DIY screen απο φωτογραφικο χαρτι για φοντο

nikil511

New member
3 July 2008
7
Γεια χαρα σε ολους,
Εχω διαβασει προσεκτικα απειρα threads σχετικα με "οικονομικες" λυσεις για DIY οθονη projector και σε αυτο το forum αλλα και σε "ξενα" και θελω να προχωρισω στην κατασκευη καποιας σταθερης οθονης.

Εχω ενα Εpson TW680 (αποσο γνωριζω, ειναι σαν τον 700 με λιγοτερο zoom)
Και ενα αδειο τοιχο στον οποιο μεχρι τωρα προβαλω...

Αντι λοιπον, υφασματος ή σπατουλαρισματος/γυψοσανιδες και μπογιες, εγω σκεφτομαι το λευκο χαρτι που χρησημοποιουν οι φωτογραφοι για "φοντο"...

http://www.lastolite.com/paperrolls.php

Βγαινει ρολο σε διαστασεις 2.7m x 11m (πολυ πραμα!) και κοστιζει 75

Ερωτηση1:
Υπαρχει καποιος λογος για τον οποιο το χαρτι θα εχει χειροτερο αποτεσμα απο ολες τις αλλες τεχνικες με σπατουλες,γυψοσανιδες και συμβατικες βαφες ?

Ερωτηση2:
Τωρα με προβολη στον τοιχο (και φανταζομαι και με το χαρτι), φωτιζεται το δωματιο απο την ιδια την εικονα, και μου χαλαει το μαυρο... Γιαυτο ΑΝ εβαφα θα πηγεναι σε "γκρι" μπογια (dulux/vechro). Στο χαρτι ομως "φοβαμαι"να παρω ενα γκρι στην τυχη... Αρα να παω για το ασπρο ? Και ποιο ασπρο ? white ή super-white ?

Τελος, αν κανεις ενδιαφερεται να αξιοποιησει το χαρτι αυτο, μπορουμε να μοιραστουμε το κοστος του... (Αθηνα)

Μανωλης

Για το χαρτί δεν ξερω, αλλα για τις ανακλασεις μαλλον πρεπει να βαψεις τους παλινους τοιχους και το ταβανι σε σκουρο χρωμα η να κρεμασεις κουρτινες.

σκεφτομαι και εγς για σταθερη οθονη αλλα τη λυση αυτη δεν την ειχα σκεφτει...
ξερεις κανενα που να την εχει δοκιμασει?
ποσο κοντα ειναι σε μια οθονη με πανι?

Τελικα εγω χρειαζομαι οπωσδηποτε "γκρι" χρωμα πανι, και με τα χαρτια φοντου, εχω μπερδευτει γιατι δεν ξερω αν ειναι "ουδετερα".
Λευκο ΔΕΝ θελω να βαλω, γιατι ολο το δωματιο εχει λευκους τοιχους, οποτε
μετα απο περαιτερω ερευνα, αποφασισα να προχωρισω με αυτο το υλικο (που ειναι γκρι με 0.8 gain):

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=350072502720

Ειναι πολυ φτηνο, αλλα δυστυχως τα μεταφορικα για ελλαδα ειναι 100$
Και παλι ομως νομιζω οτι αξιζει...

Μανωλης

100 ευρα, 120" 16:9 Gray screen συμπ. μεταφορικα.

Απο οτι διαβασα σε καποια φορουμς ειναι καλο υλικο, οποτε μου φαινετε πιο ασφαλες αυτο το σεναριο, απο το να παω για γκρι χαρτι που δεν εχει δοκιμασει κανεις.

Το γκρι για μενα ειναι απαρετητο, γιατι δεν μπορω να βαψω τους τοιχους μαυρους, ουτε ΚΑΝ να βαλω καμια κουρτινα. :slapface:

Μανωλης

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το γκρι πανί μειώνει τις αντανακλάσεις. Θα έλεγα ότι απλά μειώνει το φως γενικότερα, λόγω του πολύ μικρού κέρδους του.

Στην περίπτωσή σου το σωστό θα ήταν να βάλεις ένα πανί με πολύ μικρή γωνία θέασης, ώστε να συγκεντρώνει το φως εκεί που κάθεσαι και μόνο, όπως π.χ. το Black Diamond.

Αλλά φοβάμαι ότι ανεβαίνουμε κάποιες κατηγορίες στην τιμή..

τι διαστασεις εχει το χαρτι?γιατι εγς θελω για 140"
ειαι ανθεκτικο ι θα μασ σκιστει παςν στο καδρο?
εγς ενδιαφερομαι για το μισο κοστοσ

Το χαρτι ειναι διαστασεις 2.7m x 11m

Για 140" (φανταζομαι 16:9) => 1,75μ * 3,11μ οποτε το χαρτι αυτο βγαζει 3 οθονες 140"

Αν το μοιραστουμε, μπορεις να παρεις εσυ τα 2/3 του χαρτιου, ωστε να μπορεις να βγαλεις 2 οθονες, σε περιπτωση που κατι παει στραβα με την πρωτη.

Σχετικα με την αντοχη, ειναι σκληρο χαρτονι. Οποτε σκιζεται μεν, αλλα δυσκολα. Εγω σκεφτομαι να το τοποθετισω κατευθειαν πανω στον τοιχο και να "βιδωσω" ξηλινο πλαισιο να το κραταει... αρα δεν κινδινευει να σκιστει αφου δεν θα εχει "κενο" απο πισω.

Σχετικα με το χρωμα, αν εχεις ασπρους τοιχους, (επειδη εχω και εγω) τοτε πρεπει να παμε σε γκρι. Το θεμα ειναι να επιλεξουμε ενα "σωστο", ουδευτερο γκρι, μαλλον "Ν8"

Διαβασε σχετικο ποστ για τα γκρι:
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=12091634#post12091634

Μανωλης

εγω ειμαι μεσα σαν μεση λυση μεχρι να παρω την κανονικη απο σεπτεμβριο γιατι θελει παραγελια και θα αργισει...εκτοσ και αν κανει τοσο καλη δουλεια το χαρτι...
το μονο μου ανχος ειναι αν θα τεντωσει πανω στο πλαισο καλα και δε θα σκιστει(χαρτι)...
σου στελενω τηλεφωνο με msg να τα πουμε,,
η μιση μου φτανει...
στο site της εταιριας πιο χαρτι εινια?
αθτο που γραφει vinyl τι εινια?(ειναι πιο ανθεκτικο φανταζομαι)

οσο για το γκρι ι ασπρο ..καλυτερα το λευκο το bright...ο δικος μου βγαζει πολυ φως...αλλα να ξερεις πωσ οταν η λαμβα θα αρχισει να πεφτει χρειζεται κανεις ενα πανι που να βγαζει πολυ φωτηνοτητα...οποτε καλυτερα bright

Εγώ προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ χαρτί γιατί όλα τα χαρτιά έχουν την κακή συνήθεια να ...κιτρινίζουν! Έχει όμως ένα πλεονέκτημα: Θα μάθεις που έπεφτε το περισσότερο φως κατά μέσο όρο στις ταινίες που θα έχεις δει μέχρι να το αλλάξεις! :flipout:

Υ.Γ.
#1 Το χαρτί αυτό συνιστάται για φωτογράφους αλλά για λίγες μόνο χρήσεις που λόγω του χαμηλού κόστους, καθώς λερώνεται το σκίζουν και το πετάνε!

#2 Το χαρτί έχει και άλλες κακές συνήθειες, όπως το να σκεβρώνει από την υγρασία... να φουσκώνει κλπ..

Last edited:
Όταν έχεις πολύ φωτεινό προβολέα, η γκρί οθόνη είναι πολύ ωραία λύση για να μειώσεις την επιρροή της από άλλες φωτεινές πηγές, αντανακλάσεις κλπ.

Το πρόβλημα όμως ιδιαίτερα με τις αυτοσχέδιες γκρί είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βγεί ουδέτερο -ο προβολέας κάνοντας το γκρί άσπρο, ουσιαστικά πολλαπλασιάζει την όποια απόκλιση του υλικού από το ουδέτερο!

Ευχαριστω παιδια για τα tips
Τελικα ακυρωσα και εγω το σεναριο του χαρτιου, και παω για "βαψιμο τοιχου"
Προσπαθησα να φτιαξω μπογια σαν την "black widow PFG"
http://www.hometheatershack.com/for...creens/8862-black-widow-pfg-presentation.html

Αλλα δεν μπορω να βρω μπογια αλουμινιου υδατοδιαλυτη!... Δοκιμασα με πουδρα αλουμινιου αλλα δεν ειχε καλο αποτελεσμα, οποτε μαλλων θα βαλω απλως ενα ουδετερο γκρι (N8,5) Dulux snowfield 6 ... ειναι τοσο ανοιχτο που απλα φαινεται σαν λευκο, και εχει "λιγο" καλυτερο contrast.