Βοήθεια!!!!!

prooptiki

AVClub Enthusiast
26 June 2006
1,043
Ioannina
Είμαι κάτοχος ενός sugden A21a και σήμερα είχε ένα ατύχημα, είναι σε ταξη Α, πάντα στη αρχή που τον άναβα έκανε μετά από 5 δευτερόλεπτα ένα τσάκ (βόμβος στα ηχεία) και μετά η μουσική ξεκινούσε. Τώρα σταμάτησε να συμβαίνει και πλέον τέλος μουσική.
Να αναφέρω ότι πριν σύνδεσα το βίντεο πλαυερ το οποίο έχω υποψίες ότι έχει διαρροή ρεύματος μιας και αρκετές φορές με έχει "χτυπήσει" το ρεύμα παρόλο αυτά έπαιξε για 2 λεπτάκια και μετά νέκρωσε ο ενισχυτής.

Επίσης τσέκαρα στο εσωτερικό του όλες τις ασφάλειες και είναι άψογες και ταυτόχρονα όλα τα λεντάκια ελέγχου (δύο στον προενισχυτή και δύο στο τελικό στάδιο) λειτουργούν κανονικά δείχνοντας ότι ρεύμα υπάρχει ήχος όμως όχι!!!!
ευχαριστώ

Λέω μήπως φταίει το Relay (κόλλησε) αν ναι τι κάνουμε τότε????

Last edited:
attachment.php

Να θέσω μια ερώτηση αν μέσω των RCA εισόδων περάσει κάποια τάση τί μπορεί να συμβεί στον προενισχυτη?

Το Relay δεν βλέπω να κινείται!!!

Το κάτι έκαψα τι μπορεί να είναι?
Τα λεντάκια δεν θα το έδειχναν αυτό?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Υπάρχει περίπτωση το κύκλωμα προστασίας να ανιχνεύει συνεχή τάση στην έξοδο. Δύο ενδεχόμενα μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα, ή η συνεχής τάση εξακολουθεί να υπάρχει (δηλαδή το πρόβλημα υπάρχει στα στάδια εξόδου) ή η προστασία έχει κολλήσει για κάποιο λόγο και δεν οπλίζει το rele εξόδου. Δοκίμασε με ένα πολύμετρο αν υπάρχει τάση εξόδου χωρίς σήμα στον ενισχυτή (πριν την έξοδο του rele) και δεύτερο αποσύνδεσέ τον ενισχυτή από το δίκτυο ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαναδοκίμασε. Ότι και να γίνει ενημέρωσε να μαθαίνουμε.

g2r-2_gaikei8.gif

Άλλαξα και το ρελέ αλλά πάλι τίποτα!
Η τάση :

1. 0,4ν
8. 0,4ν

και τέλος στην έξοδο είχα (4-5) 0,04ν

μάλλον πρέπει να τσεκάρω την τάση που έρχεται από το τελικό στάδιο δηλαδή στις 3-6 έρχεται τό σήμα από τον τελικό και στις θέσεις 4-5 είναι που φεύγει η έξοδος για τα ηχεία.(οι θέσεις 1-2 και 8-7 συνδέονται με αντιστάσεις)
το θέμα είναι πως λειτουργεί το ρελέ, οπλίζει σε συνδυασμό 1-8 και 3-6 ή μόνο από τις θέσεις 1-8 ???

Επιτέλους βρήκα χρόνο και με λίγο κόπο βρήκα τον δράστη!!!
Μια αντίσταση (πριν το ρελέ) παρέδωσε πνεύμα και πλέον το μηχανάκι πάλι σε ζωή!!!! Και το σημαντικότερο τη ζωή!

Απο το πάθημα έρχεται και το καλό, όλα τα λεφτά ήταν η αλλαγή στο ρελέ, η καλύτερη αναβάθμιση μέχρι στιγμής!!!

Αν έχεται αρκετά χρόνια τα ρελέ σας, σας προτείνω να τα αλλάξεται!!!

Μπράβο. Χαίρομαι που τον έφτιαξες. Και εγώ είχα στο παρελθόν πολλά προβλήματα με τα κολορελέ. Κάποιες φορές τα χτύπαγα κιόλας με κατσαβίδι για να ξεκολλήσουν οι επαφές. Η καλύτερη αναβάθμιση θα ήταν βέβαια η πλήρη απομόνωσή τους. Μόνο μπελά φέρνουν και όντως μετά από καμιά 5ετία θέλουν άλλαγμα αν τρώνε τσίτα ρεύματα. Τα κυκλώματα προστασίας ανήκουν στα πιο επαγγελματικά μηχανήματα. Στο σπίτι (που ξέρω και τι γίνεται) προτιμώ τις DIY υλοποιήσεις μου πιο ωμές.

Μια αντίσταση (πριν το ρελέ) παρέδωσε πνεύμα και πλέον το μηχανάκι πάλι σε ζωή!!!! Και το σημαντικότερο τη ζωή!

Απο το πάθημα έρχεται και το καλό, όλα τα λεφτά ήταν η αλλαγή στο ρελέ, η καλύτερη αναβάθμιση μέχρι στιγμής!!!

Αν έχεται αρκετά χρόνια τα ρελέ σας, σας προτείνω να τα αλλάξεται!!!

Εχεις τεράστιο δίκιο για τα ρελέ.
Την έχω πάθει και γώ.

Ενας τρόπος για να παρατείνεται τη ζωή τους, είναι να ΜΗΝ έχετε ανοιχτό το Volume την ώρα που οπλίζουν ή ξε-οπλίζουν.

Μερικα μυστικα για τα ρελε :
1) Αν το πηνιο εχει ονομαστικη ταση λειτουργιας 12Vdc, δουλεψτε το με 15Vdc. Κινδυνος καταστροφης του πηνιου δεν υπαρχει για 3V παραπανω. Το κερδος ειναι οτι το πηνιο παραγει ισχυροτερο ηλεκτρομαγνητικο πεδιο και ετσι ελκει με μεγαλυτερη δυναμη την κινητη επαφη πανω στην σταθερη κανοντας ενα washing των επαφων (αυτοκαθαρισμος στα Ελληνικα) καθε φορα που ενεργοποιειται. Η πρακτικη αυτη ειναι πολυ κοινη στα ηλεκτρονικα των αεροσκαφων.
2) Για την εξοδο του ενισχυτη, ειναι καλυτερα τα ρελε SP/NO καθως η επαφη ειναι μονο μια και αντεχει ανετα 30Α. Μια πολυ καλη επιλογη ειναι τα NAIS τυπου "JTN1aS-PA-F" τα οποια ειναι σφραγιστα και ειναι πραγματικα θηρια αντοχης. Τα χρησιμοποιω για πολλα χρονια και ποτε δεν ειχα προβλημα.

Φωτης

... και ακομα καλυτερη αναβαθμιση ειναι η καταργηση τους.