Ερώτηση για Helios-44m,φακούς Μ42

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Ρωτάω περισσότερο για σιγουριά:Οι φακοί Μ42 είναι βιδωτοί και ταιριάζουν όλοι, ανεξαρτήτως μάρκας στις μηχανές που παίρνουν βιδωτούς φακούς, πχ.Zenit TTL.Σωστά;

Ρωτάω περισσότερο για σιγουριά:Οι φακοί Μ42 είναι βιδωτοί και ταιριάζουν όλοι, ανεξαρτήτως μάρκας στις μηχανές που παίρνουν βιδωτούς φακούς, πχ.Zenit TTL.Σωστά;
Επειδή έχω φακούς zenit & praktiker M42, ξέρω ότι κάνουν στην δική μου zenit 122. Όταν λέμε μοντούλα Μ42 θεωρητικά βιδώνουν όλοι. Εκεί που δεν ξέρω τι παίζεται είναι με το αυτόματο διάφραγμα (εάν το υποστηρίζουν κλπ).

Καλά μπρε, τι ανοίγεις ξεχωριστό θέμα, ένα πμ θα μου έστελνες.

"Βιδωτοί", Μ42, universal ή pentax screw mount κλπ είναι ένα και το αυτό, ταιριάζουν σε όλες τις μηχανές που παίρνουν βιδωτούς, απλώς μερικοί φακοί και μηχανές έχουν και έξτρα λειτουργίες, πχ (σχεδόν όλες) το πινάκι για φωτομέτρηση με τον φακό ανοικτό και κλείσιμο κατά τη λήψη, ελάχιστοι δε φακοί έχουν και ηλεκτρικές επαφές (πχ Carl Zeiss Jena Flektogon electric). Όλοι όμως οι φακοί μπαίνουν και στην πιο απλή μηχανή με βιδωτή μοντούρα.

Τον Helios 44-M προσπέρασέ τον, εκτός εάν έχεις πέσει σε εξαιρετικό του δείγμα. Είναι πάμφθηνος και αυτό είναι όλο.

Δεν με ενδιαφέρει το διάφραγμα τόσο πολύ, όσο η συμβατότητα.Αν προχωρήσω στην αγορά κάποιου φακού, θα ταιριάζει ή όχι.Το διάφραγμα είναι σε δεύτερη μοίρα.

Π.χ. οι Asahi ταιριάζουν;

Ταιριάζουν, εννοείται. Τι τους θέλεις? Σε Νικον δεν αξίζει να τους βάλεις, θέλεις αντάπτορα με οπτικό στοιχείο, άρα απώλεια σε ποιότητα.

Τάσο,τώρα είδα το μήνυμά σου.Να μην σε απασχολώ
ξέρεις... :ernaehrung004:

Στο θέμα τώρα:Συμφέρει η αγορά φακού;Δεν βρίσκω και πολλούς Helios στο ebay.

Ένας φίλος μου έφερε να δω την zenit και τον helios 44m του πατέρα του για να του πω αν αξίζει να ασχοληθεί, θα έρθει αύριο για να του πω για φακούς.

Βέβαια, τώρα που ψάχνω στο ebay, βλέπω πως συμφέρει η αγορά άλλης μηχανής (canon,nikon,pentax...) σε ξεφτίλα τιμή, εκτός κι αν βρεθεί κάτι το αξιόλογο σε φακό.

ΥΓ Η μηχανή από εργονομία, είναι επιεικώς χάλια.Βαριά,μηχανισμός που δεν ξέρεις ακριβώς ποιές ρυθμίσεις έχει...τι διάφραγμα έβαλε κλπ

Να την κρατήσει για ρετρό γωνία να του πεις. Με 50 ευρώ στο ebay έχει πάρει ανώτερη μηχανή με 2 φακούς, εάν μιλάμε για βιδωτούς. Αλλά τι το θέλει το ρετρό? Άλλο οι φακοί, αλλά να πιάσει να ασχοληθεί εξαρχής με μηχανή με βιδωτή μοντούρα?

Γιατί όχι;Σε περίπτωση που θέλει τη zenit, θα του προτείνω αγορά φακού με βιδωτή μορντούρα.

Αν τώρα είναι πρόθυμος να δώσει 50 ευρώ ή κάτι παραπάνω, υπάρχουν ωραιότατες μηχανές nikon,canon ή ότι άλλο.

π.χ.nikon F90,F100 canon eos 500AF,eos 1000F

Με τους αντάπτορες για Μ42 τί παίζει ακριβώς. Βλέπω να κυκλοφορούν διάφοροι... Εγώ για να βάλω στην K100D έναν M42 φακό (τον 135/2.5 που με ψήνει πολύ βασικά) τί αντάπτορα θα πρέπει να πάρω. Κυκλοφορούν με φλάτζα, χωρίς, με εξαρτήματα κλπ. Δεν είμαι σιγουρος αν αυτός που πάρω θα κάνει...

Χωρίς φλάτζα ήταν οι παλιοί που έβγαζε η Πένταξ για τις μηχανές της, για τη μετάβαση σε μοντούρα Κ. Αλλά και με φλάτζα να πάρεις δεν θα έχεις πρόβλημα, όλοι οι καινούργιοι Κινέζοι έτσι είναι.

Ωραία! Μιας και φέυγω αυριο απο Θεσσαλονίκη για διακοπές θα αναβληθεί για τέλος Αυγούστου η αγορα... Έτσι κιαλλιως έχω αρκετά για να παίζω 3 βδομαδες στο πήλιο! Πήρα και ένα Velvia που ήθελα πολύ να δοκιμάσω εδώ και μήνες αλλα απουσίαζαν τα τοπία.