D40x πρόβλημα στα ψηλά ISO

Μιχάλης Θ.

Established Member
21 June 2006
170
Χθές έβγαλα κάποιες φωτογραφίες με 1600iso. Μέχρι πρόσφατα σε ψηλά iso είχα κάποια hot-pixels που απ' ότι ξέρω είναι συνηθησμένο και ανεκτό φαινόμενο. Σήμερα που τις "εμφάνησα" παρατήρησα μια μωβ γραμμή οριζόντια που καλύπτει σχεδόν όλο το πλάτος της εικόνας και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Έχει πλάτος περίπου ένα pixel. Έχει συμβεί σε κανένα σας; Τί κάνω; Παραθέτω και ένα crop να καταλάβετε γιατί σας μιλάω, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε portrait...
attachment.php

Attachments

• probiso.jpg
    probiso.jpg
    99.1 KB · Views: 85
το κανει σε ολα τα καρε ?

Σε όλα! Και με μικρότερο iso το κάνει απλώς είναι δύσκολο να το διακρίνεις. Φαίνεται έντονα στο μαύρο ενώ στα λευκά και φωτεινά χάνεται.
Έχω και παλιότερες φωτογραφίες με 1600-3200iso και δεν υπάρχει το πρόβλημα..τώρα προέκυψε!

δοκιμασες να βγαλεις τη μπαταρια και να ξαναδοκιμασεις ?

Μόλις δοκίμασα, καμία διαφορά. Ανεξαρτήτως ταχύτητας κλείστρου και διαφράγματος η γραμμή εξακολουθεί να υπάρχει. Για να έχω μαύρο στη φωτογραφία αφήνω πάνω το καπάκι του φακού. Το πρόβλημα είναι ορατό σχεδόν από την προεπισκόπηση στην οθόνη.

τωρα ειναι θεμα σενσορα η λογισμικου ?

ενα απο τα δυο.....

το μενου δεν εχει καμια λειτουργια για επαναφορα στις εργοστασιακες ρυθμισεις ?

τωρα ειναι θεμα σενσορα η λογισμικου ?

ενα απο τα δυο.....

το μενου δεν εχει καμια λειτουργια για επαναφορα στις εργοστασιακες ρυθμισεις ?

Έχει κάποια τέτοια επιλογή. Θα το κοιτάξω το βραδάκι. Αν εξακολουθεί πάω service?

Οχι εκτος αν εχεις χρονο για χασιμο.

Παιρνεις τηλεφωνο τον αντιπροσωπο και ρωτας στο σερβις αν υπαρχει κατι που δεν εχεις ηδη κανει .....αν σου πουνε φερτο τοτε την πας.

Σε εγγυηση εισαι να υποθεσω ετσι?

Οχι εκτος αν εχεις χρονο για χασιμο.

Παιρνεις τηλεφωνο τον αντιπροσωπο και ρωτας στο σερβις αν υπαρχει κατι που δεν εχεις ηδη κανει .....αν σου πουνε φερτο τοτε την πας.

Σε εγγυηση εισαι να υποθεσω ετσι?

Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε. Απ'ότι θυμάμαι έχει 2ετή εγγύηση.

Δοκίμασε τη λήψη σε raw και μετατροπή από εξωτερικό πρόγραμμα για να δεις τι γίνεται και εκεί... Περίεργο πάντως. Η γραμμή βγαίνει σε συγκεκριμένες συντεταγμένες ή εννοείς ότι ξαφνικά παρουσιάζεται σε ακαθόριστα σημεία σαν banding?

κανε και οτι σου πει ο Τασος αλλα παρτους και κανα τηλεφωνο.

ειναι ευτυχημα οτι ειναι καινουργια.....γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι τιποτα αλλα στην αναγκη τους την τριβεις στην μουρη.(με την καλη εννοια παντα )

Η γραμμή βγαίνει σε συγκεκριμένες συντεταγμένες ή εννοείς ότι ξαφνικά παρουσιάζεται σε ακαθόριστα σημεία σαν banding?

Βγαίνει σε συγκεκριμένο σημείο, περίπου στο μισό του ύψους του κάδρου και πιάνει το μισό πλάτος. Να επεξεργαστώ raw λες με photoshop?

Επισυνάπτω ολόκληρο το καρέ με πειραγμένα τα levels απο μετατροπή raw σε jpeg. Ελπίζω να διακρίνετε τη μπλέ/μωβ γραμμή στο δεξί τμήμα.
attachment.php

εγω θα σου ελεγα δοκιμασε να φωτογραφισεις ενα ασπρο χαρτι μπροστα σε μια λαμπα φθορισμου αναμενη απο πολυ κοντα μπας και ενεργοποιησεις καποια πιχελ ισως κολημενα .......

αν και σε βλεπω για σερβις

Re: Απάντηση: D40x πρόβλημα στα ψηλά ISO

εγω θα σου ελεγα δοκιμασε να φωτογραφισεις ενα ασπρο χαρτι μπροστα σε μια λαμπα φθορισμου αναμενη απο πολυ κοντα μπας και ενεργοποιησεις καποια πιχελ ισως κολημενα .......

Βαγγελη που την ειδες αυτην την τεχνικη ? εχεις κανα λινκ να διαβασουμε η δικια σου ειναι ?

Η επίσκεψη στο service έγινε απ'όπου τα τελευταία νέα λένε ότι ξαναπέρασαν το firmware και το πρόβλημα διορθώθηκε. Δυστυχώς δεν μίλησα με τεχνικό να μου πει λεπτομέρειες, αλλά ανησυχώ για το αν θα ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα, αν θα πρέπει πάλι να τρέχω στο service και κατα πόσο θα με καλύπτει η εγγύηση. Σε εσάς τους πιο έμπειρους πως σας φαίνεται η...επισκευή;

Η επίσκεψη στο service έγινε απ'όπου τα τελευταία νέα λένε ότι ξαναπέρασαν το firmware και το πρόβλημα διορθώθηκε. Δυστυχώς δεν μίλησα με τεχνικό να μου πει λεπτομέρειες, αλλά ανησυχώ για το αν θα ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα, αν θα πρέπει πάλι να τρέχω στο service και κατα πόσο θα με καλύπτει η εγγύηση. Σε εσάς τους πιο έμπειρους πως σας φαίνεται η...επισκευή;

Θα δείξει.
Είναι το πρώτο που κάνουν συνήθως (όπως και στα pc το bios update).

Re: Απάντηση: D40x πρόβλημα στα ψηλά ISO

Τώρα το είδα και εγώ αυτό.

Για πες...