Έχω μπερδευτεί. Canon ή Nikon?

peperman

New member
2 December 2008
16
Χαιρετώ την παρέα σας. Είμαι καινούργιος στο Forum και συνεπώς άσχετος με συστήματα φωτογράφησης. Μου αρέσει όμως πολύ η φωτογραφία και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό λίγο πιο σοβαρά. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει λογικά να κάνω είναι να διαλέξω μηχανή.

Εδώ και 2 μήνες ψάχνω στο Internet και διαβάζω σε διάφορα forum συγκριτικά για dslr ψηφιακές φωτογραφικές. Αν έχω βγάλει τα σωστά συμπεράσματα πρέπει τελικά να διαλέξω σύστημα. Τα καλύτερα σχόλια έχω διαβάσει για Canon και Nikon.
Είναι όντως έτσι?
Ποιες είναι τελικά οι διαφορές τους και τι θα ήταν καλύτερο να επιλέξω?

Αυτήν την στιγμή δεν θέλω να επενδύσω πάνω από 600 με 800 ευρώ για αρχή μέχρι να μάθω κάποια πράγματα.

Καλησπέρα φίλε μου (πέρνα και από το αντίστοιχο νήμα να σε γνωρίσει το forum).

Τι σου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζεις?

Καλησπέρα φίλε peperman καλωσόρησες στο AVClub!
Kατανοητό το δίλημμα σου, όπως είπε και ο Jim πές μας τί σου αρέσει περισσότερο στη φωτογραφία.
Πέραν αυτού όμως να ξέρεις πώς ότι και να διαλέξεις απο τα δύο συστήματα θα παίρνεις πολύ καλά αποτελέσματα. Στις επιλογές σου θα πρόσθετα και την Pentax.

Καλώς ήρθες peperman-bye-

Βασικότατες διαφορές δεν βρίσκω να υπάρχουν.Ίσως η canon έχει ελαφρύ προβάδισμα στις φωτογραφίες τοπίου και στα fps.

Χρειάζεσαι πραγματικά κάτι από τα 2;

Και οι 2 είναι πολύ καλές και με μεγάλη υποστήριξη.

Τις φωτογραφίες τις κάνεις εσύ βέβαια...:idea:

Για μενα ειναι καθαρα ψυχολογικο σε ποιο τρενο θ ανεβεις. Μιλαμε για τα 2 κορυφαια συστηματα και το σιγουρο ειναι οτι λαθος δεν θα κανεις.

Δεν θα συμφωνησω με τον nc (στο εκανα πιο hip hop:operator:) για το αν υπερεχει καποια εταιρεια σε φωτο τοπιου ή πορτρετου κλπ. Μια μηχανη 24μπ θα δειξει αναλυτικοτερα μια εικονα τοπιου απο μια με 12μπ.
Ετυχε η canon να βγαλει πρωτη τετοια μηχανη και υιοθετηθηκε η παραπανω αποψη. Αν βγαλει η nikon ενα μοντελο με 40μπ θα ειναι μαλλον αυτο το καλυτερο για landscapes κ.ο.κ.

Αν θα μπορουσαμε να πουμε κατι γενικο ειναι ισως οτι το συστημα της Nikon μπορει να βγει πιο ακριβο αλλα και αυτο σηκωνει κουβεντα.

Για επιλογή συστήματος Canon ή Nikon, το βασικό ερώτημα δεν είναι πόσα χρήματα είναι κανείς διατεθημένος να διαθέσει αρχικώς (ειδικώς εάν μιλάμε για ποσό 600-800 ευρώ όπως εν προκειμένω) αλλά πόσο σοβαρά σκοπεύει να το πάει σε βάθος χρόνου.

Αλλιώς, το ερώτημα μετατρέπεται σε τι μηχανή/φακό να πάρω με προϋπολογισμό 800 ευρώ.

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι δεν μιλάμε για πλήρες φορμά, γιατί εκεί οι επιλογές μόλις προσφάτως έγιναν 3 -Canon-Nikon-Sony (και μέχρι πριν λίγους μήνες πρακτικώς ήταν η εξής μία, Canon).

Νομίζω ότι για ένα ποσό συνολικής επένδυσης μέχρι 2-2.500 ευρώ, παίζουν όλες οι εταιρείες, Canon-Nikon-Pentax-Sony-Olympus, ακόμη και Sigma. Ίσως μάλιστα οι άλλες εταιρείες (όχι οι Canon/Nikon δηλαδή) να έχουν και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για τα χρήματα αυτά.

Για παράδειγμα αυτή την εποχή η Olympus έχει μάλλον το κορυφαίο value for money, δίνοντας την πολύ καλή Ε3 με τον επίσης καλό 14-54/2.8-3.5 (450 μόνος του, δίνει πολύ καλή κάλυψη 28-108mm) και δώρο (μέχρι 31.12) το ακριβό της ασύρματο φλας FL50R (450 ευρώ μόνο του), όλα αυτά μόλις ένα χιλιάρικο! Το μόνο που θέλουμε μετά είναι ένας τηλεφακός, και εάν ασχολούμαστε λιγάκι πιο σοβαρά με φωτογραφία τοπίου, ένας υπερευρυγώνιος και τελείωσε. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε έτσι ένα πολύ ποιοτικό κιτ μέχρι το παραπάνω όριο χρημάτων.

Επίσης, η ύπαρξη πραγματικά καλών φακών από τρίτους κατασκευαστές (Sigma-Tokina-Tamron) καθιστά άνευ νοήματος το ερώτημα σχετικώς με την επιλογή "συστήματος", εάν δεν σκοπεύουμε δηλαδή να "τα ακουμπήσουμε" σοβαρώς για τους κορυφαίους Canon/Nikon. Η επιλογή ενός φακού από την "καλή" σειρά της Sigma ή της Tamron, πολλές φορές στο μισό ή και στο 1/3 της τιμής του αντίστοιχου Canon/Nikon, συνιστά μικρό, τουλάχιστον για τους ερασιτέχνες, και σοβαρούς ακόμη, συμβιβασμό. Οπτικώς μπορεί να είναι σε ελαφρώς υποδεέστερο ή ακόμη και σχεδόν ίσο επίπεδο (πχ ο Tamron 70-200/2.8 που μόλις απέκτησα, οπτικώς δεν δείχνει να έχει να ζηλέψει κάτι από τον διπλάσιας τιμής 70-200/2.8L), μεγαλύτερο συμβιβασμό κάνουμε στην ταχύτητα εστίασης (το ring USM της Canon δεν το πιάνουν δηλαδή οι τρίτοι κατασκευαστές, αν και η Sigma έχει βελτιωθεί με το HSM σημαντικώς), στην ποιότητα κατασκευής, όπου συμβιβαζόμαστε με μία πολύ καλή, αλλά όχι πραγματικώς άριστη έως κορυφαία ποιότητα (όποιος έχει πιάσει τους καλούς Nikkor ή τους καλούς φακούς της σειράς L, καταλαβαίνει τα παραπάνω δίχως ανάγκη περιγραφής), σε θέμα weather sealing κλπ. Πράγματα δηλαδή που δεν έχουν βαρύνουσα σημασία στην επιλογή του ερασιτέχνη (αλλά μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, δεν αντιλέγω).

Αυτά είναι νομίζω σημαντικά ερωτήματα, και όχι το τι φωτογραφίες βγάζεις. Εάν εξαιρέσουμε ειδικές χρήσεις, πχ φωτογραφία άγριας ζωής όπου μιλάμε εκ των πραγμάτων μόνο για τα καλά συστήματα επαγγελματικών τηλεφακών Canon/Nikon (ή επαγγελματική χρήση σε αθλητικά γεγονότα όπου ισχύουν τα αυτά), δεν υπάρχει σύστημα που να είναι καλύτερο πχ στα πορτραίτα ή στο τοπίο ή στη φωτογραφία δρόμου κλπ.

Σας ευχαριστώ όλους. Μου αρέσει πάρα πολύ να φωτογραφίζω τοπία. Εκεί θα ήθελα να δώσω βαρύτητα. Οπωσδήποτε όμως σαν ερασιτέχνης ή χομπίστας (τώρα πάω να γίνω) θα χρησιμοποιώ την μηχανή και για την καταγραφή των καθημερινών μου στιγμών. (κάνοντας μοντέλο την κόρη μου)
Εν κατακλείδι θα ήθελα να φωτογραφίζω τοπία και πορτρέτα.
Είμαι διαθετημένος να αγοράσω χρήματα για 2 φακούς ανάλογα την χρήση.
Το ποσό που μίλησα είναι στην πρώτη μου γνωριμία με τον χώρο που ευελπιστώ να την έχω κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σε βάθος χρόνου θα ήμουν διαθετημένος να επενδύσω 2.000 ή 2.500 ευρώ σε φακούς. Σταδιακά φυσικά.

Απάντηση: Re: Έχω μπερδευτεί. Canon ή Nikon?

Καλησπέρα φίλε μου (πέρνα και από το αντίστοιχο νήμα να σε γνωρίσει το forum).

Τι σου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζεις?

Από που να περάσω??? Sorry αλλά δεν σε κατάλαβα.
Τι μου αρέσει να φωτογραφίζω απάντησα πριν λίγο.
Thanks.

Καλώς ήρθες peperman και καλή συνέχεια.-bye-

Κατα τη γνώμη μου το δίλημμα canon-nikon δεν πρεπει να σε απασχολήσει ιδιαίτερα. Μιλάμε για κορυφαίες εταιρίες με μεγάλη γκάμα προιόντων, ότι και να διαλέξεις καλό θα είναι σίγουρα.
Εγω στη θέση σου θα πήγαινα σε ένα μαγαζί και θα τις έπιανα στα χέρια μου. Θα τράβαγα μερικές φωτογραφίες και όποια μου "καθότανε" καλύτερα στο χέρι θα ήταν η επιλογή μου.

Σας ευχαριστώ όλους. Μου αρέσει πάρα πολύ να φωτογραφίζω τοπία. Εκεί θα ήθελα να δώσω βαρύτητα. Οπωσδήποτε όμως σαν ερασιτέχνης ή χομπίστας (τώρα πάω να γίνω) θα χρησιμοποιώ την μηχανή και για την καταγραφή των καθημερινών μου στιγμών. (κάνοντας μοντέλο την κόρη μου)
Εν κατακλείδι θα ήθελα να φωτογραφίζω τοπία και πορτρέτα.
Είμαι διαθετημένος να αγοράσω χρήματα για 2 φακούς ανάλογα την χρήση.
Το ποσό που μίλησα είναι στην πρώτη μου γνωριμία με τον χώρο που ευελπιστώ να την έχω κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σε βάθος χρόνου θα ήμουν διαθετημένος να επενδύσω 2.000 ή 2.500 ευρώ σε φακούς. Σταδιακά φυσικά.

Τότε θα σου πρότεινα να εξετάσεις σοβαρά και την λύση Olympus E3 + 14-54/2.8-3.5 + FL50R. Με 1000 ευρώ έχεις ένα σώμα επαγγελματικών προδιαγραφών, έναν εξαιρετικό all-around φακό, αρκετά ευρυγώνιο (κάλυψη 28mm) για τοπία, αρκούντως ικανοποιητικού διαφράγματος για πορτραίτα (στο τέλε δίνει αντίστοιχη κάλυψη 108mm με f/3.5, μια χαρά για πορτραίτο), και ένα εξαιρετικό φλας. Ό,τι χρειάζεσαι για να αρχίσεις, και να αρχίσεις σωστά.

Με τα ίδια χρήματα σε Canon/Nikon, μπορείς να πάρεις μόνο ένα καλό σώμα (40D, D90) με έναν απλώς αξιοπρεπή φακό ζουμ (πχ τον 18-105vr στην περίπτωση της Nikon, και τον κάπως ακριβότερο 17-85is στην περίπτωση της Canon), ο οποίος είναι αμφίβολο εάν θα σου μείνει, στην επόμενη φάση αναβάθμισης. Και φυσικά για φλας ούτε λόγος.

Αντιστοίχως σε Pentax μπορείς ενδεχομένως να βρεις την Κ20D σε κιτ με τον 16-45/4, ο οποίος είναι επίσης φακός που μένει.

Εν ολίγοις για μέχρι 2-2.500 ευρώ συνολικό προϋπολογισμό (όχι "για αρχή") για σύστημα, δεν βλέπω ιδιαιτέρως βαρύνοντα λόγο για να πάει κανείς σε Canon-Nikon δίχως να ρίξει βλέμμα αλλλού.

Και εγω προτεινω να δεις την Ολympus, με το φακο και το φλας η τιμη ειναι ΠΑΡΑ πολυ καλη.Ειναι και weather -proof μαζι με το φακο αυτο. Τα jpeg απο την μηχανη ειναι παρα πολυ καλα σε σχεση με αλλες μηχανες.
Ενα απο τα αρνητικα της olympus σε σχεση με canon/nikon ειναι οτι βρισκεις μεταχειρισμενους φακους και αλλα πιο δυσκολα.

Δεν θα συμφωνησω με τον nc (στο εκανα πιο hip hop:operator:)

Αντιθέτως, εγώ θα συμφωνήσω με τον φίλο nilo(welcome back!!) στο ότι είναι ψυχολογικό το θέμα.Κορυφαίοι και οι 2 κατασκευαστές, leapfrogging each other, (πότε πάει μπροστά η μια και πότε η άλλη),φακοί υπάρχουν για όλες τις απαιτήσεις(οικονομικές και μη)...τι το ψάχνεις;

Πάρε μια olympus...:flipout::flipout:

Υ.Γ.Μου αρέσει το nc!!!(όχι το hip hop)-bye-

Διάλεξε όποιο ΣΥΣΤΗΜΑ πιστεύεις πως θα βρείς αργότερα φακούς και περιφερειακά συμβατά και για καιρό...
Εγώ ξεκίνησα με NIKON πριν 25 χρόνια ,κι έχω μείνει ως τώρα πολύ ευχαριστημένος από αξιοπιστία και απόδοση οπτικών...
Και χρησιμοποιώ ακόμη όλους τους παλιούς φακούς με τα νέα σώματα, μάλιστα, πήρα κι adaptor από το ebay για να αξιοποιήσω δύο φακούς μεσαίου format PENTAX 6x7 , μιας κι εκείνη παροπλίστηκε, λόγω βλάβης...

Η μόνη μου ένσταση , όσον αφορά στα flash, είναι πως τα παλιά , προ ψηφιακών μηχανών, με motorized zoom κεφαλή, δεν συνεργάζονται με τις ψηφιακές, ούτε παίρνουν αυτόματα το διάφραγμα και την εστιακή απόσταση από τη μηχανή, οπότε ένα SB-28 πχ, το δουλεύω επικουρικά και μόνο χειροκίνητα, στην ρύθμιση AUTO, και μόνο... (πάρτε , σου λένε ,καινούργιο, κλεφτες θα γίνουμε?)

Αλλά , από 'κει και πέρα, το να ρωτάμε με ποιά μηχανή/φακό τραβήχτηκε μια ωραία φωτογραφία είναι σα να ρωτάμε με τι γραφομηχανή ή πένα, έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ τους "Άθλιους"-bye-

Με αυτα τα λεφτα σε βλεπω για Canon και εδω η Canon εχει την ταση να υπερεχει προσοχη ! ομως διοτι αυτο δεν παει να πει οτι ειναι καλυτερες .

Γενικα ολες η Νικον εχουν καλυτερο Auto iso , contrast , colors και πολλα αλλα πραγματα που κανουν την μηχανη για εναν πρωταρη σκετο παραδεισο. Φυσικα και πρωταρης να μην ειναι καποιος ειναι ατου μιας που σου κανει την ζωη ποιο ευκολη.

Αν διαθετεις λιγα λεφτα παραπανω θα σου προτεινα σαν κροπαρισμενο σενσορα την Nikon D90 η ακομη αν θες σε μεγαλο σενσορα χωρις θορυβο θα σου ελεγα να αγορασεις την D700 που κοστιζει 2500 και εχει ποιοτητα σαν 5000 μηχανη και ανω. Ασε που ειναι κλασσικο κοματι δηλαδη οσα χρονια και να την εχεις δεν θα κανεις ΑΧ ΒΑΧ οτι θες αλλη(τουλαχιστο 3-5 χρονια ) .

Δωσε βαση στην σελιδα αυτη http://www.dxomark.com/index.php/en...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Canon

δες το Dynamic Range για να μην εχεις τιναγμενα λευκα πραγμα ΠΟΛΥ σημαντικο για κροπαρισμενο σενσορα και δες επισης θορυβο και χρωματα που εδω η Νικον ειναι αστερι .

Και μην ξεχασεις πριν αγορασεις μια μηχανη απλα κανε τεστ πιασε στα χερια σου 2 μηχανες τεσταρε τες δες χρωματα και ποιοτητα και μην ξεχασεις να τις δοκιμασεις μαζι στο ιδιο σημειο ιδια μερα μεταξυ Νικον και Canon και μετα πραξε αναλογα.

Σε περιπτωση που σκεφτεις για την φανταστικη ποιο ακριβη D700 θα βαλω μερικα δειγματα με το μεγαλο ξαδερφακι της D3 συντομα . Επισης να κλεισω λεγοντας οτι η εστιαση το AF πεζει τον μεγαλυτερο ρολο σε μια μηχανη στα παντα και εδω μονο Pro Cameras πανακριβες εχουνε σωστο AF .

Η D700 εχει Pro AF και τιμη λιγουλακι παραπανω και στα πλαισια των ερασσιτεχνικων , ετσι σκεψου διοτι μολις μπεις στον κοσμο της φωτογραφιας η καθε μηχανη με κροπαρισμενο σενσορα μετα απο μερικους μηνες μολις μαθεις μερικα βασικα θα σου ξυνιζει ασε που θα νιωθεις οτι εχεις μια πολυ παλια μηχανη χαρη που τετοιες μηχανες τις βγαζουνε σαν τους λουκουμαδες.
Οπως προ αναφερα η D700 ειναι κλασσικο κομματι και οσο αναφορα πορτραιτα για το παιδακι σου ειναι οτι το καλυτερο στην ποιοτητα και εδω που τα λεμε η κορη σου αν ειναι 5 δεν ξαναγυρνα σε αυτη την ηλικια ετσι αξιζει οτι βγαλεις τωρα με μια μηχανη αριστη , σκεψου το και αυτο .

Last edited:
Εγώ απο ότι κατάλαβα οι μηχανές που πέφτουν μέσα στο πεδίο τιμής που έβαλες είναι πάνω κάτω οι εξης
Nikon D60
Nikon D90

Canon 450D
Canon 40D

Pentax K200D
Pentax K20D

Olympus E-3

Όλες πολύ καλες επιλογές. Οι ικανότητές τους υπερβαίνουν αυτές των περισσοτέρων απο εμάς πιστεύω. Ανάλογα με τα λεφτά που θα δώσεις θα διαλέξεις και ποιά θα πάρεις γιατί άλλο 600 και άλλο 1000Ε.
Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τώρα, η D90 μπορεί και τραβά και βίντεο. Η pentax είναι και weather sealed ενώ έχουν σταθεροποιητή στο σώμα, οπότε όποιον φακό και να πάρεις επωφελείται, ενώ σε Nikon/Canon το πλήρώνεις (αδρά...) σε κάθε φακό επιπλέον. Για τα καλά της Ε-3 τα είπαν παραπάνω.
Η 40D είναι απο τις καλύτερες μηχανές στο μικρό φορμά και σε ελκυστική τιμή για αυτό που προσφέρει.
Οι κατάταξη για μένα ανάλογα με την κατηγορία θα ήταν
K200D > D60 > 450D

D90=40D > K20D > E-3

Τα έχω παίξει.

Τελικώς είμαι ανάμεσα σε Canon 40d και Olympus E-3

Μάλλον θα καταλήξω στην Olympus E-3 γιατί νομίζω τελικά πως έχετε δίκιο ότι είναι μια πολύ καλή προδφορά αυτήν περίοδο για μια πάρα πολύ μηχανή. Ένα πράγμα με έχει επειρεάσει πολύ.
Πέρασα από ένα πολύ γνωστό μαγαζί φωτογραφικών ειδών για να τισ πιάσω στα χέρια μου. Εκεί ο υπάλληλος μου είπε ότι εάν θέλω να πάρω κάτι σοβαρό να επιλέξω Canon ή Nikon και όχι Olympus. Δεν σας κρύβω ότι με προβλημάτισε.

Με αυτα τα λεφτα σε βλεπω για Canon και εδω η Canon εχει την ταση να υπερεχει προσοχη ! ομως διοτι αυτο δεν παει να πει οτι ειναι καλυτερες .

Γενικα ολες η Νικον εχουν καλυτερο Auto iso , contrast , colors και πολλα αλλα πραγματα που κανουν την μηχανη για εναν πρωταρη σκετο παραδεισο. Φυσικα και πρωταρης να μην ειναι καποιος ειναι ατου μιας που σου κανει την ζωη ποιο ευκολη.

Αν διαθετεις λιγα λεφτα παραπανω θα σου προτεινα σαν κροπαρισμενο σενσορα την Nikon D90 η ακομη αν θες σε μεγαλο σενσορα χωρις θορυβο θα σου ελεγα να αγορασεις την D700 που κοστιζει 2500 και εχει ποιοτητα σαν 5000 μηχανη και ανω. Ασε που ειναι κλασσικο κοματι δηλαδη οσα χρονια και να την εχεις δεν θα κανεις ΑΧ ΒΑΧ οτι θες αλλη(τουλαχιστο 3-5 χρονια ) .

Δωσε βαση στην σελιδα αυτη http://www.dxomark.com/index.php/en...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Canon

δες το Dynamic Range για να μην εχεις τιναγμενα λευκα πραγμα ΠΟΛΥ σημαντικο για κροπαρισμενο σενσορα και δες επισης θορυβο και χρωματα που εδω η Νικον ειναι αστερι .

Και μην ξεχασεις πριν αγορασεις μια μηχανη απλα κανε τεστ πιασε στα χερια σου 2 μηχανες τεσταρε τες δες χρωματα και ποιοτητα και μην ξεχασεις να τις δοκιμασεις μαζι στο ιδιο σημειο ιδια μερα μεταξυ Νικον και Canon και μετα πραξε αναλογα.

Σε περιπτωση που σκεφτεις για την φανταστικη ποιο ακριβη D700 θα βαλω μερικα δειγματα με το μεγαλο ξαδερφακι της D3 συντομα . Επισης να κλεισω λεγοντας οτι η εστιαση το AF πεζει τον μεγαλυτερο ρολο σε μια μηχανη στα παντα και εδω μονο Pro Cameras πανακριβες εχουνε σωστο AF .

Η D700 εχει Pro AF και τιμη λιγουλακι παραπανω και στα πλαισια των ερασσιτεχνικων , ετσι σκεψου διοτι μολις μπεις στον κοσμο της φωτογραφιας η καθε μηχανη με κροπαρισμενο σενσορα μετα απο μερικους μηνες μολις μαθεις μερικα βασικα θα σου ξυνιζει ασε που θα νιωθεις οτι εχεις μια πολυ παλια μηχανη χαρη που τετοιες μηχανες τις βγαζουνε σαν τους λουκουμαδες.
Οπως προ αναφερα η D700 ειναι κλασσικο κομματι και οσο αναφορα πορτραιτα για το παιδακι σου ειναι οτι το καλυτερο στην ποιοτητα και εδω που τα λεμε η κορη σου αν ειναι 5 δεν ξαναγυρνα σε αυτη την ηλικια ετσι αξιζει οτι βγαλεις τωρα με μια μηχανη αριστη , σκεψου το και αυτο .

´
5 είναι η κόρη μου!!!!!!!!!!!:flipout:
Συμφωνώ για την D700 αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την φτάσω οικονομικά.