Ξεκινωντας κι εγω πριν 2 χρονια να φτιάξω σπίτι,είχα κατά νου αυτού του ειδους τις "ευκολίες".
Χάλασα αρκετές ωρες απο τη ζωή μου ρωτώντας,ψαχνοντας και πηγαίνοντας σε πολλές εκθέσεις.
Διάβασμα επίσης στο νετ δεκαδες ωρες.
Συμπέρασμα.
Αν δεν το κανεις για να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου,ειναι μάλλον ΠΕΤΑΜΕΝΑ λεφτά.
Οι λόγοι?
Αρκετοί.
Καταρχήν δεν κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη αλλά πιο δύσκολη.
Αυτό το δήθεν "πάτημα ενος κουμπιού που τα κανει όλα" είναι μυθος.
Θέλει εκπαίδευση και μάλιστα από όλα τα μέλη της οικογένειας και στα μελη αυτα δεν εισαι εσυ μόνο που μπορεί να εχεις τρέλλα και όρεξη να κάτσεις να διαβάζεις για το πως θα ρυθμίζεις να ανοίγουν τα ρολλά και πόση ώρα μετά πρέπει να περιμενεις για να ξανανοίξουν αν πατήσει κατά λάθος το κουμπί κάποιος.
Το δε value for money ειναι φυσικά για γέλια αφού τα κοστη ειναι μεγάλα και ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ με ελάχιστες "ευκολίες".
Προτίμησα λοιπόν να περπατάω λίγο περισσότερο σπίτι και να κλείνω τα ρολλά και τα φώτα ένα-ένα.
Τι να κάνεις για να εισαι όμως προετοιμασμένος για "μελλοντικές ευκολίες" που δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου και παράλληλα να εχεις ποιοτικότερη ηλεκτρολογική σύνδεση στο σπίτι σου?
Βάλε όσο περισσότερες ασφάλειες μπορείς.Αν ειναι δυνατόν,κάθε πρίζα/διακόπτης να εχει και την δική του ασφάλεια στον κεντρικό πίνακα.
Ζήτα επίσης να σου βάλει έναν σταθεροποιητή τάσης στην είσοδο του ρευματος στο σπίτι,μεταξύ δηλαδή του καλωδίου που έρχεται από την κολόνα της ΔΕΗ και του πίνακά σου.
Θα σε σώσει από τις βλάβες των συσκευών σου από τις συχνες διακοπές της ΔΕΗ.
Βάλε επίσης γραμμές utp κατηγορίας 6 στα σημεια εκεινα που πιστεύεις ότι στο μελλον θα ειναι σημεια χρησης ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών συσκευών.
Μην κάνεις πίσω σε αυτό όταν ο ηλεκτρολόγος θα σου πει "τι τα θες τόσα καλώδια" ή "θα χρειαστεί να γκρεμισω το μισό σπίτι με τόσα καλώδια".
Μην ξεχάσεις επίσης να του πεις να ονομάζει τις γραμμές που περνάει στον πίνακα και να κρατάει σημειώσεις έτσι ώστε όταν τελειώσει,να ξέρεις η κάθε ασφάλεια σε ποιά πρίζα αντιστοιχεί.
Αν δεν το κάνει,θα σου δώσει έναν τεράστιο ηλεκτρολογικό πίνακα με πολλές ασφάλειες που δεν θα ξέρει να σου πει η κάθε μία που αντιστοιχεί,όπως έκανε και ο δικός μου και με έβαζε να τρέχω σε όλο το σπίτι για να δω όταν κατέβαζε μια ασφάλεια,ποιο φως/συσκευή έκλεινε.
Έχοντας πρίζες utp παντού,φτιάχνεις αρκετά ευκολα ένα δίκτυο με εναν κεντρικό σέρβερ και μπορείς να διαχειριστείς στο μελλον αλλά και σήμερα τις περισσότερες από τις συσκευές σου.
Αυτά δε περί ανιχνευτών θερμότητας και ρύθμισης του κλίματος εντός του σπιτιού είναι άλλη μία "ευκολία" που με κάνει να γελάω.
Οι ρυθμίσεις του συστήματος συναγερμού και των καμερών ασφαλείας είναι καλύτερα και πολύ πιο φθηνότερα να τις τοποθετήσει ο εγκαταστάτης του παρά οι Smart Home.
Με λίγα πράγματα και μέσα,μπορείς να εχεις στο κινητό σου όποτε θες,όλη την εικόνα εντός και εκτός του σπιτιού.
Συμπέρασμα.
-Θα γλυτώσεις χρήματα με τα οποία μπορείς να βάλεις καλύτερα υλικά,όπως διακόπτες,ασφάλειες κάμερες,dvr.
-Θα καις περισσότερες θερμίδες αφού θα εισαι αναγκασμενος να σηκωθεις και λίγο από τον καναπέ για να σβύσεις το φως.
-Τις ωρες που θα σπαταλήσεις για να μάθεις το smart home,αφιέρωσέ τες στους ανθρώπους σου ή στον εαυτό σου,διαβάζοντας ένα βιβλίο.
-Θα γλυτώσεις τα παιδάκια σου από την εκπαίδευση του smart home.
Αυτά...