Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Φίλτατοι "συνδαιτημόνες" της μουσικής κατηγορίας , τον τελευταίο καιρό διακρίνω μία ελαφρά πτώση του ενδιαφέροντος στους περισσότερους τομείς που αφορούν στην κατηγορία μας . Δεν αναφέρομαι τόσο στις παρουσιάσεις νέων ή παλιών δίσκων , αλλά στο ότι δεν αναπτύσσεται διάλογος γύρω από αυτές με αποτέλεσμα είτε να ελλείπει παντελώς η παράθεση απόψεων , είτε εάν υφίσταται τέτοια , να εξαντλείται σε "ευχαριστήρια" προς τον συντάξαντα το κείμενο. Και κυρίως δεν υπάρχει αντίλογος . Μήπως φοβόμαστε ότι θα παρεξηγηθεί ο συντάκτης του κειμένου , εάν εκφρασθεί κάποια διαφωνία ; Μηπως έχουμε παραγίνει "πολιτικώς ορθοί" σ' αυτό το θέμα ;

Ενα άλλο αρνητικό κατ' εμέ ζήτημα είναι το "Now playing". Εκατοντάδες δίσκοι χαραμίζονται στο συγκεκριμένο θέμα , καθώς η παράθεση ενός εξωφύλλου , δεν λέει τίποτα παρά μόνον σε όσους έτυχε να έχουν ακούσει τον ίδιο δίσκο . Μερικές φορές τα σχόλια για ορισμένους δίσκους μπερδεύονται με σχόλια στον αμέσως επόμενο δίσκο του οποίου αναρτάται το εξώφυλλο κι έτσι ακόμα κι αυτά πάνε χαμένα .

Επίσης θεωρώ ότι μιά καλή κίνηση για να αναπτυχθούν συζητήσεις , θα ήταν να γράφουμε τη γνώμη μας και για τους δίσκους που αγοράσαμε και δεν μας άρεσαν ( αρκεί σε όποιον άρεσαν να μην θεωρήσει ότι θίγεται προσωπικά :flipout: ) .

Περαιτέρω θα ήθελα οι φίλοι μας που γνωρίζουν μουσική , να αναπτύξουν θέματα με περισσότερο θεωρητικό ενδιαφέρον ( πχ η ενορχήστρωση είναι εξ ίσου σημαντική με την σύνθεση της βασικής μελωδίας ; έχει βαρύνοντα λόγο στην σημερινή μουσική , η ενορχήστρωση , όσο και κατά το παρελθόν ; κλπ )

Αυτά τα ολίγα , υπό τηλεγραφική μορφή και με στοιχειώδη ανάπτυξη . Ακούω τις γνώμες σας.

Πράγματι Ντοκ. Σε ότι με αφορά, υπάρχει σαφώς κούραση λόγω κυρίως επαγγελματικών υποχρεώσεων και της συσσωρευμένης επιβάρυνσης δύο ετών χωρίς ουσιαστικές διακοπές. Ακούω θραύσματα μουσικής όντας ξάπλα, με παίρνει ο ύπνος και όταν ξυπνήσω στο ενδιάμεσο κλείνω και τα μηχανήματα.

Με το πνεύμα του now playing δε συμφωνώ ούτε εγώ, γι' αυτό εξάλλου δε γράφω εκεί.

συμφωνω σε ολα με τον Ντοκ
το now playing εχει κουρασει
οταν υπαρχη καποια αντιρηση με το κειμενο του συντακτη
ο συντακτης δεν χρειαζεται να ενοχληται ...

.

Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

οταν υπαρχη καποια αντιρηση με το κειμενο του συντακτη
ο συντακτης δεν χρειαζεται να ενοχληται ...

Αρκεί βέβαια η αντίρρηση να διατυπώνεται με καλοπροαίρετο τρόπο, γιατί η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς γραφονται κάποια μηνύματα του τύπου "εγώ ξέρω, κι εσυ ακούς λαλακίες"..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Αρκεί βέβαια η αντίρρηση να διατυπώνεται με καλοπροαίρετο τρόπο, γιατί η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς γραφονται κάποια μηνύματα του τύπου "εγώ ξέρω, κι εσυ ακούς λαλακίες"..

Θα έφθανα ακόμα και μέχρι του σημείου να αποδεχθώ το "μαμακίες ακούς" ( άλλωστε το "μαμακίες ακούς" λέγεται στον προφορικό λόγο και μεταξύ φίλων , δεν παύει όμως να είναι το αγενές ισοδύναμο του "κάνεις λάθος" στον γραπτό λόγο :flipout::grandpa:)εάν συνοδευόταν από το "διότι...." . Συζήτηση εύχομαι να γίνεται και διάλογος / αντίλογος . Δεν είμαστε περιοδικό να κατακεραυνώνουμε τους έχοντες διαφορετική άποψη αναγνώστες .

Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

φφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

εσύ τι σφυρίζεις ; Για τους Two Lone Swordsmen ούτε κουβέντα δεν είπες . Επρεπε μόνος μου να τολμήσω ....μυστικοπαθή :slapface:

Re: Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

εσύ τι σφυρίζεις ; Για τους Two Lone Swordsmen ούτε κουβέντα δεν είπες . Επρεπε μόνος μου να τολμήσω ....μυστικοπαθή :slapface:

έλα βρε Ντοκ, τι μυστικοπαθής!:grinning-smiley-043

το'χω ρίξει στο σορολόπ περί των μουσικών εσχάτως και επανέρχομαι συνέχεια στα παλιά μου αποκτήματα (το τι ξεθάβω άσε...:smile:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Θα έφθανα ακόμα και μέχρι του σημείου να αποδεχθώ το "μαμακίες ακούς" ( άλλωστε το "μαμακίες ακούς" λέγεται στον προφορικό λόγο και μεταξύ φίλων , δεν παύει όμως να είναι το αγενές ισοδύναμο του "κάνεις λάθος" στον γραπτό λόγο :flipout::grandpa:)εάν συνοδευόταν από το "διότι...." . Συζήτηση εύχομαι να γίνεται και διάλογος / αντίλογος . Δεν είμαστε περιοδικό να κατακεραυνώνουμε τους έχοντες διαφορετική άποψη αναγνώστες .

Mα φυσικά αυτό εννοώ.:a0210:

Πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μουσική.... εξαιρουμένων φυσικά κάποιων πολύ ακραίων δειγμάτων, πχ Mozart και Βολάνης αντίστοιχα... Για όλα τα υπόλοιπα υπεισέρχεται το θέμα του προσωπικού γούστου, το οποίο συχνά επισκιάζει οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα για το αντίθετο...

Οπότε φυσικά και να γίνεται συζήτηση, χωρίς καμία απ'τις δύο πλευρές να επιμένει..

Last edited:
Το Now Playing, με λίγο περισσότερη περίσκεψη στην οργάνωσή του, έχει τα φόντα να είναι ένα πάρα πολύ ζωντανό νήμα από κάθε άποψη με νέες κυκλοφορίες, retro, μικρά αφιερώματα που τα ζωντανεύει η διάθεση της στιγμής κλπ. Συχνά περνούν εξαιρετικοί δίσκοι σαν κομήτες: δεν γίνεται πάντα να κάνει κάποιος εκτεταμένη παρουσίαση. Αν ήταν όμως στο χέρι μου, στο Now Playing δεν θα έμπαινε τίποτα αν δεν συνοδευόταν από μία μικρή παρουσίαση, τουλάχιστον 6 με 8 αράδες που θα έλεγαν κάποια στοιχειώδη πράγματα για τον δίσκο όπως, για παράδειγμα, το γενικότερο αισθητικό του πλαίσιο, τι είδους μουσική περιέχει, να μπορεί αυτός που διαβάζει να αποφασίσει πρωτίστως αν τον αφορά ή όχι.
Ποτέ επίσης δεν θα υπήρχε παραπομπή με link: δεν ξέρω αν συμβαίνει και σ εσάς, εγώ το θεωρώ περίπου φτύσιμο και "ξεπέτα" και δεν μου κάθεται καθόλου καλά. Ο καθένας μπορεί να γράψει πέντε πραγματάκια για ένα δίσκο που ακούει και του αρέσει, δεν είναι θέμα ταλέντου ή ευκολίας στην έκφραση.

Για το θέμα διαλόγου, πολύ φοβάμαι πως δεν μπορώ να βοηθήσω.
Εγώ γράφω, ας πούν αυτοί που διαβάζουν. Εγώ πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου είναι τόσο βαριεστημένοι που ούτε καν διαβάζουν. Mπερδεύονται και χάνουν τη μπάλα γιατί είναι "ετοιματζήδες", δεν προσέχουν και η μουσική πληροφόρηση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική γι αυτούς. Η ίδια η μουσική, ώρες ώρες, δεν ξέρω κατά πόσο είναι σημαντική για πολλούς από τους παρεπιδημούντες εδώ και δεν ξέρω πόσο ανοιχτοί είναι σε άλλα ακούσματα, πέρα από την τακτική τους ...δίαιτα. Δεν μπορώ εγώ να τους καθορίσω, εγώ μπορώ μόνο να γράφω γι αυτά που μου αρέσουν. Το κείμενο είναι ένα γράμμα προς αγνώστους, το γράφεις και το αφήνεις στη μοίρα του, πολλές φορές το κάνεις μόνο για να δείς τις σκέψεις σου σε μιά σειρά, ή γιατί νιώθεις υποχρεωμένος να γράψεις για κάτι που σου γυάλισε και ξέρεις πως δεν θα το κάνει κανείς άλλος, είτε γιατί θέλεις απλά να παραθέσεις τα συναισθήματα που σου δημιουργεί και μετά να το καμαρώσεις έτσι που θα στέκει μόνο του εκεί έξω, ανυπεράσπιστο. Δεν μπορώ να ξέρω τι αντίκτυπο διημιουργούν αυτά που γράφω, αν υποθέσω πως πράγματι δημιουργούν κάποιον αντίκτυπο. Συχνά έχω την εντύπωση πως διαβάζουν καμιά 50ριά, το παίρνουν στα σοβαρά 5 ή 6 και θα το ψάξουν λίγο παραπάνω 2 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 από αυτούς. Δεν με πειράζει καθόλου: οι μουσικές που αγαπώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι περιθωριακές. Εξ άλλου συχνά έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντώ στην καθημερινότητά μου Δεν ξέρουν να με ακούν...πόσω μάλλον να με διαβάσουν κιόλας. Ενα θέμα σαν αυτό που λέει για το θάνατο του αντάρτη, παραδίπλα, έχει κατά μέσο όρο 3 φορές περισσότερες θεάσεις από ένα τυπικό νήμα από αυτά που ανοίγω εγώ, πολλές φορές δε, έχει και περισσότερη κουβέντα (replies).

Last edited:
Ενώ διαφωνώ με την διαφωνία σας ως προς το now playing.

Μπορεί να υπάρχει ένα μικρός χάος, να χάνονται σημαντικά σχόλια λόγω των αμέτρητων post., αλλά για μένα είναι πολύ σημαντική και η αμεσότητα που έχει και το ότι κατά καιρούς έχει λειτουργήσει και ως φίλτρο για τις παρουσιάσεις.

Επίσης στην κατηγορία παρουσιάσεων η πιθανή συναισθηματική φόρτιση που έχει ο συντάκτης του κειμένου ή και ακόμα ο τρόπος γραφής που αποδεικνύει το ότι έχει ψάξει τουλάχιστον δέκα παρόμοια για να παρουσιάσει το συγκεκριμένο, μπορεί σε εμένα τουλάχιστον έχει τύχει να αισθάνομαι ότι ακυρώνει ένα σχόλιο/ερώτηση μου ή απλά το κάνει περιττό.

Δίνω παράδειγμα:Balanescu .Στο now playing άνετα θα έκανα quote ρωτώντας τι είναι αυτό βρε παιδιά?. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση που έγινε στην κατηγορία των παρουσιάσεων και με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, εμένα μου δημιουργεί την αίσθηση ότι μια τέτοια ερώτηση είναι πιθανά άστοχη εκεί….

Γενικά αντιλαμβάνομαι την κατηγορία των αφιερωμάτων ως έναν τόπο έντονης συναισθηματικής φόρτισης , γνώσης ,ψαξίματος και διάθεσης να μοιραστείς αυτό που αγαπάς και ό άλλος να το βρει από απείρως ενδιαφέρον έως απείρως αδιάφορο, την ίδια στιγμή που το now playing είναι ας πούμε ακατέργαστο και brutal, εγώ δε το εκτιμώ και αισθητικά διότι αντικατοπτρίζει και τον τρόπο που κάποιες φορές ακούμε μουσική, κάπου μεταξύ δηλαδή συνεχών υποχρεώσεων στα πεταχτά με άγχος κλπ.

Δύο αντίθετες καταστάσεις δηλαδή που η μία τροφοδοτεί την άλλη

θα γράψω την άποψή μου σαν αναγνώστης της μουσικής κατηγορίας και σαν αναγνώστης των εξαιρετικών κειμένων που γράφονται κατά καιρούς,,και οχι σαν κειμενογράφος αφού δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως τέτοιον..

για το now playing θα συμφωνήσω με τον Γιώργο ότι δηλαδή πολλές
φορές λειτουργεί σαν "ασπίδα" για τις πραγματικές παρουσιάσεις,,

να μιλήσω και για μένα προσωπικά,,η αλήθεια είναι ότι έχω ψιλοσταματησει
να γράφω για πράγματα που με συγκινούν όχι επειδή με έχει αποθαρρύνει κάποιος η κάτι αλλά επειδή βλέπω ότι πολλές φορές είναι προτιμότερο να ακούς παρά να μιλάς..
ειδικά όταν βγαίνεις κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία
:BDGBDGB53:

Ποτέ επίσης δεν θα υπήρχε παραπομπή με link: δεν ξέρω αν συμβαίνει και σ εσάς, εγώ το θεωρώ περίπου φτύσιμο και "ξεπέτα" και δεν μου κάθεται καθόλου καλά.

Eννοειται πως διαφωνω! Αυτο αλλωστε ειναι και ενα απο τα πλεονεκτηματα του ιντερνετ. Βεβαια, αναλογα με τον παρουσιαζομενο δισκο, καποιες φορες τα ηχητικα αποσπασματα ειναι απο αστοχα εως παραπλανητικα. Πχ, ποτε δε θα εβαζα αποσπασμα απο το Fordlandia. Oποιος θελει ας το ψαξει ολοκληρο. Για τους Stooges oμως, ναι. Aκομα και απο το ριφ, παιρνεις μια καλη ιδεα. Αυτος δεν ειναι ο σκοπος των παρουσιασεων?

Ενώ διαφωνώ με την διαφωνία σας ως προς το now playing.

Μπορεί να υπάρχει ένα μικρός χάος, να χάνονται σημαντικά σχόλια λόγω των αμέτρητων post., αλλά για μένα είναι πολύ σημαντική και η αμεσότητα που έχει και το ότι κατά καιρούς έχει λειτουργήσει και ως φίλτρο για τις παρουσιάσεις.

Επίσης στην κατηγορία παρουσιάσεων η πιθανή συναισθηματική φόρτιση που έχει ο συντάκτης του κειμένου ή και ακόμα ο τρόπος γραφής που αποδεικνύει το ότι έχει ψάξει τουλάχιστον δέκα παρόμοια για να παρουσιάσει το συγκεκριμένο, μπορεί σε εμένα τουλάχιστον έχει τύχει να αισθάνομαι ότι ακυρώνει ένα σχόλιο/ερώτηση μου ή απλά το κάνει περιττό.

Δίνω παράδειγμα:Balanescu .Στο now playing άνετα θα έκανα quote ρωτώντας τι είναι αυτό βρε παιδιά?. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση που έγινε στην κατηγορία των παρουσιάσεων και με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, εμένα μου δημιουργεί την αίσθηση ότι μια τέτοια ερώτηση είναι πιθανά άστοχη εκεί….

Γενικά αντιλαμβάνομαι την κατηγορία των αφιερωμάτων ως έναν τόπο έντονης συναισθηματικής φόρτισης , γνώσης ,ψαξίματος και διάθεσης να μοιραστείς αυτό που αγαπάς και ό άλλος να το βρει από απείρως ενδιαφέρον έως απείρως αδιάφορο, την ίδια στιγμή που το now playing είναι ας πούμε ακατέργαστο και brutal, εγώ δε το εκτιμώ και αισθητικά διότι αντικατοπτρίζει και τον τρόπο που κάποιες φορές ακούμε μουσική, κάπου μεταξύ δηλαδή συνεχών υποχρεώσεων στα πεταχτά με άγχος κλπ.

Δύο αντίθετες καταστάσεις δηλαδή που η μία τροφοδοτεί την άλλη

εγώ Γιώργη μου θα εκτιμούσα ακόμα και την 'αφελή" ερώτηση "τί είναι αυτό;" . Ενδεχομένως θα μούδινε την ευκαιρία να πω περισσότερα πράγματα και μάλιστα πιό χαλαρά , ξεφεύγοντας από το αυστηρό πλαίσιο της παρουσίασης . Και λέγε - λέγε , λέγε - λέγε :flipout: θα γινόταν κουβέντα .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Mα φυσικά αυτό εννοώ.:a0210:

Πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μουσική.... εξαιρουμένων φυσικά κάποιων πολύ ακραίων δειγμάτων, πχ Mozart και Βολάνης αντίστοιχα... Για όλα τα υπόλοιπα υπεισέρχεται το θέμα του προσωπικού γούστου, το οποίο συχνά επισκιάζει οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα για το αντίθετο...

Οπότε φυσικά και να γίνεται συζήτηση, χωρίς καμία απ'τις δύο πλευρές να επιμένει..

Να . Ακόμα κι αυτό είναι ένα ωραίο θέμα για να διαφωνήσουμε , αρκεί να είναι πολιτισμένα . Σαφώς και υπάρχει κακή μουσική , κατά δε την ταπεινή μου γνώμη , υπερτερεί ποσοστικώς της καλής και μάλιστα συντριπτικά . -bye-

εγώ Γιώργη μου θα εκτιμούσα ακόμα και την 'αφελή" ερώτηση "τί είναι αυτό;" . Ενδεχομένως θα μούδινε την ευκαιρία να πω περισσότερα πράγματα και μάλιστα πιό χαλαρά , ξεφεύγοντας από το αυστηρό πλαίσιο της παρουσίασης . Και λέγε - λέγε , λέγε - λέγε :flipout: θα γινόταν κουβέντα .

+1

Ετσι είναι Πέτρο . Ακόμα κι όταν σε πειράζω για τις ελαστικές σου βαθμολογίες , θα μπορούσες με 5-10 κουβέντες να με πείσεις για το αντίθετο ή να γίνει κουβέντα και με άλλους

Re: Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Eννοειται πως διαφωνω! Αυτο αλλωστε ειναι και ενα απο τα πλεονεκτηματα του ιντερνετ. Βεβαια, αναλογα με τον παρουσιαζομενο δισκο, καποιες φορες τα ηχητικα αποσπασματα ειναι απο αστοχα εως παραπλανητικα. Πχ, ποτε δε θα εβαζα αποσπασμα απο το Fordlandia. Oποιος θελει ας το ψαξει ολοκληρο. Για τους Stooges oμως, ναι. Aκομα και απο το ριφ, παιρνεις μια καλη ιδεα. Αυτος δεν ειναι ο σκοπος των παρουσιασεων?

εννοώ τα links που τα πατάς και βγαίνει ένα κατεβατό στα Αγγλικά (!).
για τα άλλα μου απαντάς μόνος σου: σοβαρός δίσκος που να πάρεις γεύση από μικρές "μυτιές", κατά τη γνώμη μου Δεν υπάρχει.
Αν το Funhouse σου φαίνεται εύκολο είσαι πιο καπάτσος ακροατής από μένα: εγώ όταν πρωτοβγήκε το άκουσα ολόκληρο 5 ή 6 φορές για να αποφασίσω αν μου άρεσε. Στην αρχή είπα "σιγά τη μάπα...".
2 μέρες μετά, έκοβα φλέβες.

Ετσι είναι Πέτρο . Ακόμα κι όταν σε πειράζω για τις ελαστικές σου βαθμολογίες , θα μπορούσες με 5-10 κουβέντες να με πείσεις για το αντίθετο ή να γίνει κουβέντα και με άλλους

Κατ,αρχας, εσεις βαζετε πιο ελαστικες βαθμολογιες!!! Ειναι 10αρι η Yamagata ή η Grace Jones (μου αρεσουν και τα δυο, ιδιαιτερα η Yamagata)????? Μπορω να θυμηθω πολλα ακομα παραδειγματα. Παντως, νομιζω πως αρκετες φορες εχουμε ανταλλαξει αποψεις σχετικα με καποιο δισκο. Γενικα, πολλες φορες προσπαθω να ανοιξω κουβεντα. Το ξερεις, νομιζω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Αν το Funhouse σου φαίνεται εύκολο είσαι πιο καπάτσος ακροατής από μένα: εγώ όταν πρωτοβγήκε το άκουσα ολόκληρο 5 ή 6 φορές για να αποφασίσω αν μου άρεσε. Στην αρχή είπα "σιγά τη μάπα...".
2 μέρες μετά, έκοβα φλέβες.

Ειδικα τους Stooges, τους γουσταρα αμεσως. Απο μικρος. Μονο το I wanna be your dog δε συμπαθησα ποτε ιδιαιτερα, ισως επειδη το ακουγα παντου (μονο αυτο) και απορουσα γιατι οι ντι τζέις δεν επαιζαν και αλλα τραγουδια τους. Αλλα ειπαμε, ημουν μικρος και αβγαλτος ακομα...χεχε

Last edited: