Εξυπνο σπίτι

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Γεια σε ολους!
Μια και βρισκόμαστε προ της ανέγερσης σπιτιού, ψάχνουμε πληροφορίες για εγκαταστάσεις smarthome.
Αυτό που μας αρέσει είναι ο κεντρικός έλεγχος των ρολών, των φώτων, της θέρμανσης, συναγερμού, και γενικά η αυτοματοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων του σπιτιού.

Μας φοβίζει βέβαια το κόστος για το οποίο δεν έχουμε ιδέα.
Γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες;

Υπάρχουν διάφορες φιλοσοφίες στην υλοποίηση; Και κυρίως, υπάρχει κάποιος γνώστης στην Θεσσαλονίκη;

Γεια σε ολους!
Μια και βρισκόμαστε προ της ανέγερσης σπιτιού, ψάχνουμε πληροφορίες για εγκαταστάσεις smarthome.
Αυτό που μας αρέσει είναι ο κεντρικός έλεγχος των ρολών, των φώτων, της θέρμανσης, συναγερμού, και γενικά η αυτοματοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων του σπιτιού.

Μας φοβίζει βέβαια το κόστος για το οποίο δεν έχουμε ιδέα.
Γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες;

Υπάρχουν διάφορες φιλοσοφίες στην υλοποίηση; Και κυρίως, υπάρχει κάποιος γνώστης στην Θεσσαλονίκη;
Υπάρχουν συστήματα πολλών εταιριών. Συνήθως το ένα δεν είναι συμβατό με το άλλο οπότε πρέπει να επιλεγεί ένα ολοκληρωμένο από την αρχή. Το κόστος μπορεί να φτάσει πάνω από 10000 €.

...Υπάρχουν διάφορες φιλοσοφίες στην υλοποίηση; ....
βασίζονται σε πρωτόκολλα επικοινωνίας ρίξε μια μάτια εδώ ...
http://hiddenwires.co.uk/resourcesarticles2007/articles20070803-03.html
αν σηκώνει η τσέπη πήγαινε κατ ευθείαν σε TCP/IP (δεν υπάρχει κάτι πιό συμβατό απ' αυτό)
(και μή ξεχάσεις βάλε παντου στο σπίτι ethernet!!!!)

KNX εχω στο δικό μου σπιτι. Το κόστος είναι τεράστιο και για ένα διαμέρισμα δεν δικαιολογείται. Επίσης για οποιαδήποτε ζημιά απευθύνεσαι σε ειδικό ηλεκτρολόγο. Αν θέλεις να το δείς ή να ρωτήσεις κάτι και μπορώ να βοηθήσω, ευχαρίστως

Όταν μιλάμε για τεράστιο κόστος τί εννοούμε και τί περιλαμβάνει αυτό;

Ποιές οι εναλλακτικές χαμηλού κόστους για ενιαίο έλεγχο -ρολών-συναγερμού-θυρών και ίσως φωτισμού;

Σαν πολύ βιομηχανικό αυτό το site της algosystems, δεν καταλαβα τιποτα.

To x-10 απ οτι καταλαβα χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, ενώ τα bus συστηματα δικη τους καλωδίωση, κατι που μου φαίνεται ορθότερο σε νέο σπίτι. Επίσης το interface μου φαίνεται πολύ πιο απλό και σύγχρονο σε συστήματα bus απ´οτι βρηκα στο νετ.

Υπάρχει κάποιος που να έχει εγκαταστήσει κάτι τέτοιο στην Θεσσαλονίκη; Ή να ασχολείται επαγγελματικά;

Είναι ειδικευμένο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ασφαλώς τα έξυπνα σπίτια αφορούν περισσότερο επαγγελματικούς χώρους για γενική διαχείριση συστημάτων.

Ξεκινωντας κι εγω πριν 2 χρονια να φτιάξω σπίτι,είχα κατά νου αυτού του ειδους τις "ευκολίες".
Χάλασα αρκετές ωρες απο τη ζωή μου ρωτώντας,ψαχνοντας και πηγαίνοντας σε πολλές εκθέσεις.
Διάβασμα επίσης στο νετ δεκαδες ωρες.
Συμπέρασμα.
Αν δεν το κανεις για να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου,ειναι μάλλον ΠΕΤΑΜΕΝΑ λεφτά.
Οι λόγοι?
Αρκετοί.
Καταρχήν δεν κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη αλλά πιο δύσκολη.
Αυτό το δήθεν "πάτημα ενος κουμπιού που τα κανει όλα" είναι μυθος.
Θέλει εκπαίδευση και μάλιστα από όλα τα μέλη της οικογένειας και στα μελη αυτα δεν εισαι εσυ μόνο που μπορεί να εχεις τρέλλα και όρεξη να κάτσεις να διαβάζεις για το πως θα ρυθμίζεις να ανοίγουν τα ρολλά και πόση ώρα μετά πρέπει να περιμενεις για να ξανανοίξουν αν πατήσει κατά λάθος το κουμπί κάποιος.
Το δε value for money ειναι φυσικά για γέλια αφού τα κοστη ειναι μεγάλα και ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ με ελάχιστες "ευκολίες".
Προτίμησα λοιπόν να περπατάω λίγο περισσότερο σπίτι και να κλείνω τα ρολλά και τα φώτα ένα-ένα.
Τι να κάνεις για να εισαι όμως προετοιμασμένος για "μελλοντικές ευκολίες" που δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου και παράλληλα να εχεις ποιοτικότερη ηλεκτρολογική σύνδεση στο σπίτι σου?
Βάλε όσο περισσότερες ασφάλειες μπορείς.Αν ειναι δυνατόν,κάθε πρίζα/διακόπτης να εχει και την δική του ασφάλεια στον κεντρικό πίνακα.
Ζήτα επίσης να σου βάλει έναν σταθεροποιητή τάσης στην είσοδο του ρευματος στο σπίτι,μεταξύ δηλαδή του καλωδίου που έρχεται από την κολόνα της ΔΕΗ και του πίνακά σου.
Θα σε σώσει από τις βλάβες των συσκευών σου από τις συχνες διακοπές της ΔΕΗ.
Βάλε επίσης γραμμές utp κατηγορίας 6 στα σημεια εκεινα που πιστεύεις ότι στο μελλον θα ειναι σημεια χρησης ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών συσκευών.
Μην κάνεις πίσω σε αυτό όταν ο ηλεκτρολόγος θα σου πει "τι τα θες τόσα καλώδια" ή "θα χρειαστεί να γκρεμισω το μισό σπίτι με τόσα καλώδια".
Μην ξεχάσεις επίσης να του πεις να ονομάζει τις γραμμές που περνάει στον πίνακα και να κρατάει σημειώσεις έτσι ώστε όταν τελειώσει,να ξέρεις η κάθε ασφάλεια σε ποιά πρίζα αντιστοιχεί.
Αν δεν το κάνει,θα σου δώσει έναν τεράστιο ηλεκτρολογικό πίνακα με πολλές ασφάλειες που δεν θα ξέρει να σου πει η κάθε μία που αντιστοιχεί,όπως έκανε και ο δικός μου και με έβαζε να τρέχω σε όλο το σπίτι για να δω όταν κατέβαζε μια ασφάλεια,ποιο φως/συσκευή έκλεινε.
Έχοντας πρίζες utp παντού,φτιάχνεις αρκετά ευκολα ένα δίκτυο με εναν κεντρικό σέρβερ και μπορείς να διαχειριστείς στο μελλον αλλά και σήμερα τις περισσότερες από τις συσκευές σου.

Αυτά δε περί ανιχνευτών θερμότητας και ρύθμισης του κλίματος εντός του σπιτιού είναι άλλη μία "ευκολία" που με κάνει να γελάω.
Οι ρυθμίσεις του συστήματος συναγερμού και των καμερών ασφαλείας είναι καλύτερα και πολύ πιο φθηνότερα να τις τοποθετήσει ο εγκαταστάτης του παρά οι Smart Home.
Με λίγα πράγματα και μέσα,μπορείς να εχεις στο κινητό σου όποτε θες,όλη την εικόνα εντός και εκτός του σπιτιού.

Συμπέρασμα.
-Θα γλυτώσεις χρήματα με τα οποία μπορείς να βάλεις καλύτερα υλικά,όπως διακόπτες,ασφάλειες κάμερες,dvr.
-Θα καις περισσότερες θερμίδες αφού θα εισαι αναγκασμενος να σηκωθεις και λίγο από τον καναπέ για να σβύσεις το φως.
-Τις ωρες που θα σπαταλήσεις για να μάθεις το smart home,αφιέρωσέ τες στους ανθρώπους σου ή στον εαυτό σου,διαβάζοντας ένα βιβλίο.
-Θα γλυτώσεις τα παιδάκια σου από την εκπαίδευση του smart home.
Αυτά...

Last edited:
Ίσως λοιπόν να πρέπει να προσανατολιστώ σε ένα απλούστερο σύστημα, όπως πχ ένα απλό ενιαίο διακόπτη "κλεισίματος" όλων των ρολών ανά όροφο ή κάτι στην λογική τύπου somfy κτλ.

Ευχαριστώ πολύ για το ποστ Σωκράτη!
Αν υπάρχει και κάποιος άλλος με ιδία πείρα θα το εκτιμούσα πολύ!

Ο σκοπός των συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απλά κατά την γνώμη μου αφορούν τον επαγγελματία και εξηγούμαι.
Όταν θέλεις να διαχειριστείς τηλεοράσεις, μόνιτορ, προβολείς, κάμερες, VRV/vam κλιματιστικά, υπβρύχιες αντλίες ομβρίων, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία ορόφους και επίπεδα σε κτίρια ναί είναι μονόδρομος η λύση των ΒΜS, εφόσον υπάρχουν και τα λεφτά.
Δεν συνιστάται για ιδιώτες όπως λέει και ο Σωκράτης

Απάντηση: Re: Εξυπνο σπίτι

Ίσως λοιπόν να πρέπει να προσανατολιστώ σε ένα απλούστερο σύστημα, όπως πχ ένα απλό ενιαίο διακόπτη "κλεισίματος" όλων των ρολών ανά όροφο ή κάτι στην λογική τύπου somfy κτλ.

Ευχαριστώ πολύ για το ποστ Σωκράτη!
Αν υπάρχει και κάποιος άλλος με ιδία πείρα θα το εκτιμούσα πολύ!

Με αφορμή αυτό που έγραψες.
Κι εγώ αυτό έκανα.Ζήτησα δηλαδή από τον ηλεκτρολόγο να έχω εκτός των διακοπτών που εχει το καθε ρολό,να εχω και εναν που να τα ανοιγει/κλείνει όλα τα ρολλά έτσι ώστε ώταν μπαίνω/φευγω απο το σπίτι να μην κάνω βόλτες.
Αποτέλεσμα.
Χρειάζοντας ειδικοί διακόπτες για τα ρολλά και μαζί με τους ειδικούς διακόπτες ασφάλειες ή κατι τετοιο που μπαινουν στον πίνακα,ειχα μια εξτρα επιβαρυνση 1.100 ευρώ.
Τον εχω χρησιμοποιήσει 2 φορές εδω και 7 μηνες,το γιατί βαριέμαι να στο γράψω,αλλά ειλικρινά,δεν τον χρειαζόμουν ούτε κι αυτόν.
Κάτι άλλο.Αντί για σοβά πάνω από τα τούβλα,βάλε καλύτερα μονωτικό υλικό,κάτι σαν το φελιζολ.
Εγώ δεν το έβαλα γιατι δεν το ήξερα.
Δεν ξερω αν εχει παραπάνω κόστος,σιγουρα ομως θα σε αποζημιώσει αφού και μόνωση θα εχεις αφάνταστα καλύτερη και ο ηλεκτρολόγος θα εχει πολύ πιο εύκολο έργο αφού δεν θα χρειαστεί να σπάει τούβλα,αλλά να κόβει ολόισια με ενα κοπίδι τις γραμμες που θέλει.