Εποχές - Piazzolla και όχι μόνο

dionisp

Established Member
25 January 2007
148
Παραθέτω το δελτίο τύπου για τους φίλους της μουσικής δωματίου.

"Εποχές" είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει το Trio da Camera (Σπύρος Α. Παπικινός φλάουτο, Μαρία Δημησιάνου cello, Μυρτώ Ακρίβου πιάνο) δίνει το Σάββατο 12 Απρίλη ώρα 20:30 στο καλλιτεχνικό κέντρο Athenaeum (Αδριανού 3 στο Θησείο). Η αφορμή για τον τίτλο της συναυλίας δόθηκε από το έργο του Astor Piazzolla "Εποχές στο λιμάνι" (Buenos Aires). Η μουσική του Piazzolla συνθέτει το παραδοσιακό αργεντίνικο Tango με επιρροές από την κλασσική και την τζαζ και εκφράζει συναισθήματα, επιθυμίες και πάθη που σχηματικά εγγράφονται στον μεταφορικό κύκλο άνοιξη- καλοκαίρι- φθινόπωρο- χειμώνας.

Με κέντρο την κάθε εποχή ξεχωριστά του A.Piazzolla και με αφετηρία τη δημιουργική φαντασία του, το Trio da Camera θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ακροβατώντας ανάμεσα στους κλασσικούς Bach και Mozart και τους σύγχρονους Gaubert και Oltra, εκφράζει τις σκέψεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες, τις αγωνίες και τις αναζητήσεις μας.

Aναφέρεσαι στις Estaciones Portenhos του Piazzolla, μεταξύ άλλων, ε; Κρίμα που δεν γινεται να ειμαι εκει... Πρόκειται για εξαιρετικό έργο, με περιγραφική δύναμη που θυμιζει μεσογειακή νοοτροπία. Ηταν και λατίνος βλέπεις... :)

είχαμε κάνει μία ωραία παρουσίαση στον Αργεντίνο, στο πάλαι ποτέ avforum ...

Ωστόσο, ομολογώ πως ότι αγόρασα στην συνέχεια (μετά τον θάνατο του) με ποικίλους ερμηνευτές, κυρίως κλασσικής μουσικής, δεν με άγγιξε όσο οι ερμηνείες του ιδίου στα έργα του ....

Επίσης, μάγκες πολύ μου αρέσει που είσαστε παρόντες, καθώς οι παλιές καραβάνες έχουν ψιλοσιωπήσει ......

οι παλιές καραβάνες έχουν ψιλοσιωπήσει ......

Ρε σείς, δεν πάτε καλά: δεν μιλάμε, λέτε "μίλα βρε!". Μιλάμε, λέτε "πιο σιγά... δεν σας προλαβαίνουμε!". Είναι κι άλλοι που λένε "μίλα να ξέρουμε τι να μήν πάρουμε" :icon15: :p

Eμένα πάλι μ'αρέσει που όποτε μπαίνω στο φόρουμ βλέπω κάτι "40 viewing", "50 viewing", "59 viewing" σημερα το πρωι, στην κατηγορία της μουσικής. Τόσο διαδικτυακό μελάνι εχει χυθεί εδω μέσα, κάποια στιγμή πρεπει να το διαβάσουν και μη-φορουμίτες.

Tι παραπονιάρης είναι αυτός ρε....
Ποιός σιώπησε???
Λαλίστατοι είμαστε αλλά με το πού βάζουμε κανα ποιημα του Κ.Καβαφη μάς ρωτάει εάν αλλαξαμε προσανατολισμούς..:blush::blush:

Ο Piazzola ειναι από τίς μεγάλες μου αγάπες ....
Οποτε θέλετε ανοίγουμε νήμα..
Ευχαριστούμε Διονύση γιά την ενημέρωση.

Ναι το έργο είναι αυτό. Το πρόγραμμα κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο. Το ίδιο ισχύει και για το σχήμα το οποίο λόγω προσωπικών σχέσεων το έχω ακούσει πολλάκις (άρα δεν είμαι και ο αντικειμενικότερος κριτής).

Επίσης μιας και έπιασα τα συναυλιακά σήμερα στο Athenaum έχει ρεσιτάλ κιθάρας ο Νίκος Μπαλογιάννης με έργα ελλήνων συνθετών. Επίσης αύριο στον Νάκα συναυλία φλάουτο- πιάνο με σύγχρονα έργα και την Παρασκευή τραβέρσο- τσέμπαλο με πρόγραμμα αφιερωμένο στην οικογένεια Bach.

Αν κάποιοι από παλαιότερο θέμα θυμούνται τη κουβέντα που είχε γίνει για τη σονάτα για φλάουτο του Hindemith τότε έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν ζωντανά στο Athenaeum την επόμενη τρίτη από το ντουέτο Νικολόπουλου- Καραλή ανάμεσα σε άλλα έργα σύγχρονης μουσικής για το σχήμα (το ιντερνετικό πρόγραμμα του Athenaeum είναι λάθος μιας και η προγραμματισμένη συναυλία για δύο πιάνα έχει αλλάξει).

Εβδομάδα συναυλιών λοιπόν για μένα. Να δω πότε θα μαζευτώ σπίτι μου. -bye-

είχαμε κάνει μία ωραία παρουσίαση στον Αργεντίνο, στο πάλαι ποτέ avforum ...

Ωστόσο, ομολογώ πως ότι αγόρασα στην συνέχεια (μετά τον θάνατο του) με ποικίλους ερμηνευτές, κυρίως κλασσικής μουσικής, δεν με άγγιξε όσο οι ερμηνείες του ιδίου στα έργα του ....

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση. Τα έργα του Piazzolla έχουν πολυπαιχτεί με όχι τις καλύτερες προσεγγίσεις. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι διττό:
1. οι καλλιτεχνές υπερεκτιμούν την λανθάνουσα δύναμη που βρίσκεται στη μουσική του Piazzolla, μη δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην ερμηνεία τους θεωρώντας ίσως "ότι θα δουλέψει μόνο του". Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τη γνώμη μου είναι η εκτέλεση του "histoire du tango" από το duo Pahud/ Βarueco. Δύο εξαίρετοι σολίστες που βρέθηκαν να ηχογραφήσουν ένα υπέροχο έργο σε ένα δίσκο του δεύτερου με αποτέλεσμα να το ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ.
2. στυλιστικά η κλασσική ερμηνεία απέχει πολύ από το Tango. Χρειάζεται υπέρβαση από κάποιον κλασσικό καλλιτέχνη για να προσσεγγίσει σωστά τον Piazzolla έστω και αν το κάνει με όλες τις γνήσιες προθέσεις.

Πέρα από τα καλλιτεχνικά θέματα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Piazzolla έγραφε μουσική για το σχήμα του. Αυτό απέχει πολύ από τις πλείστες διασκευές/ μεταγραφές που έχουν γίνει όσο πετυχημένες και να είναι.

Διονύση, το ανέπτυξες πολύ ωραία. Και μένα κάπου εκεί είναι οι σκέψεις μου, ότι ...το γράμμα θα πάει μόνο του, είναι και πιασσάρικο... ''

Οι λαλίστατοι παππούδες :flipout: βλέπω πετάχθηκαν αμέσως .....

Πήγε κανείς άλλος χθες εκτός από μένα; Πάντως, πέρασα ωραία, το επιλεγμένο πρόγραμμα και η κεφάτη ερμηνεία μου χάρισε μια ευχάριστη, ουσιαστικά ψυχαγωγική βραδιά, ταιριαστή με τη γλυκιά χθεσινή νύχτα της Αθήνας και σε πείσμα της σκατουλί αφρικανικής σκόνης, που το βράδυ δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Υπήρξαν πάντως ορισμένες στιγμές, που το τσέλο στο τρίο μου ακούγονταν ελαφρώς ριγμένο, ή για να το θέσω αλλιώς, ο συνδυασμός τσέλου - πιάνου ακουγόταν κάπως fuzzy. Εκεί, θα προτιμούσα ντουέτο φλάουτου - τσέλου.

Ευχαριστώ Διονύση για την ενημέρωση. -bye-

Εεεεεεπ. Και δεν φώναζες avclub να γνωριστούμε κιόλας;

Συμφωνώ απόλυτα με τη σχέση του τσέλου στο trio. Είναι και το σχόλιο το οποίο έκανα στα παιδιά (μαζί με άλλες βέβαια γιατί είμαι κακός :music-smiley-005:). Βέβαια το τσέλο είναι το νεώτερο μέλος (οι άλλοι δύο παίζουν περίπου 6 χρόνια μαζί) και αυτό όπως και να το κάνεις φαίνεται. Δυστυχώς (ή ευτυχώς άραγε;) η μουσική δωματίου απαιτεί υπομονή για να ωριμάσουν καταστάσεις οι οποίες πολλές φορές δεν είναι μόνο μουσικές.

Τιράντες; :grinning-smiley-043. Εγώ καθόμουν από την άλλη και ήμουν ο μόνος που φορούσε μπλουζάκι με μήνυμα: "I am a muramatsu owner"*. Εννοείτε την φόρεσα για να την σπάσω στον Παπικινό την ώρα που έπαιζε. :flipout: :flipout:

ΥΓ. Απόδειξη ότι το ντύσιμο δεν παίζει ρόλο...

*Muramatsu είναι το καινούργιο μου όργανο που έχει πάρει το δρόμο της κατασκευής στο εργοστάσιο και επειδή τους έχω πρήξει όλους, ένας φίλος μου έκανε δώρο αυτή τη μπλούζα μπας και ηρεμήσω.

Απάντηση: Re: Εποχές - Piazzolla και όχι μόνο

*Muramatsu είναι το καινούργιο μου όργανο που έχει πάρει το δρόμο της κατασκευής στο εργοστάσιο και επειδή τους έχω πρήξει όλους, ένας φίλος μου έκανε δώρο αυτή τη μπλούζα μπας και ηρεμήσω.

Με το καλό. :ernaehrung004: Είδα πως περηφανεύεται πολύ για τα όργανα της.