυσκολοδηγητα τι πρέπει να προσέξω? Κι εγώ δεν θέλω να είναι πολύ μεγάλα (πέφτει παντόφλα). Αν είναι δορυφορικά τα πίσω ηχεία (φαντάζομαι τα μπροστινά θα είναι κολόνες) χάνω τίποτα σε ποιότητα?

υγ1. Πλέον απέκλεισα τη λύση των ασύρματων ηχείων
υγ2. Ο προβολέας σε ξεχωριστή αγορά
υγ3. Συγγνωμη για τις απορίες αλλά είμαι λίγο άσχετος και η αγορά σημαντική

Last edited:
Πάντως κι εγώ που έχω ακριβώς το ίδιο budget κλίνω προς το εξής setup: Sony HW-10 projector (1790 και λογικά θα πέσει λίγο σύντομα καθώς μόλις βγήκε), Harman Kardon 255 ενισχυτής (550) και έχω κολλήσει στα ηχεία, αλλά τα indiana line hc που αναφέρθηκαν και πιο πάνω πρέπει να είναι πολύ κομπλέ για τα χρήματά τους (αν δεν κάνω λάθος, γύρω στα 650 για 5.1 σετ). Σύνολο 2.990 με full hd προβολέα!

Ο ενισχυτής και τα ηχεία είνα πράγματα στην αλυσίδα που θα πρέπει να <ταιριάζουν>μαεταξύ τους.Το σωστό είναι πρώτα να επιλέξουμε τι ηχεία θέλουμε και μετά να πάμε στον ενισχυτή.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες αγοράζουν κάποιοι πρώτα έναν ενισχυτή που τους αρέσει και στην συνέχεια όταν επιλέξουν κάποια ηχεία μετά λύπης τους, διαπιστώνουν ότι ο ενισχυτής που ήδη έχουν και που δεν θα αποχωρίζονταν ποτέ δεν είναι ικανός να οδηγήσει τα ηχεία που θέλουν.
Οταν λοιπόν λέμε δισκολοοδήγητα ηχεία συνήθως ενοούμε ηχεία με μικρή ευαισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι ο ενισχυτής θα δυσκολευτεί περισσότερο να τα οδηγήσει σωστά σε σχέση με άλα χαμηλής ευαισθησίας.Κατά πλειοψηφία πλέον ηχεία με ευαισθησίες απο 89db και πάνω θεωρούμε ότι είναι εύκολα στην οδηγησή τους απο τους ενισχυτές, χωρίς βεβαίως αυτο να αποτελεί και κανόνα.
Τα πίσω ηχεία...όχι δεν σε πειράζει εαν είναι διαφορετικά απο τα εμπρός, αν και το τέλειο θεωρείται να είναι τα ίδια.
Την λύση των ασύρματων ηχείων πολύ καλά έκανες και την απέκλησες.Επίσης σοφή η απόφασή σου, γιά ξεχωριστή αγορά στον προβολέα.

Last edited:

Κάπως έτσι το πλέον το σκέφτομαι κι εγώ. 1300-1500 ευρώ για ηχεία (σκέφτομαι όλα ίδιας εταιρίας και μάλλον 5.1) και 1000-1200 ευρώ για ενισχυτή.

Παίζει ρόλο ποιον ενισχυτή θα πάρω για να αγοράσω τα ηχεία? Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση σε αυτά τα χρήματα (περίπου 1200) για ενισχυτή? Οταν λες δυσκολοδηγητα τι πρέπει να προσέξω? Κι εγώ δεν θέλω να είναι πολύ μεγάλα (πέφτει παντόφλα). Αν είναι δορυφορικά τα πίσω ηχεία (φαντάζομαι τα μπροστινά θα είναι κολόνες) χάνω τίποτα σε ποιότητα?

υγ1. Πλέον απέκλεισα τη λύση των ασύρματων ηχείων
υγ2. Ο προβολέας σε ξεχωριστή αγορά
υγ3. Συγγνωμη για τις απορίες αλλά είμαι λίγο άσχετος και η αγορά σημαντική

Με αυτα που σου ειπε ο Γιαννης με καλυψε και δεν εχω να σου προσθεσω τιποτα.
Σχετικα με την απορια σου για τα πισω συνηθως τα πισω ειναι δορυφοροι. Και ακομα καλυτερα να παρεις διπολα γα πισω. Και μπροστα μπορεις να βαλεις βασης αν θες, δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις δαπεδου. Απλα σε μουσικη το δαπεδου θα σου παιξει καλυτερα.
Σχετικα με ενισχυτη μπορεις να κοιταξεις κατι σαν τον Onkyo TX-SR876 (απο γερμανια για να ειναι στα οικονομικα επιπεδα που θες) ή καποιον αλλο με παρομοια χαρακτηριστικα. Σου λεω αυτον γιατι εκτος απο ολα τα αλλα καλουδια που εχει ειναι και δυνατος σε watt (7χ200 watt).
Mε εναν τετοιο ενισχυτη θα μπορουσες να παιξεις αξιολογα ηχεια οπως τα jamo D6 ή τα klipsch ή τα atlantic technology κτλ.

Τελος σχετικα με το υγ3 μην κολλας να ρωτας οτι θες. Γι αυτο ειμαστε μαζεμενοι εδω -bye-

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι με εχουν καλύψει . Θα μου πεις γιατί γράφω?
Εγω θα σου έλεγα πάρε οτι μπορείς καλύτερο ειδικά σε ηχεία και ενισχυτή και δεν θα το μετανειώσεις.Είναι σίγουρο οτι θα βγείς εκτός budget αλλά δεν πειράζει γιατί αυτές οι αγορές για τους περισσότερους δεν γίνονται συχνά , άρα πάρε οτι καλύτερο μπορείς.
Μην τσιγκουνευτείς χρήματα ΚΥΡΊΩΣ ΣΕ ΗΧΕΊΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΗ .!!! Τα υπόλοιπα είναι πιο light . ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ αστον για αργότερα γιατί είναι επίσης σημαντική επένδυση με ορίζοντα 3ετίας.
Ακου οσο πιο πολλά ηχεία μπορείς για να εχεις ολοκληρωμένη άποψη. Και κοίτα οσο πιο πολλούς ενισχυτές μπορείς για τον ίδιο λόγο, .,...!!!
ΜΗΝ ΚΆΝΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ , ΕΣΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ.
Φαντάζουν γενικότητες αλλά είναι η αλήθεια.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ .!!!

Last edited:

Ακου οσο πιο πολλά ηχεία μπορείς για να εχεις ολοκληρωμένη άποψη. Και κοίτα οσο πιο πολλούς ενισχυτές μπορείς για τον ίδιο λόγο, .,...!!!
ΜΗΝ ΚΆΝΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ , ΕΣΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ.
Φαντάζουν γενικότητες αλλά είναι η αλήθεια.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ .!!!

Σωστος ο παικτης. :a0210:

Ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις!

Μάλλον θα πρεπει να ξεκινήσω τον "αγώνα" μου απο την επιλογή των ηχείων. Αποφάσισα (με τις συμβουλές σας) να δώσω τα λεφτυά μου σε ηχεία και ενισχυτή και να το χτίσω σιγά σιγα...
Εκτός απο το ακουστικό αποτέλεσμα των ηχείων θα κοιτάξω και την ευαισθησία τους ώστε να μην με περιορίζουν στην επιλογή του ενισχυτή! Θα ξεκινήσω απο τις προτάσεις σας στα ηχεία!

Οπότε μετά θα περάσω στην επιλογή ενισχυτή! Ο Onkyo TX-SR876 με καλύπτει και με τα τα νέα πολυκάναλα Format ήχου (TrueHD και το DTS-HD Master Audio )? O DENON AVR-3808 καλός?

Οπότε μετά θα περάσω στην επιλογή ενισχυτή! Ο Onkyo TX-SR876 με καλύπτει και με τα τα νέα πολυκάναλα Format ήχου (TrueHD και το DTS-HD Master Audio )? O DENON AVR-3808 καλός?

Ο denon αν δεις ειναι 7χ130 wattακια με την πρωτη ματια. Ο onkyo 7χ200.
Μεγαλη η διαφορα θα ελεγα.
Τα καλουδια και οι δυο τα εχουν αλλα ο onkyo εχει και 2 εξοδους hdmi (για τον denon δεν ξερω). Αυτο σημαινει οτι μπορεις να στειλεις κατευθειαν σε τηλεοραση και προβολεα.
Για μενα onkyo δαγκωτο. Και αγορα οπως εχω ξαναπει απο γερμανια.