Φωτογράφιση Γάμου.

18 June 2006
984
Ξάνθη
Εχω την εοs500 αναλογική με τον φακό 28-80 και 80-200 και το φλας 280.Θέλω
εάν γίνετε να μου πείτε κάποιες γενικές συμβουλές για να μπορέσω να καλύψω όσο γίνετε καλύτερα το γάμο του ενός φίλου μου.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να αποφασίσεις να δουλέεις με ένα φακό. Ο 28-80 δεν είναι ιδιαίτερα καλός και θα σου πρότεινα να σου δανείσει κάποιος έναν καλύτερο. Το γιατί θα το καταλάβεις όταν πάρεις στα χέρια σου τις μεγεθύνσεις. Ουσιαστικά σου χρειάζεται ένας φακός 28-70 ή 28-105 ή ακόμη καλύτερα ο 28-135.

Το φλας σπάει; Δηλ. μπορεί να βλέπει στο ταβάνι; Αν ναι αυτό είναι σημαντικό. Αλλιώς πρέπει να δεις αν χρειάζεται και πόσο να μειώσεις την ένταση του φλας έτσι ώστε να κάει το άσπρο του νυφικού. Κι εδώ είναι η μεγάλη δυσκολία του γάμου. Μαύρο κοστούμι ο γαμπρός, άσπρο νυφικό η νύφη, επομένως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να λαθέψει η μηχανή και να τα υποφωτίζει είτε να τα υπερφωτίζει.

Σε κάθε περίπτωση πάρε καλό φιλμ. Το καλύτερο για γάμο είμαι το Kodak Portra με χαμηλό κορεσμό (θα σου πώ άλλη μέρα ποιό ακριβώς είναι). Πάρε 7-8 καρούλια. Βάλε στο φλας μπαταρίες επαναφορτιζόμενες των 1800 τουλάχιστον. Απαράδεκτο να μείνεις χωρίς φλας την ώρα του γάμου. Επίσης να αλλάξεις προληπτικά τη μπαταρία που έχει η μηχανή, διότι οι eos 500/300 δεν είχαν αξιόπιστη ένδειξη μπαταρίας. Και άλο να τραβάς 5 στάσεις και άλλο 5 φίλμ. Λογικά πρέπει να παίρνει μπαταρία CR123.

Μερικές μέρες πριν κάτσε και συζήτησε με το ζευγάρι, να σου πουν τί επιθυμούν να τραβήξεις και σε ποιό βαθμό. Π.χ. θα πας και στα δυο σπίτι, ή μόνο στο σπίτι της νύφης; Τί θέλουν στην εκκλησία; Θα υπάρχει και βίντεο; Θέλουν φωτογραφίες και στο κέντρο;

Μετά κάθισε και γράψε ποιές λήψεις θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε. Θα πρέπει να βρεις περίπου 50-60. Αν έχεις πρόβλημα βρες ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε πρόσφατα και δες προσεχτικά το άλμπουμ φωτογραφιών. Εκεί θα δεις όχι μόνο τις στάσεις που θα πάρεις, αλλά και την οπτική γωνία που θα τραβήξεις.

Ύστερα θα καθίσεις να προγραμματίσεις πού θα αλλάξεις το φιλμ. Η μηχανή αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα. Ότι όταν βάλεις φιλμ το τραβά όλο μέσα και μετά το ξεκινά από το τέλος και όχι από την αρχή. Υπολόγισε πόσο χρόνο χρειάζεσαι για μια βγάλεις ένα τελειωμένο φιλμ, να βάλεις άλλο και να είσαι ετοιμοπόλεμος. Στο ενδιάμεσο είσαι νεκρός. Επομένως δεν θα πρέπει να πέσεις σε βέρες, στέφανα, Ησαία, ποτήρι κρασί, κλπ. Αλλιώς τάχασες...

Αυτά γι αρχή και συνεχίζουμε.

Βλάση ευχαριστώ για τις συμβουλές.Ο γάμος είναι μια εβδομάδα μετά το Πάσχα και έτσι θα δω τι μπορώ να κάνω.Το ζευγάρι δεν έχει πολλές απαιτήσεις, τουλάχιστον ο άντρας, αλλιώς θα έπαιρναν φωτογράφο.Το φλας αυτό δεν σπάει,και έτσι και εγώ υπολογίζω γύρω στα 3-5 φιλμ.Φακό μάλλον είναι δύσκολο να βρω εδώ.

ρε φιλαρακι για αυτο ειναι οι φιλοι -bye-

εχω ενα metz που σπαει .ο τυπο του φλας εινα metz mecablitz 28AF-4C αν σου κανει παρτο,εχω και τριποδο και για φακο θα ρωτησω ενα φιλο που εχει την eos 50 ελπιζω να εχει την ιδια μοντουρα με την δικη σου

αν θες σου δινω και την δικη μου eos300 με καινουργιες μπαταριες-τις εβαλα μονο και μονο για να βγαλω ενα φιλμ που ειχα ξεχασει μεαα :slapface:

Τότε αλλάζουν τα πράγματα. Μπορείς να έχεις 2 μηχανές μαζί. Στη μια θα έχεις τον 28-80 ή όποιον άλλον και στην άλλη θα έχεις τον τηλεφακό. Εκείνη θα τη χρησιμοποιείς μόνο για τις λεπτομέρειες, δηλ. για τις βέρες, το κρασί, τα στέφανα, το φιλί στο κέντρο, όπου δεν μπορείς να πλησιάσεις, αρκετά και αν το κάνεις το φλας θα τους στραβώσει.

Για φιλμ να υπολογίσεις παραπάνω. Πάρε τουλάχιστον 8.

Εξηγούμαι. Θέλεις ένα φιλμ στο σπίτι της νύφης. Μπαμπάς, μαμά, ανηψιές, κομμώτρια, κλπ. 36 στάσεις και λίγες λέω. Στα σκαλοπάτια της εκκλησίας θα φας τουλάχιστον ένα φιλμ, καθώς όλο και κάποιος θα βγει φωτογραφία με το γαμπρό, έρχεται η νύφη, χαλί, φιλί, ανθοδέσμη. Μέσα θέλεις 2 φιλμ, εκεί άλλωστε να κοιτάξεις να μη χάσεις τίποτε. Και καλό είναι να γυρνάς, να αλλάζεις γωνίες, ώστε να τους πάρεις ωραίες πόζες, κι όχι συνέχεια από την ίδια γωνία. Ένα φιλμ στις χαιρετούρες. Θέλεις σχεδόν ένα φιλμ στις αναμνηστικές φωτογραφίες στα σκαλοπάτια ή μέσα στην εκκλησία. Και 1-2 φιλμ στο κέντρο.

Επίσης θα σου πρότεινα μια μέρα να περάσεις να δεις την εκκλησία, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος από πριν, πού θα σταθεί το ζευγάρι, ο παπάς, που έχει θέσεις για να δουλέψεις, κλπ.

Και πάλι εδώ είμαστε.

Ενα πολυ ωραιο tip που ειχα κανει σε γαμο φιλου
χωρις να το ξερουν

πηγα στη δουλεια της νυφης και πηρα συνεντευξεις απο τους συναδελφους της σχετικα με τον γαμο της
, το ιδιο και στην δουλεια του γαμπρου

ηταν οι καλυτερες σκηνες της ταινιας............

Μπραβο Παιδια φοφερες συμβουλες σε ενα τετοιο θεμα !!

ειναι οντως γελοιο να μεινεις απο φιλμ η μπαταρια μες τη μεση ..........

γιαυτο και εγω ειμαι υπερ των 2 σωματων με αλιωτικους φακους ενας 28 70 2,8 φ
και στο αλλο σωμα ενας μεσαιος τηλεφακος για να ξεχωρισεις καποια προσωπα η καποια στοιχεια ...

Last edited:
KODAK PORTRA NC 160. Εναλλακτικά FUJI REALA.

Το NC σημαίνει natural Colour. Το VC Vivid Colour. Εσύ χρειάζεσαι το πρώτο. Το δεύτερο είναι καταστροφή, ο γαμπρός και η νύφη θα βγουν σαν βαμένοι τσιγγάνοι που θα παίξουν στο σκυλάδικο.

Χρόνια πολλά.Παράγγειλα τα φιλμάκια και περιμένω να έρθουν σήμερα αύριο.Βρήκα και δεύτερη μηχανή αλλά δεν ξέρω εάν θα έχει τηλεφακό πάνω.Είναι καλύτερα να αφήσω τις μηχανές στις αυτόματες ρυθμίσεις;

Χρόνια πολλά.Παράγγειλα τα φιλμάκια και περιμένω να έρθουν σήμερα αύριο.Βρήκα και δεύτερη μηχανή αλλά δεν ξέρω εάν θα έχει τηλεφακό πάνω.Είναι καλύτερα να αφήσω τις μηχανές στις αυτόματες ρυθμίσεις;

Γεια χαρα !-bye-

αν δεν εχεις ιδεα απο τετοια καλυτερα βαλε το αυτοματο .....

αλλιως βαλτην να ρυθμιζεις εσυ το διαφραγμα και η μηχανη την ταχυτητα ...
δεν ξερω ποιο συμβολο εχει για αυτη την λειτουργια ....

η δικια μου εχει το Α ...

εγω την αφηνω σε αυτη τη θεση παντοτε ...

τον φακο μη τον βαλεις στο χειροκινητο διοτι θα σου φαει πολυ χρονο να εστιαζεις .......
βαλτον στο Auto Focus !! βαλε και καινουργιες μπαταριες σε μηχανη και το φλας και εισαι ετοιμος ..

αυτα .... καλη επιτυχια !! -bye-

Τελικά έβγαλα 8 φιλμ.Τα έδωσα σήμερα για εμφάνιση.Πάντως είναι δύσκολο να καλύπτεις τέτοια γεγονότα.Είχα δυο μηχανές.Μια με φακό 28-80 και η άλλη με 80-200.Ο 80-200 όχι και τόσο χρήσιμος.

Μπράβο Νικόλα. Συγχαρητήρια!!! Άντε και καλά δείγματα. Έκανες το καλύτερο.

Έχεις απόλυτο δίκιο ότι ο 80-200 δεν ήταν τόσο χρήσιμος όσο ο 28-80. Αλίμονο αν τραβούσαμε τα ίδια καρέ με διαφορετικά εστιακά μήκη. Τον δέυτερο φακό τον ήθελες (και τον χρειαζόσουν) για τα πορτρέτα μέσα στην εκκλησία και στο σπίτι. Αν τα τράβηξες, η χρησιμότητα του φακού ήταν μεγάλη.

Νίκο, αν επιθυμείς να μας δείξεις μέρος από τη δουλειά σου, καλό θα ήταν πρώτα να πάρεις την άδεια από το ζευγάρι. Όμως φαντάζομαι ότι δεν θα έχει πρόβλημα.

Απάντηση: Re: Φωτογράφιση Γάμου.

Νίκο, αν επιθυμείς να μας δείξεις μέρος από τη δουλειά σου, καλό θα ήταν πρώτα να πάρεις την άδεια από το ζευγάρι. Όμως φαντάζομαι ότι δεν θα έχει πρόβλημα.

Πολύ σωστό. -bye-

Eυτυχώς έφυγαν διακοπές σήμερα και δεν θα φαω το ξύλο.Για δείγματα δεν νομίζω να τους αρέσει η ιδέα να τα δουν στο δίκτυο (είναι και λίγο μεγάλοι).

Δυστυχώς ή ευτυχώς στη φωτογράφηση γάμου, το 50% είναι η λήψη των προσώπων. Αμα σβήσεις τα πρόσωπα, τότε ..... γίνεται παντελώς αδιάφορη η λήψη.