DIY monoblocks - συμβουλες

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Σκέφτομαι να φτιαξω τον πρώτο μου ενισχυτή και, μετα από σχετική έρευνα στο diyaudio.com, τα Pass Labs ΑΧ-100 monoblocks φαίνονται ελκυστική περίπτωση. Γνώσεις από αναλογικά ηλεκτρονικά υπάρχουν(αν και μετα από 5 χρονια, πρεπει να φρεσκαριστουν :) ), εμπειρία απο κολήσεις υπάρχει, αυτο που δεν υπάρχει ειναι εμπειρία από κατασκευές. Εδω θα ήθελα τις συμβουλές σας σχετικα με το project ή αλλες προτάσεις για monoblocks.

Σκέφτομαι να φτιαξω τον πρώτο μου ενισχυτή και, μετα από σχετική έρευνα στο diyaudio.com, τα Pass Labs ΑΧ-100 monoblocks φαίνονται ελκυστική περίπτωση. Γνώσεις από αναλογικά ηλεκτρονικά υπάρχουν(αν και μετα από 5 χρονια, πρεπει να φρεσκαριστουν :) ), εμπειρία απο κολήσεις υπάρχει, αυτο που δεν υπάρχει ειναι εμπειρία από κατασκευές. Εδω θα ήθελα τις συμβουλές σας σχετικα με το project ή αλλες προτάσεις για monoblocks.

Ζορικα κολπα αγαπητε φιλε. Η μηχανολογικη δουλεια ειναι πολυ σημαντικη και δυσκολη. Μολις τελειωσα τον δικο μου Aleph 30. Περιπετεια μεγαλη, με σπασμενα κολαουζα, κλωτσιμενες βολτες, κατι μικροατυχιες στην ανοδιωση και το αποτελεσμα ενας τεραστιος και ασηκωτος ενισχυτης (χαζομαρα που δεν εκανα δυο μονομπλοκ), που με το ιδιο βαρος / κοπο κλπ θα εκανα ενα μεγαλο λαμπατο SE.

Για πρωτο project θα προτεινα ισως καποιο Mini A / Α 30, με τις πλακετες που δινει ο Παςς (υπεραριστης ποιοτητας σε αστειο κοστος) για εμπειρια και αργοτερα δοκιμαζεις την τυχη σου με τα θηρια. Εξαρταται βεβαια και τι ηχειο θελεις να οδηγησεις..

παντως ειναι ωραια κολπα εχω φτιαξει το pass aleph pro 1.7 και μερικα χρονια πριν εναν musical fidelity p270 υπαρχουν καποιες δυσκολιες στα μηχανολογικα αλλα με υπομονη και προσοχη ολα γινονται

Τα μηχανολογικά ίσως τα ξεπεράσω με βοήθεια φίλων, αλλα σίγουρα θα 'θελα ν'αποφύγω το μπλέξιμο ει δυνατόν.

@Tζιμάκος: ο Mini A / A 30 ειναι solid state μονομπλοκ στα 30W; Βασικά θέλω κάτι όχι απαραίτητα με μεγάλη ισχύ, αλλα αρκετό και γρήγορο ρεύμα.

αφου θελεις να κανεις την κατασκευη γιατι δεν προχωρας σε κατι ποιο δυνατο οπως ο aleph 4 η 2 h 1.2 που ειναι και θηρειο

παντως ειναι ωραια κολπα εχω φτιαξει το pass aleph pro 1.7 και μερικα χρονια πριν εναν musical fidelity p270 υπαρχουν καποιες δυσκολιες στα μηχανολογικα αλλα με υπομονη και προσοχη ολα γινονται

Εφτιαξες τον musical fidelity p270 !
Εχω τον original P270 πάμε μια κόντρα :laugh:

φιλε μου θα μπορουσε να γινει αλλα πρεπει να τον παρω απο τον φιλο τον οποιο το χαρισα οταν πηρα τον f15 και μαλλον εκανα λαθος μιας και ο f15 που πηρα δεν ειχε το αρχικο κυκλωμα αλλα ειχε τον p270 με αλλα τραωζιστορ εξοδου και με χειροτερο τροφοδοτικο μιας και ξερεις οτι ο p270 ειναι στην ουσια μονομπλοκ σε ενα κουτι βεβαια ενω ο f15 exei κοινο μετασχηματιστη και για τα δυο καναλια με χωριστες ομως ανορθωσης και πυκνωτες καποια στιγμη θα ανεβασω φωτο απο τον p270 diy και τις μετατροπες που εχει φαει ο f15 αν καποιος θελει τα σχεδια και των δυο υπαρχουν

Λυπάμαι που το λεω, αλλά ο ΑΧ100 ειναι σχεδών αδύνατον να υλοποιηθεί από ερασιτέχνη χωρις πάρα πολύ καλή γνώση σε τετοιους ενισχυτες ταξης A και μάλιστα Balanced. Το λέω αυτό γιατί ειναι τρομερά απαιτητικός κατασκευαστικά λόγω τεραστίων αναγκων σε ψύξη και επίσης κυκλωματικής πολυπλοκότητας και υψηλών ρευμάτων ηρεμίας. Επίσης χρειάζεται καλά εργαστηριακά όργανα για την ρύθμισή του. Απαραίτητα παλμογράφος, μιλιβολτόμετρο RMS ή πολύμετρο RMS και φυσικά γεννήτρια με τουλάχιστον 0,005% παραμόρφωση και καλό θα ήταν να υπήρχε και spectrum analyzer.

Σαν πιό εφικτό project θα πρότεινα τον ZenV4 που είναι σχετικά απλός, εύκολος κυκλωματικά και μηχανολογικά, επίσης ρυθμίζεται σχετικά εύκολα από τον μέσο ερασιτέχνη. Ασφαλώς ακούγεται πάρα πολύ καλά έως εξαιρετικά για SS μηχάνημα και πιστεύω θα συμφωνήσουν όλοι όσοι εδώ μεσα τον έχουν ακούσει. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι ο καλύτερος SS τελικός που έχω ακούσει, με εξαίρεση τον F5 υπό συνθήκες όμως...

Φυσικά τα παραπάνω ειναι προσωπική μου γνώμη, χωρις φυσικά να γνωρίζω το τεχνικό επίπεδο και τις κατασκευαστικές γνώσεις κανενός και γιαυτό ζητώ συγνώμη εκ των πρωτέρων, αλλά αναφέρομαι γενικά στις κατασκευαστικές δυσκολίες και προκλήσεις του ΑΧ100.

φιλε πανο δεν εχω δει ποτε το σχεδιο του ax-100 οποτε ισως ειναι οπως τα λες αυτο που ξερω ειναι ο κατασκευαζεται με ορισμενες δυσκολιες στο μηχανολογικο κομματι ο aleph 2 οταν ειναι ετοιμος θα εχετε νεα και φωτο

Πάνο, αυτό ακριβώς ήθελα κι εγω... Κάποιον να εχει αίσθηση των προκλήσεων του AX-100 :) Πολύτιμη η συμβολή σου λοιπόν. Θα κοιτάξω λοιπον τον ZenV4 και θα επιστρεψω. Εν τω μεταξύ, κάθε αλλη πρόταση, κυριως σε solid state, ειναι φυσικά δεκτη.

Τα μηχανολογικά ίσως τα ξεπεράσω με βοήθεια φίλων, αλλα σίγουρα θα 'θελα ν'αποφύγω το μπλέξιμο ει δυνατόν.

@Tζιμάκος: ο Mini A / A 30 ειναι solid state μονομπλοκ στα 30W; Βασικά θέλω κάτι όχι απαραίτητα με μεγάλη ισχύ, αλλα αρκετό και γρήγορο ρεύμα.

Δεν ξερω τι εννοεις οταν λες "γρηγορο ρευμα" αλλα ολοι οι Α, εχουν την παντενταρισμενη απο τον Πας Aleph Current Source που δινει παραπανιστο ρευμα οταν το φορτιο το ζητησει. Δες εδω : http://www.patentstorm.us/patents/5710522.html

Η πλακετα που σου αναφερω ειναι καταλληλη για τους Μινι Α, (1 ισχυως) Aleph3 (2 παραλληλα) και Aleph30 (3 παραλληλα)

Κατα τ αλλα, αν υπαρχει περιπτωση (που δεν υπαρχει:grinning-smiley-043) να παιξει καλα SS ενισχυτης , ΜΟΝΟ Παςς.
Επιμενω στην προταση για τον Μινι Α. Πολυ καλη ιδεα επισεις ο Ζεν 4. Ακομα πιο πολυ καλη ιδεα ομως ενας λαμπατος:grinning-smiley-043
Πολυ-πολυ κακη ιδεα να πας κατευθειαν στα μεγαλα. Οπως επεσημανε και ο Πανος ειναι σχεδον αδυνατο. Ακομα δεν μας ειπες τι φορτιο θες να οδηγας???

Δεν ξερω τι εννοεις οταν λες "γρηγορο ρευμα" αλλα ολοι οι Α, εχουν την παντενταρισμενη απο τον Πας Aleph Current Source που δινει παραπανιστο ρευμα οταν το φορτιο το ζητησει. Δες εδω : http://www.patentstorm.us/patents/5710522.html

Η πλακετα που σου αναφερω ειναι καταλληλη για τους Μινι Α, (1 ισχυως) Aleph3 (2 παραλληλα) και Aleph30 (3 παραλληλα)

Κατα τ αλλα, αν υπαρχει περιπτωση (που δεν υπαρχει:grinning-smiley-043) να παιξει καλα SS ενισχυτης , ΜΟΝΟ Παςς.
Επιμενω στην προταση για τον Μινι Α. Πολυ καλη ιδεα επισεις ο Ζεν 4. Ακομα πιο πολυ καλη ιδεα ομως ενας λαμπατος:grinning-smiley-043
Πολυ-πολυ κακη ιδεα να πας κατευθειαν στα μεγαλα. Οπως επεσημανε και ο Πανος ειναι σχεδον αδυνατο. Ακομα δεν μας ειπες τι φορτιο θες να οδηγας???

Εν αρχη, τα Mordaunt Short 904i(89dB, 8Ω), τα οποία παίζουν μ'εναν NAD 320BEE για την ώρα(2x50W). Αργότερα δεν ξέρω γιατι σε 3-4 μήνες θα αλλάξω ηχεία. Όπως και να 'χει, θα θελα να δωσω μια τελευταια ευκαιρία στα Mordaunt Short, γι αυτο ηθελα κάτι αρκετά καλό και σκέφτηκα τους Pass Labs.

Απ' όσο βλέπω όμως, έπεσα σε λαμπάκηδες... :grinning-smiley-043

Εν αρχη, τα Mordaunt Short 904i(89dB, 8Ω), τα οποία παίζουν μ'εναν NAD 320BEE για την ώρα(2x50W). Αργότερα δεν ξέρω γιατι σε 3-4 μήνες θα αλλάξω ηχεία. Όπως και να 'χει, θα θελα να δωσω μια τελευταια ευκαιρία στα Mordaunt Short, γι αυτο ηθελα κάτι αρκετά καλό και σκέφτηκα τους Pass Labs.

Απ' όσο βλέπω όμως, έπεσα σε λαμπάκηδες... :grinning-smiley-043

Δεν το ηξερες οτι η κατηγορια ειναι γιαφκα λαμπακηδων ? :grinning-smiley-043
Κατα τη γνωμη μου ειναι λιγο ατοπο να ξεκινησεις τοσο δυσκολο project, απλα για να δωσεις μια ευκαιρια σ ενα ηχειο που πιθανοτατα ν αλλαξεις. Μπορει να σου φαινονται ευκολα, αλλα ακομα και τα "μικρα" ειναι δυσκολα. Πιστευω οτι ειναι πολυ πιο φρονιμο να καταληξεις σε ηχειο και μετα να δεις με ποιο ενισχυτικο θα το παιξεις...

Αν το budget και η ταλαιπωρία περισεύουν προτείνω να υπερβάλεις σε ψύκτρες και κουτί. Ετσι θα έχεις μια πολύ καλή βάση για αλλαγή πλεύσης στο μέλλον.
Για παράδειγμα ξεκινάς με τον ZEN v9 ή τον F5 και έχεις σαν εναλλακτικές τους μεγαλύτερους. Το τροφοδοτικό μπορεί να σχεδιαστεί για να υποστηρίξει περισότερες επιλογές επίσης.

Ωραία... Είναι καλή ιδεα να εχω το τροφοδοτικό σε ξεχωριστό κουτι; Ετσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για αναβαθμίσεις στο κουτι του ενισχυτή και καλύτερη ψύξη σε ολόκληρο το σύστημα.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι του θέματος, λεω να ξεκινήσω με εξομοιώσεις σε spice για να δω πώς συμπεριφέρονται ο ZEN v9 ή ο F5 ή οποιο κύκλωμα ακολουθήσω εν τέλει. Βολεύει το spice ή να χρησιμοποιήσω κάτι αλλο; Εξοικείωση υπάρχει αρκετή με το εργαλείο.

Ωραία... Είναι καλή ιδεα να εχω το τροφοδοτικό σε ξεχωριστό κουτι; Ετσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για αναβαθμίσεις στο κουτι του ενισχυτή και καλύτερη ψύξη σε ολόκληρο το σύστημα.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι του θέματος, λεω να ξεκινήσω με εξομοιώσεις σε spice για να δω πώς συμπεριφέρονται ο ZEN v9 ή ο F5 ή οποιο κύκλωμα ακολουθήσω εν τέλει. Βολεύει το spice ή να χρησιμοποιήσω κάτι αλλο; Εξοικείωση υπάρχει αρκετή με το εργαλείο.

Καλύτερα ξεχωριστά κανάλια (2 μονομπλόκ) αντί για ξεχωριστά κουτιά (κατά τη γνώμη μου και την προτίμησή μου).

Την εξομοίωση τι τη θες: Αν είναι μόνο για λόγους μελέτης των κυκλωμάτων, ΟΚ. Γιατί δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πειραματιστείς με εξομοιώσεις. Ο papa τα έχει ψάξει πριν μας τα πεοσφέρει...-bye-

Καλύτερα ξεχωριστά κανάλια (2 μονομπλόκ) αντί για ξεχωριστά κουτιά (κατά τη γνώμη μου και την προτίμησή μου).

Την εξομοίωση τι τη θες: Αν είναι μόνο για λόγους μελέτης των κυκλωμάτων, ΟΚ. Γιατί δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πειραματιστείς με εξομοιώσεις. Ο papa τα έχει ψάξει πριν μας τα πεοσφέρει...-bye-

Αστο, ξέχνα το... Προς στιγμήν ξέχασα οτι μιλάμε για μονομπλόκ, οπότε δεν εχει νόημα το ξεχωριστό τροφοδοτικο.

Την εξομοίωση την θέλω για να ξέρω τι να περιμένω από τον ενισχυτή, πχ απόκριση συχνότητας, κυματομορφή εξόδου κλπ αλλα και για να δω λίγο πώς δουλεύει.

Πρακτική ιδέα ίσως, στο ότι το κάθε κουτί θα έχει μικρότερο βάρος. Απ την άλλη θα χρειαστείς το λιγότερο 3 κουτιά (2 οι ενισχυτές και 1 το τροφοδοτικό).

Καλή ιδέα μάλλον όχι, γιατί τα ρεύματα είναι μεγάλα και θα χρειαστείς καλώδια, κονέκτορες θηρία και κάποιους πυκνωτές μέσα στο κουτί του κάθε ενισχυτή.

Οσο για την ψύξη δεν θα έχει διαφορά. Το μόνο καλό είναι ότι τα στοιχεία του τροφοδοτικού δεν θα υποφέρουν απ την θερμοκρασία του ενισχυτή.

Οι εξομοιώσεις νομίζω ότι περιτεύουν αν δεν σκοπεύεις να επέμβεις στο κύκλωμα. Τα έχει κάνει ο Papa πριν απο μας για μας.

Γράφαμε και οι τρεις μαζί : )

Οι εξομοιώσεις περιτεύουν για τέτοια απλά συμπεράσματα. Προτείνω κατασκευή και μέτρηση.