Εσωτερική καλωδίωση ηχείων - question

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Λοιπόν έχω την εξής (πιθανότατα χαζότατη) ερώτηση:

Στο MMT που φτιάχνω θα ξεκινάει από το ( 2.0 δρόμων ) crossover ενα καλώδιο για κάθε woofer. Το crossover θα είναι σε δικό του θάλαμο στον πατο του ηχείου. Τα καλώδια αυτά, θα πρεπει να είναι ίδιου μήκους? Υπάρχει καποιος λόγος για κάτι τέτοιο?

Και άλλη μια: Τα καλώδια μεσα στο ηχείο θα είναι δεμένα σε κάθε νευρο του κουτιού πχ προς την αριστερή μεριά. Ειναι σκόπιμο να δρομολογήσω το καλώδιο του tweeter μακριά από αυτά των woofer, πχ από την δεξιά πλευρά? Η επειδή τα σηματα δεν ειναι σε line level δεν τρεχει τιποτα ? Το παράκανα μάλλον έ...

Είναι απολύτως εξακριβωμένος ο κρισιμότατος ρόλος της δρομολόγησης της εσωτερικής καλωδίωσης ενός ηχείου...
Ως γνωστόν οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί αλληλεπιδρούν με το τετράγωνο της απόστασης των αγωγών και μετά μέσω της σταθεράς Κ (ή Θ βάλε όποια θες...) διαιρούνται με το γινόμενο της ατμοσφαιρικής πίεσης επί του δείκτη Hi-end....
Αν στα ανωτέρω προσθέσεις και την επίπτωση του φαινομένου placebo επί την σταθερά οξείας κουφίτιδας τότε τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά....:flipout:

Άσε μας ρε Τζόνυ βραδιάτικα με τις ανησυχίες σου.... :silly:

ε ειπα να το κανω state of the art !!
thumbs.gif
biggrin.gif

Παιδιά να κάνω και γω μια χαζή ερώτηση; Τα καλώδια από ενισχυτή έως ηχεία πρέπει απαραίτητo να έχουν το ίδιο μήκος; Ρωτάω γιατί τα δικά μου το ένα είναι 6 μέτρα και το άλλο 2 μέτρα.

Τίποτα δεν είναι απαραίτητο Στέλιο αν δεν σε ενοχλεί κάτι σε αυτό που ακούς.
Και να σε ενοχλεί κάτι, πιθανότατα δεν θα είναι η ασυμμετρία στα καλώδια αλλά κάτι άλλο.
Εντόπισε τι σε ενοχλεί και το συζητάμε...

Ρε JohnJohn σα να είσαι χθεσινός κάνεις! Αφού το ξέρεις ότι οι συμμετρίες μόνο καλό κάνουνε. Και αφού θα το κάνεις state of the art απομάκρυνε και τους αγωγούς του τουίτερ.

Θα κοιμάσαι και πιο ήσυχα ότι έκανες το καλύτερο δυνατό:antlers:

Το πιο σημαντικό πρόβλημα σε μένα είναι το ανορθόδοξο στήσιμο των ηχείων στο χώρο, που δυστυχώς δεν υπάρχει λύση όσο και αν το έχω ψάξει. Από το διαφορετικό μήκος καλωδίων δεν έχω εντοπίσει κάποιο πρόβλημα , απλά ρωτάω για θεωρητικούς λόγους.

Καλά κι εγώ για να ανοιξω κουβεντα το εκανα το ερωτημα. Ηδη εχω ξεχωριστα τα καλώδια κι ας μην παιζει ρόλο. Ειναι και ο ψυχολογικος παραγων στη μεση !! :ears:

Παιδιά να κάνω και γω μια χαζή ερώτηση; Τα καλώδια από ενισχυτή έως ηχεία πρέπει απαραίτητo να έχουν το ίδιο μήκος; Ρωτάω γιατί τα δικά μου το ένα είναι 6 μέτρα και το άλλο 2 μέτρα.
Κανονικά πρέπει να είναι ίδια σε μήκος τα καλώδια ηχείων.

Υπάρχουν τόσα πολλά "κανονικά"...
Κανονικά πρέπει να είναι ο χώρος απόλυτα συμμετρικός
Κανονικά πρέπει να έχει ιδανικές αναλογίες
κανονικά πρέπει τα ηχεία να είναι σωστά τοποθετημένα και συμμετρικά
κανονικά...κανονικά....
Η ασυμμετρία των καλωδίων των ηχείων είναι από τα τελευταία σε σπουδαιότητα "κανονικά"
Δεν μιλάμε για υπερβολές, και μιλάμε πάντα για επαρκείς διατομές.
Στην περίπτωση του φίλου Στέλιου εγώ θα χρησιμοποιούσα φτηνό καλώδιο μεγάλης διατομής πχ 2Χ4 ή 2Χ6 καρέ και δεν θα με απασχολούσε άλλο.

Λοιπόν έχω την εξής (πιθανότατα χαζότατη) ερώτηση:

Στο MMT που φτιάχνω θα ξεκινάει από το ( 2.0 δρόμων ) crossover ενα καλώδιο για κάθε woofer. Το crossover θα είναι σε δικό του θάλαμο στον πατο του ηχείου. Τα καλώδια αυτά, θα πρεπει να είναι ίδιου μήκους? Υπάρχει καποιος λόγος για κάτι τέτοιο?

Και άλλη μια: Τα καλώδια μεσα στο ηχείο θα είναι δεμένα σε κάθε νευρο του κουτιού πχ προς την αριστερή μεριά. Ειναι σκόπιμο να δρομολογήσω το καλώδιο του tweeter μακριά από αυτά των woofer, πχ από την δεξιά πλευρά? Η επειδή τα σηματα δεν ειναι σε line level δεν τρεχει τιποτα ? Το παράκανα μάλλον έ...

1)Τα καλώδια τών γούφερς , εννοείται οτι θα έχουν ιδιο μήκος

2) Καλύτερα τα καλώδια ΝΑ ΜΗΝ είναι δεμένα με τίποτα γιατί υπάρχει θέμα θορύβου και πιθανόν τυρβωδών ροών (εκ τών υστέρων είδα και τα νεύρα ...)

3) Τα καλώδια του τουϊτερ αρκεί να είναι ελαφρά συννεστραμμένα . έτσι για τον φόβο τών Ιουδαίων (αποκλεισμός RFI )

4) Το να είναι μακριά τα καλώδια τών γούφερς απο τα καλώδια του τουϊτερ πιθανα να είχε μιά λογική βάση για τήν πιθανότητα επαγώγιμης συνακρόασης στα μεγάλα (μεταβατικά ) ρεύματα , αλλά είναι και τα φίλτρα στήν μέση οπότε δέν τρέχει "κάστανο"

5) Οχι απλά το παράκανες , αλλά το παραμάμiσες ...αλλά καλά έκανες :grinning-smiley-043

6) O Φίλος σου ο ΘΕΟΘΑΝ είναι "ξυνός" :flipout::chinese::flipout:

PS
Λελεύω τα φουντούναιας :BDGBGDB55:

Last edited:
2) Καλύτερα τα καλώδια ΝΑ ΜΗΝ είναι δεμένα με τίποτα γιατί υπάρχει θέμα θορύβου και πιθανόν τυρβωδών ροών (εκ τών υστέρων είδα και τα νεύρα ...)

σκευτόμουν να τα ντυσω με λεπτό σφουγγαράκι. Αλλά τα λύνω, δεν ειναι πρόβλημα.

3) Τα καλώδια του τουϊτερ αρκεί να είναι ελαφρά συννεστραμμένα . έτσι για τον φόβο τών Ιουδαίων (αποκλεισμός RFI )

τό πιασα. Αρα διαχωρίσω + και - και συστρέφω ελαφρά ε ?

4) Το να είναι μακριά τα καλώδια τών γούφερς απο τα καλώδια του τουϊτερ πιθανα να είχε μιά λογική βάση για τήν πιθανότητα επαγώγιμης συνακρόασης στα μεγάλα (μεταβατικά ) ρεύματα , αλλά είναι και τα φίλτρα στήν μέση οπότε δέν τρέχει "κάστανο"
μα αναφέρομαι στο κομματι καλωδίου που ειναι μετά το φίλτρο. Αρα αν υπαρξει επαγωγή πχ υψισυχνου σηματος θα περασει στο γουφερ, αν και υποθέτω ότι μιλάμε για ασήμαντο πλάτος.

5) Οχι απλά το παράκανες , αλλά το παραμάμiσες ...αλλά καλά έκανες :grinning-smiley-043

δεν έχεις ακούσει που λένε ότι είπανε στον τρελλό να χ35σ31 και αυτός πήγε και ξεκωλώθηκε ? :grinning-smiley-043

6) O Φίλος σου ο ΘΕΟΘΑΝ είναι "ξυνός" :flipout::chinese::flipout:

καλός είναι μωρέ..

thanks for the advice

Tς,τσ,τσ....

Για κοίτα ρε παιδί μου πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να πάθει ο άνθρωπος στα καλά καθούμενα... :chinese:

σκευτόμουν να τα ντυσω με λεπτό σφουγγαράκι. Αλλά τα λύνω, δεν ειναι πρόβλημα.

Ηξερα για μπετατζής , αλλά και ράφτης .....
Εσύ μάνα μου αδικείσαι σφόδρα ..
.:flipout::flipout::flipout:

τό πιασα. Αρα διαχωρίσω + και - και συστρέφω ελαφρά ε ?

Ω ΝΑΙ !

μα αναφέρομαι στο κομματι καλωδίου που ειναι μετά το φίλτρο. Αρα αν υπαρξει επαγωγή πχ υψισυχνου σηματος θα περασει στο γουφερ, αν και υποθέτω ότι μιλάμε για ασήμαντο πλάτος.

...αν δέν απατώμαι τα φίλτρα ξέρεις (στα ηχεία ) είναι περίπου αμφίδρομα δίθυρα δίκτυα ...οπότε μηχανικός είσαι μάνα μου , AC ...είναι αυτό ....οπότε μάλλον είτε μπρός είναι είτε πίσω το θέμα εμπέδηση μένει

δεν έχεις ακούσει που λένε ότι είπανε στον τρελλό να χ35σ31 και αυτός πήγε και ξεκωλώθηκε ? :grinning-smiley-043

Ω ΝΑΙ

καλός είναι μωρέ..

Σίγουρα - σίγουρα ....σιγουρότατα

thanks for the advice

ANYTIME μάναμ ...μήν υποχρεώνεσαι ....ιχ ιχ ιχ ιχ :flipout:

...αν δέν απατώμαι τα φίλτρα ξέρεις (στα ηχεία ) είναι περίπου αμφίδρομα δίθυρα δίκτυα ...οπότε μηχανικός είσαι μάνα μου , AC ...είναι αυτό ....οπότε μάλλον είτε μπρός είναι είτε πίσω το θέμα εμπέδηση μένει

Πρίτς!! τα καλώδια που μού 'χεις δώκει, έχουν βελάκι κατεύθυνσης.!! Αρα το ρεύμα πάει μόνο προς την μιά μερια!!!! :flipout:

Πρίτς!! τα καλώδια που μού 'χεις δώκει, έχουν βελάκι κατεύθυνσης.!! Αρα το ρεύμα πάει μόνο προς την μιά μερια!!!! :flipout:

Αααα! συγγνώμη τότε , δέν το θυμόμουνα ...:grinning-smiley-043
..ντάξ κάνει μπαιγνίδ ...άφοβα - αβίαστα - κλπ :flipout:

Λοιπόν εκανα τις καλωδιώσεις όπως είπαμε. Το ένα μωρό είναι έτοιμο. Τι μωρό δηλαδή που είναι πιο μεγάλο από μένα
icon11.gif
Ετοιμο τρόπος του λεγειν γιατι εκκρεμεί μια ασήμαντη λεπτομεριούλα ( το κροσόβερ
biggrin.gif
)

εχει ήδη ξεκινήσει το στρώσιμο βεβαια (παντως και με λάθος κροσόβερ, παιζει καλα !!
icon9.gif
)

Πολύ βάρος ρε... εχω και τη μέση μου... τελικα ειναι πολύ χρήσιμη η βάση με τα ροδάκια που είχα στο pc ....για να μετακινώ το ηχείο :grinning-smiley-043

Attachments

• ScanspeakMMT 009_.jpg
    ScanspeakMMT 009_.jpg
    52.2 KB · Views: 104
  • ScanspeakMMT 006_.jpg
    ScanspeakMMT 006_.jpg
    76.4 KB · Views: 82
  • ScanspeakMMT 010_.jpg
    ScanspeakMMT 010_.jpg
    112.5 KB · Views: 75