δεν μπορώ να βάλω τον m42 φακό

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716

Attachments

• adapter.jpg
    adapter.jpg
    17.3 KB · Views: 7
  • pentacon.jpg
    pentacon.jpg
    25 KB · Views: 11
Ο φακός φίλε μου δεν είναι βιδωτός (M42) αλλά μπαγιονέτ. Το λέει καθαρά η σελίδα όπου παραπέμπεις, Praktika-B mount. Οι βιδωτοί αναφέρονται ως pentax screw mount, universal screw mount, Μ42 mount.

Την εποχή εκείνη οι εταιρίες έβγαζαν το ίδιο μοντέλο φακού για πολλές μοντούρες. Πχ τον Flektogon 20/4 θα τον δεις σε Μ42, σε Exakta, σε Praktina, σε Praktika-B κλπ. Θέλει λίγο προσοχή στην περιγραφή της δημοπρασίας.

Δυστυχώς, συλλογή για ρετρό γωνία. Δεν μπορούν να μπουν ούτε σε Canon τέτοιοι φακοί (αν και υπάρχουν κάτι τύποι που με πατέντες τα κάνουν όλα).

Έχω κι εγώ έναν τέτοιον, έναν Pentacon "pancake" 50/2.4, που ο πωλητής δήλωνε ότι είναι για μοντούρα Pentax K (μοιάζουν οι δύο, και σχεδόν ταιριάζουν, απλώς τα αυτάκια του μπαγιονέτ είναι πιο χοντρά στην Πράκτικα, και φυσικά δεν ταιριάζουν καθόλου οι αποστάσεις φακού-μοντούρας), αλλά αφού μου κόστισε μόλις 8 λίρες, είπα σιγά το πράμα, και τον κράτησα.

Κάνει. Όμως για 27 λίρες με την αποστολή (36 ευρώ), τον βρίσκω λιγάκι ακριβό. Πρόκειται για έναν από τους πιο κοινούς φακούς. Επίσης, δεν κυκλοφορεί μόνο ως Πεντακον, αλλά και με τη φίρμα της Revue, της σειράς φωτογραφικών του γερμανικού περιοδικού Quelle. Ο δικός μου τέτοιος είναι, αλλά κατασκευασμένος από την Πεντακον. Να σκεφτείς πόσο μπορεί να βρεθεί, ήταν σε ένα πακέτο μαζί με μία μηχανή Praktika MTL5, έναν Porst 28/2.8 (δεν έλεγε και πολλά), έναν σκονισμένο Tamron 135/2.8 (ξεσκονίστηκε εύκολα, μέσα από το οπίσθιο προστατευτικό τζαμάκι ήταν η ιστορία). 50 ευρώ το σύνολο (νομίζω 40+10 μεταφορικά). Μην βιάζεσαι, τουλάχιστον σε τόσο κοινά κομμάτια, η υπομονή ανταμείβεται.