Δίπολα ηχεία για home cinema

ichaltou

AVClub Enthusiast
ψάχνοντας ηχεία για home cinema επεσα σε κάποια σετ που έχουν για πίσω, ηχεία δίπολα. πως ακριβώς λειτουργούν και τι απαιτήσεις έχουν σε οτι αφορά την εγκαταστασή τους?
έχει κανείς άποψη?

Εγώ έχω πάρει πρίν 6 μήνες τα THX-Dipole Special Edition της Crystal Audio και είμαι πολύ ευχαριστιμένος. Έχουν καθαρό ηχο και πολύ καλή διασπορά.

ψάχνοντας ηχεία για home cinema επεσα σε κάποια σετ που έχουν για πίσω, ηχεία δίπολα. πως ακριβώς λειτουργούν και τι απαιτήσεις έχουν σε οτι αφορά την εγκαταστασή τους?
έχει κανείς άποψη?
Ειναι ηχεια που λειτουργουν διαφορετικα η μια πλευρα απο την αλλη ή αλλιως ειναι εκτος φασης μεταξυ τους.Καλο ειναι να στηθουν σε αναλογο υψος απο την θεση ακροασης , και να ρυθμιστουν- οδηγηθουν σωστα.

Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα, οι αγορά σαν surround,είναι απαραίτητο να υπάρχει τοίχος από πίσω από την θέση θέασης,αλλιώς δεν προτείνονται;

Οχι απαραιτητα, εδω μπορειτε να δειτε πως δουλευει ενα dipole-bipole-monopole
ηχειο.Βαζουμε διπολα για να μην καταλαβαινουμε απο που ερχεται ο ηχος και να κανουν ενα πεδιο μεγαλο και μη κατευθυνομενο.
http://daten.teufel.de/download/manual/en/ML_Theater8_u_10_V11_ENG_WEB.pdf
Βρισκετε στο κατω μερος και ειναι στην παραγραφο για διπολα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Δίπολα ηχεία για home cinema

και να ρυθμιστουν- οδηγηθουν σωστα.[/quote]

δηλαδη τι ενισχυτη χρειάζονται ? και εννοω για σύστημα μικρότερο απο το δικό σου και 5.1

Re: Απάντηση: Δίπολα ηχεία για home cinema

και να ρυθμιστουν- οδηγηθουν σωστα.

δηλαδη τι ενισχυτη χρειάζονται ? και εννοω για σύστημα μικρότερο απο το δικό σου και 5.1[/quote]

Δεν εχουν διαφορετικες απαιτησεις οδηγησης (σε σχεση με τα μη διπολα).
Η μοναδικη απαιτηση τους ειναι στην τοποθετηση, και ΜΟΝΟ σε δωματιο παραλληλογραμμο.

Δεν το γνωριζω.
Και το παραπανω που εγραψα ειναι βαση της θεωριας του τροπου που λειτουργουν (πιο) σωστα.

αυτο που με ανησυχει περισσοτερο ειναι πως δεν εχω τοιχο απο πίσω. argi δεν θα χανετε ο ηχος αφου η μια πλευρα θα κοιταει πισω απο τη θεση ακροασης και ο τοιχος ειναι στα 2ετρα πισω?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Δίπολα ηχεία για home cinema

Η μοναδικη απαιτηση τους ειναι στην τοποθετηση, και ΜΟΝΟ σε δωματιο παραλληλογραμμο.[/QUOTE]

Καμία σχεση.... Το δωμάτιο που έχω τοποθετήσει τα δικά μου μονοπαραλληλογραμμο δεν ειναι και παιζουν αψογα. Η εμπειρια μου μου εχει δειξει οτι τα διπολα ειναι καταπληκτικα σε δύσκολες καταστασεις. Δλδ σε περιπτώσεις όπου εκ των πραγματων η τοποθετηση μονοπολου ειναι προβληματικη (πολυ κοντα στη θεση ακροασης κακη διασπορα) λυνουν τα χερια. Απλα βαζεις την κοχη τους να "κοιτα" τη θεση ακροασης και καθαρησες εχεις την καλυτερη διασπορά που θα μπορουσες να εχεις απο αυτη την τοποθετηση. Προσωπικα πιστευω οτι εαν ο χωρος και η τοποθετηση σηκωνει μονοπολο αυτο είναι καλύτερη λυση. Διαφορετικα το διπολο θα λυσει χερια οπως και στην περιπτωση μου.

Απάντηση: Re: Δίπολα ηχεία για home cinema

αυτο που με ανησυχει περισσοτερο ειναι πως δεν εχω τοιχο απο πίσω. argi δεν θα χανετε ο ηχος αφου η μια πλευρα θα κοιταει πισω απο τη θεση ακροασης και ο τοιχος ειναι στα 2ετρα πισω?

Αφου εχεις τοση αποσταση απο τη θεση ακροασης δε σε παιρνει να βαλεις εκει μονοπολα (εστω και μικρα με βασεις τοιχου)? Και πιο οικονομικα θα σου ερθει και θα εχεις καλυτερη και φυσικοτερη διασπορα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Δίπολα ηχεία για home cinema

δηλαδη τι ενισχυτη χρειάζονται ? και εννοω για σύστημα μικρότερο απο το δικό σου και 5.1

Η μοναδικη απαιτηση τους ειναι στην τοποθετηση, και ΜΟΝΟ σε δωματιο παραλληλογραμμο.[/QUOTE]

Αναλογα με το πιο διπολο ειναι, αλλα βατ θελει ενα 4ομο και αναισθητο jamo
και αλλα ενα κλιπς.Ο τροπος λειτουργιας δεν επηρεαζεται ιδιατερα απο το πως ειναι ο χωρος.

Απάντηση: Re: Δίπολα ηχεία για home cinema

Εγω απο την μια πλευρα εχω γυαλινη πορτα , και απο την αλλη τοιχο.Σιγουρα δουλευει και ετσι.Το πιο ζωτικο ειναι το υψος μιας και εχω παιξει με αυτο πολλες φορες , ειναι σημαντικοτερο να δηλωνει παρων το ηχειο μιας και καποια διπολα απο αυτα που ειχα( athena -jamo d6- jamo d7 ) καθε ηχειο ηθελε το δικο του υψος.Οσο πιο καλο το ηχειο τοσο πιο καλο το εφε.

Το δεξι μπαινει σε βαση, διπολο ποτε .Οποτε δεν βαζεις διπολα.Ετσι οπως το δειχνεις παντα.