Ευρυγώνιος ζουμ για την Nikon D300

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Σκέφτομαι την αγορά ενός ευρυγώνιου ζουμ και από όσο έχω διαβάσει έχω αρχίσει να καταλήγω στον Tokina 12-24mm f/4. Σε διάφορους τόπους στο δίκτυο μιλούν για έναν τίμιο και αξιοπρεπή φακό.

Από φωτογραφίες που είδα παρατήρησα μια χρωματική εκτροπή και ίσως λίγο μουντά χρώματα αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να κρινω καλά από φωτογραφίες που δεν ξέρω τις συνθήκες που τραβήχτηκαν.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν τον έχει κάποιος και γνωρίζει από πρώτο χέρι ή γενικότερα αν έχετε ακούσει κάτι για αυτό το φακό.

Τέλος προτάσεις για αντίστοιχα ζουμ ευπρόσδεκτες...

Ηλία ο υπερευρυγώνιος ζουμ είναι ό,τι πιο δύσκολο για αγορά. Κι επίσης έχει τις περισσότερες αποτυχίες στο quality control. Έτσι θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα,αντί να κοιτάς τα τεστ στο δίκτυο ή τις φωτο στο pbase, να πάρεις τη μηχανή και να κατεβείς προς Σταυρινάκη ή Γεραμά μεριά και να βάλεις 2-3 φακούς πάνω στη μηχανή σου. Τράβα το ίδιο θέμα. Είμαι σίγουρος ό,τι με αυτό τον τρόπο θα κάνεις την απολύτως καλύτερη αγορά.

Και η διαφορά στην τιμή με το εξωτερικό είναι αμελητέα....

Κι εμένα μ'ενδιαφέρει το θέμα.
Ό,τι πληροφορίες προκύπτουν, ανεβάστε τες!:popcorn:

Ηλία ο υπερευρυγώνιος ζουμ είναι ό,τι πιο δύσκολο για αγορά. Κι επίσης έχει τις περισσότερες αποτυχίες στο quality control. Έτσι θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα,αντί να κοιτάς τα τεστ στο δίκτυο ή τις φωτο στο pbase, να πάρεις τη μηχανή και να κατεβείς προς Σταυρινάκη ή Γεραμά μεριά και να βάλεις 2-3 φακούς πάνω στη μηχανή σου. Τράβα το ίδιο θέμα. Είμαι σίγουρος ό,τι με αυτό τον τρόπο θα κάνεις την απολύτως καλύτερη αγορά.

Και η διαφορά στην τιμή με το εξωτερικό είναι αμελητέα....

Βλάση αυτό θα κάνω, αλλά είπα μηπως γνωρίζει κάποιος από πρώτο χέρι το φακό.

Έχεις κάποια μοντέλα υπόψη σου σε αυτή την κατηγορία περίπου να μου προτείνεις να συγκρίνω;

Ο Billy the Kid έχει από ό,τι βλέπω τον Sigma 10-20 EX, πρέπει να είναι ο καλύτερος φακός τρίτου κατασκευαστή στην κατηγορία. Υπάρχει και ο Tamron 11-18.

Απάντηση: Re: Ευρυγώνιος ζουμ για την Nikon D300

Ο Billy the Kid έχει από ό,τι βλέπω τον Sigma 10-20 EX, πρέπει να είναι ο καλύτερος φακός τρίτου κατασκευαστή στην κατηγορία. Υπάρχει και ο Tamron 11-18.

Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να πέσεις σε κομμάτι soft focus γι αυτό πρέπει να τον τσεκάρεις ιδίοις όμασι στο κατάστημα πρίν τον αγοράσεις.

Στην Αθήνα έχουν όλοι (τουλάχιστον για CANON), o Σταυρινάκης και για ΝΙΚΟΝ (εκτός ΤΟΚΙΝΑ).
Ο Tamron δυστυχώς είναι άχρηστος. Είναι πολύ κίτρινος φακός, τόσο κίτρινος που το βλέπεις και από το σκόπευτρο. Αν βγάλεις μια άσπρη γάτα, θα την δεις κίτρινη.

Οπότε μένουν ο sigma και ο tokina,
θα τους δοκιμάσω και θα επανέλθω με συμπεράσματα,
ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Re: Απάντηση: Re: Ευρυγώνιος ζουμ για την Nikon D300

Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να πέσεις σε κομμάτι soft focus γι αυτό πρέπει να τον τσεκάρεις ιδίοις όμασι στο κατάστημα πρίν τον αγοράσεις.

Τι σημαίνει αυτό, Billy the Kid?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ευρυγώνιος ζουμ για την Nikon D300

Τι σημαίνει αυτό, Billy the Kid?

Σε μερικά κομμάτια υπάρχει-υπήρξε κατασκευαστικό σφάλμα με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι soft, μαλακές δηλαδή με μια υποψία κακής εστίασης.
Μου έτυχε προσωπικά και τον άλλαξα αμέσως.
Πιστεύω πώς το φαινόμενο εμφανίστηκε στα πρώτα κομμάτια της παραγωγής και σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αλλά καλού κακού ένα τσεκάρισμα δεν βλάπτει.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο φακός είναι οξύτατος με πολύ καλή έως άριστη γεωμετρία.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το εξής:
Οι υπερευρυγώνιοι που λόγω του εγγενούς χαρακτηριστικού της πολύ μεγάλης γωνίας κάλυψης εντυπωσιάζουν μέν κρύβουν μια παγίδα δέ.
Της αδιάφορης φωτογραφίας
Τι εννοώ θα μου πείτε δικαιολογημένα;
Πολλοί ερασιτέχνες (και επαγγελματιες γιατί όχι; ) καταλήγουν στο τέλος μιας φωτογραφικής μέρας να έχουν ένα σωρό αδιάφορες έως άχρηστες εικόνες μόνο και μόνο γιατί βασίστηκαν αποκλειστικά στον υπερευρυγώνιο. Τους λείπει δηλαδή το πρώτο πλάνο (foreground) ή αλλοιώς ένα τουλάχιστον σημείο ενδιαφέροντος στο πρώτο πλάνο μιάς εικόνας.
Πρέπει δηλαδή να υπάρχει κάτι στην φωτογραφία πού να τραβάει το μάτι και αυτό να είναι στο πρώτο πλάνο μας δηλαδή κοντά μας, πχ μία βάρκα σε ένα θαλασσινό τοπίο ή τελος πάντων κάτι που να ισορροπεί το κάδρο μας.
Ο ευρυγώνιος απομακρύνει το φόντο, αποσυμπιέζει την προοπτική και μας φωνάζει να προσέξουμε :grandpa:

Σ'ευχαριστώ πολύ. Πολύ χρήσιμη πληροφορία γιά τον sigma! Πού να το φανταστεί κανείς, δεν είναι και σύνηθες φαινόμενο.
Πολύ καλό το σχόλιό σου για τη χρήση υπερευρυγώνιου.
Πράγματι πολλές φορές βλεπει κανείς φωτογραφίες και αναρωτιέται γιατί τραβήχτηκαν...
Προσωπικά δεν είμαι και τόσο φίλος των μικρών εστιακών αποστάσεων αλλά μερικές φορές πετυχαίνεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ειδικά όταν επιδιώκεις απίθανες γωνίες λήψης. Σίγουρα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ'όψιν όσα γράφεις για το πρώτο πλάνο.:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ευρυγώνιος ζουμ για την Nikon D300

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το εξής:
Οι υπερευρυγώνιοι που λόγω του εγγενούς χαρακτηριστικού της πολύ μεγάλης γωνίας κάλυψης εντυπωσιάζουν μέν κρύβουν μια παγίδα δέ.
Της αδιάφορης φωτογραφίας

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο το ευρυγώνιο πλάνο, το έχω δει στην πραξη με τον 20αρη της Νikon που χρησημοποιούσα με φιλμ. Λίγες οι καλές φωτογραφίες που έβγαλα με το φακό αυτό και τελικά σχεδόν σταμάτησα να τον χρησημοποιώ.

Τώρα όμως με τη D300 λέω να ξαναδοκιμάσω ;)

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο το ευρυγώνιο πλάνο, το έχω δει στην πραξη με τον 20αρη της Νikon που χρησημοποιούσα με φιλμ. Λίγες οι καλές φωτογραφίες που έβγαλα με το φακό αυτό και τελικά σχεδόν σταμάτησα να τον χρησημοποιώ.

Τώρα όμως με τη D300 λέω να ξαναδοκιμάσω ;)

Με τους υπερευρυγώνιους μαθαίνεις να διαλέγεις το θέμα σου προσεκτικά και να το πλησιάζεις οριακά. Μετά συνήθως μαθαίνεις να μην φωτογραφίζεις και τα πόδια σου κατα-λάθος! ;)

Αν και με τον 20άρη σου, στην canon θα πας κοντά στα 30mm οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα πια.

Αν χρειαστείς πανοραμικές φωτογραφίες εσωτερικού χώρου, θα απολαύσεις την κάλυψη από παρόμοιους ευρυγώνιους φυσικά.

Με τους υπερευρυγώνιους μαθαίνεις να διαλέγεις το θέμα σου προσεκτικά και να το πλησιάζεις οριακά. Μετά συνήθως μαθαίνεις να μην φωτογραφίζεις και τα πόδια σου κατα-λάθος! ;)

Αν και με τον 20άρη σου, στην canon θα πας κοντά στα 30mm οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα πια.

Αν χρειαστείς πανοραμικές φωτογραφίες εσωτερικού χώρου, θα απολαύσεις την κάλυψη από παρόμοιους ευρυγώνιους φυσικά.

Ο 20αρης στην D300 είναι 30αρης και η οποιαδήποτε δυσκολία πάει περίπατο,
αλλά δεν είναι πλέον ευρυγώνιος.

Για αυτό ψάχνω κάτι πιο κάτω. Στα μαγαζιά του κέντρου τους έχουν σχεδόν όλους τους ζουμ ευρυγώνιους που γράφαμε πιο πάνω. Θα πάω με τη μηχανη αύριο μεθαύριο για να τραβηξω δείγματα και βλέπουμε...

Πήρα λοιπόν τη μηχανή και πήγα σε δυο μαγαζια του κέντρου για δοκιμή.
Έβαλα πάνω τους sigma 10-20 και tokina 12-24.

Τα αποτελέσματα του τεστ που έκανα είναι απογοητευτικά. Άτονα χρώματα, μεγάλες και πολύπλοκες παραμορφώσεις. Γενικότερα μια αδυναμία να δώσουν ρεαλιστικά την υφή της ύλης. Το χειρότερο όμως είναι οι μεγάλες διαφορές που έχει η ευκρίνεια της εικόνας στο κέντρο με τα άκρα.

Αν έπαιρνα κάποιον από τους δύο πάντως θα έπαιρνα τον tokina, μου φάνηκε καλύτερος. Από 14-15mm και πάνω είναι συμπαθητικός και στα 12mm τις παραμορφώσεις του είναι πιο έυκολο να τις διαχειριστείς.

Θα προσπαθήσω να βρω για δοκιμή και τον ΝΙΚΟΝ 12-24...

Ηλια τον nikon 12-24 τον εχω. Αν σε βολευει σ/κ μπορουμε να συναντηθουμε να τον δοκιμασεις. Και νωριτερα αν σε βρισκει ο δρομος σου προς Γλυφαδα, μπορουμε παλι.

Παντως στον rockwell διαβασα σημερα οτι δοκιμασε τον νεο tokina 11-16 f/2.8 (δεν εχει κυκλοφορησει εδω - του τον δανεισε καποιος που τον αγορασε απο Ιαπωνια), και ειναι φοβερο ξυραφι. Καλυτερος απο τον νικον 12-24 (δες τις φωτο απο το site παρακατω).

http://www.kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm

Αυτος που λεει ο Βλασσης ειναι κορυφη αλλα ειναι στο εναμισι χιλιαρικο.