Δικτυωση Νεου Σπιτιου

tigerxxx

Established Member
29 June 2007
201
Καλησπερα.
Θα ηθελα να μου δωσετε τα φωτα σας ως προς το πως να δικτυωσω το σπιτι μου για να ειναι ετοιμο να δεχτει τις νεες τεχνολογικες επιταγες. Με ενδιαφερει πολυ να φτιαξω ενα Home Theatre στο σαλονι και να εχω ενα pc σε ενα απο τα δωματια σε ρολο server.
Επισης επειδη προσεχως θα υπαρχει και μωρακι στο σπιτι θα ηθελα οπου αυτο μπορει να αποφευχθει να μην χρησιμοποιησω ασυρματη δικτυωση.
Οι ερωτησεις μου :
1. Να περασω α)SFTP ή β)Cat6 patchcords ή γ)κατι αλλο? Υπολογιζω οτι στο σαλονι θα υπαρχει ενα MediaCenter PC , ενας AV ενισχυτης με θυρα Ethernet και ενα PS3 ή Xbox .
Ολα αυτα θα πρεπει να τα περασω σε καποια Φ14 σωληνα ?
2. Στο δωματιο που θα ειναι το Pc να περασω μονο ενα ftp καλωδιο η θα χρειαστει και αλλο spare για κατι αλλο?
3.Σκεφτομαι ολα τα καλωδια να καταληγουν σε καποιο GigaBit Ethernet Switch . Σωστα? Αν ναι ποιο να προτιμησω?
4.Για adsl σκεφτομαι να αγορασω ενα Gateway adsl Modem Router. Ποιο να παρω? Αν μελλοντικα χρειαζεται κατι να δικτυωθει ασυρματα θα εχω προβλημα με αυτο?
Οποτε συνολικα εχουμε 4 αναμονες δικτυου στο σαλονι , μια ή δυο στο δωματιο και ολα σκεφτομαι να καταληγουν στο switch , που βεβαια δεν εχω καταληξει ακομα που θα μπει.

2 καλωδια UTP σε καθε δωματιο σε μια διπλη πριζα, και ολα τα καλωδια ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΑ χωρις ενωσεις να φτανουν σε ενα κεντρικο σημειο που θα βαλεις το switch, το τηλ κεντρο (μελλοντικα) τον συναγερμο.

Και εισαι καλυμενος

Οποτε 2 utp στο δωματιο. Και εμενα μου φενεται λογικο.
Στο σαλονι νομιζω 4 utp ειναι αρκετα η θα χρειαστω κι'αλλα?
Απο συστηματα switch και adsl router που πρεπει να χρησιμοποιησω εχετε καποια αποψη?

Οχι και unshield ρε Βασίλη ...

STP εαν δεν σου πέφτει ακριβό ή FTP ( το SFTP πρέπει να είναι το STP που λέω ) τύπου CAT 6 για 1 gigabit , από 1 καλώδιο ( εαν θες να βάλεις κάτι ακόμα , βάζεις ένα switch ) σε κάθε δωμάτιο προς κεντρικό σημείο ( κοντά στο κεντρικό του τηλεφώνου ) και δύο switch 4/5/8πορτο 1 gigabit ( ένα για το κεντρικό σημείο και ένα για το σαλόνι ) ... το κεντρικό σημείο μπορεί να παίξει και modem - router , αλλά δεν ξέρω εαν υπάρχουν gigabit modem-routers οπότε βάζεις ένα modem με ethernet πάνω στο gigabit switch και είσαι cool ...

Παραπάνω από 2 αναμονές σε κάθε δωμάτιο.

1 για τηλέφωνο, ένα για υπολογιστή και 1-2 spare. Προτίμησε STP (είναι Cat6).
Tα patchcords είναι για άλλη δουλειά που στην παρούσα φάση δεν σου χρειάζονται.

Είναι καινούργιο σπίτι ή παλιό και κάνεις ανακαίνιση ?

Αν είναι καινούργιο μπορείς να περάσεις και από ένα cat5 καλώδιο για χρήση συναγερμού ή κάμερας σε κάθε δωμάτιο και όοοοοολα τα καλώδια να καταλήγουν σε ένα υπόγειο, ή αποθήκη ή ταράτσα ή κάπου που δεν θα εμποδίζουν, και να βάλεις ένα μικρό rack να τα έχεις μαζεμένα εκεί και να τα κάνεις ότι θέλεις.
Μπορεί π.χ. σε ένα δωμάτιο να θέλεις 2 υπολογιστές και 1 τηλέφωνο, ή 3 υπολογιστές ή 3 τηλέφωνα. Τα πατσάρεις (εδώ χρειάζονται τα pach cordes) στο τηλεφωνικό κέντρο ή στο switch.
Να προσέξει ο ηλεκτρολόγος σου να μην τα περάσει κολητά με τα καλώδια ρεύματος, τουλάχιστον 20cm απόσταση (αν και είναι θωρακισμένα). Δεν χρειάζεται να περαστούν μέσα από σωλήνα. Ο σωλήνας κάνει πιο εύκολη την αντικατάστασή τους αν ποτέ χρειαστεί.
Πάντως μην κάνεις οικονομία στις αναμονές. Εγώ πριν μερικά χρόνια που την έκανα και πέρασα μόνο ένα ethernet σε κάθε δωμάτιο, έχω καταντήσει τώρα να έχω και από ένα switch σε κάθε δωμάτιο.

Για εξοπλισμό είναι λίγο νωρίς να μιλάμε. Ετοίμασε με το καλό το σπίτι, μπες μέσα και βλέπουμε τότε.

κι εμένα η πρότασή μου θα ήταν για πάνω από 2 αναμονές σε ΚΑΘΕ δωμάτιο... ακόμα και στην κουζίνα. Και θα έβαζα Cat7... Σε αυτή τη φάση δε σου κοστίζει πολλά... μην τσιγκουνευτείς τις αναμονές. Σε μερικά χρόνια όλες οι οικιακές συσκευές θα θέλουν δίκτυο...

Τα ματσάκια UTP δεν περνάνε δίπλα από ματσάκια ηλεκτρικού ρεύματος στην εταιρία ... Στο σπίτι υπάρχει 80% πιθανότητα να μην παίξει το UTP , οπότε μόνο STP ή έστω FTP ...

Η δικιά μου εμπειρία έχει δείξει ότι το θωρακισμένο ethernet χρειάζεται μόνο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για οικιακή εγκατάσταση, και για μελλοντική χρήση ακόμα, οτιδήποτε πάνω από UTP CAT6 το θεωρώ υπερβολή. Εκτός αν υπολογίζουμε ότι οι τοστιέρες του μέλλοντος θα χρειάζονται 10Gbit ethernet..

Φίλε Δημήτρη , εαν τα παιρνάς μόνα τους , είναι μια χαρά , εγώ πχ τα πέρασα από καλώδια ρεύματος ... Οπότε χρειάστηκα STP για να είμαι σίγουρος ...

Ε, ναι, εννοείτε ότι θέλουν δικές τους σωλήνες, αν είναι να θαφτούν στους τοίχους. Είναι ο νόμος άλλωστε.

Αλλά δεν χρειάζεται να βρίσκονται και στην άλλη άκρη του δωματίου. 10 - 15 cm είναι αρκετά.

Παιδια , μπηκα τώρα , αργά , να δω καμιά απάντηση (διοτι ετρεχα για να δώ μπάνια και κόυζινες:SFGSF8:για το νεο σπιτι) και ειδα δυο σελιδες απαντησεις !!!
Ευχαριστω παρα πολυ ολους :grinning-smiley-043
Στα δικα μας τωρα...
Επειδη τα ρευματα ηδη εχουν περαστει στο σπιτι θα χρησιμοποιησω STP καλωδια(Cat6) για λογους παρεμβολών.
Απο εδω και περα με διορθωνετε αν λεω κατι λαθος

Θα βαλω απο 2 αναμονες δικτυου στα 2 δωματια και 4 στο σαλονι. Τις γραμμες του τηλεφωνου οπως και γραμμη για adsl ηδη τις εχει περασει ο μηχανικος και πανε στο σαλονι.
Σκεφτομαι λοιπον να καταληξουν ολα τα καλωδια δικτυου σε ενα Switch στο σαλονι και ακριβως διπλα απο εκει που ειναι το κεντρικο του τηλεφωνου, και μεσα σε καποιο ντουλαπι. Αυτο λογω του οτι το σπιτι δεν ειναι πολυ μεγαλο και δεν εχει αποθηκες ωστε να μπορεσω να φτιαξω rack με patch panel που προτεινει ενας φιλος παραπανω. Η αποθηκη δε του σπιτιου ειναι στο υπογειο , και το διαμερισμα στον 3ο οροφο, οποτε ειναι λιγο δυσκολο να φτασω εκει.
Αν βαλω λοιπον το switch σαλόνι και ενα adsl router δεν θα ειμαι καλυμενος σε ολα οσον αφορα το δικτυο??
Αν βαλω και patch panel και το ρολο του rack τον κανει εκεινο το περιβοητο ντουλαπακι στο σαλονι θα ειμαι καλυμενος ωστε να εχω και τηλεφωνικο κεντρο? Εαν το κανω ετσι δεν ειναι πιο δυσκολος ο τερματισμος στο patchpanel ???
Σορρυ που σας κουραζω αλλα εχω πολυ αγχος με ολο αυτο το ζητημα!!!!

Απορία , γιατί θα βάλεις 4 καλώδια στο σαλόνι , αφού θα έχεις switch; τα 4 καλώδια από τα δωμάτια θα οδηγηθούν στο 10porto switch στο σαλόνι όπου θα βάλεις το modem και τις συσκευές σου. δλδ 4 STP καλώδια και τα υπόλοιπα UTP ...

Φίλε tigerxxx θέλω να σου παραθέσω τη δική μου εμπειρία μιας και το έκανα πριν ένα χρόνο.

Σε όλο το σπίτι (εκτός μπάνιου και κουζίνας :flipout:) πέρασα 2 καλώδια utp cat 5 που καταλήγουν από όλο το σπίτι σε ένα κεντρικό σημείο.

Από τη μία λοιπόν υπάρχει διπλό μπριζάκι (έβαλα legrand για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο) και από την άλλη τα καλώδια καταλήγουν σε 2 patch panels.

Στο ένα patch panel έχουν καρφωθεί τα καλώδια που προορίζονται για την τηλεφωνία και στο άλλο τα καλώδια που προωρίζονται για το δίκτυο. Τώρα αν σε ένα δωμάτιο χρειάζομαι να συνδέσω πάνω από μία συσκευές δικτύου , χρησιμοποιώ ένα switch. :ADFADF1:

Επίσης κάτι εκτός θέματος αλλά στο επισημαίνω γιατί θα το βρεις μπροστά σου , εκτός από τα utp έχω κατεβάσει ξεχωριστή γραμμή για δορυφορική σε κάθε δωμάτιο που καταλήγει σε ένα σημείο όπου με ένα πολυδιακόπτη έχω ανεξάρτητο δορυφορικό και επίγειο σήμα σε κάθε δωμάτιο.

Αυτά ελπίζω να βοήθησα :ernaehrung004:

Εφόσον έχει προχωρήσει το σπίτι ,μπορείς να βάλεις ένα switch με το adsl model - router στο σαλόνι σου και να συνδέεις εκεί ότι συσκευές χρειάζεσαι και και ένα 2ο switch σε κάποιο άλλο δωμάτιο και να μοιράζεις απο κεί θέσεις. Συνδέεις τα 2 switch με ένα utp cat 6 το πολύ και είσαι οκ πιστεύω.

(δεν χρειάζεσαι θωρακισμένο εκτός και αν εχεις και καλώδια ρεύματος μαζι - το θωρακισμένο δεν βολεύει στις γωνίες και γενικά αν θες να το περάσεις απο περίεργα σημεία)

Last edited:
Φίλε tigerxxx ως φρέσκο φρέσκο μέλος του avclub να προσθέσω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στις πολύ πλήρεις απαντήσεις των μελών στο ερώτημά σου.

Σε περίπτωση που χρειαστείς στο μέλλον να στείλεις σήμα AV (αναλογικό ή ψηφιακό) από τον AV receiver του σαλονιού σου σε display ή άλλη συσκευή σε κάποιο δωμάτιο (πχ. να στείλεις HDMI σήμα από το BD σου στην LCD τηλεόραση του υπνοδωματίου) θα χρειαστείς και κάτι ακόμα. Δεδομένου ότι τα καλώδια HDMI, component κλπ. υποφέρουν πολύ στα μεγάλα μήκη ενώ επιπλέον είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περάσουν μέσα από σωλήνες (πχ. HDMI) , θα σου πρότεινα να περάσεις ζεύγη UTP καλωδίων (CAT5e ή καλύτερα) από το σαλόνι σου σε κάθε πιθανή άκρη σε εκείνα τα δωμάτια που θα ήθελες να στείλεις τέτοιο σήμα.

Έχουν ήδη κυκλοφορήσει πάμπολλες συσκευές τύπου extender που στέλνουν σε μεγάλες αποστάσεις σήματα όπως HDMI, Component κλπ. μέσω ενός ζεύγους UTP καλωδίων. Οι συσκευές αυτές δεν χρησιμοποιούν Ethernet (άρα δεν μπορείς να συνδέσεις τον extender με το κεντρικό switch σου) αλλά διαμορφώνουν το σήμα απευθείας στο χαλκό του UTP οπότε τα δύο καλώδια UTP πρέπει να φθάνουν χωρίς διακοπή (ή στην καλύτερη περίπτωση με μία καλής ποιότητας φυσική ένωση μεταξύ τους) από τη μία άκρη (σαλόνι) στην άλλη (δωμάτιο).

Αν δεν έχει περάσει δάπεδα ακόμη, θα μπορούσες να τα περάσεις αυτά με σωλήνες από το δάπεδο όπως ακριβώς περνούν και οι σωληνώσεις του καλοριφέρ και της ύδρευσης. Οι άκρες τους θα μπορούσαν να καταλήγουν σε κοινές πρίζες RJ45.

Μια χαρά τα λες...
το rack στην ουσία είναι ένα ντουλάπι που βάζει τις συσκευές σου... αν έχεις ξύλινο ντουλάπι είσαι μια χαρά (απλά να παίρνει λίγο αέρα...
το patch panel είναι για να οργανώσεις τα utp σου... αν πέφτουν πάνω σε ένα switch πάλι δεν έχει πρόβλημα, απλά θα χρειαστείς ταμπελάκια για να ξέρεις ποιο είνει τι...
στην κουζίνα να βάλεις utp - παντού να βάλεις...
επίσης να προσέξεις τα μήκη των utp... αν αρχίσεις και ξεπερνάς τα 60μ και δεν είναι καλή ποιότητας ίσως αρχίσουν προβλήματα
σωστό το σχόλιο για τη δορυφορική...
τώρα για ποιότητες καλωδίων, κατηγορίες κλπ εγώ θα έβαζα το καλύτερο (Cat7) και γιατί όχι και με θωράκηση... οι διαφορές είναι μικρές

Παιδιά προσοχή με τα STP/FTP. Οι θωρακίσεις τους πρέπει να γειώνονται στο ειδικό φισ αλλιώς έχουμε άλλου είδους προβλήματα.

Γεια χαρα και παλι.
Τελικα συναντηθηκα με τον ηλεκτρολογο που εχει κανει τις ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις στο σπιτι και με πολυ πιεση απο τον μηχανικο-εργολαβο διοτι ηδη εχει ριξει τσιμεντο για να μπουν τα πλακακια στο σαλονι και στον διαδρομο του χωλ ,αποφασισαμε να περαστουν 2utp στο σαλονι (με σπασιμο τσιμεντου και με πολυ τσαντιλα του μηχανικου) και 1 σε καθε υπνοδωματιο. Ολα θα καταληγουν στην κουζινα οπου και θα μπει η patchpanel η switch. Μας βολευει πολυ αυτο διοτι η κουζινα ειναι στο κεντρο του σπιτιου και περιμετρικα βρισκονται ολα τα αλλα δωματια. Δεν ξερω αν αυτο με βολευει αλλα η κεντρικη γραμμη τηλεφωνου ειναι στο σαλονι ακριβως πισω απο απο το τοιχακι που θα μπει το switch η το patch panel.Στην κουζινα δεν βρισκω καποιο λογο να περασω utp μια και το switch που τελικα θα καταληγουν ολα θα ειναι εκει.
Για utp για χρηση Hdmi στα δωματια θα ειναι πολυ δυσκολο διοτι ο AV receiver θα ειναι στο σαλονι και κατ'επεκταση θα πρεπει να γινει ακομα πιο πολυ σπασιμο και στο χωλ που ευτυχως ετσι οπως το σχεδιασαμε με τον ηλεκτρολογο μπορεσαμε να το αποφυγουμε

Τωρα οσοναφορα τα καλωδια βρηκα απο την εταιρια μου τα συγκεκριμενα: Teldor FTP data cable etl verified tia/eia 568-b.2 Category 5E. Θα ειμαι καλυμενος με αυτα για Gb Ethernet η θα πρπει να βαλω οπωσδηποτε Cat6? Απ'οτι μου ειπε ενας φιλος δικτυας ειμαι καλυμενος και για Gbit αλλα και οτι το συγκεκριμενο καλωδιο δεν εχει προβλημα θορυβου και απωλειων. Τι λετε ?

Last edited: